Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 2 z 11 PrvníPrvní 1234 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 154

Téma: Vyhozené peníze - testery zdrojů za pár stovek Kč.

  1. #16
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Jak zatížit zdroj na 100 - 200 - 300 - xxx W? Něco podobného co má trodas ale dostatečně dimenzované a asi aktivně chlazené. Myslím že někdo tu psal že má takový měřák kde používá obyčejné žárovky. Nebo si to pletu?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Ziarovky, to je ono :-) Taka 100W, ci dve, 3....

    Stacilo by si urobit na ne srobovaciu nasadu a pripojit na molex konektor ? Alebo ako to ma TRODAS robene ? Videl som linkovany iba konektor.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Výsledek tohoto testeru nemá ŽÁDNOU rozhodující hodnotu pro reklamování zdroje.

    Opravdové osciloskopy začínají v řádech statisíců. U těchto levných "ručních" digitálních osciloskopů je problém s nízkou vzorkovacích frekvencí - nezobrazí ti celý průběh, ale pouze rekonstrukci ze vzorků. Abych se přiznal i já (stejně jako Martin Šejnoha na SHW) měříme při recenzích zdroje podobnou "hračkou" za cca deset tisíc. Útěchou je ale to, že ničím lepším to nikdo ani jinak neměří a pro tento účel je to více než dostatečné. Konkrétně jde o [URL="http://www.etcsk.com/products/m570/m574.php?lang=svk"]M574[/URL].

    Minimální seriózní metodika je odporová zátěž složená ze žárovek [I](Martin Šejnoha - Svět Hardware)[/I], odporů [I](můj otec - soukromé použití pro opravování zdrojů)[/I] nebo otevřených výkonových tranzistorů. [URL="http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?t=32749&highlight=at+atx"]Například tento[/URL].
    [IMG]http://www.torontosurplus.com/par/DATA4645.JPG[/IMG]
    [I]Zátěžový 50W odpor.[/I]
    [IMG]http://parts.digikey.com/images/6/29/10/5.jpg[/IMG]
    [I]Typické pouzdro výkonového tranzistoru.

    [/I]Daleko lepší je však testovat zdroje spínanou zátěží s náhodně generovaným odběrem. Je to stejné jako předchozí + řídící obvod otevírající tranzistory [I](Antonín Trčálek - Computer Press)[/I]. [URL="http://www.zive.cz/Autori/Stava-pro-narocne-18-vykonnych-zdroju-v-testu/Jak-jsme-testovali/sc-44-sr-1-a-137090-ch-55420/default.aspx"]Jako třeba tento[/URL]. Cena za takovýto tester je několik týdnů a měsíců vývoje + tisíce za materiál.

    Další velmi podstatné věc je know-how a správně zvolená metodika testování. Sebelepší tester se špatně zvolenu metodikou měření je k ničemu.
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 25-05-2008 v 04:59 Důvod: pravopis
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Tak tahle debata mě zajímá, uvažoval jsem o koupi toho Power Supply Tester III od Dlocku...
    Nic jsme o tom nikde nečetl, tak jsem aspon doufal že se zapojuje mezi vystup zdroje a např. zakladni desku... aby naměřene hodnoty daly nějaky smysl. Pokud je to bez zateže, tak to važně neukaže nic jineho než odpalenou (vůbec nefunkčni) napajeci větev.

    Tak ale o tom uvažuji, že pokud bych si to pořídil vyrobil bych si k tomu redukci spíše něco jako vyhybku pro zapojeni "Zdroje-Testeru-Zakl. desky"
    Ať s tim mohu měřit i se zatěží...

    Pokud přijdu k nějakemu kompu ktery nejak zvlast nereaguje nebo ma nějaky problem při běhu, tak asi neni lepší způsob jak si to Testerem ověřit přimo v cele sestavě. A pokud někdě sem přivolan na opravu nejakeho PCdla je pro mne lepši vzit Tester, než sebou tahat stary HW, sponku, multimeter...

    Mylsim si že po menší úprave ten tester vyznam má (aspon pro mne)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Skus pozriet:

    http://www.svethardware.cz/forum/showpost.php?p=122553

    Prave pisem o merani Delockom. Zdroj, ktory bol ocividne vadny, nefungovalo PC, ukazoval
    problem v napajani na 5VSB. Po vymene kondikov /pokusnej/ uz ukazuje, ze je to OK/.
    Neviem ako dlho vydrzi ta "oprava", ale vyskusam to zapojit este do starej mobo, ci sa to rozbehne....
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od RolandN Zobrazit příspěvek
    Tak tahle debata mě zajímá, uvažoval jsem o koupi toho Power Supply Tester III od Dlocku...
    Nic jsme o tom nikde nečetl, tak jsem aspon doufal že se zapojuje mezi vystup zdroje a např. zakladni desku... aby naměřene hodnoty daly nějaky smysl. Pokud je to bez zateže, tak to važně neukaže nic jineho než odpalenou (vůbec nefunkčni) napajeci větev.
    Zdroj s nefungující vetví se nespustí, protože logika zdroje zabrání jeho spuštění. Stojím za tím, že tester, který zatěžuje větve jen LEDkam nemůže odhalit vyteklé kondenzátory (vyteklý kondenzátor má kapacitu kolem 1uF a ta na vyfiltrování takovýchto odběrů stačí).

    2 KEOSAN: Vždycky, když zdroj neinicializuje napětí na +5V SB větvi, tak je něco se SB částí zdroje. K tomu stačí zdravý selský rozum a ne tester za pět stovek...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Zdroj s nefungující vetví se nespustí, protože logika zdroje zabrání jeho spuštění. Stojím za tím, že tester, který zatěžuje větve jen LEDkam nemůže odhalit vyteklé kondenzátory (vyteklý kondenzátor má kapacitu kolem 1uF a ta na vyfiltrování takovýchto odběrů stačí).

    2 KEOSAN: Vždycky, když zdroj neinicializuje napětí na +5V SB větvi, tak je něco se SB částí zdroje. K tomu stačí zdravý selský rozum a ne tester za pět stovek...

    A ako vieme, ze tam bolo vadne +5VSB ??? Multimeter mi to neukazal, ten ukazoval normalne napatie bez kolisania. Zdroj sa dal zapnut prepojenim zeleneho a cierneho kabla. Jedine Delock LCD Power tester mi ukazal, ze kolise +5V SB. Vydute kondiky som potom nasiel az po dokladnom skumani, pretoze neboli na prvy pohlad patrne. Po vymene prveho konidku premeranie testerom a znovu kolisanie a pipanie, ze je vadny zdroj. Po vymene dalsich dvoch uz tester ukazoval, ze je to OK.

    Takto to aspon usetrilo robotu, ze som vedel rychlo otestovat, ze uz je to OK, ze to vobec bude fungovat.
    Otazne je, ako by to vydrzalo zataz, ale to je druha vec, kedze tam sli kondiky, ako sli...

    Mimochodom, ten tester NETESTUJE LEDkami, ale ukazuje na svojom LCD hodnoty.....
    Naposledy upraveno uživatelem speedsnail: 16-05-2008 v 19:35 Důvod: sloučeno, příště použij tlačítko "EDIT" thx. sakra
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Když ti nenaskočí zdroj, tak za to v 99% případů může SB. 1% je zkrat nebo overvoltovaná jiná větev.

    ATX zdroje fungují na principu, že mají stále zapnutou jednu větev: 5V SB. První zdroje měli problémy takto několik let fungovat (prostě se ta část jednoho krásného dne přehřála).

    Je někde v manuálu napsaný, jak ten tester funguje? Podle mě je opravdu jediná zátěž 10mA, která teče LED diodou. A maximálně je v tom jeden integrovaný obvod o složitosti voltmetru
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    149

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Mimochodom, ten tester NETESTUJE LEDkami, ale ukazuje na svojom LCD hodnoty.....
    Tak myslím, že tato informace všem vzala vítr z plachet...

    Na otestování zdroje jsou tyto přístroje fakt málo. Pokud je to nedokáže rozumně zatížit, nejlépe s nastavitelnou spínanou zátěží, tak se to nedá považovat za bernou minci. Pro odečítání hodnot je potřeba osciloskop, jinak se některé věci vůbec nezjistí.

    Z jakého důvodu vlastně chcete ty zdroje testovat? Pokud chcete vědět jakou má životnost, tak o tom rozhoduje také osazení součástkami (spousta lidí tu řeší třeba kondenzátory atd.). Pokud chcete vědet velikost zvlnění, tvrdost, mez přerušení atd. tak je lepší najít si vybraný zdroj v nějaké již hotové recenzi od lidí, kteří na to mají dostatečné vybavení.

    Pro domácí měření se člověk musí většinou spokojit jen s velikostí výstupního napětí, či se spotřebou a účiníkem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Aj jaj. Hovorime o tom istom. Suhlasim, ze to neni na dokladne pretestovanie, ale na RYCHLE. Chcem rychlo zistit, ci nejaky zdroj je dobry, alebo nie. Povedzme, ze to urci 90 percent vadnych zdrojov. Ak zdroj funguje, rozbehne sa, tak okom nevidim napr. ze 3.3V, alebo 5V vetva kolise /a neuvidim to ani multimetrom/. Ale tym Delock LCD Power testerom to uvidim... Netestujem nim ziadne ine parametre. Ale len IDE, NEJDE. Ak IDE a moze robit problemy, samozrejme moze. Ale to sa da otestovat inymi sposobmi. Staci vediet, ci chybu sposobuje zdroj. To je to iste, ako ked vymenit zdroj. Ked nemam, tak z velkej casti pomoze prave tester. Ten tester je ZAKLADNY. Nechodme s kanonom na vrabce. Predtym som ziadny tester nemal a skusal som iba zdroje pokusom IDE, NEJDE na inom kuse. Ale ked mam ten jednoduchy tester, este z tych zdrojov viem urcit niekolko, ktore idu, ale nie su tak stabilne. Takze sa im mozem vyhnut a nie po pol roku zistit, ze preco vyduva kondiky na maticnej doske....
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sieben
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    520

    Takl vidím, že ste se rozjeli...

    Já osobně mám doma ten DeLock tester...a :

    +ulehčí práci na zjištění, jestli je zdroj mrtvej/ načnutej / OK...
    +vypadá "profesionálněji" než spojovat u zákazníka kancl. spojkou zdroj a tak..sice nevypadám jak MacGyver ...ale je to lehčí

    -nečekám od něj žádný přesný výsledky, nebo zatížení zdroje, ale to, že mi rychle prověří, zda je zdroj OK a že mi hned neodpráskne PC.

    Je to taková malá chytrá krabička, velice user-friendly a přímo plug&play

    ty kecy, co udává výrobce...to je prostě marketing, praktické využití to má a pokud někdo od toho očekává laboratorní měření a pod...tak je lama.

    HOWGH

    PS: hodně ulehčí práci a já sem díky němu vyreklamoval Corsair VX550 ...protože 5V větech po pár sekundách spadla na 3,8V nebo tak nějak
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Citace Původně odesláno od Sieben Zobrazit příspěvek
    PS: hodně ulehčí práci a já sem díky němu vyreklamoval Corsair VX550 ...protože 5V větech po pár sekundách spadla na 3,8V nebo tak nějak
    Padala i v počítači? Podle mě to bylo jen malým odběrem testeru.

    Tak já jsem lama jo?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sieben
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    520

    Citace Původně odesláno od -HoNY- Zobrazit příspěvek
    Padala i v počítači? Podle mě to bylo jen malým odběrem testeru.

    Tak já jsem lama jo?
    No, pokud jsi od "měřáku" za pár set korun čekal laboratorní měření s odchylkou do 0,5% a podobně...tak jo
    -ale tos nečekal, ty ses tomu rovnou vysmál

    Jestli to padalo i v PC nevím, to sem neměřil, ale byl to první zdroj, kterej mi tohle na tom měříku dělal....a jelikož mi reklamaci uznali a dali novej zdroj, tak asi byl i vadnej

    Ale jinak dobrý téma, pěkně se to tu rozjelo a zase se dozvím něco novýho super
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Starousedlík SHW Avatar uživatele crasher.km
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    940

    dobrej flame - tak za 1. jestliže ti napětí kleslo,tak je to pak měkkej zdroj -pro pc nepoužitelnej a musí ho reklamovat ....
    za 2.každej multimeter musí mít vnitřní odpor 2OMohm .... takže tak...
    za 3.metoda žárovky je osvědčená
    za 4. oscilátor (dobrý,školní) jde koupit řádově do 3Ok.
    za 5. je SPOUSTA typů měření ....
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    3/ Ked je metoda ziarovky taka osvedcena, uvital by som nejake blizsie informacie o nej. Pripade odkazy, ak niekto pisal navod + popisy, vyhody, nevyhody

    4/ no, oscilator do 30 tis. korun je pre asi dost ludi problem...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 11 PrvníPrvní 1234 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. peníze na internetu
    Od sapin II v sekci Volná témata
    Reakcí: 31
    Poslední příspěvek: 30-05-2009, 23:53
  2. Nejtissi zdroj za rozumne penize
    Od Holda29 v sekci Zdroje
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 06-01-2007, 10:49
  3. Testy Zdrojů
    Od Abel v sekci Zdroje
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 28-09-2006, 19:49