Nizky vykon pametoveho radice u Semprona
Nevite nekdo jake jsou presne rozdily mezi plnymi Athlony a Semprony? mel jsem za to, ze pouze L2, frekvence, pipadne HT... zda se ze maji i mizerny radic pameti...
ale at delam co delam, tak prehoupnout se s propustnosti pres 5000MB/s je fuska... integrovana grafika mela u boboca v testu 1800 bodu v 3DM a ja se pres 1500 sotva dostanu... https://www.svethardware.cz/recenze-gigabyte-ga-ma69g-s3h-amd-690g-pro-kazdeho/17651
Gigabyte GA-MA69G-S3H posledni BIOS
Sempron LE 1150 (2GHz, HT800, 256KB L2)
Geil DDR2 800 1GB (2x512) - v dualu jedou
zato se mi podarilo dostat sbernici na 350MHz a s jednou RAMkou v idle to zralo 32W a v zatezi do 50W
u RAM jsem zkousel 1T/2T, frekvence 700-900MHz, nic nepomohlo
sempron na 2.7GHz, RAM 900MHz, HT neco kolem 900 a cteni RAM 5200MB/s, ale hlavne jsem nevidel v everestu latence pod 80ns
nejake napady co jeste skusit? s AMD experimentuju poprve tak je mozny ze to je nejaka blbost... jeset jsem nezkousel CL4 ale to nemuze udelat takovy razantni rozdil (kdyz bobovi v recenzi to stejen jelo pri CL5)
ale at delam co delam, tak prehoupnout se s propustnosti pres 5000MB/s je fuska... integrovana grafika mela u boboca v testu 1800 bodu v 3DM a ja se pres 1500 sotva dostanu... https://www.svethardware.cz/recenze-gigabyte-ga-ma69g-s3h-amd-690g-pro-kazdeho/17651
Gigabyte GA-MA69G-S3H posledni BIOS
Sempron LE 1150 (2GHz, HT800, 256KB L2)
Geil DDR2 800 1GB (2x512) - v dualu jedou
zato se mi podarilo dostat sbernici na 350MHz a s jednou RAMkou v idle to zralo 32W a v zatezi do 50W
u RAM jsem zkousel 1T/2T, frekvence 700-900MHz, nic nepomohlo
sempron na 2.7GHz, RAM 900MHz, HT neco kolem 900 a cteni RAM 5200MB/s, ale hlavne jsem nevidel v everestu latence pod 80ns
nejake napady co jeste skusit? s AMD experimentuju poprve tak je mozny ze to je nejaka blbost... jeset jsem nezkousel CL4 ale to nemuze udelat takovy razantni rozdil (kdyz bobovi v recenzi to stejen jelo pri CL5)
a to HTcko?Ono to nejaky vliv pri teoretickych testech muze mit....A L2 cache 128Kb vs 512/1024Kb taky se projevi. Nic jinyho me nenapada. Dulachannel to taky podporuje uz, ne?Stary semprony ho nepodporovali, ale to bylo jen v s939...
[QUOTE=flanker;122905]Stary semprony ho nepodporovali, ale to bylo jen v s939...[/QUOTE]
939 Semprony dual channel podporovaly. 754 ho nepodporovaly, lepe receno nic na 754 dual channel nepodporovalo.
939 Semprony dual channel podporovaly. 754 ho nepodporovaly, lepe receno nic na 754 dual channel nepodporovalo.
Ahoj,
no ona cache ma na pametovej radic dost velkej vliv. Obzvlast u grafiky, ktera potrebuje velky objemy dat, tak se muze dost projevit. CL ma taky u AMD pomerne vliv, tak ji muzes zkusit snizit - ale bute to tak cca 5%. Co se týče testů paměti, neprováděls je s integrovanou grafikou - ten linkovaný test je s externí grafikou (integrovaná si část výkonu paměti sežere pro sebe...).
Matyáš
no ona cache ma na pametovej radic dost velkej vliv. Obzvlast u grafiky, ktera potrebuje velky objemy dat, tak se muze dost projevit. CL ma taky u AMD pomerne vliv, tak ji muzes zkusit snizit - ale bute to tak cca 5%. Co se týče testů paměti, neprováděls je s integrovanou grafikou - ten linkovaný test je s externí grafikou (integrovaná si část výkonu paměti sežere pro sebe...).
Matyáš
podle me mas neco blbe jelikoz sem testnul
sempron LE 1100
biostar 520 a2
2x 1gb 800MHz Kingmax 5-5-5-12
cteni 6400
zapis 5300
kopirovani 7300
latence 60
evrest 4,2
vse na default
BTW znate LgaBoxAmdMod
sempron LE 1100
biostar 520 a2
2x 1gb 800MHz Kingmax 5-5-5-12
cteni 6400
zapis 5300
kopirovani 7300
latence 60
evrest 4,2
vse na default
BTW znate LgaBoxAmdMod
L2 to ma 256KB, asi jdu skusit PCI grafiku a starsi biosy...
grafika si jen alokuje vlastni pamet, ale vykon by imho snizovat nemela... ikdyz kdo vi. snad se k tomu dostanu jeste dnes
CL4 taky skusim, ale to rozhodne nezlepsi o 15-20%
grafika si jen alokuje vlastni pamet, ale vykon by imho snizovat nemela... ikdyz kdo vi. snad se k tomu dostanu jeste dnes
CL4 taky skusim, ale to rozhodne nezlepsi o 15-20%
Ahoj,
no podle me interni grafika snizovat vykon musi - vlastni pamet nema, takze musi cist data z graficky pameti. To je pri beznym rozliseni 1080x1650x60Hz cca 100MB dat za sekundu, plus nutná adresace RAM
(CAS a dalsi latence). V to nepocitam, ze grafika urychluje 2D operace, takze tam jsou dalsi pristupy
do pameti. Testy jsem nedelal, ale logicky když grafika potřebuje 100MB za sekundu a čte je z hlavní
paměti, tak to tu hlavní paměť IMHO zatíží.... Paměť je připojená přes procesor, takže čipová sada
to musí brát přes něj (ale asi ne přes cache - to by neustále vyhazovalo užitečný věci z cache...) - i když kdo ví... Mj. asi i proto když se dá grafice dedikovaná paměť (některý prototypy nový 790G),
tak výkon dosti značně naroste - přestože ta dedikovaná paměť nemusí být o nic rychlejší. Ale jestli mě někdo vyvede z omylu.... :-)
CL4 bych tipoval tak 5% - tam rozhodně 20% schovanejch nebude...
Matyáš
no podle me interni grafika snizovat vykon musi - vlastni pamet nema, takze musi cist data z graficky pameti. To je pri beznym rozliseni 1080x1650x60Hz cca 100MB dat za sekundu, plus nutná adresace RAM
(CAS a dalsi latence). V to nepocitam, ze grafika urychluje 2D operace, takze tam jsou dalsi pristupy
do pameti. Testy jsem nedelal, ale logicky když grafika potřebuje 100MB za sekundu a čte je z hlavní
paměti, tak to tu hlavní paměť IMHO zatíží.... Paměť je připojená přes procesor, takže čipová sada
to musí brát přes něj (ale asi ne přes cache - to by neustále vyhazovalo užitečný věci z cache...) - i když kdo ví... Mj. asi i proto když se dá grafice dedikovaná paměť (některý prototypy nový 790G),
tak výkon dosti značně naroste - přestože ta dedikovaná paměť nemusí být o nic rychlejší. Ale jestli mě někdo vyvede z omylu.... :-)
CL4 bych tipoval tak 5% - tam rozhodně 20% schovanejch nebude...
Matyáš
CL4 nepomohlo, PCI-E grafika taky ne (7600GT, integrovana vypnuta), kingston 533MHz ramka taky nic... BIOS F4 bez uspechu (boboco testoval s F4A - ten uz asi nikde nemam...)
ted valim ven, zitra vyfotim nastaveni v biosu jestli vas neco nenapadne... me uz napady dochazeji
EDIT: snad jen jaka by mela byt propustnost L2? ta se mi v everestu zda taky hodne nizka, jen 6000MB/s
ted valim ven, zitra vyfotim nastaveni v biosu jestli vas neco nenapadne... me uz napady dochazeji
EDIT: snad jen jaka by mela byt propustnost L2? ta se mi v everestu zda taky hodne nizka, jen 6000MB/s
[QUOTE=mech13;123003]
EDIT: snad jen jaka by mela byt propustnost L2? ta se mi v everestu zda taky hodne nizka, jen 6000MB/s[/QUOTE]
to je nejak malo i blby sempron v sc 754 ma 7500MBs (to do AM2 sem rozebral)
ze by horsi kus kremiku :)
EDIT: snad jen jaka by mela byt propustnost L2? ta se mi v everestu zda taky hodne nizka, jen 6000MB/s[/QUOTE]
to je nejak malo i blby sempron v sc 754 ma 7500MBs (to do AM2 sem rozebral)
ze by horsi kus kremiku :)
[quote=matyyy;123028]to je nejak malo i blby sempron v sc 754 ma 7500MBs (to do AM2 sem rozebral)
ze by horsi kus kremiku :)[/quote]
Sempron v s754 v ani zďaleka nedá 7500MBs(a nielen ten), procesory do s754 majú singlechanel a pamäťový radič je len pre DDR a DDR nemajú ani zďaleka takú priepustnosť
teraz mám pamäte na 442 (3-3-2-6) a priepustnosť na čítaní 3357MBs a latencia 51ms
ze by horsi kus kremiku :)[/quote]
Sempron v s754 v ani zďaleka nedá 7500MBs(a nielen ten), procesory do s754 majú singlechanel a pamäťový radič je len pre DDR a DDR nemajú ani zďaleka takú priepustnosť
teraz mám pamäte na 442 (3-3-2-6) a priepustnosť na čítaní 3357MBs a latencia 51ms
[QUOTE=Klingacikx;123078]Sempron v s754 v ani zďaleka nedá 7500MBs(a nielen ten), procesory do s754 majú singlechanel a pamäťový radič je len pre DDR a DDR nemajú ani zďaleka takú priepustnosť
teraz mám pamäte na 442 (3-3-2-6) a priepustnosť na čítaní 3357MBs a latencia 51ms[/QUOTE]
sem reagoval na L2 cache ne na pameti
//edit tak AMD asi neco na L2 cache zmenilo protoze vysledky jsou horsi nez u 754ky (a clovek by ceškal ze cpu se jen vylepsuji)
jen pro zajimvost AM2(1,9GHz 256KB L2) vs 754 (1,8GHz 128KB L2)
am2
cpu-queen 3325
cpu photo 11376
cpu-zlib 10581
cpu-aes 2465
fpu-julia 1610
fpu-mandel 916
fpu-sinjulia 2528
754
cpu-queen 3144
cpu-photo 7666
cpu-zlib 8717
cpu-aes 2334
fpu-julia 1520
fpu-mandel 861
fpu-sinjulia 2383
teraz mám pamäte na 442 (3-3-2-6) a priepustnosť na čítaní 3357MBs a latencia 51ms[/QUOTE]
sem reagoval na L2 cache ne na pameti
//edit tak AMD asi neco na L2 cache zmenilo protoze vysledky jsou horsi nez u 754ky (a clovek by ceškal ze cpu se jen vylepsuji)
jen pro zajimvost AM2(1,9GHz 256KB L2) vs 754 (1,8GHz 128KB L2)
am2
cpu-queen 3325
cpu photo 11376
cpu-zlib 10581
cpu-aes 2465
fpu-julia 1610
fpu-mandel 916
fpu-sinjulia 2528
754
cpu-queen 3144
cpu-photo 7666
cpu-zlib 8717
cpu-aes 2334
fpu-julia 1520
fpu-mandel 861
fpu-sinjulia 2383
[quote=matyyy;123081]sem reagoval na L2 cache ne na pameti
[/quote]
:mistake to som pako:D čítam to ako z vrtuľníka:cry
tak priepustnosť L2 9723/9024/9231MBs čítanie/zápis/kopírovanie
žeby bola tá priepustnosť až o toľko väčšia:notsure
[/quote]
:mistake to som pako:D čítam to ako z vrtuľníka:cry
tak priepustnosť L2 9723/9024/9231MBs čítanie/zápis/kopírovanie
žeby bola tá priepustnosť až o toľko väčšia:notsure
Ahoj,
no AMD s přechodem na 65nm proces tusim trochu zvetsilo latence L2 cache, prej jako priprava na jeji zvetseni :-(. Takze tam se da mirny zpomaleni cekat...
Matyáš
no AMD s přechodem na 65nm proces tusim trochu zvetsilo latence L2 cache, prej jako priprava na jeji zvetseni :-(. Takze tam se da mirny zpomaleni cekat...
Matyáš
matyyy: diky moc za cisla, aspon vim ze to neni normalni... odpoledne na to znova mrknu... asi zacnu prolizat bios...
tak max co jsem z toho vytriskal byly uz slusny hodnoty zhruba stejny jak to co mel bobo v recenzi az na horsi latence... ale s tim rozdilem, ze on je 800 5-5-5-15 a ja 840 4-4-4-12 CR1 a jeste jsem orezal nejaky casovani slotu...
za mmnt sem hodim editem foto (do 10 minut)
EDIT: tak je to zde... ty potazeny ramky uz vyhnaly grafiku nad 1700 bodu v 3DM 03, ale porad to neni ono...
a abych nezapomel, u RAM bylo puvodne automaticky na prvni a druhe slot 105ns... nevi nekdo co to je za nastaveni?
za mmnt sem hodim editem foto (do 10 minut)
EDIT: tak je to zde... ty potazeny ramky uz vyhnaly grafiku nad 1700 bodu v 3DM 03, ale porad to neni ono...
a abych nezapomel, u RAM bylo puvodne automaticky na prvni a druhe slot 105ns... nevi nekdo co to je za nastaveni?
Ahoj,
no v tom biosu nemas 840Mhz, ale 677Mhz - to je správně? Jinak tam nic podezřelýho nevidim. O trfc máš něco tady:
http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/products/dram/downloads/applicationnote/app_note_trfc_20040506.pdf
Matyáš
no v tom biosu nemas 840Mhz, ale 677Mhz - to je správně? Jinak tam nic podezřelýho nevidim. O trfc máš něco tady:
http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/products/dram/downloads/applicationnote/app_note_trfc_20040506.pdf
Matyáš
No zdá sa, že je všetko nastavené správne, ale aj tak je tá pamäťová priepustnosť nejaká nízka:notsure
Len pre porovnanie prikladám výsledky mojej zostavy. Nezdá sa mi, že by bol rozdiel vo výkone pamäťových radičov dvoch (aj keď iných) procesorov AMD taký markantný.

Len pre porovnanie prikladám výsledky mojej zostavy. Nezdá sa mi, že by bol rozdiel vo výkone pamäťových radičov dvoch (aj keď iných) procesorov AMD taký markantný.

Ahoj,
tak jsem našel fórum, kam postujou uživatelé AMD svoje výsledky z Everestu. Trochu to vypadá, že máš nějak pomalou L2 cache - oni ty hodnoty opravdu vypadaly podezřele už na první pohled...
http://www.planetamd64.com/index.php?showtopic=34057
http://www.planetamd64.com/lofiversion/index.php?t34058.html
Nemas treba uplne vyplou L2 cache - ale to je nepravdepodobny. Nicmene koukni se do biosu, jestli tam neni nekde volba L2 cache - disabled.
Druha varianta, co me napada je, ze everest spatne detekuje velikost L2 cache a mysli si, ze je ji treba 512Kb - coz pak samozrejme je na vysledku znat, protoze polovina cteni jde z hlavni pameti. Ale to by zas nevysvetlovalo divny vysledky jinejch benchmarku...
Ale asi nejses sam, co ma divny vysledky pameti se sempronem, viz:
http://forums.anandtech.com/messageview.aspx?catid=28&threadid=2167594
Matyáš
tak jsem našel fórum, kam postujou uživatelé AMD svoje výsledky z Everestu. Trochu to vypadá, že máš nějak pomalou L2 cache - oni ty hodnoty opravdu vypadaly podezřele už na první pohled...
http://www.planetamd64.com/index.php?showtopic=34057
http://www.planetamd64.com/lofiversion/index.php?t34058.html
Nemas treba uplne vyplou L2 cache - ale to je nepravdepodobny. Nicmene koukni se do biosu, jestli tam neni nekde volba L2 cache - disabled.
Druha varianta, co me napada je, ze everest spatne detekuje velikost L2 cache a mysli si, ze je ji treba 512Kb - coz pak samozrejme je na vysledku znat, protoze polovina cteni jde z hlavni pameti. Ale to by zas nevysvetlovalo divny vysledky jinejch benchmarku...
Ale asi nejses sam, co ma divny vysledky pameti se sempronem, viz:
http://forums.anandtech.com/messageview.aspx?catid=28&threadid=2167594
Matyáš
Ahoj,
tak po postnutí výsledků toho Athlona a přečtení toho mnou linkovanýho příspěvku (poslední link) beru zpět - L2 cache to nebude. Bude to zřejmě špatná latence hlavní paměti... Ale jak ji zlepšit nevím...
Matyáš
tak po postnutí výsledků toho Athlona a přečtení toho mnou linkovanýho příspěvku (poslední link) beru zpět - L2 cache to nebude. Bude to zřejmě špatná latence hlavní paměti... Ale jak ji zlepšit nevím...
Matyáš
tak jsem sehnal na vyzkouseni druhou desku od crashera.km, kteremu velmi dekuji, bohuzel se melo jednat o novou desku vracenou z reklamace a ty paka mu vratily starou nefunkcni... a jinou AM2 desku uz vazne nikde nesezenu, zadny nastaveni nepomohlo, takze jsem psal do Alfy a doufam ze to nejak vyresime
problem vyresen...
mohl za to bios, po downgrade az na verzi F3 (ted je aktualni F6) ktera toho semprona nepodporuje je vse vporadku.
zeby bios opravoval nejaky sempronacky TLB bug?:D
je to divny, s podporou procesoru se zhorsi latence pameti:( asi zacnu bombardovat GB mailama
//btw kdyz se po resetu biosu zacne menit nastaveni, tak se neulozi. ulozi se jenom cas a vsechno ostatni se ztrati, nastaveni se ulozi az po dalsim vejiti do biosu a nastaveni
////a byla KO baterka 2032, tu mi KP zaplati:D:D:D
mohl za to bios, po downgrade az na verzi F3 (ted je aktualni F6) ktera toho semprona nepodporuje je vse vporadku.
zeby bios opravoval nejaky sempronacky TLB bug?:D
je to divny, s podporou procesoru se zhorsi latence pameti:( asi zacnu bombardovat GB mailama
//btw kdyz se po resetu biosu zacne menit nastaveni, tak se neulozi. ulozi se jenom cas a vsechno ostatni se ztrati, nastaveni se ulozi az po dalsim vejiti do biosu a nastaveni
////a byla KO baterka 2032, tu mi KP zaplati:D:D:D