Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: Max Fsb? Celeron + Asrock

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele xstreetfighter
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    462

    ahojte,
    vím, že se o tom píše skoro všude a přečetl jsem opravdu hodne clanku, ale na jednu věc jsem nenalezl odpověď...Mám celeron d 336 2,8 GHz a paměti DDR 400 běžící na frekvenci 166MHz (333 DDR). Rozhodl jsem se přetaktovat, mám základní desku Asrock 775VM8 která standartně pracuje na frekvenci FSB = 533MHz (mám ten celeron), ovšem tato deska podporuje CPU s jádrem prescott a to celeron D (právě ta frekvence 533) a Pentium 4 (frekvence 800), začal jsem taktovat, děličku pamětí jsem snížil na 133 a dostal jsem se zatim na 155x21=3255 MHz, FSB = 620 MHz, frekvence pameti se zvysila na 155 MHz, tzn. že mají rezervu ještě nějakých 11 MHz, v tomto rozpolozeni je CPU stabilni, Teplota jádra je cca 42°C. Chtěl bych zajit ale az do maxima tj. 165x21=3465MHz, to budou mit pameti tu puvodni stabilni frekvenci 166MHz a FSB bude nakých 680. Moje otazka zni; kam az si muzu dovolit zajit s tou frekvenci FSB, k desce se pise, ze podporuje i 533 i 800, znamena to tedy, ze i vsechny frekvence v tomto rozmezi?
    diky za odpoved...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    hlavne zalezi na tom, jestli ta deska ma PCI-lock - tj jestli se taktovanim FSB nezveda zaroven i frekvence PCI sbernice

    to ze deska podporuje 800 vubec nemusi znamenat, ze taktenim 533 procaku i pod tuto uroven musi spolehlive fungovat

    neni ale nic jednodussiho nez jit nahoru a skusit kam az se dostanes - prinejhorsim ti nenabehne system nebo to vytuhne - resetujes bios a nic se nedeje

    btw tyto celerony nemaji jeste thermalni cidlo, takze nemuzes nijak merit tepotu jadra - desce se verit neda takze musis kontroovat rukou nebo vlastnim duveryhodnym teplomerem

    //jo a presunu tema do sekce procesory - intel. sem se to moc nehodi, tady to je spis pro extremnejsi pociny...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele xstreetfighter
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    462

    no tak děkuju za přesunutí :-) do správné sekce... Myslel jsem že existuje nějaké obecné pravidlo o růstu FSB v závislosti na podpoře této frekvence deskou. Thermální čidlo asi nemá, bral jsem to jako informaci o teplotě, kterou mi poskytuje speedfan a ostatní programy. PCI-lock asi tato deska nemá, jestli narážíš na GK ve slotu PCIe, tak bohužel tato deska má ještě AGP a ve standartním PCI slotu mám pouze zvukovou karu SB Audigy II. Ovšem děkuji za pěknou odpověď, už to nebudu dál zkoušet zvyšovat, teď sem docela spokojenej, ale zajímalo mě jak moc si můžu dovolit zajít s tou frekvencí FSB, ikdyž všude se píše, že komponenty ničí vysoké napětí a teploty a ne frekvence, nerad bych to zkoušel...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    tak rukou poznas jestli se ti neco pece nebo ne? pokud dobre chladis a nezacnes bezhlave pridavat napeti neni ceho se bat

    co se tyka PCI-lock, tak ten ovlivnuje frekvenci PCI (33MHz) a tim tedy i AGP (frekvence AGP je 2x PCI = 66MHz). problem je hlavne v tom, ze na PCI nemas napojenou jen zvukovku a grafiku v AGP, ale v chipsetu jsou na tu sbernici pripojeny dalsi zarizeni, hlavne radic disku, ktery byva na zvyseni frekvence hodne haklivy, a tak se ti casto muze stat, ze ti PC najede, procesor je stabilni, ale nemuzes nabootovat protoze radic nenajde zadny disk... PCI-lock je proste pro taktovani extremne dulezita vec, bez neho nema cenu taktovat - vysokych taktu nedosahnes, a nizke ktere jeste snesou PCI zarizeni zase nemaji ani cenu...

    pak je jeste moznost, ze deska PCI-lock ma, ale nefunguje... to je u levnych desek kde se s taktovanim moc nepocita dost bezny

    muzes v biosu nastavit frekvenci PCI/AGP? mohl by jsi sem hodit foto BIOSu kde nastavujes FSB a napeti?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele xstreetfighter
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    462

    no poznam to...a napeti nepridavam nebo o tom alespon nevim. bohuzel nevim, jak bych vyfotil screenshot z obrazovky v biosu a nemam ani digi fotak. V biosu nemuzu nastavit skoro nic a ani frekvenci PCI/AGP, verzi biosu mam posledni moznou P 1,40. Jedine co jsem mohl udelat je nahrat sem obrazek z manualu, obrazovka je totozna, jen CPU HF je manual, frekvence je 155, Ratio actual value je 21 a chybi HTT... ale ja to nejak nechci hrotit, jen sem se ptal, nechci to pretaktovavat o 50% ted to mam o nejakych 17% a jede to vsechno tak jak ma takze sem docela spokojenej...ale diky
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: bios setup advanced.JPG 
Zobrazení: 123 
Velikost: 43.1 KB 
ID: 4518  
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    tak muzes skusit jit nahoru, a podle toho jakym zpusobem se projevi nestabilita poznas, jestlo deska PCI-lock ma nebo ne... aspon zjistit strop, at vis jestli uz ted jsi na absolutnim maximu (bylo by dobre kousek ubrat) nebo mas jeste hodne prostoru
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele xstreetfighter
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    462

    cit: "at vis jestli uz ted jsi na absolutnim maximu (bylo by dobre kousek ubrat) nebo mas jeste hodne prostoru". tak snad jako posledni vec bych se zeptal na konstatovani teto vety, myslis ze bych mel TED jak to je, kdyz vsechno funguje tak jak ma, teda ubrat? Nebo ja sem tu vetu moc nepochopil, proc bych mel ubrat...Diky za vysvetleni MECHu13
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    no jestli mas ted 155 a je to stabilni, a na 158 se to sesype, ubral bych. at nejedes nadoraz, to se nekdy muze stat ze orthos apod projdou ale nekdy to proste vytuhne... jestli ti to ale pojede i na 165 tak neni duvod plasit a klidne to tak muzes nechat
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW Avatar uživatele xstreetfighter
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    462

    tak už sem to pochopil jak si to myslel :-) diky...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Je to VIA - > deska nemá PCI/lock.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Asrock Z 77 Extreme 6 - kód 55
    Od AmatérRobert v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 31-07-2013, 13:14
  2. Mobilní sockety: Mobile Intel Celeron SL73Y vs. Intel Celeron M 390
    Od billy_86 v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 20-12-2010, 01:55
  3. ASRock ION 330
    Od trodas v sekci Aktuality
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 22-10-2009, 15:59
  4. ASRock X58 supercomputer
    Od trodas v sekci Aktuality
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 16-02-2009, 22:07