Tikání v CRT monitoru ?
Zdravím, dostal se mi do rukou starý AOC 7 Vlr monitor. Nefunguje, po zapojení do sítě a zapnutí vypínačem vzadu se ani nerozsvítí kontrolka. Ovšem když jsem ho odkrytoval (tavná pojistka je OK)a zapnul "holý" je z něho slyšet zřetelné tikání - opravdu se to nejvíce podobá tikání hodin, i frekvence sedí. Nevíte co to může dělat? Nějaké relátko, vadná cívka, trafo? Odkud přesně to jde sem neurčil, strkat moc blízko ucho se mi nechce, přeci jen nechci se důvěrně seznámit s nějakým vyšším napětím ... Monitor poputuje do sběrného dvora, opravovat ho nehodlám (neumím), jen by mě to zajímalo. Myslíte, že když ho nechám chvíli tikat tak vybuchne? :D
třeba tam spadl tic-tac :) odpovídalo by to zvuku :) asi vadná cívka ??? bůh ví...na to asi nepříjdeš,tak může být cokoliv ....
At se někdo podívá do křišťálové koule, to bude rychlejší, učinější a nejpřenější. Teoreticky relátko to byt muže, ale musel by tam být nějaký frekvenční měnič. Kdyby to byla cívka jak píše crasher.km tak by to pískalo a necvakalo. Co když to svakání je způsobeno tím, že ti ten monitor skáče po sotle? Ne, to by vlastně bouchalo....
Můžeš ho úplně rozdělat a podívat se, když už jsi v tom :) Zrovna jsem svůj starý rozdělal, že zlobí, zkusím vyměnit vstupní kondenzátor a kdyžtak ho nechám (zas tak hrozná ta vada není, ale mohl by to dělat vstupní kondík...shit jsou všechny, ale měnit to by stálo víc než z bazaru jiný :)).
Ešte som sa nestretol, že by v monitore bolo relátko, ale nevadí. Ak nechce obraz nabehnúť tak by som to tipoval na VN trafo. je to choroba CRT monitorov a TV. 8 z 10 TV čo sa ku mne dostalo nalo odpálené VN trafo. Ale určite by som do toho neinvestoval.
Už je objednáno nové LCD, opravovat ten starý určitě nehodlám (ještě takovou šunku ..). Vyndám z něj měď a zbytek půjde do sběrného dvora.
[QUOTE=Nefro;124668]Ešte som sa nestretol, že by v monitore bolo relátko, ale nevadí. Ak nechce obraz nabehnúť tak by som to tipoval na VN trafo. je to choroba CRT monitorov a TV. 8 z 10 TV čo sa ku mne dostalo nalo odpálené VN trafo. Ale určite by som do toho neinvestoval.[/QUOTE]
Přesně tak, také bych skoro s jistotou tipoval VN-ko a s tím, za "rozumný peníze" nic nenaděláš :-(
Přesně tak, také bych skoro s jistotou tipoval VN-ko a s tím, za "rozumný peníze" nic nenaděláš :-(
Proč by ale VN trafo cvakalo? Jako elektrikář jsem se s cvakajícím trafem ještě teda nesetkal.... Leda že by trafo plechy byly volné, ale to je taky málo pravděpodobné. Teoreticky by to mohlo dělat katodové dělo co tam je. Když jsem zapnul ještě starý CRT monitor vypínačem, tak to v něm dycky cvaklo, což by mohlo byt podle mě pravděpodobnější. Že by ho prostě elektronika v nějakém ciklu spínala.
[QUOTE=Nefro;124668]Ešte som sa nestretol, že by v monitore bolo relátko, ale nevadí. Ak nechce obraz nabehnúť tak by som to tipoval na VN trafo. je to choroba CRT monitorov a TV. 8 z 10 TV čo sa ku mne dostalo nalo odpálené VN trafo. Ale určite by som do toho neinvestoval.[/QUOTE]
Mam tento monitor a relatko tam je. Po vypnuti od site slysim, jak cvaknou kontakty. To same pri spusteni. Ale to cvakani bude spis ve spinanem zdroji (VN tranzistory a pod.), ktery se snazi nabehnout, ale hned zase vypne, kvuli nejakemu pretizeni (zkratu). Nejcastejsi zavadou u techto monitoru byva obycejny studeny spoj. Staci treba studenak hned na vstupnim usmernovaci u jedne diody. Takze lupu, baterku, prip. plastovy hrot a zkouset a hledat.
Mam tento monitor a relatko tam je. Po vypnuti od site slysim, jak cvaknou kontakty. To same pri spusteni. Ale to cvakani bude spis ve spinanem zdroji (VN tranzistory a pod.), ktery se snazi nabehnout, ale hned zase vypne, kvuli nejakemu pretizeni (zkratu). Nejcastejsi zavadou u techto monitoru byva obycejny studeny spoj. Staci treba studenak hned na vstupnim usmernovaci u jedne diody. Takze lupu, baterku, prip. plastovy hrot a zkouset a hledat.
Zojdik ja som videl trafa vo všeliakom stave, od horenia, cvakania, buchania, vybuchovania až po nič. A tiež je to možné s tou obrazovkou. Možnože to robí demagnetizácia, ktorá je pri každom vypnutí monitora spustená aby sa elektróny vrátili do katódy obrazovky (dúfam, že vravím správne. ak nie opravte ma. xixixi ps: aspoň takto si to pamätám zo školy.)