Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Tvorba RAID 0

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sommer
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    386

    Dobrý den,

    díky finanční dostupnosti 500GB disků uvažuji o koupi další pětistovky a jejím následném zapojením do RAID 0 s identickým 500GB diskem. Jelikož s RAID nemám žádné zkušenosti, rád bych se zeptal, zda je problém, že jeden z disků je téměř plný.
    Jestli víte o dalších problémech či máte nějké zkušenosti, budu rád.

    Deska: ASUS M2N32-SLI Deluxe, OS: W xp Pro-64bit SP2
    Naposledy upraveno uživatelem Sommer: 21-05-2008 v 14:08 Důvod: chyby & doplnění dotazu
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Raidove 0 pole imho nejde vytvorit aniz bys prisel o data na obou discich.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od cool.user Zobrazit příspěvek
    Raidove 0 pole imho nejde vytvorit aniz bys prisel o data na obou discich.
    Jj. Je to tak. Raid 0 nejde udelat bez ztraty dat. Nejake povidani je zde: http://www.zive.cz/default.aspx?article=127840
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Spíš napiš na co PC používáš a co od toho RAIDu 0 očekáváš, třeba se to ukáže jako ptákovina cpát dva disky do RAIDu 0.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    jjo, přesně tak, pokud nemáš s raidem 0 zkušenosti a máš dosud jen jeden 500GB disk (tzn. asi neděláš s videem), tak RAID 0 ti za ty problémy nestačí... Obecně - RAID zrychlý jen kontinuální čtení - tzn. běžné aplikace z toho tolik netěží, máš skoro dvojnásobnou šanci přijít o data, nemůžeš vzít disk a strčit ho do jinýho počítače, problém můžeš mít i v jinejch operačních systémech, hůř se Ti z taj¨kovýho disku budou zachraňovat data, když už se s diskama něco stane atd...
    Matyáš
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    141

    ja si tiez myslim, ze ak pre RAID nemas realne opodstatnenie tak by si ho pouzivat nemal..
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Tak tak, na vytvoření RAID-0 bys potřeboval nejdřív ty data někam dočasně přehrát, vytvořit na obou discích RAID-0 a pak data nahrát zpátky, jinak to nelze. To samý, pokud budeš měnit desku (předpoklad SW RAID) a bude mít jinej řadič - všechny data nahrát na starý desce jinam (může bejt problém pokud deska odejde) na ne-RAID disk, vytvořit RAID na nový desce a data nahrát zpátky.

    Jinak z mých osobních zkušeností, používal jsem RAID-0 cca 3 roky - sice jsem o žádný data nepřišel, ale urychlení je pouze v případě práce s velkýma souborama (= editace videa apod.). Rozběh Win XP rychlejší není, ani práce s malýma souborama, kde záleží hodně na seeku a přístupový době - protože ta se použitím disků v RAID-0 nezmění.

    Pokud máš jeden disk plnej, je IMHO vhodnější druhej přidat k prvnímu a netrápit se s RAID-0.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    RAID 0 ti zrychlí náběh systému pokud to mas jako systémové. ALE, u tohoto raidu pokud se ti to povedlo vytvořit a nainstalovat systém a vše co potřebuješ tam dostat, tak stačí aby ti odešel jeden z těch disků a všechny data máš v prd.... No aby nebyl vulgární, v sedacím svalu. V domácích PC nemají podle mě RAID pole žádný význám. Pochopil bych to třeba u serveru, kde potřebuješ fakt nahnat výkon hodně nahoru. Jestli to mas na system, radši si kup RAPTORA a tu pětistovku nech na data. Ve firmách má význam RAID 1 kvůli záloze dat. Jeden disk ti odejde, tak ho vyhodíš a jedeš vesele dál. Hlavní důvod proč nepořizovat RAID 0 je mnohem větší pravděpodobnost ztáty dat. KAŠLI NA TO.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ahoj,
    teda tady je rozumnejch lidí... Na takovym (nechci pomlouvat :-D) žive by mu to všichni doporučovali a předháněli se, jak je ten RAID pekelně rychlej :-).
    A ještě jedna myšlenka - pokud máš jeden disk, tak u těch aplikací, který RAID užijou, tak hodně pomůže i rozložení zátěže (např u videa načítat data z jednoho disku, ukládat na druhej, přesunout systém na ten novější a tedy pravděpodobně rychlejší disk, swap nechat na druhym disku než je ten systémovej atd...).
    Btw. - pokud koupíš 640 od WD, nebo až bude dostupnej (nebo už je?) dvouplotnovej 640 od samsungu, tak budeš mít disk, kterej se bude ryhclostí dotahovat na raid z těch dvou 500 (kde Ti naopak starej pomalejší disk bude brzdit ten rychlejší), bez problémů a ještě budeš mít víc místa....
    Matyáš
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. tvorba hudebního CD
    Od omnitek v sekci Software denní potřeby
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 08-07-2010, 15:55
  2. Tvorba videa
    Od michal.kolesa v sekci Software denní potřeby
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 28-12-2009, 09:46
  3. Tvorba webu
    Od Marekdv v sekci Programování
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 07-06-2009, 07:29
  4. Tvorba webu
    Od Marekdv v sekci Programování
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-01-2009, 17:03
  5. Tvorba videa z her
    Od Tico_BJ v sekci Video a TV
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 23-04-2008, 09:19