Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Špatné měření teplot

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    5

    Pořídil jsem si do své staré základní desky( Asus M2-NE, AM2 ) nový procesor, Athlon 64 X2 5000+ Black Edition. U předchozího jednojádrového procesoru bylo s měřením teploty vše v pořádku. Před instalací nového CPU jsem updatoval BIOS, a pořídil CPU-Z 1.45 a Core Temp 0.99. Programy procesor rozpoznají správně, ovšem teploty hlásí v klidu kolem 3-5C° a v zátěži do 20C°. CPU chladím Arctic Cooling Freezerem 64, takže ty teploty názvu chladiče docela odpovídají :-)...jenže těžko budou pravdivé. Nenapadá někoho, čím by to mohlo být?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    A jake teploty ukazuje BIOS?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    5

    Citace Původně odesláno od hl.hl Zobrazit příspěvek
    A jake teploty ukazuje BIOS?
    Uvěřitelnější. V BIOSU položka CPU Temperature = 40C° . Jenže z předchozí zkušenosti vím, za co stojí ty analogový teplotní čidla na mojí desce. Měl jsem teplotní měřič s chybou do 0,1C° a s AC Freezerem je možné dotknout se heatspreaderu CPU, protože základna chladiče ho celý nezabere. Teplota byla vždy zhruba o 8C° nižší, než hlásil BIOS. Proto jsem se pak spoléhal hlavně na Core Temp, který teplotu odebírá z jádra.
    Např. pro northbridge BIOS ukazuje teplotu 30C° a měřákem jsem na pasivu naměřil přes šedesát :-).
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    To, že je teplota na IHS nižší, je normální - čidlo v CPU je přímo v jádře, ale tobě musí teplo projít skrz plát křemíku, hnusnou vrstvu pasty do IHS a odtamtud do měřáku. Proto se např. vodní chlazení často dává rovnou na jádro a je to tak znát Takže BIOSu bych věřil, bere to z jádra...

    V můstcích ale většinou jsou diody, takže pokud to ukazuje 30 stupňů...nic výjimečného ))
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Jestli máš ten BIOS poslední aktuální, tak zkus ještě jiný verze těch programů, možná se nějaká "chytne".....

    Btw. možná by pomohlo i downgradovat BIOS, ale dělat to jen kvůli teplotám (když BIOS jinak šlape) není ideální....
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    5

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    To, že je teplota na IHS nižší, je normální - čidlo v CPU je přímo v jádře, ale tobě musí teplo projít skrz plát křemíku, hnusnou vrstvu pasty do IHS a odtamtud do měřáku. Proto se např. vodní chlazení často dává rovnou na jádro a je to tak znát Takže BIOSu bych věřil, bere to z jádra...

    V můstcích ale většinou jsou diody, takže pokud to ukazuje 30 stupňů...nic výjimečného ))
    Utility jako Core Temp by to měly brát z digitálního teplotního čidla uvnitř CPU...bohužel to jaksi nefunguje. Budu se asi muset spolehnout na BIOS. Bohužel i bez zvýšení napětí procesoru se na frekvenci 3.1GHz dostanu v zátěži k teplotám kolem 65C°, což už je dost, čekal bych od AC Freezera 64 lepší výkon.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    Everest (doporučuji testovat nejnovější betu), či SpeedFan jsi zkoušel?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    5

    Tak problém vyřešen. Pořídil jsem si utilitku Central Brain Identifier, která hodnotu teploty odebírá taky z teplotního digitálního čidla v jádře, ale narozdíl od ostatních utilit typu např. Core Temp pro můj procesor stanovila ofset - 21C° . To dává teploty 30-35C°[5x200, 0,9V] v klidu a 56C° v zátěži (Procesor na 3GHz [15x200, 1,225V], násobič dynamicky měněn přes Rightmark CPU Clock utility) . Myslím si, že na to napětí jaké ten procesor na 3GHz má, hřeje celkem dost. Navíc to asi taky není napětí, co by měl mít, vypadá to, že deska mu dává méně(BIOS se líší oproti utilitám v OS o 125mV, čemu zas věřit :-) ). Na frekvenci 3.1GHz je potřeba napětí zvednout a to už se dostávám přes 60C° a vzhledem k tomu, že léto je za dveřma už je to moc. Tak nevím, jestli jsem měl sloupávat tu podivně vypadající teplovodivou pastu co byla na freezeru z výroby a dávat tam nějakou starou, co jsem doma našel...ale to už je jiná pohádka :-) .
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Z výroby je na Freezeru MX-2, nejlepší běžně dostupná pasta.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. vymena zdroja = narast teplôt
    Od miro146 v sekci Chlazení
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 21-11-2009, 13:16
  2. Monitorizace teplot ve 3D
    Od Draken v sekci Chlazení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 08-04-2009, 19:54
  3. Utilita na měření teplot
    Od Logout v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 10-03-2009, 23:33
  4. Dotaz ohledne teplot
    Od Mikesh v sekci Chlazení
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 02-11-2008, 13:50
  5. Posouzení teplot
    Od Milan1955 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 24-01-2008, 18:23