Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 48

Téma: Servis pro CRT ?

  1. #16
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    No, já ho našel v jednom jediném obchodě a to za těch 365 Sk
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    Možnože na nete nenájdeš obchod v Cechách čo ho ponúka, ale určite máte v Brne neaký obchod na súčiastky, Ak tam skočíš možnože by ti ho vedeli objednať za rozumnú cenu. Ja objednávam súčiastky cez SOS katalog alebo ALSET Piešťany.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Njn, ale to může trvat dost dlouho...

    Počkám, co mi odpoví ten chlápek, zřejmě monitory opravuje, takže snad má přístup k součástkám
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Tak mi byla doporučena výměna např. za BU 2025. Koukal jsem do GESu a tam mají všechny blízké, ale žádný přesně tento a ani žádný s vyššími parametry. Tak jsem do GESu napsal, jestli se to dá objednat (protože některé Toshiba 2SC 5xxx v nabídce mají) a případně ať mi doporučí náhradu. Takže když mi doporučí něco špatného, tak v případě, že mi celé PCB vyhoří, vím, po kom mám chtít náhradu škody

    A ptal jsem se na opravu jedné 17ky, že možná opravdu studený spoj (jak mi radil už -HoNY- ) a že to mám zapojit do elektriky a poklepat šroubovákem, než to bude reagovat a najít tak spoj. No tak jsem to základní napojil a přišrouboval a světe div se, jelo to hned, asi kontakt na nějakém konektoru...poklepal jsem na to vařékou a blikalo to, no ale když člověk pere do PCB, které je navíc i díky tomu prohlé asi o 5 cm, tak to bude možná normální...tak jsem to všechno složil a zdá se jede Jsem opravář monitorů

    Takže jedna malá rada - když vám bude blbnout nebo odejde starý CRT monitor, tak ho zkuste rozebrat a podívejte se, co je uvnitř...třebas to půjde lehce opravit nebo bude stačit to jen rozebrat a složit S jejich hodnotou nemáte co ztratit a když se povede je opravit, tak to potěší...když ne, tak z nich vyberete BK a součástky a teprve pak je dáte do ekodvora Vážně to není taková hrůza, horší než poprvé rozebrat a zase složit nějaké staré PC (~Pentium I) to vážně není
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Boček: 27-05-2008 v 22:21
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Teda rozoberat monitor sa vacsinou neodporuca. Ma tam byt dost vysoke napatie a clovek moze sa nahodou dotknut tam kde nema a dostane poriadnu ranu.

    Pred par tyzdnami som jeden monitor tak rozoberal. Rozobral okukol, nic nevidel zleho, trochu poohybal kondiky, suciastky zlozil. Ale ten monitor lezal vyse pol roka v sklade, takze mal dost casu sa vybit.

    Stelovat zapnuty, alebo cerstvo odpojeny CRT monitor som sa uz bal :-)
    I ked by som ho rad rozobral, mam tu jednu radu Hyundai Q770, ktora odchadzala a urcite to bude nejaka prkotina, ked sa to tykalo celej rady. Tiez by som bol rad, keby sa mi to podarilo opravit, skoda ich...

    Doma zase uz asi 5ty krat odisiel 70cm OVP TV. Obraz najprv zacal sa v rohoch pohybovat, mierne roztahovat. Akoby tam podcenili napajanie, neviem, ci nevymenia vzdy len nejaky kondik a zas to len nejaky cas vydrzi. Raz tusim menili kvoli tomu aj trafo. Nebyt toho vyssieho napatia, zeby clovek dostal riadny kopanec, tak to uz davno rozoberiem sam
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 27-05-2008 v 22:36
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    No, některé věci musíš diagnostikovat za chodu. Pokud neodděláš stínění a nebudeš se dotýkat konce trubice či trafa nebo vstupního kondenzátoru (), tak bys neměl dostat ránu. Co se týče vybití, tak to je myslím hnedle...za minutku už jsem ho přenesl, pak začal skládat, omakal všechno a nic (ještě jsem ho vysál ).

    Vezmi si, že tam prostě dostaneš jen určité množství výkonu (elektrikář mě za to, jak to řeknu, asi zabije, ale snad to bude jasné), standardně nějakých 100 W a více dle úhlopříčky. No a když tedy svítivý výkon je součástí příkonu a ten je napětí kráte proud, standardně tedy monitor bere kolem 0,5 A (115 W), tak při vysokém napětí 24 kV bude proud už tisíckrát menší (přenáší se stejný výkon). Takže i kdyby to teoreticky bylo schopno udělat výboj - což kvůli těm parametrům prostě ani nejde, navíc stínění a uzemnění, kterého je tam všude požehnaně, je mnohem blíže, než tvoje prstíky - tak ti to nic neudělá. A když už se dotkneš, tak dostaneš šlupku, ale nezabije tě to a navíc vysoké napětí chodí jen po kůži, takže rozhodně je to mnohem méně nebezpečné, než když se třeba zapojíš do zásuvky a proud ti kvůli nízké frekvenci jde i přes srdce. Pozor hlavně na ten vstupní elektrolyt a trafa, tam je právě 230 V ze zásuvky.

    Apropo, opraváři to přece také musí opravovat, ne ? Jediný rozdíl oproti nim je ten, že ty nevíš, kde máš poruchu hledat a nemáš praxi. Kam už nesahat víš (a když, tak v něčem nevodivém - rukavice - a strkat do toho nejlépe vařečkou ). A na webu se dají najít i kompletní schémata PCB...navíc většinu závad snad není třeba hledat, když je to pod proudem, to se v tom pak můžeš přehrabovat, jak chceš. Stejně než se dostaneš dovnitř, tak se všechno vybije desetkrát, kdybys to třeba před tím vzal ze zásuvky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Ale to tienenie z vrchu som praveze musel dat dolu...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Zapojoval jsi to pak do zásuvky ? Jestli ne, tak se nemáš čeho bát...ono je to kus od kusu, někde je to stínění komplet, někde je rozebíratelné (hlavně u menších monitorů asi bude vcelku), ale mě u té 17ky stačilo to rozebrat a oddělat plech, ve kterém bylo umístěno PCB (abych se k němu dostal); pak jsem to hlavní stínění zase vrátil, přišrouboval nějaké to uzemnění a šel do elektriky.

    Ale znovu říkám, pokud jen prohlížíš a zkoušíš multimetrem součástky (tj. nemáš to v zásuvce), tak s tím můžeš dělat co chceš, jediné nebezpečí, co tam tak hrozí, je pořezání se o plechy a otrava, když budeš olizovat olovo
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Doma zase uz asi 5ty krat odisiel 70cm OVP TV. Obraz najprv zacal sa v rohoch pohybovat, mierne roztahovat. Akoby tam podcenili napajanie, neviem, ci nevymenia vzdy len nejaky kondik a zas to len nejaky cas vydrzi. Raz tusim menili kvoli tomu aj trafo. Nebyt toho vyssieho napatia, zeby clovek dostal riadny kopanec, tak to uz davno rozoberiem sam
    K tomu sťahovaniu okrajov. Sú to len vadné kondíky a bude už aj VN trafo trošku šľahnuté. U OVP je to bežné. Je to choroba OVP. Poviem vám narovinu, šete sa mi nestalo, že by ma pokopala elektrika a to som vopchal ruky do strááááááááááááááááááááášne veľa TV a monitorov a to boli aj pod napätím. Ale dávajte si pozor, či je vypnutý sieťový vypínač. Ak nie tak ťa to pokope a poriadne. Ak je tak môžeš šahať ale nie na zdrojovú časť.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od Nefro Zobrazit příspěvek
    K tomu sťahovaniu okrajov. Sú to len vadné kondíky a bude už aj VN trafo trošku šľahnuté. U OVP je to bežné. Je to choroba OVP. Poviem vám narovinu, šete sa mi nestalo, že by ma pokopala elektrika a to som vopchal ruky do strááááááááááááááááááááášne veľa TV a monitorov a to boli aj pod napätím. Ale dávajte si pozor, či je vypnutý sieťový vypínač. Ak nie tak ťa to pokope a poriadne. Ak je tak môžeš šahať ale nie na zdrojovú časť.
    Trafo uz raz vymienali a tusim aj kondiky. Uz sa to neikolkokrat kazi a vzdy ta ista vda. Minule to zacalo aj smrdiet spaleninou. Skoda ho, ma to PIP, digitalizacia tu este neni a az potom som pocital s novym TV.
    Co mam o trochu starsieho, mensieho Grundiga, tak po cca 8-9tich rokoch odisla na nom iba jedna 60 korunova suciastka a slape dalej /ale oprava stala tisicku/.

    Trochu OT, mimochodom, co hovoris na znacku Orava ? Vraj je to iny vyrobca, nez OVP.

    Mimochodom, nestretol si sa s tymi CRT monitormi 17" Hyundai Q770, preco vacsina z nich odchadza ? Urcite to bude nejaka prkotina...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Trochu OT, mimochodom, co hovoris na znacku Orava ? Vraj je to iny vyrobca, nez OVP.

    Mimochodom, nestretol si sa s tymi CRT monitormi 17" Hyundai Q770, preco vacsina z nich odchadza ? Urcite to bude nejaka prkotina...
    je to úplne niečo iné. Ak máš na mysli LCD tak Displye dodáva LG a črevá Philips alebo Panasonic takže len značka sa zmenila na ORAVA. ja osobne by som TV ORAVU nebrat. Majú na môj vkus dosť malé rozlíšenie ak sa mozrieš na pomer uhlopriečka, cena, rozlíšenie. Skôr Sony, Panasonic alebo Samsung. Je to spoľahlivejšie ale za zanačku si budeš musieť priplatiť.

    Nie s CRT Hyundai Q770 som sa ešte nestretol. Ale čo presnejšie to robí alebo nerobí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Je to tento model
    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=22743

    a chyby boli, ze ak to ludia nechali roky v standby rezime, tak sa im potom z nicoho nic,
    obrazovka zacala vypinat, zapinat. Teda aspon u vacsiny to malo podobne symptomy.
    Jeden mal zlu tusim horizontalnu synchronizaciu /ale po otvoreni som nasiel, ze by sa to
    tam dalo stelovat skrytymi cuplikmi, coho som sa vsak bal pri zapnutom CRT/.

    Na danom odkaze je aj diskusia, kde popisuje vela ludi problemy s nim.
    Takze myslim, ze vyrobca nieco osudil. Po otvoreni nebolo nic viditelne vadne,
    napr. zeby boli vydute kondiky. Ale mozno, ze len vyschli... Trochu som sa zlakol toho usporiadania
    a elektroniky, ako to rozobrat a dat do kopy, bez toho, aby clovek nedostal nejaku ranu
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 29-05-2008 v 12:31
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Je to tento model
    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=22743

    a chyby boli, ze ak to ludia nechali roky v standby rezime, tak sa im potom z nicoho nic,
    obrazovka zacala vypinat, zapinat. Teda aspon u vacsiny to malo podobne symptomy.
    Jeden mal zlu tusim horizontalnu synchronizaciu /ale po otvoreni som nasiel, ze by sa to
    tam dalo stelovat skrytymi cuplikmi, coho som sa vsak bal pri zapnutom CRT/.
    Horizontálna synchronizácia je už pravdepodobne riadená IO. Niektoré TV a monitory majú ja jednom IO aj horizontám aj vertikál. Tiež už nie jeden IO bol vadný a skús vyletovať 80 nohový IO aby si nepoškodil dosku. Ale najskôr by som to videl na vysušené kondíky vo VN časti. Opticky su normálne ale vo vnútri budú vysušené. Aj sa monitor nevypínal tak to teplo ich mohlo v pohodičke vysušiť.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Jeden monitor mi tak dokonca preblikaval. Ale zacal som ho pravidelne vypinat, zapinat a po pol roku sa samonapravil

    Ten s tou synchronizaciou obrazu som dal uz prec. Boli tam take trimre na stelovanie, myslim, ze na H a V synchronizaciu. V skrytom servisnom menu sa to uz nedalo vylepsit moc...

    Inak, co sa tyka toho vysychania, to vysychaju kondiky niekde vo vnutri trafa, alebo skor na doskach, elektronike ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    J
    Inak, co sa tyka toho vysychania, to vysychaju kondiky niekde vo vnutri trafa, alebo skor na doskach, elektronike ?
    Vo VN trafe nie sú žiadne kondíky ale okolo trafa. Mal by tam byť aj výkonový tranzistor s chladičom. Malo by sa to nacháchať v pravej časti plošáku ak pozeráš na otvorený monitor.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Pozor na Cesky servis
    Od Jaroslav Frgal v sekci Zdroje
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 08-10-2013, 11:12
  2. Lenovo a servis
    Od xmarek v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 25-07-2010, 23:30
  3. Servis pack 3
    Od Diamondblack v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 29-07-2009, 15:44
  4. servis pack 3
    Od milhause v sekci OS Windows
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 03-05-2008, 14:57