Strana 3 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 31 až 45 z 48

Téma: Servis pro CRT ?

  1. #31
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od Nefro Zobrazit příspěvek
    Vo VN trafe nie sú žiadne kondíky ale okolo trafa. Mal by tam byť aj výkonový tranzistor s chladičom. Malo by sa to nacháchať v pravej časti plošáku ak pozeráš na otvorený monitor.
    Tohle asi je nejcitlivější část monitorů, jak koukám, že ? Že často odchází VN trafa, kondenzátory či tranzistory kolem nich (ten můj tranzistor je právě jeden takový výkonový u VN trafa, jen už je to tak hřejivá potvora, že odvod tepla je vyveden rovnou do hliníkového stínění katodové trubice, nemá vlastní chladič, takže se i lépe vyměňuje - ustříhnout, odšroubovat, napájet nový, prásknout pastu, přišroubovat ).
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Boček: 29-05-2008 v 12:56
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #32
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Tohle asi je nejcitlivější část monitorů, jak koukám, že ? Že často odchází VN trafa, kondenzátory či tranzistory kolem nich (ten můj tranzistor je právě jeden takový výkonový u VN trafa, jen už je to tak hřejivá potvora, že odvod tepla je vyveden rovnou do hliníkového stínění katodové trubice, nemá vlastní chladič, takže se i lépe vyměňuje - ustříhnout, napájet nový, prásknout pastu, přišroubovat ).
    Presne. 90% porúch je v tejto časti. Je tam najviac tepla a ako všetci vieme teplo nepôsobí najlepšie na súčiastky. Tak je tam väčšia plocha na odvod tepla u toho tranzistora.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #33
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Ako spoznam tu oblast, ktore z nich je VN trafo ?

    Z napajacieho konektora z 230V to totiz hned ide do nejakeho maleho pozdldzneho traficka /cievky/.
    Za nim je 400V kondik. Za kondikom je chladic a tam je take 5cm male traficko.

    A na pravo od toho je nieco, co vyzera ako mensi modelarsky motor a okolo neho je hrubsi L profil.
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 29-05-2008 v 15:29
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #34
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Ako spoznam tu oblast, ktore z nich je VN trafo ?

    Z napajacieho konektora z 230V to totiz hned ide do nejakeho maleho pozdldzneho traficka /cievky/.
    Za nim je 400W kondik. Za kondikom je chladic a tam je take 5cm male traficko.

    A na pravo od toho je nieco, co vyzera ako mensi modelarsky motor a okolo neho je hrubsi L profil.
    No nie si daleko ale chod z opačnej strany. xixixixi Kábel, ktorý ide od obrazovky, nemyslím kábel z hrdla obrazovky. Ten kábel ide na VN trafo. Pridal som ti aj neaký ten obrázok aký to má tvar.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: VN trafo 01.jpg 
Zobrazení: 112 
Velikost: 34.9 KB 
ID: 4785   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: VN trafo 02.jpg 
Zobrazení: 135 
Velikost: 15.7 KB 
ID: 4786  
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #35
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    To VN trafo poznáš snadno (viz. obrázek), je to to největší a kompletně odizolované, aby na to někdo nesahl. Vede z toho několik silnějších a také izolovaných vodičů...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #36
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Aha. Tak to vyzera na ten druhy obrazok, to VN trafo. Vedla neho je hrubsi /na chladic trochu tensi/ L profil ako chladic. A k tomu chladicu su pripastovane a prisrobovane 3 cierne suciastky /kazda ma 3 nozicky/.

    Lenze ma to hacik. V oblasti okolo toho trafa a L profilu kondiky nie su. Tie su az v druhej polovici, alebo skor na opacnej strane. Ako som hovoril jeden 400V kondik a este jeden taky vacsi mensi 100V kondik.

    Ktore sa najviac kazia, tie 400V, ci tie 100V, alebo som vedla, jak ta jedla ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #37
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Ten 400V je vstupní, ten filtruje napětí ze sítě, to se pak seká a jde do VN trafa a část asi do těch menších traf (tam se dělá řkl bych nízké napětí pro datové a další obvody, jako v PC zdroji řekněme ). Že kolem trafa žádné nejsou je zvláštní Pokud nevyděláš PCB, aby ses podíval na cesty, tak můžeš jít po odporu, na druhou stranu kodnenzátory asi nebudou mít dlouhé nožky, aby ses mohl ohmmetrem dotkonut, tak jít po odporu je asi nepoužitelné ...možná bude lepší nahodit fotografie...?

    To "černé se třemi nožičkami" jsou právě ty výkonové tranzistory, ten největší z nich bude ten hlavní, co mi odešel

    EDIT// Nefro: co víš, třebas je to nějaký ten, který už z KEOSAN rozdělal a vybral z něj kondenzátory ne vážně, to foto by asi bylo nejlepší...

    Jen bych dodal, že pokud je tam třeba někde hliníková krabička, tak kondenzátory můžou být pod tím...v té mé 17ce to něco stínilo (už nevím tedy co) a byla tam pěkná kupa elektrolytů.
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Boček: 29-05-2008 v 15:52
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #38
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Aha. Tak to vyzera na ten druhy obrazok, to VN trafo. Vedla neho je hrubsi /na chladic trochu tensi/ L profil ako chladic. A k tomu chladicu su pripastovane a prisrobovane 3 cierne suciastky /kazda ma 3 nozicky/.

    Lenze ma to hacik. V oblasti okolo toho trafa a L profilu kondiky nie su. Tie su az v druhej polovici, alebo skor na opacnej strane. Ako som hovoril jeden 400V kondik a este jeden taky vacsi mensi 100V kondik.

    Ktore sa najviac kazia, tie 400V, ci tie 100V, alebo som vedla, jak ta jedla ?
    Ak tam tie kondíky nie su asi ich niekto vyraboval a vlastne opravuješ vyrabovaný monitor. Dobre som sa zasmial. hahahaha

    Ale teraz vážne. Tie kondíky tam musia byť!!! Radšej foto ako veštenie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #39
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Pavel Boček

    Ako zmeram ohm metrom kondiky, ci su dobre i keby boli odpajkovane....?


    Nefro
    no, neni su tam. Pohladam stary mobil, skusim z neho cvaknut foto..
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #40
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Pavel Boček

    Ako zmeram ohm metrom kondiky, ci su dobre i keby boli odpajkovane....?
    Ohmetrom by som ich nemeral. Ukáže ti nejaký odpor ale nezistiš či majú správnu kapacitu. Najlepšie by ich bolo vypájkovať a odmerať na kombajne. (je to merák, ktorý odmerá kapacitu kondíka pri záťaži, lebo na prázdno môže mať a aj väčšinou má inú kapacitu ako pri záťaži).
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #41
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od Nefro Zobrazit příspěvek
    Ohmetrom by som ich nemeral. Ukáže ti nejaký odpor ale nezistiš či majú správnu kapacitu. Najlepšie by ich bolo vypájkovať a odmerať na kombajne. (je to merák, ktorý odmerá kapacitu kondíka pri záťaži, lebo na prázdno môže mať a aj väčšinou má inú kapacitu ako pri záťaži).
    A aky cenovo dostupny kombajn by si doporucil na meranie kapacity kondikov, pripadne meranie dalsich hodnot /impedancia, zvlnenie/ ?

    Prikladam obrazky, ale ten mobil foti mizerne.

    Je tam celok a pohlad na rozobrany monitor z vrchu na suciastky zo strany obrazovky.
    Připojené obrázky Připojené obrázky
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #42
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    A aky cenovo dostupny kombajn by si doporucil na meranie kapacity kondikov, pripadne meranie dalsich hodnot /impedancia, zvlnenie/ ?
    Najprv by som sa ťa opýtal koľko chceš do toho investovať? Ten konkrétny kombajn čo som spomýnal stojí okolo 100 000. A na meranie zvlnenia radšej osciloskop.

    červené sú kondíky, ktoré patria do VN časti
    motré tranzistory a IO - tie by som tiež radšej premeral

    Najlepšie je merať vypájkované súčiastky, budeš mať istotu, že sa obvod neuzatvára cez niečo iné a máš skutočné hodnoty.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Q770lava.jpg 
Zobrazení: 144 
Velikost: 47.8 KB 
ID: 4797  
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #43
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od Nefro Zobrazit příspěvek
    Najprv by som sa ťa opýtal koľko chceš do toho investovať? Ten konkrétny kombajn čo som spomýnal stojí okolo 100 000. A na meranie zvlnenia radšej osciloskop.

    červené sú kondíky, ktoré patria do VN časti
    motré tranzistory a IO - tie by som tiež radšej premeral

    Najlepšie je merať vypájkované súčiastky, budeš mať istotu, že sa obvod neuzatvára cez niečo iné a máš skutočné hodnoty.
    Tie kondiky som tam videl, ale od trafa su dalej, tak som si ich nevsimal.

    Tie meraciky som rozmyslal tak do 5 tis Sk maximalne, ked to clovek berie ze uz by vlastne opravoval elektronicky odpad
    Rozmyslal som o niecom, cim by sa dali merat 2200uF, 3300uF, pripadne v buducnosti mozno vacsie kapacity kondikov na maticnej doske.

    Rozmyslal som napr. o
    http://www.sos.sk/?str=371&artnum=52427

    Ci z
    http://sk.micronix.cz/dataview.php?page=8
    napr. Meterman 34XR
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #44
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Nefro
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    223

    A čo tak http://www.sos.sk/?str=167 v práci používame tieto a doma mám http://www.sos.sk/?str=371&artnum=E540040
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #45
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od Nefro Zobrazit příspěvek
    A čo tak http://www.sos.sk/?str=167 v práci používame tieto a doma mám http://www.sos.sk/?str=371&artnum=E540040
    Dakujem za tip. Ten prvy vyzera dobre. Ten druhy uz ma len male kapacity.

    ---------------------------

    Zda sa, ze ten monitor zavriem a ani ho nebudem skladat. Vacsina je sice rozobrata, ale plech s ktorym drzi doska som odsroboval, ale akosi to tam drzi - akoby to bolo robene len na jednorazove zacvaknutie, plus su tam konektory, kvoli ktorym to nejde vybrat a tie by trebalo najskor odletovat.
    Kedze mam tych monitorov viac, tak opravovat takto kazdy i keby to slo... tak radsej to hodim z okna
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 29-05-2008 v 17:12
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 3 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední