Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 3 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 31 až 45 z 49

Téma: Základní deska pro socket 479

  1. #31
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, zaprvé je fullload a fulload - žádný dnes používaný úlohy nevytíží procesor na 100% - takže tady je určitá rezerva. Další věc je IMHO strategie Intelu - jelikož předchozí řada měla TDP 75W a konkurence má TDP větší, tak intel radši nesnižoval papírové TDP tolik, aby měl rezervu pro případné zvyšování frekvence bez navyšování TDP (což vypadá nehezky - zas by se mluvilo o přímotopech), nebo pokud by se příští generace nepovedla.
    Těch 65W je společnejch pro všechny modely tý třídy, takže se dá čekat, že jestli vrcholovej procesor E8600 možná i někdy dosahuje těch 65W (v některejch testech E8500 vychází rozdíl idle a load cca 50W, což odpovídá), tak a E8200 bude mít spotřebu max někde kolem 40W.
    Těch 27W je asi špičková hodnota, kdy se poved dobrej kousek - osobně bych čekal, že reálná spotřeba na základní frekvenci bude sahat ke 40W (takovej realistickej až mírně pesimistickej odhad) - jestli budeš mít štěstí tak míň. Rozhodně ale undervoltingem se v poho dostaneš pod 20W.
    Pozor taky, že do TDP procesoru nespadá teplo vyrobený napěťovejma regulátorama na desce - ty dost často hřejou a tim zvyšujou spotřebu sestavy (ale s timdle teplem TDP procesoru samozřejmě nepočítá, to je záležitost desky, jak to napětí vyrobí).
    Nějaký další testy spotřeby - v tom poslednim zároveň můžeš vidět, jak zvýšení/snížení frekvence se projeví na spotřebě:
    http://www.digit-life.com/articles3/...850-e8200.html
    http://www.overclockers.com.au/artic...?id=662024&P=4
    http://www.svethardware.cz/recenze-i...v-akci/22692-3

    Dobrý desky na OC (teda spíš UC) dělá gigabyte, třeba tadle:
    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52016
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #32
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Já mam s tim Celeronem 420 tudle desku, takže kdybys chtěl info, tak řekni, ale budu se na ní moct podívat asi až tak příští týden. Proj tvůj účel nemusí být špatná, ale zázrak to není, ani integrovaná grafika, ani přetaktování.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #33
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Já koukal na Gigabyte G31M-2L, oficiálně umí DDR2-800...BIOS vypadá dle manuálu dobře. Navíc G31 je takový základ, do P945 už bych ale raději nešel...podle CPU Support listu sice E8x00 bere, ale s OC...no víme, jak to bývá, bude tam starší BIOS a nerozjede se to vůbec
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #34
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    To já netvrdím, u mně se to bralo kvůli penězům, tak kdyby chtěl taky ušetřit. Navíc ten chipset bude mít určitě nižší spotřebu (u nových furt roste) a OC nepotřebuje. Jen underclock... (nevím jestli to umí, musel bych hledat).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #35
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Jo, přesně, G31 nebo G33 - jestli nebudeš potřebovat integrovanou grafiku, tak asi ta G31 by byla lepší (asi o něco chladnější).
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #36
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Pokud si na tom ale chce i něco zahrát, tak bych doporučil rovnou AMD 780G a k tomu nějaké to dvoujádro, ideálně z bazaru sehnat 65nm technologií vyráběné 3800+ EE, to s TDP 35 W. Integrovaná grafická karta má nižší spotřebu, než karta ve slotu, takže to ušetřenou spotřebu přesune na CPU, které se ani nebude muset podtaktovat.

    scratchy27: co kdybys nám řekl, kolik ampér vlastně ten zdroj má dávat na jednotlivých větvích, ať víme, kde je strop...?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #37
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, právě že jsem pochopil, že chce grafiku do slotu. 780G je sice výkonná integrovaná grafika - ale pouze ve srovnání s integrovanejma.... Pokud by ale stačil výkon 780G grafiky, tak je to dobrý řešení - už proto, že integrovanou grafiku bude nutno mít tak jako tak, protože mATX desky s P35 se nedělaj.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #38
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Avšak pokud by Radeon HD 3200 stačil, tak má grafickou kartu, která ušetří pár wattů a může si k tomu bez obav dát dvoujádro...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #39
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Tak pánové, všem děkuji za vaše rady na základě kterých jsem zvolil následující variantu, základní deska Gigabyte GA-G31M-S2L (dle manuálu by měla zvládat jak underclock, tak undervolt) a k tomu Pentium Dual-Core E2180. K tomu mám již doma připravenou grafiku HD2400XT.
    Máte k této sestavě nějaké výhrady (nemyslím co se týče výkonu, ale spíš spotřeby)?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #40
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Pokud si na tom ale chce i něco zahrát, tak bych doporučil rovnou AMD 780G a k tomu nějaké to dvoujádro, ideálně z bazaru sehnat 65nm technologií vyráběné 3800+ EE, to s TDP 35 W. Integrovaná grafická karta má nižší spotřebu, než karta ve slotu, takže to ušetřenou spotřebu přesune na CPU, které se ani nebude muset podtaktovat.

    scratchy27: co kdybys nám řekl, kolik ampér vlastně ten zdroj má dávat na jednotlivých větvích, ať víme, kde je strop...?
    Tu 3800+ EE 35W mám ve svém kompu, sám jsem jej scháněl asi 3 měsíce (nakonec bazáč) a myslím že teď už se fakt sehnat nedá, nebo to musí být sakra náhoda.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #41
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    intel varianta bude imho zravejsi nez AMD, tak o 10-15W

    a co jsem zjistil, nejvetsi a zasadni vliv na spotrebu ma ZATIZENI - ani frekvence ani Vcore se spotrebou tak nezahybe.

    napr ja ted na stolnim jedu 2GHz 0.98V idle cca 75W, kdyz to hodim na 3GHz 1.45V (+ pridani 3 vetraku) tak spotreba v IDLE vyleze jen o 10W
    pri zatezi to ej samozdrejme neco uplne jinyho, tam se projevi Vcore (90W vs 140W)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #42
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Tak konečně mám všechno doma, nakonec jsem pořídil MB Gigabyte GA-G31M-S2L a C2D E6400. Zatím jsem to pouze zapojil a probíral jsem se natavením BIOSu, kde jsem ztáhnul rychlost CPU na 1,6Ghz a napájení na 1,0V (def bylo 1,325V). S tímhle nastavením byla teplota CPU v klidu 21 stupňů (s boxovým chladičem a bez pasty!), takže z téhle strany maximální spokojenost :-)
    Myslíte že je rozumné zkoušet ještě nižší napětí? Nemůže snížené napětí procesoru škodit?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #43
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    nizsi napeti neskodi, jediny negativni efekt co to muze mit je nestabilita, takze kdyz si to pohlidas a neutnes to moc, bude to OK.

    klidne si vem TAT a zkousej jeste niz, ja mam E2160@2GHz 0.9875V takze bys mohl jit jeste niz

    pokud ti to projde zatezovymi testy, bude to OK
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #44
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Nezapomeň nějakou pastu na procesor dát V létě se to může hodit, pokud máš zapnuté řízení otáček ventilátoru BIOSem, tak při zátěži ti může zvyšovat otáčky, protože teplo tak dobře nepůjde do pasivu, ač kdyby tam šlo by to ventilátor na minimum zvládl vyvětrat...

    Wattmetr nemáš ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #45
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Nezapomeň nějakou pastu na procesor dát V létě se to může hodit, pokud máš zapnuté řízení otáček ventilátoru BIOSem, tak při zátěži ti může zvyšovat otáčky, protože teplo tak dobře nepůjde do pasivu, ač kdyby tam šlo by to ventilátor na minimum zvládl vyvětrat...

    Wattmetr nemáš ?
    Pastu tam 100% dám až to budu finálně dávat do bedny, zatím to mám poskládaný na stole. Myslel jsem že se k tomu dostanu včera, ale upadl mi výfuk na autě, takže včerejšek padl na přidělání novýho :-D :-D

    Wattmetr bohužel zatím nemám, ale v nejblížší době ho plánuju pořídit, máš tip na nějaký konkrétní model za rozumný peníz?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 3 z 4 PrvníPrvní 1234 PosledníPoslední