Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 49

Téma: Základní deska pro socket 479

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Zdravím ve spolek, máta někdo osobní zkušenosti s klasickou desktopovou základní deskou pro mobilní Pentia M? Mohli byste mi nějakou doporučit?
    Mám zálusk na postavení druhého HTPC a Pentium M mi příjde jako dobrá varianta vzhledem k výkonu a spotřebě.
    Díky za každý návrh :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    me to jako nej napad neprijde - 1) cena 2) obdobne sporeby dosahnes podvoltovanym sempronem/celeronem

    nekdo tu mel tusim P-M pretoceny na 2.5GHz ale uz to je nejaka doba... vim ze ASUS delal pro svoje desky nejaky redukce a i primo nejaky desky.

    a jeste si tak vzpominam, ze jsem na jednu asusku s P-M nahazoval win, problemy s tim nebyly, jen mely nevychytanou regulaci vetraku - kdyz se dal na minimum (v biosu primo polozka low) tak zacal bios piskat ze se netoci vetrak

    ale jak uz jsem psal spis, mnoooohem levnej sezenes desku s 690G/780G a semprona, ktery s jednim RAM modulema 3,5'' diskem v idle zere 32W... celeron 4x0 s G3x na tom bude o neco hur ale vykonem kousek jinde...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    me to jako nej napad neprijde - 1) cena 2) obdobne sporeby dosahnes podvoltovanym sempronem/celeronem

    nekdo tu mel tusim P-M pretoceny na 2.5GHz ale uz to je nejaka doba... vim ze ASUS delal pro svoje desky nejaky redukce a i primo nejaky desky.

    a jeste si tak vzpominam, ze jsem na jednu asusku s P-M nahazoval win, problemy s tim nebyly, jen mely nevychytanou regulaci vetraku - kdyz se dal na minimum (v biosu primo polozka low) tak zacal bios piskat ze se netoci vetrak

    ale jak uz jsem psal spis, mnoooohem levnej sezenes desku s 690G/780G a semprona, ktery s jednim RAM modulema 3,5'' diskem v idle zere 32W... celeron 4x0 s G3x na tom bude o neco hur ale vykonem kousek jinde...
    Ano máš pravdu obdobné spotřeby tím sice dosáhnu (i když pořád bude vyšší :-)), ale jde mi taky tak trochu o výkon, kde Sempron ani Celeron nesahají P-M s 2MB cache(myslím že Banias) ani po kolena (noo, po kolena možná jo, ale víc ne :-))

    S tím větrákem, to mám namyšlený tak, že bych CPUčkový nepoužíval a vzduch na chladič honil větrným tunelem ze sys. větráku, na těch 20W by to s dobrým pasivem mělo snad stačit. A senzor by měl jít v BIOSu vypnout, alespoň na mojí souč. desce se dá alarm vypnout.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No nevim, podle me ma sempron zhruba stejnej vykon jako P-M na stejny frekvenci, ve floatpointech dokonce vetsi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    desky pro sc 479 vyrabelo i dfi ale byli neskutecne drahy
    jako levny jednojadrovy reseni pro htpc muze slouzit i mobilni procak do sc754 co vim tak podpora pro tyhle procaky je vetsiny desek od MSI, DFI, a pak u biostar tforce 6100
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    no taky si myslim, ze se da postavit slusne PC s malou spotrebou i bez PM, ale jestli ho mermomoci chces, treba na czc maji pro nej 2 desky http://www.czechcomputer.cz/cat_tree...y%5CSocket+479
    ale uz kvuli cene bych do toho fakt nesel
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    scratchy27: pokud jsi hodne levne nesehnal rozmlacene notebook, tak za tu cenu sezenes E8200, podtaktujes, podvoltujes a vykon bude uplne jinde...

    ten celer ma zase novsi jadro, sice jen 0.5MB L2 ale neopznas to zas tak casto jak by sis myslel (muzu ti zanedlouho udelat srovnani P-M 1.6GHz co mam v notasu se sempronem 1150 2.0GHz na 690G...)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Cinebench 32bit
    P-M 1,87 GHz 2MB L2, i915PM, 2GB DDR533 DualChannel -> cca 1400
    Celeron 420 1,6 GHz 0,5 MB L2, i945G, 2GB DDR800 SingleChannel -> jestli si dobře pamatuji, tak 1200

    Resumé: na stejné frekvenci zcela to samé.

    Cena, dostupnost a přetaktovatelnost hovoří pro Celera 420. Spotřeba po snížení napětí se imho zase tolik lišit nebude a když ano, tak mi netvrď, že poznáš těch na účtě pár wattů. Pasivně se dá uchladit obojí bez problémů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    No nevim, podle me ma sempron zhruba stejnej vykon jako P-M na stejny frekvenci, ve floatpointech dokonce vetsi.
    Ve výpočtech by se možná Sempron mohl P-M přiblížit, ale hodně pochybuji, že by se v reálných aplikacích, hlavně díky 2MB cache u P-M (narozdíl od 128Kb/256Kb u Semmp.), misky vah výrazně nepřehouply na stranu P-M.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    no taky si myslim, ze se da postavit slusne PC s malou spotrebou i bez PM, ale jestli ho mermomoci chces, treba na czc maji pro nej 2 desky http://www.czechcomputer.cz/cat_tree...y%5CSocket+479
    ale uz kvuli cene bych do toho fakt nesel
    No, našel jsem ještě tuhle http://www.shop4home.cz/product_info...oducts_id=9556.
    Je to MSI a ta cena už vypadá přijatelněji :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    scratchy27: pokud jsi hodne levne nesehnal rozmlacene notebook, tak za tu cenu sezenes E8200, podtaktujes, podvoltujes a vykon bude uplne jinde...

    ten celer ma zase novsi jadro, sice jen 0.5MB L2 ale neopznas to zas tak casto jak by sis myslel (muzu ti zanedlouho udelat srovnani P-M 1.6GHz co mam v notasu se sempronem 1150 2.0GHz na 690G...)
    Noťas sice ne, ale mám možnost cca za 500,- sehnat P-M 1,6 725 ... Ale tu E8200 ani po podtaktování pasivně neuchladím, při stand. wattáži má 65W, snížit by to šlo v řádu procent, maximálně pár desítek procent ale to pořád ještě dost zbývá...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Jenže architektura AMD K8 není architektura Intelu. Oni prostě nepotřebují takovou cache. Neříkám, že by jim neprospěla, ale ten CPU jí zase tolik nepotřebuje. Kdybys dal do Intelu 128 kB cache a nechal bys tu v Sempronu na 128 kB, do obou dal 4 GB ramek a výkonnou grafiku, tak se vsadim, že ten Sempron bude řádově rychlejší.

    Ale jinak ta cache neni zase takový rozdíl, ostatně obrázky z HW Magu. Core 2 Duo na 3.5 GHz (!!!! - mnohem větší nároky na FSB než při nějakých 1.6 GHz, také to jsou dvoujádra, to znamená další podstatně větší nároky) při různých cache:





    Takže rozdíl v takto extrémních podmínkách mezi 512 kB a 4 MB u Intelu je od 7% do 30%. A to je Intel, u AMD to je méně (logicky...).
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od P@pi Zobrazit příspěvek
    Cinebench 32bit
    P-M 1,87 GHz 2MB L2, i915PM, 2GB DDR533 DualChannel -> cca 1400
    Celeron 420 1,6 GHz 0,5 MB L2, i945G, 2GB DDR800 SingleChannel -> jestli si dobře pamatuji, tak 1200

    Resumé: na stejné frekvenci zcela to samé.

    Cena, dostupnost a přetaktovatelnost hovoří pro Celera 420. Spotřeba po snížení napětí se imho zase tolik lišit nebude a když ano, tak mi netvrď, že poznáš těch na účtě pár wattů. Pasivně se dá uchladit obojí bez problémů.
    Po pravdě se mi moc nechce věřit že by rozdíl mezi celerem a p-m byl tak malý, nicméně v té sestavě máš novější čipset a rychlejší paměti, tak jestli to nebude také tím...

    Cena je popsaná výše desku s cpu seženu cca za 3tis. což si myslím že není zase o tolik víc než kdybych bral celeron.

    Nikde netvrdím, že to dělám kvůli účtu za elektřinu, ale mám miniaturní case ve kterém bude ještě grafárna jako další producent tepla a hlavně v tom casu je rozměrově hodně netypický zdroj, který má jen 180W, takže mi jde opravdu o každý W navíc
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ale uchladíš - s takovym ninjou rozhodně (to uchladim i C2D E6600 na základních taktech) a při podvoltáži a podtaktáži i s něčim menšim.
    Spotřeba roste se snížením napětí na druhou, a s frekvencí tušim lineárně (ovšem ne od nuly, tuším že leakage current nemá na frekvenci vliv, ale to už nevím jistě). Třeba tady
    http://xs-base.xail.net/Pictures/CPU...3000_prime.JPG
    maj přetaktovanej procesor na 3Ghz a 1.08V. Takže při podtaktování budeš moct jít pod jeden volt a to už se pohybuješ někde kolem poloviční spotřeby.
    http://www.silentpcreview.com/forums...ic.php?t=45597
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele P@pi
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,688

    Logout má pravdu a opravdu imho můžeš ušetřit. Navíc koukni na ten odkaz silentpcreview, ta spotřeba v klidu je fakt dost nízká a ta v zátěži je také dobrá a to to ještě není podtaktované, podvoltážované a není to Celer.

    180 W zdroj je na HTPC až dost.

    Za 3 tis. můžeš mít i lepší CPU než Celer a podtaktovat a podvoltážovat a můžeš si i dopřát tu větší cache :-).
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední