Core2Duo E6700 vs Core2Quad6600 ?
Zajímalo by mne jaký je obecný rozdíl mezi E6700 2.66 GHz a Core2Quad 6600 2.40GHz. Má každý z nich nějaký jiný vliv na aplikace, k čemu je lepší dvoujádro a k čemu čtyřjádro, taktovatelnost dvou jader vs čtyř jader, prostě vše v čem je dvoujádro lepší či horší a naopak. Děkuji za reakce.
skus pohledat obecny plkani o dvou vs ctyrjadrech, uz toho bylo napsano strasne moc
cca: ctyrjadro - jenom pro toho kdo fakt vi ze ho vyuzije (pro vhodne napsane aplikace - video, renderovani), horsi taktovatelnost
dvoujadro - na vse ostatni, vyssi frekvence - lepsi pro singlethreadove aplikace, lepsi taktovatelnost, mensi spotreba
cca: ctyrjadro - jenom pro toho kdo fakt vi ze ho vyuzije (pro vhodne napsane aplikace - video, renderovani), horsi taktovatelnost
dvoujadro - na vse ostatni, vyssi frekvence - lepsi pro singlethreadove aplikace, lepsi taktovatelnost, mensi spotreba
Já bych bral spíše to dvoujádro. Čtyřjádro využije asi málokdo (např. Radek Hulán, když má spuštěny 4 virtuální PC na ráz :-)). To dvoujádro bude výkonější, hlavně ve hrách, které moc často vícevláknově neběží.
momentálně mam Q6600 ale mam tady na stole novej E6700 a nevim jestli jej mam za Quada vyměnit či nikoliv. Proto se ptám. Hlavně hraju, a hodně extrahuji ve winrar. Jinak nic jiného nevyužívam. A zajímalo jaký pro tento případ využít procesor.
Nevadí samozřejmě. Jen jsem někde četl že čtyřjádro je zbytečný a dvoujádro je lepší na hry. Proto mě to zajímá. Jinak mě to zajímá všeobecně. proč dvoujádro ano a ne, čtyřjádro ano a ne. Zatím nemohu přijít na ten podstatný rozdíl. Každý jen píše neměnit, ale nenapíše proč.
Myslím, že je to jen takové povídání. Jestli mezi processory je rozdíl ve hrách, tak je takový, že normální uživatel ho nemůže ani vnímat. Dnes se zlevňují 4 jádra na cenu 2 jader, proč ještě 2 jádra kupovat, je to pokrok a mi se tomu neubráníme.
tak to vhodnoust dvoujader plyne z toho, ze dvoujadro se da dostat do vyssich obratek a hry nejsou multicore optimalizovany... v praxi pokud clovek nema SLI mu staci cokoli od Core nad 2GHz
ta vhodnost je jen v nekterech krajnejsich situacich;)
ta vhodnost je jen v nekterech krajnejsich situacich;)
[QUOTE=mech13;128347]ta vhodnost je jen v nekterech krajnejsich situacich;)[/QUOTE]
Jsem si jistý že sám máš jasno o rozdílu mezi 2 vs 4 core, ale z téhle věty + z předchozí diskuse mi to připadá, jako by si někdo myslel že dvoujádro v nějaké situaci získá výhodu tím že má jen 2 jádra. Jenže prostě Q6600 bude vždycky minimálně stejně rychlé jako E6600 (stejná cache pro dvojici jader a frekvence), protože jsou to 2 slepené E6600 dohormady. Jediné co lze připustit že v tomhle slepenci vzniknou díky obstarávání více jader a další interní sběrnici nějaké latence, které sníží výkon třeba o jedno procento atd. Vhodnost dvoujader je jen o tom že mají nižší spotřebu, jdou tím pádem líp chladit a taktovat (+ C2Q mají problém dosahovat vysokých FSB).
//Edit: mech13 - jasně, já jen aby si někdo nemyslel že stejně taktované dvoujádro se stejnou cache bude v něčem rychlejší :)
Jsem si jistý že sám máš jasno o rozdílu mezi 2 vs 4 core, ale z téhle věty + z předchozí diskuse mi to připadá, jako by si někdo myslel že dvoujádro v nějaké situaci získá výhodu tím že má jen 2 jádra. Jenže prostě Q6600 bude vždycky minimálně stejně rychlé jako E6600 (stejná cache pro dvojici jader a frekvence), protože jsou to 2 slepené E6600 dohormady. Jediné co lze připustit že v tomhle slepenci vzniknou díky obstarávání více jader a další interní sběrnici nějaké latence, které sníží výkon třeba o jedno procento atd. Vhodnost dvoujader je jen o tom že mají nižší spotřebu, jdou tím pádem líp chladit a taktovat (+ C2Q mají problém dosahovat vysokých FSB).
//Edit: mech13 - jasně, já jen aby si někdo nemyslel že stejně taktované dvoujádro se stejnou cache bude v něčem rychlejší :)
No asi bys musel vyzkouset na jakou frekvenci se to E6700 dostane a pri jakem napeti. V pripade ze by to byl horsi kousek, mohl by na 3300Mhz (aby sis nepohorsil) potrebovat vetsi napeti nez tvuj Q6600 a 2 jadra ale na vyssim napeti vs 4 jadra na nizsim = malej rozdil ve spotrebe. Jestli to bude naopak nejakej fajnovej model, kterej pobezi 3,6Ghz na peknym napeti, tak proc nevymenit.
[QUOTE=elpsycho;128356]Jsem si jistý že sám máš jasno o rozdílu mezi 2 vs 4 core, ale z téhle věty + z předchozí diskuse mi to připadá, jako by si někdo myslel že dvoujádro v nějaké situaci získá výhodu tím že má jen 2 jádra. Jenže prostě Q6600 bude vždycky minimálně stejně rychlé jako E6600 (stejná cache pro dvojici jader a frekvence), protože jsou to 2 slepené E6600 dohormady. Jediné co lze připustit že v tomhle slepenci vzniknou díky obstarávání více jader a další interní sběrnici nějaké latence, které sníží výkon třeba o jedno procento atd. Vhodnost dvoujader je jen o tom že mají nižší spotřebu, jdou tím pádem líp chladit a taktovat (+ C2Q mají problém dosahovat vysokých FSB).[/QUOTE]
temi vysimi obratkami jsem myslel vyssi frekvenci, proste ze dvoujadro jde vytocit vic nez ctyrjadro. to ve spojeni se skutecnosti, ze hry nejsou casto optimalizovane pro vice jader dava vysledek, ze vyssi frekvence dvoujadra je vhodnejsi pro hry...
trochu jsem to asi zmatene popsal, ale snad si rozumime
temi vysimi obratkami jsem myslel vyssi frekvenci, proste ze dvoujadro jde vytocit vic nez ctyrjadro. to ve spojeni se skutecnosti, ze hry nejsou casto optimalizovane pro vice jader dava vysledek, ze vyssi frekvence dvoujadra je vhodnejsi pro hry...
trochu jsem to asi zmatene popsal, ale snad si rozumime
:notsure tak nevidím důvod proč Q6600 měnit za E6700. Jestli to někdy vyměním tak jen proto abych zkusil přetaktování onoho kousku a měl o zkušenost navíc. A pak se zřejmě objeví zde ve foru v nabídkach na prodej a bude k mání. Tedy pokud jej při taktování nespálím :D
Quada využívám na hry a winrar a možná že v budoucnu budou hry jež budou se čtyřjádry spolupracovat :) takže si jej ponechám. Ovšem kdo ví kde procesory budou až hry budou zatěžovat 4jádra. To už člověk nepozná hru od reality. já bych to viděl tak jako digitální film Beowulf. kdo jej viděl ví o čem mluvím. Pokud takhle někdy budou hry vypadat, o čemž nemám pochyb jen si neumím představit kdy to bude, dostane se hraní her do jiný dimenze. Ted momentálně hraju Race Driver Grid, a grafika - úžasná. Tak děkuju za vaše reakce :thumb
Quada využívám na hry a winrar a možná že v budoucnu budou hry jež budou se čtyřjádry spolupracovat :) takže si jej ponechám. Ovšem kdo ví kde procesory budou až hry budou zatěžovat 4jádra. To už člověk nepozná hru od reality. já bych to viděl tak jako digitální film Beowulf. kdo jej viděl ví o čem mluvím. Pokud takhle někdy budou hry vypadat, o čemž nemám pochyb jen si neumím představit kdy to bude, dostane se hraní her do jiný dimenze. Ted momentálně hraju Race Driver Grid, a grafika - úžasná. Tak děkuju za vaše reakce :thumb
Tak jsem CPU vyměnil. Ted momentálně běží test na takt 2.8 GHz. Prvně jsem jej hned natáhnul na 3.6 a to nenaběhnul komp. Podruhé na 3.2 a taky nešel. Takže si myslím že je to pěkně mizernej procesor.
No taky zalezi jak "dobre" si to nastavil zejo :D, vsadim boty ze 3200Mhz ten procesor zvladne. (zkus se rozepsat pri jakem nastaveni to nenajelo, treba mu dokazeme pomoct)
[QUOTE=speedsnail;129055]No taky zalezi jak "dobre" si to nastavil zejo :D, vsadim boty ze 3200Mhz ten procesor zvladne. (zkus se rozepsat pri jakem nastaveni to nenajelo, treba mu dokazeme pomoct)[/QUOTE]
Přesně tak. E6600 mi celkem bez problémů jel na 3,6GHz. Moc bych se divil, kdyby E6700 nešel nataktit na min. 3,2 GHz. Prověř si nastavení napětí CPU, děličku a časování pamětí atd.
Pokud jde o porovnání E6700 vs. Q6600, podle mých zkušeností jsou na tom čtyři jádra líp než jádra dvě i při podstatně nižším taktu. Já ale nehraju hry...
V každém případě jsou čyři jádra podstatně lepší při zpracování videa, pokud pracujete s programem, který umí multicore. Tam je program téměř přímo úměrný počtu jader a jejich taktu.
Přesně tak. E6600 mi celkem bez problémů jel na 3,6GHz. Moc bych se divil, kdyby E6700 nešel nataktit na min. 3,2 GHz. Prověř si nastavení napětí CPU, děličku a časování pamětí atd.
Pokud jde o porovnání E6700 vs. Q6600, podle mých zkušeností jsou na tom čtyři jádra líp než jádra dvě i při podstatně nižším taktu. Já ale nehraju hry...
V každém případě jsou čyři jádra podstatně lepší při zpracování videa, pokud pracujete s programem, který umí multicore. Tam je program téměř přímo úměrný počtu jader a jejich taktu.
Rozepíšu se snadno. Napětí na jádru 1.40V - s tím jsem se nepáral a rovnou ho vosolil. Chlazení se nebojim. Na dobu deseti minut co běží v Prime 95 nejdou teploty přes 48 stupnů.
Na 9x 400 = 3600 komp ani nereagoval. Při 8x400 taky ne. na 2.8 jde v pohodě i v zátěži po dobu 20ti minut. S taktováním Quada jsem problémy neměl. Nevím jestli je v takotvání u 2 jádra nějakej podstatnej rozdíl. Každopádně z něj vytřískam co bude schopnej dát i za cenu toho že ho spálim na uhel.
Na 9x 400 = 3600 komp ani nereagoval. Při 8x400 taky ne. na 2.8 jde v pohodě i v zátěži po dobu 20ti minut. S taktováním Quada jsem problémy neměl. Nevím jestli je v takotvání u 2 jádra nějakej podstatnej rozdíl. Každopádně z něj vytřískam co bude schopnej dát i za cenu toho že ho spálim na uhel.
je to stejny, nastavis synchronne delicku ram (das i auto, casovani doladis pozdej), zvedas fsb a pokud pada je nestabilni tak pridas napajeni cpu (mam e6750 na 3,8ghz 1,51-1,52v, fsb mam 475 a to je tak nejak max co snese deska nebo cpu, nejak sem neresil cim to je)
podle me je 1,4v malo, to cpu snese 1,55v max, 1,4v na 3,6ghz je podle me docela malo, chce to vic, se nediv ze nejede
ja jeste musel zvedat napeti south nebo north bridge (si z hlavy nesi jiste), katdopadne se nic nestane pokud zvednes napajeni preventivne vsemu a pokud to pojede tak to zase postupne vratis
nad 400mhz zbernice jedou ram nad 800 a mozna chtej pridat na napajeni, ddr2 800 maj 1,8v a ddr2 1066 2,1v
teploty bych mozna resil, kazde programek tusim ukazuje neco jinyho :-)
e6750 na 3,8ghz, scithe mugen + 12cm fan, p35-ds4, 2x1 gb ram a-data 1066mhz (jedou 950), ....
podle me je 1,4v malo, to cpu snese 1,55v max, 1,4v na 3,6ghz je podle me docela malo, chce to vic, se nediv ze nejede
ja jeste musel zvedat napeti south nebo north bridge (si z hlavy nesi jiste), katdopadne se nic nestane pokud zvednes napajeni preventivne vsemu a pokud to pojede tak to zase postupne vratis
nad 400mhz zbernice jedou ram nad 800 a mozna chtej pridat na napajeni, ddr2 800 maj 1,8v a ddr2 1066 2,1v
teploty bych mozna resil, kazde programek tusim ukazuje neco jinyho :-)
e6750 na 3,8ghz, scithe mugen + 12cm fan, p35-ds4, 2x1 gb ram a-data 1066mhz (jedou 950), ....
jestli di jde o taktování tak jediná možnost proč updatovat je Q9450 ale i tak to nebude žadnej extrarozdíl ,v případě použití řady E6300-E6850 dojde spíš k degradaci než k nárustu výkonu...
Takovej maličkej OT-co myslíte že bude lepší 8400 nebo q6600? Jako jo, vím že teď asi 8400, ale nechci za rok hledat po bazarech quadcore.
viz muj post #2... zalezi co ted s PC delas a co do budoucna mas v planech...
na normalni praci dnes porad staci P3 1GHz se slusnym pevnym diskem, nevidim duvod proc by za rok melo byt 3GHz dvoujadro nepouzitelny. na hry to taky zarucene mrzak nebude... jesltli citis ze jsi narocny a aplikace ktere pouzivas jsou multithreadove optimalizovany, rovnou ber quada. Q6600 rozhodne neni odepsane a kdo vi ze vyuzije ctyrjadro, bude mit z Q6600 mnohem vic muziky nez s E8400
na normalni praci dnes porad staci P3 1GHz se slusnym pevnym diskem, nevidim duvod proc by za rok melo byt 3GHz dvoujadro nepouzitelny. na hry to taky zarucene mrzak nebude... jesltli citis ze jsi narocny a aplikace ktere pouzivas jsou multithreadove optimalizovany, rovnou ber quada. Q6600 rozhodne neni odepsane a kdo vi ze vyuzije ctyrjadro, bude mit z Q6600 mnohem vic muziky nez s E8400
Jde o to, že mezi těma procákama není v ceně zas až takový rozdíl. Vím že ve většině testů je 8400 rychlejší, ale holt nechci někdy litovat nakupu pouze dvojjádra. Jinak hry/aplikace je tak půl na půl (studuju na výšce, takže u aplikací je velkej rozsah, od grafiky až po programko).
[QUOTE=xxviktor;144479] Jinak hry/aplikace je tak půl na půl (studuju na výšce, takže u aplikací je velkej rozsah, od grafiky až po programko).[/QUOTE]
Pokud na to máš bez problémů tak ber spíš to 4jádro,pro tebe asi bude výhodnější.Ale pokud by si ty peníze neměl vyloženě volný tak šetři a ber E8400 i snim si vyhraješ dostatečně:)
Pokud na to máš bez problémů tak ber spíš to 4jádro,pro tebe asi bude výhodnější.Ale pokud by si ty peníze neměl vyloženě volný tak šetři a ber E8400 i snim si vyhraješ dostatečně:)
No počítám ty slevy, co teď Intel avizoval. Kupovat jej budu až na začátku září a jestli se těm tabulkám dá věřit, tak by měl quad stát zhruba stejně jak dnes 8400.
[quote=xxviktor;144530]No počítám ty slevy, co teď Intel avizoval. Kupovat jej budu až na začátku září a jestli se těm tabulkám dá věřit, tak by měl quad stát zhruba stejně jak dnes 8400.[/quote]
Prošvihl jsem něco či co ? Rozdíl je tam 300 kč, tak co řešit ? S rozumným chlazením dáš Q6600 na 3,2 GHz, což bohatě stačí, jinak se dá jít třeba i na 3,6 GHz :notsure
Prošvihl jsem něco či co ? Rozdíl je tam 300 kč, tak co řešit ? S rozumným chlazením dáš Q6600 na 3,2 GHz, což bohatě stačí, jinak se dá jít třeba i na 3,6 GHz :notsure
No mě nešlo ani tak o cenu, jako spíš o výkon. Protože ve většině testů quad propadá dokonce za 8200kou ( http://www.tomshardware.com/charts/processors/3d-studio-max-9,369.html )
Tak tam ty jdou točit taky, aby neutekly:) Hlavně se mi ale nechce vrazit další tisíc do chladiče procesoru. Je to takové čudné. Kdyby to bylo jasné hned, tak se neptám.
tak pokud bych měl doma už E6700 tak bych ji zbytečně neměnil má to minimální přínos ..no pokud jde o to zdali vybrat E6700 nebo Quada6600 tak bych byl pro quada jelokž se liší jen taktem (Q6600 jsou dvě slepený E6600) ,pokuď bych měl volit mezi E8400 a Quadem pak bych byl už na vážkách ...větší cache,fsb,lepší přetaktování,menší vyzařování tepla no nevím..Quada bych volil jen pokud bych 4 jádra pro určitou aplikaci využil...osobně tudíž nevyužil a nevolil...pokud se ale bojíš že přijdou brzy hry které 4 jádra ocení tak tě ujišťuju, že se ještě hodně načekáš sposta nových her stále ještě neumí plnohodnotně využívat 2 jádra a pevně věřím tomu že dřív budou na trhu 8 jádra a plnohodnotná 4 jádra (né slepeniny jakožto u dvou jader pentiaD ve své době) navíc třeba se čtyřnásobnou cache a dvoujásobným FSB...
no takže bych vzal E8400 a koupil dobrej chladič ,taktnul co to snese často víc než 4Ghz a spokojeně čekal než přijde něco kvůli čemu stojí procík updatovat,navíc jestli to potrv tak dva roky tak potom už seženeš takový Q98XX za hubičku a ne za dnešních "lidových" 20 klacků...
no takže bych vzal E8400 a koupil dobrej chladič ,taktnul co to snese často víc než 4Ghz a spokojeně čekal než přijde něco kvůli čemu stojí procík updatovat,navíc jestli to potrv tak dva roky tak potom už seženeš takový Q98XX za hubičku a ne za dnešních "lidových" 20 klacků...