Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 24

Téma: Maximum z gigabit ethernetu

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Skusali ste niekto gigabit ethernet, ake prenosove rychlosti ste dosiahli a na akych konfiguraciach ?

    CPU + vyrobca, model sietovky /rozhranie, PCI, PCIe/ + operacny system, protokol, sluzba /samba, FTP,..../ ? Ak bolo kopirovanie medzi diskami, tak HW konfiguracie na oboch stranach aj s typom HDD.

    Chcel by som zistit, ako vytazit z co najmensej HW konfiguracie, co najviac z gigabitu. Napr. pre pouzitie HTPC ako nejakeho maleho vykonneho suboroveho "servera".
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Hmmm - nebylo by lepší to měřit pomocí nějakýho benchmarku? Nebo kombinace benchmark + reálný kopírování? Ten benchmark bych navrhoval (nepletu, se Tebou navržený)
    http://www.ars.de/ars/ars.nsf/docs/netio verze 126 protokol TCP.

    Měřeno z klienta Thinkpad NTB Z60m (Petium-M 1.86Mhz, 915GM, 533Mhz ramky, int siťovka, 5.400HD) na server Gigabyte DQ-6 P965, C2Duo@3.4Ghz, 760Mhz Ramky, int síťovka. WD 6400AAKS
    posilani 1kB 74MB, 2kB 80MB, pak vše 93MB

    Síťovky jsou:

    server: Marvell Yukon 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet controler
    NTB: Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet (PCI\VEN_14E4&DEV_167D&SUBSYS_05771014&REV_11\4&11 1A1FD8&0&00E0)
    Při FTP i SAMbě (proto taky navrhuju i syntetickej test) se mi nepodařilo vytížit síť ani na 50% - a to jsem to testoval s úmyslně "malejma" souborama (276MB) by se vešly do cache.
    Upload FTP i SAMBA cca 46MB
    Download FTP 20MB, SAMBA 23MB
    Kopie mezi dvěma lokálníma diskama

    U toho netia:
    mam od 4kB bloků mám průchodnost tam 91-93MB/s a zpět 113MB/s (s mírnym kolísáním).
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Hmmm - nebylo by lepší to měřit pomocí nějakýho benchmarku? Nebo kombinace benchmark + reálný kopírování? Ten benchmark bych navrhoval (nepletu, se Tebou navržený)
    http://www.ars.de/ars/ars.nsf/docs/netio verze 126 protokol TCP.

    Měřeno z klienta Thinkpad NTB Z60m (Petium-M 1.86Mhz, 915GM, 533Mhz ramky, int siťovka, 5.400HD) na server Gigabyte DQ-6 P965, C2Duo@3.4Ghz, 760Mhz Ramky, int síťovka. WD 6400AAKS
    posilani 1kB 74MB, 2kB 80MB, pak vše 93MB

    Síťovky jsou:

    server: Marvell Yukon 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet controler
    NTB: Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet (PCI\VEN_14E4&DEV_167D&SUBSYS_05771014&REV_11\4&11 1A1FD8&0&00E0)
    Při FTP i SAMbě (proto taky navrhuju i syntetickej test) se mi nepodařilo vytížit síť ani na 50% - a to jsem to testoval s úmyslně "malejma" souborama (276MB) by se vešly do cache.
    Upload FTP i SAMBA cca 46MB
    Download FTP 20MB, SAMBA 23MB
    Kopie mezi dvěma lokálníma diskama

    U toho netia:
    mam od 4kB bloků mám průchodnost tam 91-93MB/s a zpět 113MB/s (s mírnym kolísáním).
    Ten upload nevyzera spatne. Ten download vyzera uz horsie. Priepustnost tam bude, ale nieco to brzdi. Divne.

    To kopirovanie napr. cez Sambu moze byt rozdielne napr. v Total Commanderi je velkost blokov. S tym sa da vyhrat a rozdiely mozu byt obrovske pri kopirovani. Napr. hodit tam 512kB, 1024kB, 2048kB, alebo 4096kB bloky a otestovat rychlost.

    Pripadne tuning TCP/IP, ktory je dobre popisany na
    http://www.repair2000.cz/tcpipopt.htm

    Ak to nebude optimalizovane, zaujimalo by ma potom, z akej slabsej zostavy by sa dal co najlacnejsie vytiahnut gigabit s dobrou prenosovou rychlostou. Rozmyslam napr. o Intel little Valley, ci little falls + PCI gigabit ethernet karta. Pripadne, ak by to zvladal nejaky 700-1000Mhz Duron, ci PIII Celeron 1100-1300.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4

    odb odb je offline
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    513

    rozdiel medzi uploadom a dowloadom je spôsobený rozdielnym výkonom PC a notebooku. Ak by bol notebook výkonnejší rozdiel by nebol taký veľký. Tiež záleží aj na OS (windows, linux) a tiež aj na aplikácii na prenos dát.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    Gigabit samozrejme nedostanes, maximum, ktere jsem zatim vytezil ja, je (pres celkem zakladni switch) cca 920Mbit/s - prumerna rychlost pri kopirovani 20GB dat. Sitovky bud Intel (ne PCI 32bit), nebo Broadcom (treba NetXtreme BCM5704, NetXtreme II BCM5708 atd.). OS Linux, meren provoz na sitovce, data prenasene pres NFS. Samba je a vzdycky byla pomala, FTP je v pohode.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    to Tosuja:
    A cos to měl za disky, že zvládali 115MB/s kontinuální datovej tok? To asi nebyly desktopový, co?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od Tosuja Zobrazit příspěvek
    Gigabit samozrejme nedostanes, maximum, ktere jsem zatim vytezil ja, je (pres celkem zakladni switch) cca 920Mbit/s - prumerna rychlost pri kopirovani 20GB dat. Sitovky bud Intel (ne PCI 32bit), nebo Broadcom (treba NetXtreme BCM5704, NetXtreme II BCM5708 atd.). OS Linux, meren provoz na sitovce, data prenasene pres NFS. Samba je a vzdycky byla pomala, FTP je v pohode.
    Zaujimave by celkom bolo na rovnakej zostave PCIe VS PCI sietovky, aky je tam rozdiel.

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    to Tosuja:
    A cos to měl za disky, že zvládali 115MB/s kontinuální datovej tok? To asi nebyly desktopový, co?
    Tie testy s danym programom su cisto na priepustnost siete, cize zo sietovky na sietovku - s vyuzitim RAMky, nie HDD. S pouzitim HDD to byva o hodne nizsie...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    to Tosuja:
    A cos to měl za disky, že zvládali 115MB/s kontinuální datovej tok? To asi nebyly desktopový, co?
    samsung F1 320GB, WD 6400AAKS maji na zacatku ploten pres 120MB/s
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    mech: Jo, na začátku ploten - jenže 20GB už jde kousek do vňutra (ne sice moc, ale jde), něco udělá čtení z filesystému, musí se číst a zapisovat MFT atd...
    Jestli mi předvedeš GB síť se dvěma 640AAKS, kde to pojede takhle rychle, tak máš u mě pivo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    muzou byt ve stripu?

    nerikam ze to je bezny, ale dnesni disky se k temto hodnotam uz dostavaji a v raidu pak neni problem na beznem kompu jet tak rychle

    EDIT: no ikdyz muzu skusit jak to povali mezi 6400AAKS a samoňama F1 320GB v raidu 1... uz jen najit co nejkratsi drat aby to neztroskotalo na nem
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Jo, jestli se Ti povede udělat dva stripy ze dvou disků, tak klidně :-) Ale uznávám, málems mě dostal :-)

    Nicméně test kopírování na sambě a FTP na takhle rychlejch discích by byl zajmavej, mě to evidentně limitujou právě disky (a možná trochu síťovka v ntb). Nikdy jsem nedostal při kopírování ani síťovku, ani
    procesor nad 50%.

    Drát myslim zas až tak důležitej neni - mě to běželo 113MB/s (syntetickej bench.) na sestavě
    počítač - 1M lanko - zásuvka - 4M Drát - zásuvka - 05m lanko - switch - 05m lanko - zásuvka - 17m drát - zásuvka - 3m lanko - notebook. Je to pravda všechno CAT6 S-FTP, ale zas to vede podél elektriky.
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 04-06-2008 v 21:07
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Dal jsem cca 115MB/s při kopírování přes FTP z Linuxového serveru na SAS RAID pod Win2003 v TotalCmd. Teda až při druhé kopii, kdy měl Linux nacachovaná testovací data pro čtení (obraz CD). Síťovky HP NC373 (14e4:164c Broadcom Corporation NetXtreme II BCM5708 Gigabit Ethernet), benchmark diskového pole pro ukládání zde: http://www.svethardware.cz/forum/sho...6&postcount=37. On to není problém rychlosti dosáhnout, pokud se data na jedné straně generují a na druhé požírají bez ukládání na disk, protože disk je v tomto případě úzké hrdlo. Samba dala jen asi 40-50MB/s a stejné i trochu vyšší rychlosti se dá dosáhnout i přes 30m CAT5e kabelu na normální PC s integrovanou intel síťovkou a Q6600.

    Pro tvoje účely je důležitá rychlost pomalejšího disku příp. použitého protokolu, ne sítě. A konec konců na sledování filmu i ve FullHD kvalitě stačí bohatě 100Mbit síť.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: gbit.png 
Zobrazení: 187 
Velikost: 3.4 KB 
ID: 4965  
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 04-06-2008 v 21:22
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    pavel_p

    neskusal si aj rozdiel PCI vs PCIe a aky vplyv na rychlost ma CPU, teda co by sa dalo pouzivat minimalne pre rychly gigabit ethernet povedzme 25-35MB/s ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    Vratim se k tomu hardwaru - vzdycky se kopirovalo z fileserveru (14x750GB SATA v RAID5), cilem byla bud historicka IBM workstation (Intel gigabit sitovka, Intel chipset, P4 3.2 GHz) - to jsem delal kopii do /dev/null, protoze ten disk by to fakt nedal, nebo to byl druhy ekvivalentni fileserver, ktery (byt s 1GB RAM), tech stalych ~110MB/s zvladal.

    Jeste poznamecka - u gigabitoveho ethernetu neni ani tak problem to mnozstvi dat, ale spis pocet paketu - pri 900Mbit/s vali 600 - 900 tisic paketu za vterinu (klasicka maximalni velikost paketu je 1500B, ale vetsina tech "rezijnich" je vyrazne mensich) a z toho napriklad plynouci hrozny pocet preruseni od sitovky - zrovna ve zpracovani preruseni je treba poznat rozdil mezi Intel, Broadcom a Via.... Samozrejme ten pocet preruseni jde resit Jumbo pakety, ale to je otazka, jakou velikost zvlada switch a vsechny pripojene sitovky (zridka se to vysplha nad 9kB na paket) a hlavne tam nesmi byt zadne 100Mbit/s zarizeni - ty nikdy neumely Jumbo pakety.

    Rozdil PCI/PCIe - pokud mas 32bit/33MHz PCI, je to jasne - teoreticka propustnost je 133MB/s, realna spis min, nez 100, takze by mne asi prekvapil vysledek vyssi, nez 600-700Mbit/s s jakoukoliv sitovkou. Pokud je PCI 64bit a/nebo 66MHz (pripadne PCI-X), tak muzes dosahnout cokoliv, sbernice nebude limit. Ale takove sbernice se v normalnich pocitacich nevyskytuji :-) PCIe ti bude stacit i x1, tam ma byt prenosovka 250MB/s, coz je dost.

    Stejne - realna prenosova rychlost disku (klidne dvou zrcadlenych), kdyz prihledneme k fragmentaci souboru a tim padem nelinearnimu cteni/zapisu + rezie FS bude tezko nad 70MB/s a to ti da malem cokoliv...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    pavel_p

    neskusal si aj rozdiel PCI vs PCIe a aky vplyv na rychlost ma CPU, teda co by sa dalo pouzivat minimalne pre rychly gigabit ethernet povedzme 25-35MB/s ?
    Na pozadovanou rychlost ti bude stacit i nejake VIA CPU, rekl bych. Vim, ze 600MHz VIA v routeru je schopna pro 100Mb/s delat malicko slozitejsi firewall bez jakehokoliv zadychavani, takze bez nejakeho firewallu s gigabitovou sitovkou by VIA na 1-1.5GHz nemela mit problem. Jinymi slovy - staci ti cokoliv, co je mladsi, nez 4 roky :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. gigabit ethernet - problém
    Od alequa v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 22-09-2013, 23:02
  2. Maximum délky HDMI/DVI kabelů na 1080p?
    Od dracihnev v sekci Monitory
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 21-03-2011, 13:10
  3. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 01-08-2009, 19:50
  4. Kombinace rychlosti u ethernetu
    Od Erkil1452 v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 26-11-2008, 22:47
  5. AMD Athlon64 X2 6000+ / 3GHz, je to maximum ???
    Od Jackal1 v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 08-10-2007, 23:49