Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 3 z 5 PrvníPrvní 12345 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 31 až 45 z 62

Téma: Rozebírání CRT a bezpečnost

  1. #31
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    V tom třetím případě nic nezabíjí, ale popálí - a když popálí, tak energie, a když energie, tak rozhodně výkon.
    Účinky el. proudu jsou dvojí, zaprve může rozhodit signály pro svaly a dojít k srdeční zástavě - v tom případě vadí proud (daný ale mj. i napětím). Za druhý spaluje a tam vadí uvolněná energie, daná proudem i napětím - teda výkon.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #32
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    166

    ono to přirovnání trafopájka verus baterka není zas tak uplně vhodné.Ono ten rožhavenej drát te neusmrtí tak jako tě neusmrtí třebas ten výboj VN prostě tě seškvaří i když pravda v konečném výsledku to vyjde nastejno.Jinak je pravda alektřina je zrádná a mnohdy nevyzpitatelná a člověk se tam mnohdy splete jen jednou a vím o čem mluvím 30 let jsem pracoval ve SME takže pár případu znám ale odbornik teda nejsem
    Naposledy upraveno uživatelem aumirek: 07-06-2008 v 19:39
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #33
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    83

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    Já bych zůstal u toho, že monitor není hodinu (natož měsíce) po vypnutí nebezpečný a neřešil co tě může a nemůže zabít. Zapnutý monitor tu doufám nikdo rozebírat nehodlá. Začíná z toho být pěkný flame, kde se každý snaží vypadat jako odborník. Navrhuju LOCK.
    No já myslím že monitor tu někdo chce zapnout po tom co ho rozebere na dílce sledovat to co bývalo uvnitř a případně zjistit a vyřešit opravu přiložením šroubovákem (no izolovaným samozřejmě )

    LOCK ? Tak se zavři někam ... Já nevím jak Ty ale já mám na elektrikařinu papíry a kulatý razítko ale názory všech i třeba zedníků nemusí být mimo věc.

    K tomu zabíjení, smrtelný je proud procházející tělem přes srdce kterému se po průchodu el .proudu uzavře chlopeň a tím přestane "živel" dýchat a po cca 20min odejde mozek a je to ... Další faktory je o jaký proud jde zda stejnosměrný nebo střídavý a z jakou frkevencí, jak známo vyšší frekvence "putuje" po povrhu vodiče (i lidské tělo) a naopak cca 50Hz proniká i do těla, tudíš i do srdečních svalů, takže otázek kdy a co a za jakých okolností je mnoho.

    Pro P@pi, kdysi dávno jsem si z nefunčních TV tvořil "černobílé hudby", takže jestli Ti jde o využití monitoru kterého bys v řádném případě odvezl do sběrného tábora tak zjisti zda jede VN a jestli že ano, tak to může být "tanec"
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #34
    Starousedlík SHW Avatar uživatele crasher.km
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    940

    to razítko už mám díkybohu taky btw ten skin effect se tvoří při 10 Ghz ne ? to se asi v monitoru nevezme nebo jo ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #35
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    83

    10Ghz, to myslíme každý něco jinýho. Jednoduše s frekvencí roste napětí a čím větší napětí tím menší proud pro stejný výkon a tudíš prakticky pro VF přenos se používají lanka, né z hlediska ohebnosti ale pro to že se sčítají obvody jednotlivých drátů a ty má delší součet drátů než obvod drátu jednoho. Kvalitní VF cívky mají taky lanka pro menší odpor. Nevím ale řek bych že úměra bude přímá a to s tou frekvencí bude ekonomické už od desítek KHz.To je vztažmo ke každému vodiči né jenom drátu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #36
    Občasný diskutér Avatar uživatele Millisx
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Mně by jenom zajímalo, jak tady někteří psali, že monitor je bezpečný, když se odpojí a stiskne se tlačítko power(v případě starého spínače, né mikrospínače). A co je na tom bezpečného? Vždyť stav po sepnutí bude úplně stejný, jako kdybyste power nemačkali. Protože monitor je odpojen a pokud tam něco zůstalo, nemá to kam odtéct
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #37
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Tak jsem dostal svou první šlupku Ale povedelo se...rozdšlával jsem ho s tím, že půjde na BK, protože už začal zase blbnout (ten můj Hansol 710A), ale jsem si říkal, tak sakra, ještě to zkusím...blnul jsem tam pájkou a nakonec se s pomocí klepacího testu podařilo najít onen spoj a je to ! Hurááá

    Millisx: řekl bych, že to funguje, když obvod spojíš, vyrovnají se potenciály a proud proběhne přes elektronku, kde se navíc částečně přemění na teplo...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #38
    Občasný diskutér Avatar uživatele Millisx
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Má to ale háček, když máš odpojenou vidlici ze zásuvky, zmáčknutím spínače žádný obvod nespojíš (podotýkám, dlouhá léta jsem taky žil v omylu)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #39
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Jakto že ne ? Napětí tam máš (např. na kondenzátorech apod.). Když tedy stiskneš tlačítko, vyrovnají se potenciály např. na deskách kondenzátoru, tzn. proběhne ti proud=sepneš obvod

    Nebezpečné na hrabání se v tom je právě to, že kondenzátory jsou nabité a ty je můžeš nechtěně vybít když se v tom budeš hrabat a spojíš nějaký obvod. Což se mi stalo, neboť jsem tlačítko power nestisknul
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #40
    Občasný diskutér Avatar uživatele Millisx
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Nabité kondenzátory vybiješ když se jich dotkneš, přes sebe do země. Uzemníš je(a nebo zkratem vytvoříš umělý obvod někde na desce a zkratuješ těn kondík). Ale pokud máš vidlici ve vzduchu(prostě nezapojenou) a nabité kondíky, přece sepnutím vypínače jen připojíš další kousek drátu k soustavě, ale nikde se nic neuzemňuje, ten náboj zůstává.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #41
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    No tak těžko něco svedu do země když jsem neuzemněn na koberci

    Jak jsem řekl, mám za to, že napětí na deskách kondenzátorů je vlastně rozdíl potenciálů, takže se vlastně vyrovnáním ten náboj vyruší.

    A k tomu když obvod spojíš, proud ti jím projde a vyzáří se v elektronce, jakožto i na vodičích v důsledku odporu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #42
    Občasný diskutér Avatar uživatele Millisx
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Takže když nejsi uzemněn na koberci a dotkneš se 230V, nic se nestane?

    Tak jinak, bude rozdíl potenciálů mezi kondíkem a tebou, pak se kondík přes tebe vybije. Ale pořád nevím, kde chceš vzít rozdíl potenciálů u "odpojené" vidlice po sepnutí vypínače
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #43
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Ono nebezpečný je hlavně hrabat se v tom oběma rukama najednou při provozu nebo bez dostatečnýho vybití (jak nám říkali na střední elektrotechnický, jednu ruku si prostě dát za záda a nejlíp jí tam přivázat ), aby člověk nespojil obvod přes obě ruce. Ono při sepnutí spínače by se IMHO ta energie měla z většiny "spotřebovat" (změnou na teplo, magnetickou energii, proud elektronů apod.) v obvodech, takže vysokonapěťový obvody se určitě vybijou, a v nízkonapěťových (220V) by se potenciál bez uzemnění mohl ustálit někde cca na polovině (tj. na obou koncích vidlice 110 V, takže když to spojíš, už dál nepoteče proud, ale pořád to bude potenciál proti zemi), ale s mizivým nábojem, takže i když si šáhneš, by neměl přes člověka do země téct skoro žádnej proud.

    Citace Původně odesláno od Millisx Zobrazit příspěvek
    Takže když nejsi uzemněn na koberci a dotkneš se 230V, nic se nestane?
    Pokud nestojíš po kolena ve vodě, nebo se nedržíš druhou topení, nemělo by se ti nic stát - gumová podrážka, koberec atd. představujou hodně velkej odpor, takže při napětí 230V poteče malinkej proud, kterej ani neucítíš. Jiná situace by ovšem nastala, pokud spojíš tělem obvod nuláku a fáze (tj. do jednoho kolíku strkat hřebík ano, do obou ne-e ).
    Naposledy upraveno uživatelem Dojigiri: 28-08-2008 v 18:03
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #44
    Občasný diskutér Avatar uživatele Millisx
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Já jsem taky neřekl, že po šáhnutí na 230V půjde fáze do zkratu a vyhodí jistič Vznikné zmíněný rozdíl potenciálů a td tam už to znáte, ale to je v případě dotyku.

    Pokud zkratneš šroubovákem něco v elektronice, může se vytvořit obvod a zkratneš ten kondík a vybiješ.

    Ale přece, říkáte, že po zapnutí spínače vznikne nějaký rozdíl potenciálů a energie se vybije, tak modelový příklad.

    Řekněme, že vypínač pouze rozepíná fázi. V tom případě by musel být rozdíl potenciálů mezi jednou vidlicí na zástrčce a jedním kontaktem na vypínači(mezi těmito dvěma body je elektronika). Pokud tedy v tomto případě zmáčknete vypínač, pouze připojíte druhý kontakt vypínače s kabelem až k druhé vidlici zástrčky. Ptám se, změní se nějak ten obvod po sepnutí oproti stavu, kdy je vypínač rozpojen?? Nebo zůstane bod jedna vidlice, elektronika a místo jednoho kontaktu vypínače přibude kusek kabelu a druhá vydlice zástrčky. V čem je mezi těma dvěma zapojeními ten rozdíl??
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #45
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    192

    Citace Původně odesláno od Millisx Zobrazit příspěvek
    Má to ale háček, když máš odpojenou vidlici ze zásuvky, zmáčknutím spínače žádný obvod nespojíš (podotýkám, dlouhá léta jsem taky žil v omylu)
    Pak budeš v omylu žít až do smrti. Nemyslíš, že je to nesmysl, co tady píšeš? Každé zařízení má své specifické zapojení a pokud jej neznáš, cpeš někoho do řádnýho průseru. Nehraj si tu na speca od elektra, když u toho ani nepřemýšlíš!!! Chceš tu někoho poslat prdět do hlíny? Někdo, kdo nemá ani ponětí o tom, co je to el. proud a jeho "elektro vědomí" je na elementární úrovni ti na to skočí a můžeš tak akorát čekat parte místo RB! Pavel Boček má pravdu a je jedno, jestli to napsal ne zcela úplně a odborně!
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 3 z 5 PrvníPrvní 12345 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Windows XP: Windows XP bezpečnost
    Od Ahasver v sekci OS Windows
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 03-06-2014, 18:30
  2. Víkendová diskuze: Recept na maximální bezpečnost?
    Od Petr S. v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 22-05-2011, 17:42
  3. Sítě: Bezpečnost domácí wifi
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 24-10-2009, 23:24
  4. VirtualPC a druhá LAN - bezpečnost
    Od Aigor v sekci Sítě
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 04-10-2008, 01:30
  5. Bezpečnost WiFi sítě
    Od Petr S. v sekci Sítě
    Reakcí: 30
    Poslední příspěvek: 15-06-2008, 13:54