Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 4 z 5 PrvníPrvní ... 2345 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 46 až 60 z 62

Téma: Rozebírání CRT a bezpečnost

  1. #46
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Drtivá většina elektropřístrojů s přímym vypínačem má todle zapojení:

    (+ zásuvky) ...vypínač.... obvody........ (- zásuvky)

    Co uděláš, když zmáčkneš vypínač? jen spojíš kus drátu kterej vede od zástrčky plus s obvodem. Nic víc a nic míň, než že k drátu, kterej míří jako vstup do obvodu zapojíš o deset čísel drátu víc. Jo, můžou bejt nějaký přístroje zapojený i tak obskurně, že by to fungovalo, ale u drtivý většiny přístrojů tím rozhodně žádnej kondenzátor nevybiješ.

    Pokud tomu nerozumíš takhle, tak přes fyziku. Napětí na kondenzátoru je rozdíl potenciálu oproti zemi. Rozdíl potenciálu je dán elektrickým nábojem. Dokud ten elektrickej náboj neodejde někam jinam, tak v tom monitoru prostě bude (zákon zachování elektrického náboje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1...ho_n%C3%A1boje) Takže dokud ten monitor neuzemníš (respektive neuzemníš všechny náboje v něm, uzemnění nuly nemusí např. uzemnit kladné desky kondenzátorů), tak prostě v něm ten náboj bude, ať budeš mačkat vypínač jak chceš.


    PS: Ledaže by jinde v monitoru zas byl uschovanej zápornej náboj. I kdyby tam nakrásně byl, tak zaprve zmáčknutí tlačítka spojujícího vidlici se zbytkem obvodu těžko vytvoříš cestu mezi těmadle nábojema, zadruhý je dost sebevražedný se spoléhat na to, že ho bude stejně jako kladnýho.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #47
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Viz schéma. Tím, že to sepneš, uzavřeš obvod. Jak jsem se snažil říct, ten náboj samozřejmě odejde jinam. Ten monitor se přece zachová stejně, jako by byl v zásuvce, tzn. všechny obvody začnou pracovat a vlákno elektronky se začne žhavit, stejně jako cívky budou usměrňovat tok elektronů. Akorát je náboje tak málo, že se monitor nerozsvítí a bude to naoko vypadat, že se nic neděje.

    Pokud si uděláte stejný obvod a dáte do něj žárovičku, co se stane ? Žárovička bude svítit, dokud se kondenzátor nevybije. Pak tam podle mne žádný náboj nebude, změní se ve světlo a teplo
    Připojené obrázky Připojené obrázky  
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #48
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    A kde máš jistotu, že všechny kondenzátory v monitoru jsou zapojený přes vypínač? Proč by tam byly? Aby překlenuly krátkodobý vypnutí/zapnutí monitoru? :-D
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #49
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Důležitý je vstupní kondenzátor 400 V/220 uF, který bude IMHO záviset právě na toku proudu ze sítě, tzn. souvisí se zapínáním/vypínáním. Nedíval jsem se sice přímo na PCB jestli to tak je, ale i vzhledem k napětí, s jakým pracuje, to je pravděpodobné, zbývající kondenzátory mají malou kapacitu a jsou na napětí 100 V a nižší, to by mi takovou pecku nedalo

    Navíc menší kondenzátory na datových a řídídch obvodech by se měly dle mého názoru vybít do těch svých obvodů hned, ty nejsou přerušeny spínači. Tím je přerušen právě obvod 230 V a na něm závisející zdroj. Vycházím hlavně z toho, že jinde než na kondenzátorech moc náboje nebude, čili nějak takto bude vypadat i obvod, ale neříkám, že to tak na 100 % je. Jestli má někdo zájem, můžu mu dát fotografie všech čtyř PCB z obou stran, jakožto si může dotyčný stáhnout schéma, a může si monitor nastudovat a pak nás poučit.

    Do té doby - nevím, o čem se chcete všichni pořád hádat, mám na vlastní pracky vyzkoušeno, že když jsem to tlačítko nezmáčknul, tak jsem dostal šlupku., když ano, nic se mi nestalo

    ADD// Logout: ano, ale když pak vybiješ ty vstupní kondenzátory, tak se tranzistory sepnou a náboj se tak uvolní (protože bude větší náboj v kondenzátorech než ten, který filtrují, takže se uvolní z nich dál do obvodu). A hlavně, ty kapacitory na obvodech s tranzistory mají v sobě tak malý náboj, že to není nikterak nebezpečné. Nebezpečné jsou ty vstupní a některé další, ale vzhledem k náboji by pro zdravého člověka ani jedno nemělo být smrtelné, doba vybití je řádově maximálně v desítkách ms.

    Zapojeny by měly být všechny monitory stejně, mají v sobě spínaný zdroj - tady nic jiného prostě nebude - a dál už jen VN trafo a obvody zpracovávající signál z PC a usměrňující tok elektronů, které se budou v dílčích věcech lišit, ale v celku to bude to samé, na CRT nic speciálního nevymyslíš
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Boček: 28-08-2008 v 21:11
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #50
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Sakra Prosím smazat...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #51
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Jeden monitor takhle možná může bejt zapojenej, druhej nemusí....
    Další věc je, že některý kondenzátory můžou bejt "rozpojený" výkonovejma tranzistorama. Takže žádný vybití. Navíc taky může v obvodu bejt nenulovej součet náboje a pak se to prostě nemůže vybít samo do sebe, ten náboj zmizet sám od sebe nemůže. Je pravda, že po promyšlení si tímdle nejsem 100% jistej,
    ale IMHO když nabiješ kondenzátor tak, že ho připojíš k rozdílnejm úrovním napětí, tak si prostě nasosaj potenciál, kterej bude vůči sobě nulovej, ale vůči zemi nebude mít nulovej součet. No a pak když obvod odpojíš, tak tam ten náboj zustane, dokaď monitor neuzemníš.

    Jinak prostě tvrdím todle: Nelze odpojit monitor, zapnout, vypnout a předpokládat, že nemůže dát ránu.Člověk, kterej nerozumí elektrice by do něj prostě šahat neměl.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #52
    Občasný diskutér Avatar uživatele Millisx
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    2challenger_ii: A mas k tomu i nejaky afgument? Ja si predevsim na nic nehraju, jen v diskusi projevuju svuj nazor a narozdil od ostatnich,ja spis ty lidinod RIP odrazuju. Vsechny vase teorie jsou fajn,ale ja se konkretne bavim presne o tom, co logout pise v PS. Kdyz odpojis monitor od elektricke site, nastane nejaky stav...a zmacknutim vypinace ten stav nijak nezmenis a vubec nic se najednou nevybije..jelikoz myslim, ze si jen nerozumime, doma nakreslim prikladne schema. Co tvrdim je, ze zapnutim spinace u monitoru vytazeneho ze zasuvky se elektricky nestane vubec nic.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #53
    Občasný diskutér Avatar uživatele Millisx
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Tak mi ale uniknul ten filtracni kondenzator...sice by nemel byt tam, kde ho nakreslil Pavel Bocek, mel by byt az za vypinacem, ale vybit se to muze jedine pres nej...v tom pripade bych uplnou pravdu nemel
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #54
    Občasný diskutér Avatar uživatele Millisx
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Sorry,na mobilu mi nejde edit, k challenger...diskuse jsou k diskutovani, i kdybych nakrasne pravdu nemel, rad se tady necham poucit, myslim, ze kdo opravdu nevi nic, do monitoru prece nepoleze, to by mohl byt kruty hazard.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #55
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    192

    Citace Původně odesláno od Millisx Zobrazit příspěvek
    Sorry,na mobilu mi nejde edit, k challenger...diskuse jsou k diskutovani, i kdybych nakrasne pravdu nemel, rad se tady necham poucit, myslim, ze kdo opravdu nevi nic, do monitoru prece nepoleze, to by mohl byt kruty hazard.
    Nepředjímám, že si na něco hraješ, jen se dívej na své příspěvky jako někdo jiný, třeba ten, co ví je že "elektrika kope". Já, když jsem to četl, jsem měl dojem, že pán bůh přepsal fyzikální zákony. Byť čistě polemicky, laika by to přesvědčilo o tom, že se přece nemůže nic stát a tohoto dojmu jsem nabyl i já. Ne, nejsem laik, spíše profesionál a proto vím, jak někteří lidé dokáží být hloupě naivní. Navíc argumenty, že jsou CRT napájeny i jinak (myšleno klasickou transformací na příslušná prac. napětí), mě rozesmálo. Naposledy bylo toto zapojení použito někde v roce 90 min. století a to ještě u nějakých bezejmenných značek a pochybuji, že by někdo něco takového ještě vlastnil. Jinak byly ve všech spínané zdroje. Proto jsem napsal, že má Pavel pravdu, i když zjednodušeně. Jak posléze popsal zapojení napájecích obvodů, vidím, že opět nezklamal. Ví o čem píše a přemýšlí o tom, co napsat, aby to bylo srozumitelné, ale také se zakládalo na skutečnostech a ne jen z nějaké úvahy typu „myslím, že…“. Je to už jasné, Proč?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #56
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, jak Teď koukám na to schéma co sem dal PB, tak tak to IMHO zapojený nemůže bejt. Protože přes kondenzátor normálně střídavej proud proleze, ne? Takže by monitor byl puštěnej furt, ne? Není ten kondenzátor náhodou zapojenej až za vypínačem, aby vyhlazoval napětí, který jde ze sítě? Nějak mi pořád uniká logika, proč by měl bejt zapojenej takhle. Ale žádnej muj CRT už mi tady neleží, bych to zkontroloval....

    chalenger: Hele, klid. IMHO jedinej, kdo tu nabádá k nebezpečnej věcem je PB, kterej tvrdí, že se kondenzátory určitě vybijou. Milisx tvrdí že ne a že teda je stejně třeba dát pozor - naprosto IMHO korektně (mít jinej názor snad neni trestný) a narozdíl od jinejch (nemyslim Pavla Bočka :-)) bez emocí a slušně.

    PS: Zatím tu nevidím jedinej důkaz, kterej by podporoval jeho teorii, mimo ono schéma, který je IMHO velmi pochybný
    PPS: No aspoň v tomdle monitoru je ten kondenzátor zapojenej trochu jinak - a rozhodně se stlačením vypínače nevybije (schéma sanyo monitoru 20Ez) - viz vpravo vertikálně cca uprostřed. http://www.jrok.com/schem/20ez.pdf
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 28-08-2008 v 23:13
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #57
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    ...
    No je to samozřejmě hodně zjednodušené, on v reálu tam je usměrňovač (nějaký typ Gretzova můstku), ale kde je přesně vypínač ti neřeknu, on je totiž na druhé straně PCB proti konektoru a to PCB je trochu složitější Ale experimentální ověření dává za pravdu tomu, že náboj po zapnutí naprázdno zmizí, takže ten vstupní kondenzátor bude mít hodně do činění se spínačem. To samé dělají např. moje reproduktory Genius, které po vytažení ze zásuvky a zapnutí zapraskají a na chvíli se rozsvítí LEDka. Mám je zrovna rozdělané a PCB je jednodušší, tak bych mohl udělat schéma tady, kdyby byl zájem, ale tohle už se dost liší, není v nich spínaný zdroj, jen trafo, nějaká filtrace a jeden integrovaný obvod (v tomhle se nevyznám, takže tuhle část dávat na schéma nebudu).

    Ale co se nebezpečnosti týče - jak jsem řekl, IMHO stačí to spojit, kdo chce může ještě pár minut počkat. Stejně tam není dostatečný náboj na to, aby to bylo nějak moc nebezpečné...navíc jestli mě paměť neklame, i opravář CRT TV vedle ve vlákně říkal, jak do toho normálně hrabe a nic se mu nestalo Navíc často se diagnostika dělá v chodu, takže když je člověk alespoň trochu opatrný (má třeba rukavice), tak si nemůže nic udělat. Kdo se zase bojí tam šahnout, tak ať to hodí do sběrného dvora a jde si koupit nový Ale s tímhle přístupem by toho opraváří možná moc neopravili
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Boček: 28-08-2008 v 23:31
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #58
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    192

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    No, jak Teď koukám na to schéma co sem dal PB, tak tak to IMHO zapojený nemůže bejt. Protože přes kondenzátor normálně střídavej proud proleze, ne? Takže by monitor byl puštěnej furt, ne? Není ten kondenzátor náhodou zapojenej až za vypínačem, aby vyhlazoval napětí, který jde ze sítě? Nějak mi pořád uniká logika, proč by měl bejt zapojenej takhle. Ale žádnej muj CRT už mi tady neleží, bych to zkontroloval....

    chalenger: Hele, klid. IMHO jedinej, kdo tu nabádá k nebezpečnej věcem je PB, kterej tvrdí, že se kondenzátory určitě vybijou. Milisx tvrdí že ne a že teda je stejně třeba dát pozor - naprosto IMHO korektně (mít jinej názor snad neni trestný) a narozdíl od jinejch (nemyslim Pavla Bočka :-)) bez emocí a slušně.

    PS: Zatím tu nevidím jedinej důkaz, kterej by podporoval jeho teorii, mimo ono schéma, který je IMHO velmi pochybný
    PPS: No aspoň v tomdle monitoru je ten kondenzátor zapojenej trochu jinak - a rozhodně se stlačením vypínače nevybije (schéma sanyo monitoru 20Ez) - viz vpravo vertikálně cca uprostřed. http://www.jrok.com/schem/20ez.pdf
    Já jsem v klidu, jen číst to tu nějaká lama, tak je za chvíli nabitej jako kondenzátor! Ještě že to nečte Nikola Tesla nebo Prokop Diviš - ten by se divil. Ale dobrý na tom je to, že nechcete zemřít hloupí :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #59
    Občasný diskutér Avatar uživatele Millisx
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Citace Původně odesláno od Challenger_ii Zobrazit příspěvek
    Nepředjímám, že si na něco hraješ, jen se dívej na své příspěvky jako někdo jiný, třeba ten, co ví je že "elektrika kope". Já, když jsem to četl, jsem měl dojem, že pán bůh přepsal fyzikální zákony. Byť čistě polemicky, laika by to přesvědčilo o tom, že se přece nemůže nic stát a tohoto dojmu jsem nabyl i já. Ne, nejsem laik, spíše profesionál a proto vím, jak někteří lidé dokáží být hloupě naivní. Navíc argumenty, že jsou CRT napájeny i jinak (myšleno klasickou transformací na příslušná prac. napětí), mě rozesmálo. Naposledy bylo toto zapojení použito někde v roce 90 min. století a to ještě u nějakých bezejmenných značek a pochybuji, že by někdo něco takového ještě vlastnil. Jinak byly ve všech spínané zdroje. Proto jsem napsal, že má Pavel pravdu, i když zjednodušeně. Jak posléze popsal zapojení napájecích obvodů, vidím, že opět nezklamal. Ví o čem píše a přemýšlí o tom, co napsat, aby to bylo srozumitelné, ale také se zakládalo na skutečnostech a ne jen z nějaké úvahy typu „myslím, že…“. Je to už jasné, Proč?
    Člověče, ty jsi úplně mimo... Když teda nepředjímáš, že si na něco hraju, jak mám chápat tady tu větu:"Nehraj si tu na speca od elektra, když u toho ani nepřemýšlíš!!!"....prosímtě přečti si tu diskuzi.... PB tvrdí, že zapnutím vypínače vypnutého monitoru se vybije veškerá energie v elektronice a monitor je pak bezpečný... já tvrdím, že zmáčknutím vypínače vypojeného monitoru se vybije prd a monitor je nebezečný stále. Tak prosímtě, žádám tě o argument(jelikož jsi zatím žádný neuvedl a jen vykřikuješ do tmy a hodnotíš ostatní právě podle tvého názoru, že "si myslíš, že takhle je to správně") , čekám na něj, když si teda troufáš hodnotit ostatní.... V čem je můj názor nebezpečnější a více nabádající k úrezu el. proudem, než ten od PB, když já tvrdím, že popsaný postup "nevede" k tomu, aby monitor byl bezpečný hmm??

    To PB. My si stále nerozumíme. Já nezpochybňuju to, co zde píšeš, jen ty tvrdíš, že zmáčknutím vypínače se vše vybije, já tvrdím, že nikoliv (neberu teď v úvahu onen filtrační kondenzátor, o kterém fakt nevím, jak se na vstupu chová při vypojené zástrčce a jak je pak zapojen).
    Prostě když vezmu v úvahu stav ihned po vytažení ze sítě a vzápětí po zmáčknutí vyínače, je stejný, nebo téměř stejný. Pochopte to, že i kdyby se náboj různě vybíjel dle toho, co popisujete a byl to nevyvratitelný fakt, tak prostě sepnutím vypínače nesepnete žádný obvod, aby mohlo dojít k vybití náboje či jiným jevům, vždyť celý obvod končí na nespojených vidlicích zástrčky.
    Naposledy upraveno uživatelem Millisx: 28-08-2008 v 23:49
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #60
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    pavel: Máš experimentálně ověřený, že u jednoho typu monitoru to pak nekopne. A tak se může do všech monitorů šahat - on je (snad) člověk dost odizolovanej.... Neřikam, že se na monitor po vypnutí nesmí tejden šahat, ale ať to dělá člověk, kterej to umí a rozumí tomu.
    Já taky hrabu do počítače za chodu, ale v životě bych to nikomu neradil.... Radit todle na fóru je zvrhlost.

    Tady je další schéma (televize) - jednoznačně tu vypínač nepřeklenuje žádnej kondenzátor:
    http://master.elant.cz/Schema%20TV/T...2_ovladani.gif
    Nebo tady - opět je vypínač před vším ostatním....
    http://www.kellerstudio.de/repairfaq/sam/mon1ps.gif
    Neřikam, že to nemůže bejt jinak, ale rozhodně není pravidlem, že to něco rozpojí. Takže radit zmáčkni tlačítko a ono se to vybije je IMHO dost nezodpovědný....
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 4 z 5 PrvníPrvní ... 2345 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Windows XP: Windows XP bezpečnost
    Od Ahasver v sekci OS Windows
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 03-06-2014, 18:30
  2. Víkendová diskuze: Recept na maximální bezpečnost?
    Od Petr S. v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 22-05-2011, 17:42
  3. Sítě: Bezpečnost domácí wifi
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 24-10-2009, 23:24
  4. VirtualPC a druhá LAN - bezpečnost
    Od Aigor v sekci Sítě
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 04-10-2008, 01:30
  5. Bezpečnost WiFi sítě
    Od Petr S. v sekci Sítě
    Reakcí: 30
    Poslední příspěvek: 15-06-2008, 13:54