Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 8 z 8

Téma: Windows 2000 a quadcore

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Je mozne prevadzkovat quadcore CPU na windows 2000 PRO ? Pripadne ak bezne nie, ide to nejak rozbehat ? Skusal to niekto ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Má takový hybrid smysl? Teoreticky by neměl být problém, ale dle mých zkušeností nemají Win2000 proti XP žádnou výhodu, snad krom toho, že žerou asi o 5-10MB míň paměti. Víceprocesorové desky existovaly už v době Win2000, kolik procesorů využije samotné jádro netuším.
    EDIT: výhodu licencí uznávám, občas je recykluji na zbastlené sestavy z dosluhujících komponent, na nové ne
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 05-06-2008 v 23:01
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Ma to vyhodu, ked mam na to licencie

    Pytam sa preto, ze sa hovori, ze Windows 2000 je pre 2ks CPU, ako aj WinXP. Ale Windows 2000 nerozslisuje medzi fyzickym CPU ako WinXP. Cize do XP vraj mozu ist kludne 2x quad core CPU.
    Kym vraj vo Windows 2000 je kazde jadro ako CPU. Cize u Win2000 pro iba dvojjadrove CPU.

    Lenze taky Windows 2000 Server pozna 4 CPU. Cize teoreticky by stacil len spravny ovladac.

    Takze znovu otazka, skusal niekto rozchodit na quadcore - s windows 2000 PRO ?
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 05-06-2008 v 23:02
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    quada nerozchodis jen nejakym ovladacem, na vic jader (v pripade win 2k procesoru) je potreba LICENSE - to je to co server asi ma a obyc dvoulitry ne
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    No já teda nainstaloval na svojí sestavu (Asus p5K-E Wifi [P35], Q6600) Win 2000 a celkem v klidu běžely - největším problémem spíš bylo vyrobit si F6 driver SATA disku (kterej už Intel na ICH9R neposkytuje, pouze pro XP, takže jsem zkombinoval dohromady starší driver ICH8R pro 2000 s .inf souborama z driveru ICH9R pro XP a jelo to). V IDE comp. modu (kterej jsem zjistil je stejně na desktopu rychlejší než nativní SATA AHCI) by to vůbec neměl bejt problém.

    Ale měl jsem to nainstalovaný jenom chvíli, všechno tak nějak šlo, ale pak jsem se rozhodnul ponechat jenom XP a 2k provozovat ve VMware. Ovšem jestli používal všechny 4 jádra, to nevím, to jsem netestoval. Každopádně nainstalovat mi to šlo a normálně to běželo. Šlo o legální licenci, je teda otázka, jak by se k tomu stavěla případná kontrola, ale třeba Windows Update ověření mi šlo v pohodě.
    (a pokud je v textu licence uvedeno, že je pro max. 2 procesory, přičemž je tam jeden kterej má 4 jádra, ale pořád jde z definice o jeden procesor, to jestli je v těch Win chyba, která způsobí, že se 1 procesor bude v ovl. panelech chovat jako 4, je pouze problémem těch Windows a chybou, kterou bych do důsledku jako majitel legální licence mohl požadovat opravit)
    Naposledy upraveno uživatelem Styryx: 06-06-2008 v 11:26
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od Styryx Zobrazit příspěvek
    (a pokud je v textu licence uvedeno, že je pro max. 2 procesory, přičemž je tam jeden kterej má 4 jádra, ale pořád jde z definice o jeden procesor, to jestli je v těch Win chyba, která způsobí, že se 1 procesor bude v ovl. panelech chovat jako 4, je pouze problémem těch Windows a chybou, kterou bych do důsledku jako majitel legální licence mohl požadovat opravit)
    dvoulitrum uz imho skoncila podpora, takze nejaky opravovani asi nebude...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Jo, no, to nevím, ale vloni mi ještě aktualizace stahovat šly. Každopádně IMHO stačí současný aktualizace, po nainstalování nějakýho rozumnýho firewallu a antiviru už asi nejsou aktualizace tolik důležitý. Ale bude čím dál větší problém s ovladačema (viz třeba ten F6 driver pro ICH9R AHCI, kterej už prostě není).
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Styryx

    je celkom mozne, ze to islo s quadcore, ale len s dvoma jadrami. Takto funkcne by to malo byt.

    -----------------

    Co sa tyka licencie, tak ta tam je. Ide predsa o jeden fyzicky procesor. Akurat, ze W2K nepoznaju HT, ako je to u WinXP, takze nevedia rozlisit, ze to neni fyzicky CPU, ale viac jadier.

    Kompatibilne by mali byt este dosky, co dostat s ICH7.
    Tie ovladace pre AHCI - ala F6 su nutne tusim pre instalaciu, pouzivanie RAIDu ?

    -----------------
    Apropo samozrejme, ze s takou zostavou mozu byt viacmenej do buducnosti problemy s ovladacmi.
    Ale kedze prevadzkujem este DOTERAZ na svojej pracovnej stanici Windows 98 SE - AthlonXP1700@2200 Mhz + 1xGB RAM + gigabit ethernet + disky vacsie ako 137GB a s fungujucim rozpoznavanim USB flash diskov -- tak Win2K hadam este nejakych par rokov vydrzia s novym HW Najhorsie je to u SW, ktory clovek vyuziva a u ktoreho budu nutene prechody na novsiu verziu.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Zrychlení bootu Windows 2000/XP
    Od trodas v sekci OS Windows
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 02-09-2012, 02:46
  2. Software: Instalace Windows 2000
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 25-04-2008, 11:16
  3. X2 a windows 2000 ?
    Od matilda v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 02-01-2008, 20:10
  4. čeština do windows 2000
    Od Peter123 v sekci OS Windows
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 26-12-2007, 18:04