Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 20

Téma: Realtek ALC889A na Gigabyte GA-MA78GM-S2H 5.1 zvuk nejede

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    1

    Mám int. zvukovku Realtek ALC889A na desce Gigabyte GA-MA78GM-S2H. Repro 5.1. Hrají mi ale pouze přední bedny. Ve správci zvuku Realtek HD mám nastavený zvuk 6CH. Při klikání na jednotlivé repráky mi všechny fungují správně. Když ale cokoliv pustím, hrají jen přední dva. Přeinstaloval jsem jsem ovladače, kodeky, zkoušel jsem jinak zapojit jacky...nic nepomohlo. Všechny začnou hrát pouze, když v záložce zvukový efekt vyberu nějaké prostředí.To je ale pro běžný poslech nepoužitelné.
    Když to vratím zpět na Prostředí - žádné, opět hrají jen ty přední dva.

    Můžete mi prosím někdo poradit, co s tím?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    a nebude to nahodou tim, ze vsechno co prehravas je jen stereo, tudiz pro dva repraky a do ostatnich ani nic jit nema?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sikil79
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    435

    Podívej se do nastavení přehrávačů, které používaš, jestli je tam nějaká podpora 5.1 zvuku.
    To samé u her.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW Avatar uživatele xSten19
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    386

    Jaký máš operační systém? pokud vistu tak je probém v ovladačích na zvukovku .
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sikil79
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    435

    To si nemyslím. Pokud by byl problém v ovladačích, pravděpodobně by se to projevilo i ve správci zvuku, ale tam to funguje dobře. Myslím že mech13 má na 99% pravdu.
    Já například používám na přehrávání MP3 Jet Audio a je tam nějaká podpora Multichanel Sound. Neměl jsem to sice možnost vyzkoušet, protože mám jen 2 repráky, ale ty můžeš. viz obrázek
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: jet_multi.jpg 
Zobrazení: 423 
Velikost: 216.7 KB 
ID: 5115  
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    93

    Mám stejnou interní zvukovku astejný problém. Těžko říct jestli je to tím že všechen zvuk je jen pro stereo, ale dost o tom pochybuju.
    V ovladačích mám nastavený 6CH, reproduktory při testu fungují ale v reálném provozu ne. Nenašel jsem program kde by fungovaly.
    Mimochodem, předtím jsem měl zvukovku SB Live 5.1 kterou jsem musel vyhodit z PC kvůli nekompatibilitě s TV kartou, a tam stačilo prostě nastavit 5.1 zvuk a hned fungovaly všechny reproduktory kromě centrálu, spolehlivě vše začalo fungovat po zatrhnutí jedné možnosti, nepamatuju název, v programu pro přehrávání hudby který Creative ke kartě dodávají.

    I tady ale existuje trik jak rozjet i ostatní reproduktory, jen mě štve výsledek (zkreslený zvuk). Je nutné použít jeden z EAX přednastavených "místností", jako je například living room, mountains nebo tak. Záleží jestli efekt používá reverb, to pak zapojí i ostatní reproduktory. Bohužel ale v závislosti na volbě místnosti je zvuk mírně nebo hodně zkreslený.

    Vím že to dělají i jiné integrované zvukovky od Realteku, stejný problém měl i dřívější model. Mám pocit že pod Vistou když jsem ji kdysi testoval tento problém buď nebyl nebo byl dobře řešitelný, ale podrobnosti už jsem zapomenul.

    Pokud znáte jiný způsob jak se s tímto dost nepříjemným problémem vypořádat - ať už alternativní ovladače nebo nějaká vychytávka, napište, SB Live 5.1 nepochybně tohle přímo v ovladačích uměla, nechápu proč o roky novější zvukovky mají tyhle problémy kromě faktu že na to výrobci kašlou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sikil79
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    435

    to kecupek: a hrajou ti všechny bedny, když si pustíš DVD s 5.1 zvukem?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    A co konkrétně se špatně přehrává? - audio, filmy nebo co, a ve kterým konkrétním přehrávači? Ve výchozím nastavení u filmů např., si nejsem jistej jestli už je po instalaci AC3 filtru zapnutej 5.1 zvuk nebo jestli se musí teprv zapnout, a i v tom případě, pokud bude zvuk stereo (tj. např. 2-kanálová AC3 stopa ve filmu) se musí nastavit tak, aby to rozhodil i do ostatních repro, pokud to chci (něco jako "Expand Stereo"; a případně nižší frekvence směřoval do subwooferu - bass redirection). Stejně tak u WinDVD nebo PowerDVD jsem myslím vždycky musel přepnout v nastaveních repro na 5.1 ve výchozím byly myslím všechny na 2.0. U MP3 přehrávače např. WinAmp ani nevim jak by to šlo nastavit aby šel zvuk do všech repro, pokud mám 2-kanálovej zvuk (MP3), to jsem snad ani nikdy nezkoumal.

    To, že to jde když se zapne nějakej prostorovej efekt, bude nejspíš tím, že pak udělá přesně tohle, tj. rozprostře stereo zvuk do všech repro.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Hmm. Na ALC888 to funguje naprosto bez problémů (Winamp -> DirectSound Output).

    Máš nastaveno Doplnění reproduktorů (které právě aktivuje virtualizaci sterea na multikanál) v ovládáním panelu Realteku HD na záložce Speakers -> Konfigurace reproduktorů?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    93

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Máš nastaveno Doplnění reproduktorů (které právě aktivuje virtualizaci sterea na multikanál) v ovládáním panelu Realteku HD na záložce Speakers -> Konfigurace reproduktorů?
    V mé verzi ovladačů 5.10.0.5567 tomu říkají DTS NEO:PC a je to katastrofa. Hrozně "zamlží" zvuk, ano, fungují všechny reproduktory ale ostrost a kvalita zvuku je v tahu. Někdy jsem měl vážně problém rozumět slovům českých písní, což se zvukovým efektům jen tak nepovede. Prostě, po chvíli testování jsem tenhle režim zhnuseně vypnul. Nejvíc se mi osvědčil režim "místnost" který téměř neničí kvalitu zvuku a přitom zachová funkci 5.1 - myslím že je to vztažené k reverbu.

    Jinak, v Gom Playeru jsem zkoušel komplet všechny možnosti audio nastavení co šly, repro je nepochybně nastavené na 6CH zvuk, ale dokud nezapnu v ovladačích otřesný DTS NEO:PC nebo nějaký efekt, při zeslabení předních reproduktorů na nulu zbytek ani nepípne.
    Naposledy upraveno uživatelem pkovak: 25-06-2008 v 18:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    To jsi měl napsat rovnou, že ti to funguje, ale kvalitativně nevyhovuje. Většina lidí s plastovými repráčky totiž nějaké rozdíly v kvalitě zvuku neřeší, protože je neslyší.

    Nejsem žádný audiofil extrémista (ale ten by se stejně většiny integrovaných kodeků štítil ). Osobně používám na konverzi stereo zvuku do 5.1 ve Winampu plug-in AndrewLabs ATSurround Processor. Prostorový zvuk vytváří IMHO lepší, než zmiňovaná featura v ovladačích, ale zase to nefunguje univerzálně. Tak ho zkus a poreferuj.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    93

    No já nejsem žádný audiofil, ale když mi ovladače zprzní zvuk tak že skoro nerozumím českým slovům tak bych to jako kvalitní rozprostření zvuku neoznačil. Proto ten trik s režimem místnost. Ono stačí když si pustíš nějakou slušnou hudbu nejlíp se zpěvem a za běhu zkusíš přepínat režimy. Kdo nepoužívá nejhorší 1W chrchlátka tak to musí slyšet, a možná i na nich.

    Kodek pro WinAmp jsem otestoval, přiznám se že oproti triku s režimem místnost a tímto kodekem jsem nezaznamenal rozdíl (možná i proto že musím zastavit přehrávání a spustit ho znovu aby se projevila změna jestli použít / nepoužít tento plugin.

    Rozhodně ale tento plugin při nepoužití efektů v ovladačích zvukovky rozjede všechny reproduktory, to můžu potvrdit.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Sikil79
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    435

    Citace Původně odesláno od Sikil Zobrazit příspěvek
    To si nemyslím. Pokud by byl problém v ovladačích, pravděpodobně by se to projevilo i ve správci zvuku, ale tam to funguje dobře. Myslím že mech13 má na 99% pravdu.
    Já například používám na přehrávání MP3 Jet Audio a je tam nějaká podpora Multichanel Sound. Neměl jsem to sice možnost vyzkoušet, protože mám jen 2 repráky, ale ty můžeš. viz obrázek
    Koupil jsem nové repráky a tak jsem to vyzkoušel, ale jen se 4.0 a potvrzuji, že to funguje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    17

    Mam stejnou desku, se zapnutym DTS Neo a prostredim nastavenym na "mistnost" to chodi vpoho, zadny zkresleni zvuku pritom nepozoruji. DTS Neo pusti do zadnich repro vysky a prostredi mistnost doda ten zbytek.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček Avatar uživatele Eso Rimmer
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    27

    pkovak:
    Jestli máš možnost, tak zkus repro připojit přes optický/coax digitalální výstup. Když pak v ovladačích Realteku zapneš DTS Connect, tak ti z toho poleze 5.1 AC3 signál za všech okolností. Já to takhle měl nastavené u desky s nvidia soundstorm a tam to fungovalo bezvadně. Akorát, že ta soundstorm to dělala hardwarově, kdežto dneska to skoro všechny zvukovky dělají softwarově. Jestli je mezi těmito dvěma způsoby rozdíl v kvalitě nevím. Mám Xonar DX, ten to myslím dělá taky softwarově a kvalitou mi to přijde zhruba stejné jako na té nforce.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Realtek ALC889A problem s HDMI ovladačem
    Od Neuge v sekci Zvukové karty a kodeky
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 06-12-2009, 17:19
  2. Gigabyte GA-MA78GM-S2H: nejede HDMI
    Od chleba_s_maslem v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 05-12-2008, 16:27
  3. Gigabyte GA-MA78GM-S2H
    Od trodas v sekci Aktuality
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 27-08-2008, 23:20
  4. Gigabyte GA-MA78GM-S2H a COM port???
    Od Vito v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 25-06-2008, 18:53