Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: Zapojení SATA disku

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    7

    Mám motherboard QDI P4I865A, sice starší, ale S-ATA podporující. Doteď jsem měl PATA disky. Nyní jsem zapojil S-ATU: jeden do zdroje (přes IDE kabel, kde mám ještě grafiku), druhý menší (datový) do základní desky.

    Problém: BIOS disk nenalezne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Maximus12
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    768

    A máš v biosu povolenou SATu ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    7

    Nejsem si jistej, ale nic o S-ATĚ jsem tam nenašel. Nevíš jak přibližně by se to mělo jmenovat?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od zenabi Zobrazit příspěvek
    Mám motherboard QDI P4I865A, sice starší, ale S-ATA podporující. Doteď jsem měl PATA disky. Nyní jsem zapojil S-ATU: jeden do zdroje (přes IDE kabel, kde mám ještě grafiku), druhý menší (datový) do základní desky.

    Problém: BIOS disk nenalezne.
    Urcite to je takovato deska? Takovou jsem na vebu vyrobce nenasel. Maximalne PA nebo GA.

    Pokud je to PA tak se podivej do biosu na volbu Integrated Peripherals a zde je radek On-Chip Serial ATA a zde musi byt Enabled.
    Naposledy upraveno uživatelem hl.hl: 10-06-2008 v 22:24
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    7

    Citace Původně odesláno od hl.hl Zobrazit příspěvek
    Urcite to je takovato deska? Takovou jsem na vebu vyrobce nenasel. Maximalne PA nebo GA.

    Pokud je to PA tak se podivej do biosu na volbu Integrated Peripherals a zde je radek On-Chip Serial ATA a zde musi byt Enabled.
    No, nevim jestli PA, či GA. Ale našel jsem tam Serial ATA a na výběr dostal Disabled, Auto, Combined Mode, Enhanced Mode a Sata only. Nicméně při ani jednom z nich se ten disk nezobrazil.

    Nemůže bejt problém s tou jakousi rychlostí? Čet jsem něco o nutnosti nastavit SATA disky z 3.0mb/s na 1.5.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Maximus12
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    768

    Citace Původně odesláno od zenabi Zobrazit příspěvek
    No, nevim jestli PA, či GA. Ale našel jsem tam Serial ATA a na výběr dostal Disabled, Auto, Combined Mode, Enhanced Mode a Sata only. Nicméně při ani jednom z nich se ten disk nezobrazil.

    Nemůže bejt problém s tou jakousi rychlostí? Čet jsem něco o nutnosti nastavit SATA disky z 3.0mb/s na 1.5.
    Tak s touhle deskou sem se přímo nesetkal, abych ti řekl přesně kde to je, ale hl.hl tak to tam v tom biosu musí bejt. Jinak na netu jsem tento model nenašel taky našel jsem jen P4I865GA a ... PA = tam podpora SATy je. Podpora by tu mohla bejt, ale musi se to v tom biosu povolit, pokud to tam nemas tak asi to nejde.

    Jinak to cos tam našel, tak bys tam měl mit Combined Mode - ale vim, že u starších desek s diskem PATA a SATA občas byli problémy a bylo to o tom si pohrát s nastavením Biosu. Ale pokud to nejde tak asi smolík..
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Redaktor SHW / Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    174

    Jo, podívej se ještě na pevný disk, zda nemá nějaký jumper na přepnutí SATA-150 a SATA-300 módu. Některé starší desky prostě SATA-300 disk nenajdou pokud mají jen SATA-150 řadič a je nutno jumperem na disku tuto volbu (tedy SATA-150) nastavit.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    7

    Nedopatatřením jsem poslal dvakrát a mazat nejde...
    Naposledy upraveno uživatelem zenabi: 11-06-2008 v 17:46 Důvod: CHYBA
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    7

    Citace Původně odesláno od Milan Šurkala Zobrazit příspěvek
    Jo, podívej se ještě na pevný disk, zda nemá nějaký jumper na přepnutí SATA-150 a SATA-300 módu. Některé starší desky prostě SATA-300 disk nenajdou pokud mají jen SATA-150 řadič a je nutno jumperem na disku tuto volbu (tedy SATA-150) nastavit.
    Jo, je tam řadič (dvě místa pro něj - jsem myslel, že to je MASTER and SLAVE), ale nešlo to ani s tim. I když mě napadá, že to jsem ještě neměl nejspíš povolenou SATU, takže to ještě zkusim.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od zenabi Zobrazit příspěvek
    No, nevim jestli PA, či GA. Ale našel jsem tam Serial ATA a na výběr dostal Disabled, Auto, Combined Mode, Enhanced Mode a Sata only. Nicméně při ani jednom z nich se ten disk nezobrazil.

    Nemůže bejt problém s tou jakousi rychlostí? Čet jsem něco o nutnosti nastavit SATA disky z 3.0mb/s na 1.5.
    No jestli tam je i Combined mode, tak to mozna bude problem. On ten radic je asi i na pridavny IDE a i na SATA. Jednou jsem to resil na nejaky desce od GB ktera mela 3x IDE konektor ale byly s tim pekne problemy to nastavit (3x disk, 2xDVD). No a pak to ten uzivatel po mesici v dobre vire shodil do default.

    Zkus nastavit SATA ONLY a uvidis, co ti to v BIOSU najde. Kdyztak jeste napis uplne presny typ desky, protoze v manualu co jsem nasel (mozna k jine desce) bylo jen Enabled nebo Disabled.

    EDIT: Jinak jeste jsem nasel v tom manualu jednu volbu ohledne SATA. Viz prilozeny screen. Mas ji tam taky?
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: qdi.jpg 
Zobrazení: 268 
Velikost: 40.2 KB 
ID: 5045  
    Naposledy upraveno uživatelem hl.hl: 11-06-2008 v 18:01
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Redaktor SHW / Digimanie Avatar uživatele Milan Šurkala
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    174

    Citace Původně odesláno od zenabi Zobrazit příspěvek
    Jo, je tam řadič (dvě místa pro něj - jsem myslel, že to je MASTER and SLAVE), ale nešlo to ani s tim. I když mě napadá, že to jsem ještě neměl nejspíš povolenou SATU, takže to ještě zkusim.
    Určitě to zkus. Popis toho zapojení (správného nastavení jumperů) bude napsaný na disku, případně na letáčku, který je k disku dodáván (aspoň Samsung jej dává k diskům). Na starších deskách je občas problém SATA rozchodit, na kamarádově starém počítači (nějaký Athlon a deska na starém chipsetu VIA) jsme to rozběhávali snad hodinu a půl. Bylo třeba povolit SATA v BIOSu, nastavit SATA-150 na disku a koupit redukci napájení (naštěstí obchod nebyl daleko a bylo ještě otevřeno), datový kabel jsem mu daroval.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    7

    Slavnostně oznamuju, že už to jde. Nakonec nevim, kde byla chyba. Jumperovat jsem nemusel, ale pomohlo obrácený zapojení datovýho kabelu

    Díky všem za rady...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od zenabi Zobrazit příspěvek
    Slavnostně oznamuju, že už to jde. Nakonec nevim, kde byla chyba. Jumperovat jsem nemusel, ale pomohlo obrácený zapojení datovýho kabelu

    Díky všem za rady...
    Jak obraceny zapojeni datoveho kabelu? To ma jedinne vysvetleni a to, ze ten kabel je spatny. Dobry SATA kabel muzes zapojit jak chces a bude to vzdy fungovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Maximus12
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    768

    Ty woe docela dobrej problémek, ale pokud pomohlo obracený zapojení kabelu tak je možný fakt, že byl a možna časem zas bude problém v kabelu. To bych tam radši dal jinej!!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    7

    No, hlavně je divný, že byl ten kabel zcela novej. Měl jsem ten SATA port na desce docela zanesenej prachem, jelikož jsem ho předtim nikdy nepoužíval.

    Btw, ten disk mi ukazuje v BIOSU jen 136GB, přitom má 465 (ve Woknech se to zobrazí).
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. rada - zapojení disku
    Od LopoCz v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 07-03-2012, 20:50
  2. 3,5" HDD SATA: Jak na zapojení ATA i SATA disků dohromady...pokusy s jedním z nich
    Od fanynek v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 28
    Poslední příspěvek: 16-01-2012, 19:23
  3. Zapojení 2 SATA HDD
    Od curtissek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 05-01-2011, 01:21
  4. Nezobrazuje se nabídka při zapojení USB Flash disku
    Od madfox51 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 15-10-2010, 18:35
  5. 3,5" HDD SATA: zapojení S-ATA disku
    Od davka v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 27-12-2006, 13:45