Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 33

Téma: Bootování z CD

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    15

    Potřeboval bych radu, s pc se mi stala docela divná věc, kterou jsem ze začátku považoval za naprostou banalitu, ale ono se to dost zamotalo.
    Začalo to tím, že přestal najíždět systém (XP), resp. najede jenom obrázek plochy a ne ikony, lišta, atd., tak jsem to zkoušel přes obnovení systému opravit, což nefungovalo, tak jsem přes instalačku woken chtěl nabootovat systém z cd, ale ouha, nejde mi v biosu nastavit CD-ROMka pro bootování (je tam jenom FDD a HDD), což je teda moc divný a vůbec nevim co s tím. Kdosi mi poradil abych zkusil updatovat BIOS, tak jsem si stáhnul novou verzi z webu MSI (mám desku MS-6702) a přesně podle návodu na těchto stránkách (http://www.msicomputer.com/support/BIOS_AMI.asp) to zkouším updatovat, jenže to nejde, protože se dostanu do fáze, kdy zadám adsfi715.exe (tak jak je to napsaný v návodu) a nic se nestane, jenom tam najede tabulka s různějma parametrama (jako /?, /K, ...), jenže když cokoli z toho zadám, že to napíš "ERROR - file not found".
    Poradí někdo co s tím? jak je možný že není CD-ROMka možná k nastavení pro bootávní? jak ji tam dostat?

    P.S.: už sem dokonce chtěl formátovat disk, jenže v tom se vyskytl další problém - když zpustím systém z diskety, tak když zadám příkaz k formátování HDD, tak mi to napíše "bad command ...".

    Sem z toho už fakt zoufalej!!! :-(
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Na te strance je jasne napsane toto: A:\ADSFI712 A6728ims.210 a je popsane, ze to ADSFI712 je ten exe program na flashovani a to A6728ims.210 je nazev souboru s novym biosem.
    Takze ty musis v tom prikazovym radku zadat "adsfi715.exe xxxxxxxxxx.xxx" kde misto xxxxxxxx.xxx napises nazev souboru s novym biosem.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    15

    Citace Původně odesláno od hl.hl Zobrazit příspěvek
    Na te strance je jasne napsane toto: A:\ADSFI712 A6728ims.210 a je popsane, ze to ADSFI712 je ten exe program na flashovani a to A6728ims.210 je nazev souboru s novym biosem.
    Takze ty musis v tom prikazovym radku zadat "adsfi715.exe xxxxxxxxxx.xxx" kde misto xxxxxxxx.xxx napises nazev souboru s novym biosem.
    Aha, sákra to sem ale lama, já to blbě přečetl.
    No a jinak si myslíš že by to mohlo pomoct, aby se CD objevila jako bootovací zdroj?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Když dáš v Biosu "Standard CMOS Features", vidíš tam tu CD mechaniku anebo jí tam nevidíš? (měl bys tam vidět disk a CD mechaniku, jestli jí nemáš zakázanou - jestli tam nebude, zkontroluj, jestli máš přepnutý Primary/Secondary IDE Master/Slave všechno na Auto, ulož Bios, restartuj a skoč do něj znova jestli už to tam bude).

    A co vidíš pod "Advanced BIOS Features" / "Boot Sequence"? Mělo by tam bejt (dle manuálu):
    1st Boot Device: Floppy; (třeba)
    2nd Boot Device: IDE-0;
    3rd Boot Device: CD/DVD-0;

    (přičemž pořadí může bejt různý, místo něčeho může bejt "Disabled" apod.)
    Zkus třeba otevřít Floppy; jestli tam nebude možnost změnit na CD/DVD...

    Když stiskneš Enter třeba na 1st boot device, měl bys tam vidět něco ve smyslu:
    Select First Boot Device
    Floppy: xxx
    IDE: xxx
    CD-ROM: xxx

    máš to tam nebo CD fakt chybí?


    Jinak ještě před updatem Biosu bych nejdřív zkusil v Biosu "Load BIOS Setup Defaults" (ale přijdeš o všechny nastavení, který jsi předtím někdy změnil - o ty ale přijdeš i při update Biosu).

    Ještě podle toho, jak píšeš, to vypadá, že o updatování Biosu toho moc nevíš, takže si dej velkej pozor, hlavně jestli máš staženej Bios od správný desky (MS-6702 má podle toho, co jsem našel na MSI, 4 různý varianty), a nesmí se to přerušit, protože pokud se to nepovede, to PC už se nerozběhne (a v návodu jsem nenašel, že by tahle deska měla nějakej recovery bios, kterej by umožňoval i v takovýhle situaci věc napravit).


    // EDIT ještě teda předpokládám, že ta CD mechanika je IDE? nebo je to S-ATA mechanika?
    Naposledy upraveno uživatelem Dojigiri: 11-06-2008 v 15:15
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    15

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    Když dáš v Biosu "Standard CMOS Features", vidíš tam tu CD mechaniku anebo jí tam nevidíš? (měl bys tam vidět disk a CD mechaniku, jestli jí nemáš zakázanou - jestli tam nebude, zkontroluj, jestli máš přepnutý Primary/Secondary IDE Master/Slave všechno na Auto, ulož Bios, restartuj a skoč do něj znova jestli už to tam bude).

    A co vidíš pod "Advanced BIOS Features" / "Boot Sequence"? Mělo by tam bejt (dle manuálu):
    1st Boot Device: Floppy; (třeba)
    2nd Boot Device: IDE-0;
    3rd Boot Device: CD/DVD-0;

    (přičemž pořadí může bejt různý, místo něčeho může bejt "Disabled" apod.)
    Zkus třeba otevřít Floppy; jestli tam nebude možnost změnit na CD/DVD...

    Když stiskneš Enter třeba na 1st boot device, měl bys tam vidět něco ve smyslu:
    Select First Boot Device
    Floppy: xxx
    IDE: xxx
    CD-ROM: xxx

    máš to tam nebo CD fakt chybí?


    Jinak ještě před updatem Biosu bych nejdřív zkusil v Biosu "Load BIOS Setup Defaults" (ale přijdeš o všechny nastavení, který jsi předtím někdy změnil - o ty ale přijdeš i při update Biosu).

    Ještě podle toho, jak píšeš, to vypadá, že o updatování Biosu toho moc nevíš, takže si dej velkej pozor, hlavně jestli máš staženej Bios od správný desky (MS-6702 má podle toho, co jsem našel na MSI, 4 různý varianty), a nesmí se to přesušit, protože pokud se to nepovede, to PC už se nerozběhne (a v návodu jsem nenašel, že by tahle deska měla nějakej recovery bios, kterej by umožňoval i v takovýhle situaci věc napravit).
    To je právě to, že já tam tu mechaniku vůbec nemůžu vybrat, je tam na výběr pro bootování jenom disketovka a HDD. Jinak v BIOSu mám všechny IDE nastavený na auto a defaultní nastavení jsem už taky zkoušel, nic nepomohlo :-(
    S tím updatováním biosu máš pravdu, nikdy jsem to nedělal, páč sem to nikdy nepotřeboval, ale jeden známej povidal že by to mohlo pomoct. Co myslíš ty?
    A podle čeho teda zjistím, která ta varianta novýho biosu je pro mě ta správná?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    15

    je to sata mechanika
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    A v tom okně ""Standard CMOS Features" tu CD mechaniku vidíš nebo ne?

    Zkus nejdřív to "Load BIOS Setup Defaults".


    // EDIT: aha tak jestli je to s-ata tak to je složitější, protože samozřejmě nebude napojená na IDE kanál. Koukni se, jestli máš v "Integrated Peripherals" nastavený "On-Chip SATA-IDE Controller" nastavený na Enabled.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    15

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    A v tom okně ""Standard CMOS Features" tu CD mechaniku vidíš nebo ne?

    Zkus nejdřív to "Load BIOS Setup Defaults".


    // EDIT: aha tak jestli je to s-ata tak to je složitější, protože samozřejmě nebude napojená na IDE kanál. Koukni se, jestli máš v "Integrated Peripherals" nastavený "On-Chip SATA-IDE Controller" nastavený na Enabled.
    Není tam "On-Chip SATA-IDE Controller" ale "VT8237 SATA-IDE Controller" a ten je enabled
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Jo, takže to je ta 2. verze. Ta deska je
    K8T Neo-FSR
    nebo K8T Neo-FIS2R? Ta druhá má ještě jeden řadič SATA takže by taky byla možnost zkusit to přepojit do 2. řadiče.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    15

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    Jo, takže to je ta 2. verze. Ta deska je
    K8T Neo-FSR
    nebo K8T Neo-FIS2R? Ta druhá má ještě jeden řadič SATA takže by taky byla možnost zkusit to přepojit do 2. řadiče.
    na desce je 2x SATA, ale přepojit to jsem už zkoušel, a to s obvyklým výsledkem - nic se nestalo :-(
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    No pokud nepomohlo "Load BIOS Setup Defaults", případně ještě můžeš zkusit reset Biosu (strana 2-26 manuálu, odpojit předtim zdroj ze zásuvky), pak už asi opravdu jedině ten update biosu.

    Pokud při startu počítače (hned po zapnutí) mačkáš klávesu F11, mělo by se ti objevit boot menu pro výběr bootovacího zařízení. Tam ta CD mechanika taky neni?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    BIOS zatím neupdatuj. To necháme až jako poslední možnost.

    Citace Původně odesláno od SgtMarty Zobrazit příspěvek
    je to sata mechanika
    A co disk(y)?

    Citace Původně odesláno od SgtMarty Zobrazit příspěvek
    To je právě to, že já tam tu mechaniku vůbec nemůžu vybrat, je tam na výběr pro bootování jenom disketovka a HDD.
    Vypiš všechny možnosti, které tam jsou k dispozici.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    15

    možnosti pro bootování jsou tam disketovka, HDD a realtek boot agent
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    15

    jo a disk je IDE
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    15

    možnosti pro bootování jsou tam disketovka, HDD a realtek boota agent
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Bootovaní z CD
    Od iLianik v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 16-10-2010, 11:13
  2. 3,5" HDD SATA: Bootování ze Sata
    Od Benobi v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 08-11-2009, 11:05
  3. Windows XP: bootování do XP
    Od Carterkrieg v sekci OS Windows
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 26-01-2009, 23:03
  4. Bootovaní
    Od cc355 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 06-10-2008, 16:16
  5. Bootování
    Od echo1 v sekci OS Windows
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 18-08-2006, 09:38