Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 25

Téma: Rychlost portů routeru

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3

    jak mnoho záleží na rychlosti portů u routeru 100Mb/s nebo 1000Mb/s.Záleží také na rychlosti internetu? Vzplatí se nový router s Draft N ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    eraser

    Na rýchlosti vždy záleží, avšak nechápem ideu tvojej otázky, takže buď konkrétnejší.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Rychlost portů Tě omezuje dvojím způsobem. Zaprve rychlost pro připojení do internetu. To je zatím omezení pouze teoretický, protože připojení k internetu (ADSL, kabelovka) stěží dosahuje 10MBit/s. Pro to stačí libovolnej router.
    Druhá věc je komunikace mezi jednotlivejma počítačema v místní síti. Disky dneska daj špičkovej výkon 100MB/s (tzn 800Mbit/s). Takže tam je jak wifi standard g, tak i 100MBit omezení - ale na běžný věci se to dá v pohodě použít.

    Co se týče bezdrátový sítě, tak ta bude pomalá vždycky - samozřejmě N je lepší než nic (g), ale i tak to bude v reálu dosahovat max na 100MBit drátový připojení. Tam je lepší u náročnějších operací se tak jako tak připojit na drát.
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 11-06-2008 v 22:29
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3

    Díky.Ptám se proto že kabelem budu mít připojený PC a WiFi laptop.Chci být připojen i na zahradě cca 30m od routeru a tak nemíním tahat kabel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Tak to budes mit nejspis 100Mbit/sec LAN mezi PC a routerem, mezi routerem a NTB je teoreticky 54Mbit/sec.
    V realu to pobezi maximalne 24Mbit na Wi-Fi casti (3MB/sec) coz je nejuzsi hrdlo po ceste.

    Tyhle informace plati u klasickeho levneho domaciho routeru pro 54G.

    Pokud bys mel v NTB bezdrat s podporou 802.11 n a k tomu prislusny router s Gigabit LAN (1000Mbit) a v PC take Gigabit, da se docilit realne propustnosti okolo 140 Mbit/sec.


    To vse plati pro spojeni mezi PC a NTB, samozrejme do internetu mas zaplacenou nejakou konektivitu v jednotkach Mbit/sec.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3

    Fajn,jsem opět chytřejší.Na NTB mám 802.11N,v compu 100Mbit sítovku ,připojení k netu Dovn 3200kbps,Upl1024kbps.Na compu se mastí CS a DoD. NTB je jen na surf,nebo WoW(výjmečně)Síťovku jsem ochoten koupit i novou (pokud bude znatelné zrychlení )a rovnou to zkompletovat s tím routerem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, pokud máš jen PC a NTB, tak do PC ti stačí 100MB/s - ten wireless N o moc rychlejc nepojede. Pokud bys měl dva PC s gigabitem, tak tam bys to poznal. Nebo pokud bys plánoval připojovat ntb drátově a dělat větší přenosy. Na to cos psal v poho stačí 100MBit i G, samozřejmě ale někdy se větší rychlost hodí.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Tie domace routery maju sice prepojenie 100 mbps sietoviek, ale realne zvladaju, vo vacsine - priepustnost tak povedzme okolo cca 20mbps. Ako ktory.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Router asus WL500g premium, připojen NTB a Desktop s gigabytovýma síťovkama (intel a marwel).
    (mam tam teda neorigo firmware ddwrt, ale myslim, že proto ta větší propustnost není).

    NETIO - Network Throughput Benchmark, Version 1.26
    (C) 1997-2005 Kai Uwe Rommel

    TCP connection established.
    Packet size 1k bytes: 11367 KByte/s Tx, 11261 KByte/s Rx.
    Packet size 2k bytes: 11359 KByte/s Tx, 11262 KByte/s Rx.
    Packet size 4k bytes: 11569 KByte/s Tx, 11475 KByte/s Rx.
    Packet size 8k bytes: 11593 KByte/s Tx, 11467 KByte/s Rx.
    Packet size 16k bytes: 11593 KByte/s Tx, 11470 KByte/s Rx.
    Packet size 32k bytes: 11596 KByte/s Tx, 11513 KByte/s Rx.
    Done.

    Takže pokud se neroutuje (nejsou na routeru definovaný oddělený sítě, což běžně ani u normálního firmware nejde), tak to zvládá 100Mbit vpohodě. A to už maj běžně routery i rychlejší procesor:
    http://wiki.openwrt.org/TableOfHardware
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Praveze som narazal na routrovanie, pripadne VPN. Nie pouzivanie siete - switchu. Tam to bude normalna rychlost. Niektori vyrobcovia , napr. Zyxel uvadzali aj realnu rychlost pri routovani.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    To sice jo - ale člověk domácí router používá k routování (VPN atd...) jen mezi wifi a ethernet částí a při připojení k inetu. Při připojení k inetu je to jedno, takže zbejvá to, že router je úzký hrdlo pro wifi.
    Tam to asi i úzký hrdlo je, když dam ntb těsně k AP, tak víc než necelý 3MB/s z toho nevytáhnu.

    Tak to zkusim, jdu router přetaktovat... :-)
    Hmmm, tak přetaktování na výkon wifi-síťovka ani na routování vliv nemá. Ale max co jsem schopnej z toho routeru při routování dostat je 2,5MB/s. A to i při 200MHz i při 300MHz. Zajímalo by mě, kde je brzda. (Nebo že by ddwrt si myslel, že router přetaktoval a nepřetaktoval?)
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 12-06-2008 v 17:54
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Tie domace routery maju sice prepojenie 100 mbps sietoviek, ale realne zvladaju, vo vacsine - priepustnost tak povedzme okolo cca 20mbps. Ako ktory.
    To plati jen kdyz budes mezi LAN porty NATovat. Pokud jsou LAN porty na stejnem segmentu, melo by to jet skutecne neco pod tech 100Mbit, protoze se pak mezi sebou chova jen jako HW SWITCH.


    sdkilla-05:

    Bejt tebou bych koupil router ktery umi 802.11n, kdyz uz mas takovou wifi v notebooku, tak je to daleko lepsi, proc zustavat ve stare norme kdyz uz mas na stavajicim zarizeni novou.

    N ma vyrazne vyzsi realnou propustnost a delsi dosah, takze ja osobne bych za to o tech 1000-1500 kc dal.

    Vysledek by totiz mel byt hodne podobny tomu jako bys to mel vse propojene metalicky 100Mbit.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    IMHO nemusí to být jako 100mbit - protože wifi a LAN se mezi sebou myslim routuje, takže dosáhne právě na těch 20Mbit. Ledaže by do těch N routerů dávali dražší a rychlejší chipsety. Nedělal jste někdo reálný testy?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    eraser

    Prečo by wifi a LAN medzi sebou routovala? Jedná sa o II. sieťovú vrstvu, routovanie je III. vrstva, takže jediné, čo si treba pri wifi uvedomiť je broadcast, čiže wifi funguje ako zaostalý HUB, packet je odoslaný všetkým účastníkom mimo toho, ktorý vysiela. Preto je potrebné CSMA/CD, preto sa pásmo zdieľa, preto zabudnite na full duplex.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Packet se IMHO ve wifi nechová jako broadcast. Možná v ADHOC síti, ale myslím že rozhodně ne v módu AP a klienti. Teda oni ho přijmou všichni, ale reaguje na něj jen AP a vice versa. Proč by jinak komunikace dvou klientů (viz jinej thread) byla pomalejší než komunikace klient - router? (respektive klient-router a jinej klient po drátu?). Klienti připojený k wifi se přeci taky ani nemusej vidět, stačí že viděj na AP.
    Navíc si klienti vyměňujou šifrovací klíče jen se serverem, ten teda musí vzít došlej packet, rozšifrovat, zašifrovat pro patřičnýho klienta a zas odeslat. Takže přinejmenším packety procházej přes procesor routeru, tzn. cestou daleko podobnější routovanejm packetům než switchovanejm. Navíc si myslím, že jsou opravdu routovaný:
    V nastavení routeru (firmware dd-wrt) mám možnost přiřadit wifi část do bridge s lan - takže IMHO komunikace po WIFI probíhá po třetí vrstvě. Nahrává tomu i fakt, že rychlost routování mého routeru se přesně shoduje s maximální výkonností komunikace s wifi klientem a dvojnásobku rychlosti komunikace dvou wifiklientů mezi sebou.
    Navíc pro implementaci zpracování wifi packetů je jednodušší užít v routeru již existující ipstack a související funkcionalitu, než tam implementovat speciální zacházení s packetama došlejma z wifi.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Změna portů v routeru
    Od Watič v sekci Sítě
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 18-12-2012, 11:45
  2. omezena rychlost routeru
    Od xeroxik v sekci Sítě
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 02-09-2011, 18:26
  3. Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 10-03-2010, 13:14
  4. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 25-08-2009, 21:40
  5. Jak je připojena zem je zem na portu RS-232?
    Od Figa v sekci Volná témata
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 18-08-2008, 15:54