Asus M3A-H
Planujem kupit novu dosku, myslite, ze ASUS M3A-H je dobra volba? Osadeny tam bude procesor AMD Athlon64 3500+ (2200MHz), 2x1GB RAM Apacer 800MHz, zdroj 500W Forton BlueStormII, grafika pravdepodobne HD4850 alebo HD3870/9600GT. Nebude tam zavadzat nejake transistory (ci co to je) a podobne srandy, ked zapojim grafiku? Pytam sa pre istotu, pretoze v starsich pocitacoch, co mam doma sa mi uz vyskytli vseliake problemy. Viem, ze dosku by som teoreticky upgradovat nemusel (moja stara ASUS M2NPV-VM), ale nie som si isty, ci tam pojde grafika s pci-e 2.0, kedze ta doska ma pci-e 1.0a. A mozno casom kupim aj nejaky Phenom procesor, cize je to doska na dalsie min. 4 roky :-). Nechcel by som do nej investovat viac ako 2500 SK (cca. 2000 CZK). Ak viete poradit lepsiu dosku za podobne peniaze budem velmi rad.
Preco si vyberas dosku s integrovanou grafikou ked ju nevyuzijes? Kvoli SB700? Alebo myslis M3A s AMD 770? Grafika by tam mala ist aj v pci-e 1.0a mala by tam byt zachovana kompatibilita. Ja by som pravdepodobne ostal natom co mas. A az ked kupis Phenoma by som upgradoval napr na nieco s AMD 790G
Přesně tak... kup si v klidu tu novou grafiku a až budeš chtít kupovat toho Phenoma, tak si pak koupíš i novou základovku s aktuálním, zase novým čipsetem.
Třeba si za těch pár let budeš chtít koupit 22nm cpu od Intelu:D
Jinak jestli brát int. grafiku nebo ne, to záleží na ceně, jestli dává možnost taktování a jestli vůbec taktuješ atp. I když ji nebudeš používat, tak tam klidně být může, nikdy nevíš, kdy se bude hodit. Teď tu mám zrovna sestavu, kde odešla "úžasná" [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] :rolleyes: do křemíkového nebe a co by ten človíček teď dal za integrovanou grafiku :D...tak jsem mu tam teď šoupnul 4MB SiSku do PCI slotu :D
Třeba si za těch pár let budeš chtít koupit 22nm cpu od Intelu:D
Jinak jestli brát int. grafiku nebo ne, to záleží na ceně, jestli dává možnost taktování a jestli vůbec taktuješ atp. I když ji nebudeš používat, tak tam klidně být může, nikdy nevíš, kdy se bude hodit. Teď tu mám zrovna sestavu, kde odešla "úžasná" [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] :rolleyes: do křemíkového nebe a co by ten človíček teď dal za integrovanou grafiku :D...tak jsem mu tam teď šoupnul 4MB SiSku do PCI slotu :D
Veci sa maju tak, ze vyberam novu dosku, pretoze ta stara je na reklamacii, teraz uz uspesnej, cize bude nieco noveho. Predpokladam, ze mi nieco vyberu oni, ale skusim sa dohodnut, ze si priplatim a daju mi nejaku uplne inu. Neviem, ci to vyjde. Dozviem sa to pravdepodobne v pondelok. Pozeral som aj dosky so socketmi 770 a 790. 790 su uz moc drahe (V obchode, kde som to reklamoval maju ASUS M3A32 MVP Deluxe, ktora stoji 4686 SK s DPH - a to je fakt moc). A tato 780 je za slusnu cenu (2461 SK s DPH), ma par vychytavok ako Asus ExpressGate, nejake ochrany pri taktovani a taketo srandicky, ktore nemaju 770. Navyse integrovanu grafiku mozem vyuzivat s HD4850 vtedy, ked nie je treba vykonu HD4850, cize bude mensia spotreba. Len neviem ci na tu dosku napojim 2 ATA disky a DVD-RW, ktore ma tiez klasicky siroky ATA kabel. Zda sa mi totiz, ze ta doska ma len jeden vystup pre ATA. Neviete ako to je?
Nemozes vyuzivat integrovanu ked nieje treba 4850. Pokial viem zatial to nefunguje. Ano je tam len jeden Ata. Takze jedine cez externy radic zapojis dalsiu. Pokial viem dana doska doska nema pamat na express gate, takze sa to instaluje na disk a disk musi byt zapojeny v emulacii ide. V akej cene sa chces pohybovat? Inac tu dosku si kludne mozes zobrat.
No, uz mi prisla doska z reklamacie. Opravili ju, zajtra ju vyskusam s HD4850 a podla toho, ci to pojde budem riesit pripadne vymenenie dosky. Ako som tak na to pozeral, uz aj na tejto doske budem mat iba jeden ATA a 2 SATA porty, kedze ta karta je poriadne velka (mozno sa to zda len mne lebo moja predosla externa bola GeForce2 MX100/200 :)).