Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: BSoD u nového notebooku

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    27

    Dobrý den, mám menší problém se svým notebookem, který jsem koupil zhruba před 14 dny. Jedná se o ASUS F5RL - AP244. Protože je notebook dodávaný bez OS, naistaloval jsem Win XP SP2 co mám od známého. Nainstaloval jsem taky všechny ovladače co byly dodány na CD. Jenže jak jsem zjistil, občas má tendenci zobrazit BSoD (dle mé úvahy celkem bez příčiny). Díval jsem se do zdejší databáze řešení problémů, a zjistil jsem že mám v několika případech více zařízní na jednom IRQ kanálu. (Viz obr.) Podíval jsem se tedy do BIOSu ale tam jsem žádné možnosti nastavení ohledně IRQ, DMA a I/O. Poradíte mi co s tím?
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: DeviceManager.jpg 
Zobrazení: 132 
Velikost: 66.3 KB 
ID: 5128  
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Intri
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    3,519

    Co píše ta BSOD samotná? Je tam něco o konfliktu zařízení nebo tak? Zkus nám ji vyfotit, třeba z ní půjde vyčíst konkrétní řešení.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Stryko Fido Zobrazit příspěvek
    Díval jsem se do zdejší databáze řešení problémů, a zjistil jsem že mám v několika případech více zařízní na jednom IRQ kanálu. (Viz obr.) Podíval jsem se tedy do BIOSu ale tam jsem žádné možnosti nastavení ohledně IRQ, DMA a I/O.
    To je u ACPI-enabled systémů zcela normální. Problémy může v takovém případě způsobovat nekorektní ovladač. Tady napoví zmíněný odsah BSOD.

    Doporučil bych pro začátek otestovat paměti pomocí GoldMemory, CPU skrze OCCT a HDD (utilitou od výrobce, popř. chkdsk). Také zkontroluj teploty, zda se něco nepřehřívá.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    27

    Tak jsem zkoušel ten test OCCT a vždy mi během minuty nahlásil "CPU is too hot!" - V klidu mi to zobrazuje 55°C, při té zátěži to vyletí až k 80°C ale přitom Notebook Hardware control mi ukazuje stabilně o 15 stupňů míň, Everest pro jistotu o 20 stupňů míň. Nějaký divný....
    Teď mi jede ta kontrola disku, asi to bude ještě chvilku trvat. Paměti testnu až když se dostanu k volnýmu CD (které je k tomu potřeba, jestli jsem to pochopil správně).

    Edit: zkontroloval jsem HDD přes chkdsk, našlo to a opravilo pár chyb, akorát mě nějak stále děsí ty rozdíly teplot, everest se po chvíli chodu přeci jen dostane na stejnou úroveň jako NHC ale pořád je to 15 stupňů rozdíl od OCCT... ještě asi zkusím TAT. Tu BSOD asi nepotřebujete uměle vyvolanou, že? až to přijde, tak to bliknu
    Naposledy upraveno uživatelem Stryko Fido: 19-06-2008 v 13:30 Důvod: Doplněno
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Stryko Fido Zobrazit příspěvek
    Tak jsem zkoušel ten test OCCT a vždy mi během minuty nahlásil "CPU is too hot!" - V klidu mi to zobrazuje 55°C, při té zátěži to vyletí až k 80°C ale přitom Notebook Hardware control mi ukazuje stabilně o 15 stupňů míň, Everest pro jistotu o 20 stupňů míň. Nějaký divný....
    Co ukazuje Real Temp?

    Citace Původně odesláno od Stryko Fido Zobrazit příspěvek
    Paměti testnu až když se dostanu k volnýmu CD (které je k tomu potřeba, jestli jsem to pochopil správně).
    Ano, pochopil jsi to dobře.

    Citace Původně odesláno od Stryko Fido Zobrazit příspěvek
    Tu BSOD asi nepotřebujete uměle vyvolanou, že? až to přijde, tak to bliknu
    Pro správnou identifikaci problému je potřeba BSOD, která ti vyběhne při "běžném" používání.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    27

    Takže prohnal jsem mašinku goldmemory testem, nechal jsem projet jeden celý cyklus a nenašlo chybu.

    Testoval jsem taky pomocí inteláckého TAT, zhruba dvouhodinový test během kterého ukazoval tenhle prográmek 45-50°C idle a zhruba 65-75°C v zátěži. Čili opět oněch 15°C méně než OCCT a také Realtemp. TAT ale identifikuje můj procesor jako Pentium M, přitom to je C2D o_O. A navíc nejsem sice odborník přes teploty, ale i tak mi přijdou poněkud vysoké...

    Ale asi jsem přišel na to, kde je zakopanej pes ohledně toho BSoD. Zkoušel jsem instalovat nové ovladače pro grafickou kartu (ATi Radeon Xpress 1100) a při spouštění ATi tray tools na mě vybaflo tohle (obr.) Zkoušel jsem originální ovladače, ty nešly nainstalovat. Neoriginální (pokaždé jiné) pokaždé "shodily" notebook, takže jsem se musel vrátit k původním, které byly dodané k notebooku na CD.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: BSoD.JPG 
Zobrazení: 160 
Velikost: 357.2 KB 
ID: 5150  
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    BSOD, která ti vyskočila, značí chybu "dělení nulou". Ovšem je bez bližšího upřesnění původce, takže nám moc nepomůže.

    Pokud OCCT "zlobí", tak zkus jako alternativu spustit dvě instance Prime95 (každou z jiného adresáře).

    Je verze ovladače GK dostupná na stránkách podpory Asusu stejná, jako na CD dodaném s ntb? Pokud ne, tak updatuj.

    BTW: Jakou má tvůj nb verzi BIOSu?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    78

    Tak ti poviem, ze si vyhral. Takze tento BSOD dost dobre poznam, u normalneho PC to bolo sposobene zvukovkou. Problem je ze tu tvoju tam ani nevidim. Treba check CPU aj southbrige (napr dosledny check USB kluca) ak sa objavy coilen jedna chyba, mozes reklamovat NTB, nakolko Southbrige nefunguje sprave. Predpokladam ze RAM zbehnu.
    Inak odporucam aj superPI (4M).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    27

    Tak jsem zkoušel Prime95, systém prozatím prošel vstupní kontrolou až bude víc času tak testnu pořádně.

    Na netu jsou kupodivu ovladače stejný jako na CD. BIOS je verze 2.59 (od AMI).

    ...Treba check CPU aj southbrige (napr dosledny check USB kluca)...
    trošku jsem nepochopil co myslíš, nebo spíš jak na to?

    To SuperPI ani pořádně nezahřeje procesor ale zajímavá věcička
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Stryko Fido Zobrazit příspěvek
    Tak jsem zkoušel Prime95, systém prozatím prošel vstupní kontrolou
    Prime95 je dobré nechat běžet alespoň 6 hodit. Více je lépe. Typ testu je ideální Blend.

    Citace Původně odesláno od Stryko Fido Zobrazit příspěvek
    BIOS je verze 2.59 (od AMI).
    To je nějaký divný. Asus udává verze jako 204, 206 atd. Zkus se podívat ještě jednou.
    Naposledy upraveno uživatelem r34ktor: 20-06-2008 v 21:03
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    27

    tak to jsem se podíval na špatný číslo, pardon. je to 207. Ten Prime projedu asi až zítra, dneska se mi do toho už nechce...

    A děkuji že se mnou máte všichni dostatek trpělivosti, oceňuji to
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Stryko Fido Zobrazit příspěvek
    tak to jsem se podíval na špatný číslo, pardon. je to 207.
    Možná by stálo zato, zkusit upgradovat na nejnovější dostupnou verzi 209. Ta jisté problémy ohledně výskytu BSOD opravuje. Najdeš ji zde.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    27

    Ha vyskočila na mě ze zálohy, když jsme brouzdal po netu. Klasická kvůli které jsem sem napsal. Po restartu to vyhodilo oznámení, že došlo k chybě v Ati catalyst control center - chyba zde:
    EventType : clr20r3 P1 : ccc.exe P2 : 2.0.0.0 P3 : 451d264f
    P4 : cli.component.runtime P5 : 2.0.2589.34533 P6 : 45c3d31a P7 : b9
    P8 : 6 P9 : system.nullreferenceexception

    No a to flashování biosu - všiml jsem si, že tady je to v jednom článku pěkně popsané jak na to, ale akorát se tam používají diskety. Což bych já bez disket potažmo disketovky asi nezvládl. Proto nedá se to třeba provést z flashky? nebo třeba i z CD?
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: DSC00091.JPG 
Zobrazení: 115 
Velikost: 386.9 KB 
ID: 5158  
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele hippouss
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    248

    na flash biosu u myho NB pouzivam flashku, staci ji predelat na bootovaci, k tomu nahrat bios, nabootovat spustit a je to
    na vytvoreni bootaci flashky pouzivam HP Windows Format Utility for Drive Key
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Stryko Fido Zobrazit příspěvek
    Ha vyskočila na mě ze zálohy, když jsme brouzdal po netu. Klasická kvůli které jsem sem napsal. Po restartu to vyhodilo oznámení, že došlo k chybě v Ati catalyst control center - chyba zde:
    EventType : clr20r3 P1 : ccc.exe P2 : 2.0.0.0 P3 : 451d264f
    P4 : cli.component.runtime P5 : 2.0.2589.34533 P6 : 45c3d31a P7 : b9
    P8 : 6 P9 : system.nullreferenceexception
    Zkus reinstalovat .NET Framework i s vydanými SP. Doporučuji nainstalovat jak verzi 1.1, tak i 2.0.

    Citace Původně odesláno od Stryko Fido Zobrazit příspěvek
    No a to flashování biosu - všiml jsem si, že tady je to v jednom článku pěkně popsané jak na to, ale akorát se tam používají diskety. Což bych já bez disket potažmo disketovky asi nezvládl. Proto nedá se to třeba provést z flashky? nebo třeba i z CD?
    Jak flashovat BIOS z Windows (ovšem vzhledem k nestabilitě bych to raději neriskoval): http://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/nb/...e_XP_EN_V1.pdf
    Spíš použij postup od hippousse.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Mizí volná kapacita HDD - u nového notebooku
    Od misternet23 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 24-03-2014, 18:28
  2. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 20-12-2013, 16:10
  3. Koupe Noveho notebooku?????
    Od Kazi4949 v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-11-2013, 14:56
  4. Zamrzání a záseky nového notebooku - nevím si rady - prosím o pomoc
    Od apollo444 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 16-01-2012, 18:20
  5. Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 20-07-2011, 21:54