Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zpomalení PC!

paganizer (6)|23.6.2008 23:16
Zdravím, mám takový menší problém. Před nějakým časem se mi výrazně zpomalilo pc, hlavně je to znát při kopírování souborů (asi 3x pomalejší než obvykle). Ve správci úloh je většinou využití CPU kolem 50% a v procesech jsou nějaké "nečinné procesy systému" CPU - 99. Nevíte někdo čím by to mohlo být? Za radu předem díky
HiLow (1000)|23.6.2008 23:27
Je mozne, ze ti bezi disk v PIO modu. Zjistis to ve spravci zarizeni.
mech13 (5526)|24.6.2008 10:11
jak na PIO mod urcite okamzite vygooglis, jen to castej byva u cd-romek nez u disku, takze radsi googli CD/DVD misto disku, postup bude uplne stejny

zkontroluj jestli nemas prelomeny kabel
pavel_p (993)|24.6.2008 16:01
paganizer (6)|24.6.2008 20:43
[QUOTE=HiLow;135209]Je mozne, ze ti bezi disk v PIO modu. Zjistis to ve spravci zarizeni.[/QUOTE]

Já tomu moc nerozumím, kde přesně to ve správci zařízení najdu? Dík
paganizer (6)|24.6.2008 20:56
pavel_p: Zdar, koukal jsem na ty řadiče a mám tam 4x PCI Standartní dvoukanálový řadič IDE, 4x Primární kanál IDE a 4x Sekundární kanál IDE. Když dám vlastnosti u toho prvního Primárního řadiče IDE, tak tam mám jako aktuální režim přenosu režim Ultra DMA 2 a u ostatních už to tak není! Nemůže to být příčinou toho zpomalení? U Sekundárních řadičů IDE je u aktuálního režimu přenosu napsáno, že nelze použít.
JonnyC (124)|25.6.2008 08:40
Mno mozna bys mohl popsat co mas za disky/jak pripojene a asi i jakou desku. Tohle vypada ze mas na IDE radicich pouze jednu CDromku, ktera jede pres UDMA 2.

Disky mas pravdepodobne pripojene pres SATA a ten byt tam mel byt zvlast, ne jako IDE. U SATA radice uz pak zavisi na konkretnich driverech a nastavovani PIO/DMA tam byt nemusi.

U SATA disku muzes zkontrolovat jestli nemas prelamane kabely, zkusit preinstalovat ovladace, nebo pokud mas na desce vic SATA radicu to zkusit pichnout na jiny. (Typicky byva jeden v southbridge a pokud ma tento malo kanalu, byva vyrobcem desky pridavan jeste jeden aby bylo dostupnych vice konektoru)
pinc (85)|27.6.2008 18:59
[QUOTE=paganizer;135200]Zdravím, mám takový menší problém. Před nějakým časem se mi výrazně zpomalilo pc, hlavně je to znát při kopírování souborů (asi 3x pomalejší než obvykle). Ve správci úloh je většinou využití CPU kolem 50% a v procesech jsou nějaké "nečinné procesy systému" CPU - 99. Nevíte někdo čím by to mohlo být? Za radu předem díky[/QUOTE]

To je skutečně příliž obecný dotaz.
Přidej popis toho co jsi již zkusil,
Co jsi měnil/instaloval... těsně předtím než se to zpomalilo?
Jakou máš konkrétní hw konfiguraci jak to zapojené, jaké jsou stavy teplot a napájení po zapnutá jaké po cca 30 min při zatížení ap.

A co viry a podobná havěť ? ? ? ?

Dobrý test v tomto případě je:

1/ vybrat test soubory jeden delší, třeba film,
a hodně cca 1000 malých o velikosti od 10B do 10KB
a změřit dobu překopírování.

2/ půjčit si jiný disk stejného výrobce a stejných parametrů a udělat čistou instalaci stejného OS se stejnými ovladači
3/ opakovat test

pokud budou výsledky přibližně stejné je nejspíše vada v HW. - zkus i na jiných pc-podobného hw- pro představu o výsledcích testovací sady.

pokud bude čistá instalace výrazně rychlejší je vada v instalaci.

pokud bude původní instalace výrazně rychlejší :-((
začni znovu, zopakuj test od bodu 1.
Pavel Boček (4169)|29.6.2008 13:44
[QUOTE=pinc;136355]...[/QUOTE]

Trochu moc zbytečné práce, nemyslíš ? Pokud je problém v disku, tak stačí zkusit HD Tach / HD Tune, výsledkem bude výrazně nízká hodnota (a v případě PIO módu takřka přímka bez snižování rychlosti směrem k okrajům).

paganizer: bylo by skutečně dobré napsat co máš za za disky a mechaniky a jakou desku.
paganizer (6)|29.6.2008 13:59
CPU typ: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2424 MHz (12 x 202) 4600+

Název základní desky: Asus M2N-E (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x4, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Čipová sada základní desky: nVIDIA nForce 570 SLI, AMD Hammer

Pracovní paměť: 3584 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)

Grafická karta: ATI Radeon HD 2900 XT (512 MB)

Pevný disk: WDC WD2500YS-01SHB0 (233 GB, IDE)

Optická mechanika: HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H20L
Pavel Boček (4169)|29.6.2008 14:21
Dobře, DMA 2 byla ta mechanika.

Ten disk je SATA, proč píšeš IDE...? Nebo je zapojen v režimu IDE ?

Každopádně se podívej do stromu IDE ATA/ATAPI řadiče a tam by všechny primární i sekundární kanály ve vlastnostech v pokročilém nastavení měly mít zapnuto "UDMA pokud možno" (možná to tak neude doslova, mám EN vezi).
paganizer (6)|29.6.2008 14:40
Tak u těch sekundárních je u všech (jsou 4) napsáno "nelze použít" a u primárních je u prvního "režim ultra DMA 2", u třetího "režim ultra DMA 6" a u ostatních dvou "nelze použít".

S tím diskem nevím, napsal jsem to, co mi ukázal Everest.
Pavel Boček (4169)|29.6.2008 15:03
Dobře, disky zdá se běží v pořádku (nelze použít znamená, že tam není zapojeno žádné zařízení).

Zkus stáhnout Process explorer a podívat se, jaký/é proces/y žerou ten výkon...
paganizer (6)|29.6.2008 16:25
Tak jsem z toho nic nezjistil! Procesor teď jede max. na 5% při minimální zátěži. Jinak ve správci úloh jsou pořád nějaké nečinné procesy systému CPU 99.
Pavel Boček (4169)|29.6.2008 22:44
Pokud to máš tak 5 %, tak je to normální a zdá se mi, že žádná chyba nikde není...těch 99 % znamená, že 99 % z těch 5ti % vytížení berou systémové procesy ;)

Neběželo ti tehdá jednou něco, třeba test na viry nebo nekatualizoval se antivir ? Nemáš nějak silně fragmentovaný disk, což by jinak vysvětlilo zpomalní jeho práce ?

Na defragmentaci je parádní nástroj OO Defrag, bohužel je placený...