Zapojení konektorů
Dobrý den.
Chci si stavět sám počítač, nikdy jsem to nedělal a nejsem si 100% jistý jestli mi bude sedět napájení desky. Chci si koupit Asus P5Q3 deluxe http://www.asus.cz/products.aspx?modelmenu=2&model=2273&l1=3&l2=11&l3=709&l4?=0 a k tomu zdroj Fortron Blue Storm II 500W a teď nevím jestli stačí zapojit jen 20+4 pin do desky, nebo jestli musím zapojit i 8-pin. Jelikož zdroj má jenom 4 pin. Bude tento zdroj sedět, nebo se mám poohlídnout po jiném? Dekuji za odpovědi.
Chci si stavět sám počítač, nikdy jsem to nedělal a nejsem si 100% jistý jestli mi bude sedět napájení desky. Chci si koupit Asus P5Q3 deluxe http://www.asus.cz/products.aspx?modelmenu=2&model=2273&l1=3&l2=11&l3=709&l4?=0 a k tomu zdroj Fortron Blue Storm II 500W a teď nevím jestli stačí zapojit jen 20+4 pin do desky, nebo jestli musím zapojit i 8-pin. Jelikož zdroj má jenom 4 pin. Bude tento zdroj sedět, nebo se mám poohlídnout po jiném? Dekuji za odpovědi.
Jako že dáš 20+4 pin do 24pinu na desce a do toho 8pinu nedáš nic? Já myslím, že to stačin nebude. Mohlo by ale stačit dát do 24pin 20pin (např. mé MSI K9N to stačí a funguje) a do 8pin bych dal ten 4pin přes [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] redukci.
Ale ne....
24pin zapojíš normálně celej 20+4pin a mimo to má zdroj ještě 4pin konektor ATX 12V, kterej se zapojuje do desky jako přídavný napájení CPU.
Btw. deska má sice 8pin, ale i ten 4pin by mohl stačit.... výrobce má stejně ty další čtyři piny zaslepený ;)
24pin zapojíš normálně celej 20+4pin a mimo to má zdroj ještě 4pin konektor ATX 12V, kterej se zapojuje do desky jako přídavný napájení CPU.
Btw. deska má sice 8pin, ale i ten 4pin by mohl stačit.... výrobce má stejně ty další čtyři piny zaslepený ;)
A co zbytek sestavy? Nekupuješ si nejlevnější desku, zřejmě ani na GRAFICE se šetřit nebude :notsure
Nebylo by lepší vzít raději jiný zdroj? Třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], je sice o něco dražší, ale imho kvalitnější a tím i vhodnější - a má i EATX 8pin konektor napájení, který přímo potřebuješ :)
Nebylo by lepší vzít raději jiný zdroj? Třeba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], je sice o něco dražší, ale imho kvalitnější a tím i vhodnější - a má i EATX 8pin konektor napájení, který přímo potřebuješ :)
Děkuji za odpovědi, ještě se nad tim zamyslím. Ale asi půjdu do zdroje Fortron EPSILON 700W 80PLUS LN/EPS/PFC/20+4PIN, který by ten konektor měl taky mít.
[QUOTE=badyn;138640]Ale asi půjdu do zdroje Fortron EPSILON 700W 80PLUS LN/EPS/PFC/20+4PIN, který by ten konektor měl taky mít.[/QUOTE]S tím souvisí kaneovo otázka: co zbytek sestavy? Má vůbec smysl kupovat tak výkonnej zdroj? Navíc za 2,5k?
Btw. 700W je tak pro brutálně přetočený čtyřjádro a grafiky v CF/SLI....
Btw. 700W je tak pro brutálně přetočený čtyřjádro a grafiky v CF/SLI....
já tam plánuji dát asi víc disků, čtyrjádro, možná vícečipovej radeon nebo výkonnou nvidii. Sice až v budoucnu, ale aspoň nebudu muset při upgradu vše měnit :-)
[QUOTE=badyn;138640]Děkuji za odpovědi, ještě se nad tim zamyslím. Ale asi půjdu do zdroje Fortron EPSILON 700W 80PLUS LN/EPS/PFC/20+4PIN, který by ten konektor měl taky mít.[/QUOTE]
Jak už se psalo výše, ten 8pin u CPU je zpola zaslepen, tudíž tam můžeš vklidu použít zdroj, co má také jen 4pin ;) - to jen pro pořádek.
Jinak pokud chceš kvalitní "zdrojový" základ, tak je potřeba spíše uvědomit, v čem bude priorita tvého PC? Bude to obrovské diskové pole? Budeš hodně taktovat a celý systém ždímat na maximum? Jakou budeš používat grafiku - jelikož ta je na spotřebu nejnáročnější komponentou ;)
700W zdroj už je spíše vhodnější pro SLI či CF, ale i tak imho pokud bych používal dvě a více grafik pro herní účely, tak bych určo nekupoval Fortron. Nejsou to špatné zdroje, ale v takových cenách a nárocích vybírej spíše ze značek jako Seasonic, Corsai, Enermax :thumb
Osobně ti doporučuju Corsair HX520 (520W), či HX620 (620W) - kvalita, záruka 5let, účinnost cca 85%.
PS: Problém s napájením desky s 8pin konektorem zdrojem, co má jen 4piny jsme vyřešili ;), jinak je imho zbytečné přemýšlet jaký zdroj, když přesně nevíš co budeš mít v sestavě. Až to budeš mít trochu v hlavě, tak založ příslušné téma a dořešíme takové "detaily" :thumb
Jak už se psalo výše, ten 8pin u CPU je zpola zaslepen, tudíž tam můžeš vklidu použít zdroj, co má také jen 4pin ;) - to jen pro pořádek.
Jinak pokud chceš kvalitní "zdrojový" základ, tak je potřeba spíše uvědomit, v čem bude priorita tvého PC? Bude to obrovské diskové pole? Budeš hodně taktovat a celý systém ždímat na maximum? Jakou budeš používat grafiku - jelikož ta je na spotřebu nejnáročnější komponentou ;)
700W zdroj už je spíše vhodnější pro SLI či CF, ale i tak imho pokud bych používal dvě a více grafik pro herní účely, tak bych určo nekupoval Fortron. Nejsou to špatné zdroje, ale v takových cenách a nárocích vybírej spíše ze značek jako Seasonic, Corsai, Enermax :thumb
Osobně ti doporučuju Corsair HX520 (520W), či HX620 (620W) - kvalita, záruka 5let, účinnost cca 85%.
PS: Problém s napájením desky s 8pin konektorem zdrojem, co má jen 4piny jsme vyřešili ;), jinak je imho zbytečné přemýšlet jaký zdroj, když přesně nevíš co budeš mít v sestavě. Až to budeš mít trochu v hlavě, tak založ příslušné téma a dořešíme takové "detaily" :thumb
koupil jsem stejnou desku + HD4850, C2D E8200, Patrito 2x1024MB DDR3 a k tomu CoolerMaster RealPower M620 na lepsi casy (CF, QC, 8GB RAM, vice disku, OC) a myslim ze kvalitni zdroj....620W, certifikovany 80%plus (ucinnost), tichy a 5 lůet zaruka...zapojil jsem 24pin napajeni desky a 8pin napajeni procesoru...8pin je delany kvuli DC a QC i kdyz vetsinou staci 4pin myslim ze je lepsi mit zapnuty 8pin a to nemluve pri OC...tento zdroj doporucuji, ma odjimatelny kabely a siry vyber konektoru viz.: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ....akorat teda mam problem s deskou...nesli mi instalovat XP kvuli RAIDU nejspis i kdyz jsem pridal do instalacky ovladace tak to nejde, potom jsem chtel flashnout bios za novejsi a zkolabovalo mi to a nenajizdi mi, takze musim jit v pondeli s deskou do servisu na flash...kdyztak dej vedet jak si dopadnul s instalaci OS
Dnes nema cenu kupovat nic jineho nez Enermax PRO82+/MODU82+ (385-625W), jeste mozna z tech levnejsich Corsair VX450.
[QUOTE=ioannis;139118]Dnes nema cenu kupovat nic jineho nez Enermax PRO82+/MODU82+ (385-625W), jeste mozna z tech levnejsich Corsair VX450.[/QUOTE]
nesouhlasím...a co seasonic ?
nesouhlasím...a co seasonic ?
Coby Seasonic ? Pořadí je Fortron (základ), OEM Seasonic (to už ujde), Corsair (dost slušný), Enermax (super). Seasonic S12II-430 stojí stejně jak Enermax PRO82+ 425 W, takže se určitě nevyplatí.
Tady bych bral Enermax PRO82+ 525 W, ten ti stačí. Akorát kdybys chtěl třeba dvě HD 4870 X2 v CF, tak 625 W :) Eventuelně nějaký Corsair, ale ne VX550 a TX750 !
Chmelda: funguje tomu regulace otáček ? Z mých zkušeností ne...a nijak extra na tom jinak také nejsou, Coolermaster nebrat...
Tady bych bral Enermax PRO82+ 525 W, ten ti stačí. Akorát kdybys chtěl třeba dvě HD 4870 X2 v CF, tak 625 W :) Eventuelně nějaký Corsair, ale ne VX550 a TX750 !
Chmelda: funguje tomu regulace otáček ? Z mých zkušeností ne...a nijak extra na tom jinak také nejsou, Coolermaster nebrat...