Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s ATI Radeon X1600 PRO

zello (9)|6.7.2008 21:20
Ahoj, mám takový menší problém s touhle grafikou.
Když sem hrál FlatOut 2 na maximalní rozlišení a s nejvyšší kvalitou tak se mi z ničeho nic sekne a objeví se mi hláška (viz. obrázek)
Jinak to není jediná hra u které se mi tohle stalo...... ptal sem se kamarádů ve škole a ti mi říkali o nějakém přetaktování, ale já s tím nemám žádné zkušenosti.
Budu rád za každou pomoc.
Jinak parametry mýho PC jsou:
Procesor: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3800+
RAM: 2559MB
Grafika: Radeon X1600/X1650 Series(512 MB)
r34ktor (7477)|6.7.2008 22:07
Je to PCIe, či AGP karta? Pokud má čidlo teploty, tak se podívej, zda se nepřehřívá. Od kdy to začalo zlobit?

PS: Formát BMP se na postování obrázků do fóra nehodí.
zello (9)|7.7.2008 08:48
Je to PCIe, jinak nevím kde přesně tu teplotu zjistím....
johny__g (6387)|7.7.2008 10:09
Co máš za ovladače? Zkoušel jsi tu VPU recover funkci vypnout v ovladačích?
zello (9)|7.7.2008 10:29
Teď sem to zkoušel vypnout a je to ještě horší...... hra se sekla okamžitě při spuštění....
Draken (1578)|7.7.2008 11:24
VPU neresetuje nastavení na default kvůli teplotě ,ale protože se vyskytne chyba ve výpočtu (pravda je že při vyšší teplotě dochází k většímu % pravděpodobnosti že chybu udělá)-a to se děje zejména když máš GPUčko nebo GPU ram přetaktový na víc než by být mělo,nebo v případě že přetaktovaný neni tak kvůli překročení kritické teploty,nebo vadě jádra a nebo kvůli špatným driverům

ps:neznamená že když GPU přetaktuješ a uchladíš třeba i na 50°C že se Vpu objevovat už nebude -chybovost se bude objevovat protože karta takový takty nezvládne...

pokud VPU vypneš dojde místo chyby vždy k zaseknutí OS, vpu umí při chybě ve výpočtu automaticky obnoví poslední cykl výpočtu a nastaví defaultní takty(dle biosu karty)..a případě že výpočet nelze obnovit tak schodí danou hru(aplikaci)

-lepší je ho zapnout

pokud máš drivery přiložené ke kartě ,tak použij drobnou utilitku cat-uninstaler a odinstaluj nynější drivery a po odinstalaci a restartu pc tam naper ty přiložené..
pokud to nepomůže pak zkus přeinstalovat driver AGP(pokud jej máš)
pokud ani to tak zkus nastavit bios desky na default(standartně tl.del před startem os)
nejlepší by bylo vyzkoušet kartu na holém systému(čerstvě nainstalovaném),popř. ji u někoho vyzkoušet na jiné konfiguraci
pokus nic z toho nepomůže pak už zbývá jen reklamace

(ps:přepokládám že karta používá funkční defaultní chladič,a není přetaktovaná ani podtaktovaná, a není na ní proveden V-mod)
zello (9)|7.7.2008 14:10
Tak já teda zkusím nastavit BIOS na default......
Jinak jak přesně se v tom BIOSu na ten default dostanu?
Draken (1578)|7.7.2008 14:27
měla by to být položka přímo v úvodním menu biosu (DEFAULT OPTION(seting) BIOS) nebo tak nějak,stačí vybrat a potvrdit Y(YES) a stisknout F10 a nechat uložit (asi zas Y(YES))toť vše...
zello (9)|7.7.2008 14:45
Tak jsem to v tom BIOSu našel...... udělal sem to tak jak si mi tady napsal...... hned po zapnutí OS sem hru zapnul a jela......... asi po 90 vteřinách se mi hra zase sekla..... tak co s tím?
Draken (1578)|7.7.2008 15:41
hmm a karta dosahuje jakých teplot (doporučuju everest 4.2)
Klingacikx (1545)|7.7.2008 15:49
aké ovládače máš nainštalované? skús nainštalovať novšie (nejaké 7.6 by stačili)
vyskúšaj kartu aj v inom PC
alebo ju môžeš aj podtaktovať v Aty Tray Tools
Draken (1578)|7.7.2008 15:58
podtaktování se naopak zvyšuje pravděpodobnost chybovost výpočtů(x1600pro má konstaní voltáž narozdíl od HD2900,2600 atd...),nedoporučuju...je to k ničemu pokud nelze upravit voltáž

jak už jsem říkal rozhodně doporučuju vyzkoušet u někoho jiného...

atitray tool ani neinstaluj většina ccc s ním neumí korektně pracovat a dochází k samovolnému vypínání AA a AF
raděli atitool ten na diagnostiku teploty a bench. stačí
zello (9)|7.7.2008 18:26
No zjistil sem, že prý se mi grafika přehřívá a je to tím, že nemám na grafice větrák...... A jinak sem zkoušel ten ATT a nejde mi nastavit aby mi ukazoval teplotu grafiky........
r34ktor (7477)|7.7.2008 23:29
[QUOTE=zello;139720]No zjistil sem, že prý se mi grafika přehřívá a je to tím, že nemám na grafice větrák...... [/QUOTE]
Pokud se jedná o kartu s pasivním chlazením, a nemáš ve skříni optimálně vyřešený airflow, tak bude přídavný větrák rozhodně přínosem.
mstejska (2912)|8.7.2008 07:55
A co jine hry nebo 3dmark? To ti jede bez problemu?
Draken (1578)|8.7.2008 08:23
rozhodně bych skousil i jinou gamesu...ale podle mě by byl jiný problém než že by se zasekla a vyhodil vpu..
ale je pravda že to neni nic proti ničemu,vyskoušej třeba 3Dmark05 a NFS:MW(need for speed most wanted)
klidně i dema to je fuk jde o to to zatížit a pokud to klekne tak máš jistotu že je to kvůli režimu 3D,vyzkoušej Atitool a ne atitray tool (osobně sem s ním měl problém při zapnutí aa se rozpadaly textury a i po následovném vypnutí aa se grafika rozpadala vesele dál zejména u dirta a nfs:carbon) po odinstalaci vše jelo jak ok,takže ho nedoporučuju (chyba se mi projevila u X1600pro,X1900GT,Mob. HD2600pro a HD2900Pro)..až to vyzkoušíš tak napiš budem laborovat dál.
zello (9)|8.7.2008 17:45
No zkusím 3Dmark....... ale s tím vetilátorem je trochu problém protože na grafice není místo na připevnění....
robky (3195)|8.7.2008 17:48
Zatiaľ ventilátor umiestni do skrine tak aby ofukoval vga, ak to pomôže potom vymyslíme upevnenie.
zello (9)|8.7.2008 18:11
to Draken: mám sice ten AtiTool nainstalovanej, ale nevím jak s ním mám pracovat a jak ho nastavit..... mohl bys mi pls poradit?
Draken (1578)|9.7.2008 08:32
stačí jej jen nainstalovat ,pokud tam nemáš uvedeny takty grafiky apod. zjevně máš špatnou verzi,pokud tam takty jsou tak musíš v nastavení zapnout zobrazení teploty manuálně(většinou to ale zapne atitool sám)
měl jsem sapphire X1600pro Pci-e a atitool 0.27 beta a u měj sem viděl takty,teplotu gpu,gpu prostředí,a otáčky v procentech..přesně teď nevím musel bych se doma podívat jak to má být nastaveno.
jinak teploty zobrazí i everest 4.2 který je ke stažení v trialu ,ale pro diagnostiku stačí,pokud bys jej chtěl poslat pošly meilovku (pošlu plnou verzi 4.2).Jinak karta nemá vlastní větráček(fan),je pasivní?
pokud si koupil 120mm ventilátor doporučuju jej dát do bočnice(pokud case tuhle možnost upevnění má)
pokud ne tak jej dej do zadní pozice pro odvod tepla,pokus si ale zručnější tak jej můžeš připevnit na bok
karty a přitaknout jej obyčejnými gumičkami(sám sem jej tam měl a teplota klesla o 8°C na jádře)
r34ktor (7477)|9.7.2008 14:42
[QUOTE=Draken;140247]měl jsem sapphire X1600pro Pci-e a atitool 0.27 beta a u měj sem viděl takty,teplotu gpu,gpu prostředí,a otáčky v procentech..přesně teď nevím musel bych se doma podívat jak to má být nastaveno.
jinak teploty zobrazí i everest 4.2 který je ke stažení v trialu[/QUOTE]
Zde bych jen poznamenal, že ne karty všech výrobců čidla teplot mají. Čili to, že je v monitorovacím softwaru nevidíš, může být způsobeno tímto prostým faktem.
Draken (1578)|10.7.2008 11:17
to ano,monitorizaci teploty jádra by měla mít ale každá grafika(standartně jej umisťují pod jádro).
ale i tak by to chtělo znát konkrétní model...
Gioyas (11)|10.7.2008 12:03
Zkus alespoň otevřít skříň ať se grafika může chladit. Před časem řešil kamarád něco podobného a vyřešil jen přidáním ventilátoru.
Pavel Boček (4169)|12.7.2008 15:38
Na tepploty je ještě lepší Riva Tuner, má celkem dobré ukládání do grafu. ATi Tool používám jen na stability test tou chlupatou kostkou :)
Pavel Boček (4169)|12.7.2008 15:58
Na teploty je ještě lepší Riva Tuner, má celkem dobré ukládání do grafu. ATi Tool používám jen na stability test tou chlupatou kostkou :)
zello (9)|12.7.2008 22:19
No vzal sem velkej větrák, otevřel sem skříň a rozjel sem to...... grafiku sem schladil na 35 stupňů a jede mi to...... takže je jasné že je to tím chlazením.... ale měl bych dotaz, mohu tuto grafiku reklamovat na základě faktu, že se ta grafika přehřívá a tím pádem nepodává výkon jaký má vykonávat?
Kolis (9)|12.7.2008 22:59
To same se mi stavalo na moji 9800PRO, bylo to prehrivaním chipu, staci vymenit chladic za lepsi nebo zlepsit prutok vzduchu ve skrini.
Pavel Boček (4169)|13.7.2008 00:09
Máš dobré chlazení skříně ? To celkem hraje roli. Samozřejmě reklamovat to můžeš, ale nikdo ti nezajistí, že se problém nebude opakovat, pokud máš špatný průtok vzduchu ve skříni.
Draken (1578)|14.7.2008 10:08
tak spíš záleží v jakých podmínkách a teplotě to budou testovat na reklamaci,pokud budou mít lepší chlazení,tak se závada neprojeví a kartu ti nevyreklamujou