Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 24

Téma: Neroztočil se větrák u CPU (jednou)

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Zeus(CZ)
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    318

    Zdravím, tentokrát jde o staré PC.

    Hodilo to hlášku (při bootování), že se neroztočil větrák u procesoru, samozřejmě mě to nepustilo dál a vydávalo to naprosto šílené kvílivé zvuky (myslel jsem, že umírá).

    Stalo se to poprvé. Vypnul jsem to a vyndal ze zásuvky, šel pro šroubovák, a když jsem se vrátil, chtěl jsem to ještě jednou zkusit, a ejhle, fungovalo to. Takže to později rozeberu a mrknu do toho, jestli to není nějaká na první pohled viditelná chyba, kterou bych i já mohl rozpoznat (třeba požár).

    Teď je teda v pořádku, jde spíš o to, aby se to někdy nestalo rodičům, až nebudu doma. A taky o to, aby úplně nekiksnul, nechci pouštět rodiče k sobě na svůj PC

    Je tam toto:

    MB: MSI KT4 Ultra (MS-6590), 6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio
    CPU: AMD Athlon XP 2000+ 1700MHz (12.5 × 136)
    HDD: Seagate Technology ST3120022 (120GB, RPM Ultra, Ultra-ATA/100)
    RAM: ??? 512 MB, (PC2700 DDR SDRAM)
    GPU: ATI Radeon 9200 Atlantis
    DVD 1: Samsung CD-R/RW SW-252B (52×/24×/52× CD-RW)
    DVD 2: Sony DVD RW DW-Q28A
    Skříň: Noname, vypadá designově jako toto
    Zdroj: ???


    Je to starej krám, ale potřebuju ho ro rodiče. Pomoc, prosím
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Klingacikx
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    1,551

    Dobre urobíš ak ho vyčistíš od prachu a vyresetuješ mu BIOS
    možno sa isto neroztočil, alebo mu ruplo v BIOSe ako niekedy môjmu, len mne napíše CPU FAN ERROR a pres F1 to be con...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Zeus(CZ)
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    318

    Nu, vyčistit od prachu zvládnu, vezmu velký kýbl :-)

    A resetuješ BIOS, ehm, ... jak? co to je?

    Děkuju moc, Z.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Mozna je to je trivialni zalezitost, treba konektor od vetraku. Zkus ho vyndat a znovu zasunout.
    Protoze je to starsi PC, mozna bych to udelal se vsemi konektory a pritom procistil.
    Dale muze mit vetrak zanesene lozisko, to je dalsi vec co me napada.
    Nevidel bych to az tak na nejaky velky problem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Citace Původně odesláno od Zeus(CZ) Zobrazit příspěvek
    Nu, vyčistit od prachu zvládnu, vezmu velký kýbl :-)

    A resetuješ BIOS, ehm, ... jak? co to je?

    Děkuju moc, Z.
    Na desce mas propojku CLEAR CMOS. Takze vypni PC, odpoj od elektriky a tu propojku zkratuj jumperem. Po par sekundach vrat na puvodni pozici, pripoj PC k elektrice.
    Budes muset znova nastavit BIOS.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Klingacikx
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    1,551

    BIOS zresetuješ tak, že na chvíľu vytiahneš baterku a alebo prehodíš jumper na doske
    //o 3s pomalší
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Zeus(CZ)
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    318

    Děkuju oběma za rychlé odpovědi. Tak já si zítra najdu čas a 'opravím' to.

    Čistit můžu natvrdo vysavačem (samozřejmě opatrně)? Nebo musím sehnat antistatický šteteček s vlákny z bílého jelena apod.?

    A co mimochodem udělá resetování BIOSu s počítačem?

    Děkuju, Z.


    Edit: OK, tak asi zatím nebudu resetovat BIOS, protože nenajdu ani CMOS ani nemám JUMPER . Ale mrknu na to, až to budu rozebírat, koneckonců od chvíle, co jsem si postavil PC (pozdrav všem ... ), jsem odborník
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Klingacikx
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    1,551

    kľudne ten prach opatrne vysaj vysávačom alebo ho vyfúkni.
    keď sa BIOS zresetuje tak sa vráti všetko na defaut
    //jumper tam je ty len zmeníš jeho polohu
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele SamecP
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    1,755

    Citace Původně odesláno od Klingacikx Zobrazit příspěvek
    kľudne ten prach opatrne vysaj vysávačom alebo ho vyfúkni.
    Spíš bych doporučoval to vyfoukání,nejlépe fenem...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Zeus(CZ)
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    318

    Aha, já myslel, že z fénu lítá spousta statický elektřiny apod. Zjevně jsem se spletl . Tak já tam ten jumper najdu. Nastavení BIOSu myslím už nebude problém, dělal jsem to před týdnem.

    Děkuju, Z.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Citace Původně odesláno od Zeus(CZ) Zobrazit příspěvek
    Aha, já myslel, že z fénu lítá spousta statický elektřiny apod. Zjevně jsem se spletl . Tak já tam ten jumper najdu. Nastavení BIOSu myslím už nebude problém, dělal jsem to před týdnem.

    Děkuju, Z.
    Ten CLEAR CMOS, nebude mozna zatim zapotrebi. Je to jen dalsi moznost. Nejdriv vycisti pocitac a mrkni na lozisko u toho vetraku na CPU.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Ano, ke všemu co zde zaznělo, se připojuji také. Také ještě zkontroluj, zda větráčku v jeho pohybu nebránil nějaký cizí předmět. Kromě prachu také třeba nějaký kablík atd.

    Jinak k tomu resetu - postup jak na to je přesně popsán v naší databázi řešení problémů, nebo také v mém první článku na SHW v kapitole "Když se něco nepovede".

    Jak tam uvádím, než počítač po resetu zapneš, tak pls ještě zkontroluj, zda je přepínač opravdu ve správné poloze. U starších základních desek se stávalo, že je takové spuštění (tedy spíše vzniklé proudové přetížení) docela spolehlivě odpálilo :-( Jednomu čtenáři se to stalo konkrétně u jedné desky MSI. U dnešních modelů se už asi nic nestane, ale jak píšeš, je to starší počítač.

    EDIT: Jo, a jak píše HiLow, reset nebude možná ani zapotřebí :-)
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Zeus(CZ)
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    318

    Citace Původně odesláno od Petr S. Zobrazit příspěvek
    U starších základních desek se stávalo, že je takové spuštění (tedy spíše vzniklé proudové přetížení) docela spolehlivě odpálilo :-( Jednomu čtenáři se to stalo konkrétně u jedné desky MSI.
    Mein Gott!

    Doufám, že to skutečně nebude zapotřebí. Jinak moc děkuju za ty odkazy, větráček jsem hledal, ale podívat se tady na fóru na reset BIOSu, to mě potom už v zápalu přemýšlení nenapadlo . Díky, Z.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Citace Původně odesláno od Petr S. Zobrazit příspěvek
    Jednomu čtenáři se to stalo konkrétně u jedné desky MSI.
    Me se to pred par lety stalo taky Taky u desky MSI.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Citace Původně odesláno od HiLow Zobrazit příspěvek
    Me se to pred par lety stalo taky Taky u desky MSI.
    Můžu se zeptat, jakou konkrétně jsi měl?

    EDIT: Těď jsem se koukal a u něj to byla K7N2 Delta-L.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Excel - pomoc s jednou funkcí
    Od Uhlak v sekci Kancelářské balíky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 08-09-2014, 22:16
  2. ještě jednou vypínání pc
    Od hugostieglitz v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 10-03-2011, 19:05
  3. Windows Vista: vista hp tiskárna jen s jednou cartridgí
    Od matyyy v sekci OS Windows
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 07-12-2009, 13:46
  4. Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 25-09-2009, 23:27
  5. Ještě jednou dualboot
    Od roras v sekci OS Windows
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 16-12-2007, 20:09