Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: S.M.A.R.T "Spin Up Time" problem s PATA HDD Samsung

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    32

    Zdravím,

    Nějak se nemůžu dobrat toho, co znamená a co vyplývá z hodnot "Spin Up Time" ktere mi vypisuje SpeedFan ze S.M.A.R.Tu
    Mam Ultra ATA HDD Samsung 160 GB... v podstate nema zadne problemy, ani zadne relocated sectors, vypada zdrave... ovsem pred tydnem mi zacalo v PC cvakat az se cely pocitac zasekl ... nasledne mel problemy i s nabootovanim ... jednou se zasekl pri zavadeni OS (XP). Odpojil jsem teda DVD-ROM, DVD-RW a starsi trosku zlobivy sekundarni HDD... Od te doby uz sice ani jednou nezacvakal, ale 2x se zasekl.
    SpeedFan mi vypsal upozorneni, ze neni v poradku Spin Up Time. Idealne ma byt 100, ale ja uz dosahl i hodnoty 1 a prumer je snad 25, pokud si ty udaje dobre pamatuju. Doporucil mi zazalohovat data, ackoliv to vypada, ze HDD mel problemy, ale nyni bezi v poradku... Zni to divne, ale tak to SpeedFan vysvetluje.
    Uz asi 5 let provazi muj PC stejny problem - mam nejaky precitlively zdroj a asi mirne podpeti v siti, protoze nekdy mi PC nabehne treba napopate a mezi jednotlivymi pokusy ho musim vypinat ze site... Rikam si, ze to mozna mohlo zpusobit tyhle problemy, ale na druhou stranu ve SMARTu se to objevilo az ted, ackoliv HDD uz tak beha cca tech 5 let.

    Na cem tedy jsem? Co mi SMART sdeluje? Muzou spatny SMART HDD zapricinit napr. zlobici jine IDE komponenty? Mel bych koupi novy HDD? - to se mi fakt nechtelo, je to uz stara sunka :-)

    Diky !
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    spin up time je, jak dlouho se v disku roztaci plotny.

    moznosti c oje spatne jsou dve - blbne elektrika nebo disk odchazi

    urcite rovnou prehod disk na jiny konektor ze zdroje, neco v PC odpoj jestli zdroj neni pretizeny a zdroj zkontroluj. muzes i zmerit napeti na jednotlivych vetvich. co to mas vlastne presne za zdroj? ostatni spotrebice doma jsou OK?

    s druhou moznosti neudelas nic jinyho, nez ze zazalohujes data...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    32

    Zdroj je nejaky staricky EC ... no uz dva roky se rozhoupavam ke koupi noveho. Jak jsem psal, zdroj zlobi a vsechno ostatni doma funguje v poradku (ovsem zdroj zlobi jen doma, jinde bezi PC na prvni spusteni )

    Jeste bych se chtel zeptat, jestli jde "vymazat" SMART - resp jak zjistim, jestli se ta chyba v HDD zopakovala?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    Citace Původně odesláno od fahrus Zobrazit příspěvek
    ovsem zdroj zlobi jen doma, jinde bezi PC na prvni spusteni
    V tom případě bych uvažoval o pořízení UPS.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od fahrus Zobrazit příspěvek
    Zdroj je nejaky staricky EC ... no uz dva roky se rozhoupavam ke koupi noveho. Jak jsem psal, zdroj zlobi a vsechno ostatni doma funguje v poradku (ovsem zdroj zlobi jen doma, jinde bezi PC na prvni spusteni )
    Dva roky se rozhoupáváš, hm. Rozhodně bych data z disku někam zazálohoval a ideálně ho zkusil v jiném PC, jestli to není „jen“ zdrojem. IMHO ale disk jde kytek kvůli zdroji.

    Napiš rovnou celou sestavu, ať ti zdroj doporučíme. Osobně nechápu, proč jsi ho nevyměnil dávno. Chápu lidi, kteří problém nemají, těm nepřipadne potřeba do toho investovat, ale když víš, že zdroj je šunka, ještě ti dělá problémy, tak na co čekat ?

    S.M.A.R.T. snad nijak vymazat nejde, disk si sice nějaká data ukládá dlouhodobě, ale třeba konrkténě Spin Up Time myslím bude aktuální (poslední) hodnota. Zkus v tom jiném PC a mrkni na S.M.A.R.T. tam.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    32

    Uvidíme co bude... zatím jsem neměl možnost vyzkoušet HDD v jiném PC, ale pořídil jsem aspoň Seasonic oem 400W s výhledovou využitelností dobudoucna
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-09-2013, 15:18
  2. LCD: "Samsung F2380 vs LG W2220P-BF"
    Od DreeDex v sekci Monitory
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 02-04-2010, 14:10
  3. LCD: Poradte 22" Samsung 225BW nebo 20" S-PVA
    Od Gouki v sekci Monitory
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 01-11-2007, 11:42
  4. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 29-08-2007, 22:09
  5. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 18-11-2006, 17:56