Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Xonar DX - problémy, nevím si s tím rady

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Eso Rimmer
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    27

    Koupil jsem tuto zvukovku a trápím se s ní jako s žádnou jinou. Nevím co si o tom mám myslet. Mám 5.1 repráky Logitech Z-5500 se vstupy: analog, optika, coax

    V pdf manuálu zvukovky píšou, že line-in/microfon jack je kombinovaný s digi výstupem:
    "Coaxial and optical TOSLINK combo digital output jack. Connects to external digital decoder or digital speaker systems, Home Theater systems, AV receivers for outputting digital audio including PCM, Dolby Digital, DTS, WMA-Pro, etc."

    - Když na něj připojím optikou tak všechno funguje.
    - Když připojím jack/coax kabel, tak zvuk nejde (proč teda ale píšou, že ten jack je coax+optika?).
    - Když zapojím analog 3x jack, tak v "Xonar DX audio center" nastavím 5.1 repro a dám testovat jednotlivé výstupy. Klikám opakovaně třeba na "Left speaker" a ono to 2x zahraje z levého předního, pak ze zadního pravého, pak z centeru atd. atd. a jakoby náhodně to vždycky pošle zvuk do jiného repráku i když celou dobu klikám pořád na ten samý. Dobře, možná haluz programu, ale jinak to funguje... tak pouštím mp3, film, atd a zjišťuju, že při každé písničce/filmu hrají repráky pokaždé jinak a zdá se, že vždycky jeden z nich nehraje vůbec (ale zase pokaždé jiný).
    - V analog režimu když jede zvuk stereo (myslím i 4.0) tak jede se vzorkovací frekvencí 96kHz. Při přepnutí do 5.1 je najednou 96kHz zvuk úplně zkreslený a musí se snížit na 48kHz. Přitom repráky jsou 96kHz/24bit, takže by to myslím mělo jet na těch 96kHz i při 5.1.

    Mám čistou instalaci winXP SP3 32bit, zkoušel jsem ovladače ke zvukovce jak z instalačního cd, tak novější verzi staženou z asusu. Zkusil jsem i kartu hodit do jiného PCIE slotu, ale taky žádná změna.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Dělá to sice bordel, ale máš nějaký důvod pro to, nepřipojit to jednoduše opticky a řešit tu koaxiál nebo jacky ? Když optika funguje
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele HiLow
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,006

    Jak rikal Bocek prede mnou, jaky mas duvod neuzivat optiku?
    Pokud ti na ni vse funguje, tak neres analog.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele crasher.km
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    940

    byla by blbost nenechat tam optiku za ty prachy ... Proto si to snad kupoval ...

    A pokud chceš analog jako jiný zařízení,tak to stejně bude rovnou do subu ne ?
    Co tím analogem tedy zamýšlíš ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček Avatar uživatele Eso Rimmer
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    27

    Chtěl jsem to mít připojené přes digital, jenže jsem si nevšiml, že ta zvukovka má jen optický výstup. Coax digital chybí... A na optice mám připojený Xbox 360, takže na reprácích mi zbývá už jen analog nebo digital coax.

    Jinak u té optiky jsem přišel taky na problém, i když ne tak hrozný jako při analogu. Ze zvukovky leze digital jen v případě, že PC vyluzuje nějaké zvuky. Jinak repráky ukazují "no digital data". To by nebylo nic divného, protože tak to dělalo i u mé předchozí zvukovky, jenže teď když zahraje nějaký zvuk, tak je tam 1-2sek prodleva, než to z repráků začne hrát, takže všechny zvuky jsou na začátku o 1-2sek oříznuté a ty krátké jako různé zvuky windows apod. nejsou slyšet vůbec, protože jsou prostě kratší než ty 1-2sek. Nicméně přišel jsem na to, že když zapauzuju přehrávání mp3, tak ze zvukovky leze "digitální ticho" a tím pádem pak nedochází k tomu 2sek ořezu, protože jakoby celou dobu zvuk jede.
    Řešením by teda bylo, kdyby nějak šlo udělat, aby ze zvukovky lezlo "dogitální ticho po celou dobu, co je zapnuté PC. Otázka je, jak to udělat...

    Jinak zkoušel jsem Winxp sp3, Vista 32bit, Vista 64bit a ve všech OS se ta zvukovka chová stejně (stejně blbě). Budu ji muset vyzkoušet ještě v jiném PC.


    Edit:
    Na stránkách asusu jsem se dočetl, že v chipsetech nvidia 780i je nějaká chyba, kvůli které Xonar DX nejde pořádně nainstalovat. Už to ale myslím vyřešily novými firmwary k deskám. Tak jestli to náhodou není nějaký podobný problém (chyba v biosu).
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    52

    no pokud to ma v softu vsechna nastaveni a jeste to dela tyhle psi kusy tak netusim, os sem pochopil zes preinstaloval, snad jedine skusit jine pc

    pokud nic nepomuze tak nevym, bud mas smolu nebo u asusu taky vali betatesty na zakaznicich a holt to nemaj poradne dotazeny :-), to by jim patrilo omlatit o hlavu
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele Eso Rimmer
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    27

    cejny:
    jj, zkoušel jsem to na 3 OS, čisté instalace a obě verze ovladačů dostupné od asusu. Co nevidět budu známému skládat PC založené na Intelu, tak jak to znám, tak na něm ta karta pojede bez problémů.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,041

    Na ddworldu v diskusi tvrdí, že to je problém xonarů všudemožně.

    Viz diskuse, hledej
    GOS - Asus Xonar DX/XD má nějaká HW

    Takže asi s tim holt nic neuděláš...
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 02-08-2008 v 07:35
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček Avatar uživatele Eso Rimmer
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    27

    Logout:
    GOS to tam právě píše z mojí zkušenosti a nevím jeslti zná někoho dalšího se stejným problémem. Já narazil na lidi se stejnou chybou přímo na oficiálním fóru Asus, konkrétně v tomto tématu http://vip.asus.com/forum/view.aspx?...e=en-us&page=1 Nicméně nikdo zatím nepřišel na to, čím to může být.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček Avatar uživatele Eso Rimmer
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    27

    Dneska jsem složil nové PC založené na Gigabyte P45 DS3 a na něm zvukovka jede bez problémů zatímco na mé Gigabyte GA-MA78G-DS3H s ní mám problémy. Začínám mít tušení, že problém není v ovladačích Xonaru, ale v desce s 780g čipsetem. Není tu někdo s xonarem a deskou s 780g čipsetem kdo by to mohl potvrdit/vyvrátit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    24

    Zdravím. Tak jsem si tuto zvukovku také pořídil. Přešel jsem (po neskutečných problémech z drivery) z Audigy 2zs. Ale objevili se mi menší trable, ty ale překousnu, horší je jiná věc. Na Audigy jsem byl zvyklí přímo na klávesnici(G15 a aplet SirReal´s)přepínat z 5.1 na stereo jedním tlačítkem. Využitelné obzvláště pokud pouštím filmi z pc na TV. Stačilo v ovladačích zaškrtnout synchro s e systémem. Tady jsem v ovladačích nic nenašel. Myslíte že by to šlo někde udělat? Pokud přepnu v ovládacích panelech ve zvuku stereo na 5.1, zvuk se nezmění a to bude asi ono. Ten aplet pravděpodobně kominukuje s tímto nastavením.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček Avatar uživatele Eso Rimmer
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    27

    Tak to ti bohužel neporadím, protože filmy pouštím jenom na PC s 5.1 repro.

    Mám ale velice povzbudivou zprávu co se týče mých problémů:

    Author: yoyolai Posted: 10/9/2008 8:19:00 PM

    Dear all,
    We have located 2 kinds of channel mismatch issue, one could be solved from use side, one has to be solved by the up coming patch.

    1. Please varify if your Vocal Cancellation function is disabled while performing Speaker Test. This might solve part of the issue.

    2. The rest of the issue are caused by PCIE bridge chip firmware compability with some chips, such as NV790i.

    We have found that difference MB pre-fetch buffer size in MB BIOS may cause different problmatic compatibility issue with PCIE slot. Current known MB include Gigabyte MA770-DS3 and MA790FX-DQ6.

    DOS version patch will appear in download support site next week. We'll provide Windows version patch as soon as possible.

    Thanks for your help reporting the bugs, and sorry for the inconvenience.

    Best,
    yoyolai
    Jinými slovy zjistily dvě příčiny problémů se zvukem:
    1. Při testu repráků musí být vypnutá funkce "Vocal Cancellation". To je funkce v karaoke režimu, takže nepředpokládám, že by to někdo měl zaplé...
    2. Zbytek problémů je způsoben čipem PCIE můstku karty a týká se to desek s NV790i.

    Údajně zjistili, že rozdílná velikost prefetch bufferu v BIOSu desky může být příčinou různých problémů s kompatibilitou s PCIE slotem. Mezi známé případy postižených desek patří Gigabyte MA770-DS3 a MA790FX-DQ6.

    Příští týden vydají patch pro DOS a později Windows, který by měl tyto problémy vyřešit (jestli tomu dobře rozumím, tak ti asi opraví nějaký firmware v Xonaru).
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček Avatar uživatele Eso Rimmer
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    27

    Tak DOSovská verze patche je venku. Stahovat můžete odtud http://dlsvr04.asus.com/pub/ASUS/Aud...r_DX/XEE01.rar

    Stačí vytvořit bootovací flashdisk např. pomocí této utility http://www.svethardware.cz/forum/dow...d=378&act=down patch na něj zkopírovat, z flashdisku nabootovat a spustit xee01.bat. Po restartu začne zvukovka fungovat tak jak má!

    Týká se to všech základních desek na kterých se náhodně přepínají kanály a zvuk nad 48kHz je zkreslený.
    Odpovídat lze po přihlášení