Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: dodrzovat frekvenci řadiče disků ? !

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    nedavno jsem procital clanek "Když disk něco bolí... - S.M.A.R.T. - předvídání poruch" od Eagla.. bohuzel se mu nemuzu "dovolat".. nenasel jsem nikde odkaz kde by ho bylo mozne kontaktovat...

    kazdopadne.. v zaveru uvah o max. udrzbe HD vypsal nekolik bodu mezi nimiz byl tento:

    - striktně dodržujte frekvenci řadiče disků (tj. neměňte frekvenci south bridge čipsetu přetaktováním)

    tedy, chci se zeptat co tim mel autor primo na mysli. kdyz taktuji procesor menim tim i frekvenci techto radicu automaticky nebo se jedna o neco "extra"?

    sub
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    259

    vlastně jde o to, že všechny taktovací frekvence na MB jsou generovány centrálně a pak se pomocí děliček dělí na požadované hodnoty. Když tedy nastavujete třeba 100, 133, 166, 200MHz frekvenci sběrnice, tak se příslušně přepínají děličky tak, aby PCI běželo stále na 33MHz(a tím i ty řadiče a SB), problém ovšem vzniká pokud nastavíte třeba 210MHz, pro tuto frekvenci již není adekvátní dělička a tím se i zvýší frekvence PCI, diskového řadiče a SB.
    A proto, že řadič běží na frekvencích pro které není stavěný, může způsobovat chyby v přenosu a tím poškozovat data.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Konnor
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    284

    Tak to bych se chtěl zeptat, jestli to může nějak fyzicky poškodit řadič, popřípadě disk?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od Konnor
    Tak to bych se chtěl zeptat, jestli to může nějak fyzicky poškodit řadič, popřípadě disk?
    nemyslím si, že by to fyzicky mohlo poškodit řadič nebo dokonce disk, ale mohl bys přijít o data. Já připojím svou zkušenost, když jsem měl desku Asus A8N-E (tedy s CPU AMD Venice) a FSB (které je defaultně na 1000MHz) jsem hnal přes 1200MHz, vše běželo, systém byl stabilní, ALE, začali mi vznikat chyby při pracování s daty. Stačilo kopírovat obrázky, ukládaly se občas s chybama (artefaktama) atp. Navíc se začínaly hromadit chyby programů... Jelikož jsem si myslel, že je problém s diskem - s Windowsem, udělal jsem tu největší hloupost, dal jsem defragmentovat jednotku C: (systémovou) a po restartu už mi Windows nenaběhl. Tím přeskupováním dat vzniklo v systému tolik chyb, že už se prostě nemohl rozběhnout. Až potom jsem zjistil, že to dělalo vysoké FSB. Myslím, že je to ten samý případ, dělička už nepracovala tak jak by měla a diskový řadič měl problémy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    64

    diky za podnety a reakce. podstate rozumim. jen bych si rad vyjasnil situaci ktera nastava pri pretaktovani ohledne jizniho mustku.
    jako priklad vemu pretaktovani systemu na bazi CPU Core 2 Duo. dejme tomu, ze deska ma zakladni frekvenci 266 MHz. pokud procesor pretaktuji na FSB 360 MHz dotyka se to primo i jizniho mustku?

    jinymi slovy: jak se dotyka pretaktovani jizniho mustku napriklad konkretne ICH8?? kdyz taktuji, mohu frekvenci jizniho mustku (tedy i jeho diskovych radicu) zachovat na pozadovane urovni nebo ke zmene jejich frekvenci dochazi automaticky a nemuzu to ovlivnit a tudiz riskuji vzdy nize zmineny problem s disky??

    Sub
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od Subtech
    diky za podnety a reakce. podstate rozumim. jen bych si rad vyjasnil situaci ktera nastava pri pretaktovani ohledne jizniho mustku.
    jako priklad vemu pretaktovani systemu na bazi CPU Core 2 Duo. dejme tomu, ze deska ma zakladni frekvenci 266 MHz. pokud procesor pretaktuji na FSB 360 MHz dotyka se to primo i jizniho mustku?

    jinymi slovy: jak se dotyka pretaktovani jizniho mustku napriklad konkretne ICH8?? kdyz taktuji, mohu frekvenci jizniho mustku (tedy i jeho diskovych radicu) zachovat na pozadovane urovni nebo ke zmene jejich frekvenci dochazi automaticky a nemuzu to ovlivnit a tudiz riskuji vzdy nize zmineny problem s disky??

    Sub
    O zachování těchto frekvecí se stará sama deska, v biosu se dnes už většinou ani nedá vybrat jestli frekvenci dodržovat nebo ne (automaticky ji pomocí děliček hlídá deska, dříve se to nastavovalo položkou PCI-Lock atp.), ovšem, čas od času se objeví, že při určité frekvenci FSB deska nepracuje tak jak má - dělička neplní svou úlohu a například PCI, nebo zmiňovaný ICH8, případně PCI-E, běží na nesprávnývh frekvencích. Tohle se nedá řešit jinak než pomocí update BIOSu atp. Ale jak už jsem řekl, má to na starost deska - bios desky aby k takovýmto konfliktům a problémům nedocházelo. Teoreticky by ale neměl nastat problém ani při FSB přes 500MHz.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. změna režimu řadiče
    Od martin155 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 12-12-2013, 17:16
  2. pomoc při výběru řadiče
    Od ENT3R v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 28-02-2013, 11:32
  3. 3,5" HDD SATA: Ovladač řadiče při instalaci
    Od heminstein v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 03-04-2011, 16:22