Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

prehrivani celer

mrkvicek (6)|29.7.2008 10:39
ZDravicko,
mam problemek a potesilo bymne, pokud by jste mi poradili .)
Mam procesor inetl Celeron D 355 2.8Ghz Prescott. Mam na nem dany chladic Zalman CNPS7000B-AlCu.
Pri spusteni nekterych her se restartuje ( zeby kvuli prehrivani?) Pri spusteni SpeedFanu či Everestu teplota ukazuje 61°v klidu, neradno domyslet kolik to ma pri spusteni nejake obtizne aplikace ( hodne se to vysplha).
Take mam bednu s LCD displayem kde jsou naspany urcite teploty diky cidlum. Cidlo jsem narval do chladice a v klidovem stavu mi pise kolem 45° - to by podle me tak odpovidalo, preci jen ten procesor je o neco "teplejsi" nez samotny chaldic... Pokud na chaldic sahnu rukou je docela teply. Poradte prosim :)

A kdyz uz jsme u toho, teplota na HDD je 48° a moc dlouho na nem ruku neudrzim jelikoz je velmi horky.

Predem dekuji
johny__g (6387)|29.7.2008 10:47
Je to jasné, přehřívá se ti PC protože máš asi špatně nebo vůbec vyřešenou cirkulaci vzduchu v case. Soudím tak podle disku - 48 stupňů je hodně, při běžné práci by to nemělo stoupat nad 40.
Takže jak máš řešenou case? Nějaké přídavné ventilátory máš? Jaký zdroj? Nejlepší by byla fotka otevřené bedny.
mrkvicek (6)|29.7.2008 12:01
ahoj. tady je obrazek skrine. omlouvam se za kvalitu, je to foceno mobilem, ale myslim ze tak "zakaldne" to stacit bude :)
Jine vetraky nez jseou na obrazku nemam. Tj. zadny na bedne neni. Mam jen zdroj, procesor a grafika

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Draken (1578)|29.7.2008 12:25
doporučuju zkontrovat teplovodivou pastu pod chladičem cpu a i dosednutí chladiče na CPU
protože zvýšené teploty hdd jsou zřejmě způsobeny akumulací tepla od cpu,rovněž bych do zadní i přední pozice nainstaloval přídavný ventilátor (vepředu nasávání -vzadu výdech)a rovněž bych zkontroval činnost větráku u zdroje (zdali se otáčí a zdali vzuch odvádí ) a teploty na grafické kartě, může se stát, že se přehřívá grafická karta a otepluje zároveň chladič CPU...
ICEBOSS (3435)|29.7.2008 13:19
vetsi bordel uz v te skrini udelat nejde? taky mas pekne blbou skrin a vzhledem k tem teplotam mas imho ten chladic:
1. spatne nasazeny, spatne pastu
2. zaneseny prachem, coz je tradicni problem techto chladicu.
DrZelenka (2491)|29.7.2008 13:27
[QUOTE=Draken;146475]doporučuju zkontrovat teplovodivou pastu pod chladičem cpu a i dosednutí chladiče na CPU
protože zvýšené teploty hdd jsou zřejmě způsobeny akumulací tepla od cpu,rovněž bych do zadní i přední pozice nainstaloval přídavný ventilátor (vepředu nasávání -vzadu výdech)a rovněž bych zkontroval činnost větráku u zdroje (zdali se otáčí a zdali vzuch odvádí ) a teploty na grafické kartě, může se stát, že se přehřívá grafická karta a otepluje zároveň chladič CPU...[/QUOTE]

Souhlasim ,rozhodne bych pridal dozadu i dopredu nejaky vetrak, protoze celeron trosku vic topi a zdroj zrejme nedokaze v bedne udelat dostatecny pruvan aby se v cele bedne nezvysovala teplota. I kdyz maj celerony docela vysoke teploty, tak i tak me pripada 61C v klidu trosku moc-ses si jistej ,ze je spravne pripevnen chladic?
mrkvicek (6)|29.7.2008 13:27
zaneseny prachem neni, byl, a uz jsem jej asi pred 2 dny vycistil a je krasne cistoucky. Na past ua chladic se mrknu asi tak za 2 dny. Ted nemam zadnou na vymenu, takze by to bylo zbytecny to rozebrat, podivat se, a zase slozit.
Ale i ta teplota HDD neni nic moc extra. PLanuju koupit nejaky chaldic na HDD? jenze ten se na HDD primontuej zvrchu a ma vetracek. Ale vzheldem k me bedne to bdue zbytecne nemyslite? Bude stale brat ten stejny vzduch , ktery bude vyfukovat (tj. cirkulace jen horkeho vzduchu)
DrZelenka (2491)|29.7.2008 13:30
No ,ja mit HDD zhavej ,ze na nem neudrzim ruku ,tak mam zjezeny vlasy-mam 2 HDD ,hodil sem pred ne pomalej 12cm vetrak a sou pouze vlazny (bez jakyhokoliv chaldice navic).

/EDIT-speed fan hlasi na HDD 33C
ICEBOSS (3435)|29.7.2008 13:35
v tehle bedne ti nepomuze ani svecena voda. kdyz do ni das vetraky, nicemu to nepomuze, protoze tam jsou spatny zaslepky. Radsi nez kupovat zbytecny chladice, kup si poradnou bednu. Treba [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . Do toho 2 x 12 cm vetrak od Nexusu (jsou levnejsi nez Noctua a taky dobry) a mrkni na to uchyceni chladice + pastu.
mrkvicek (6)|29.7.2008 13:40
[quote=DrZelenka;146503]Souhlasim ,rozhodne bych pridal dozadu i dopredu nejaky vetrak, protoze celeron trosku vic topi a zdroj zrejme nedokaze v bedne udelat dostatecny pruvan aby se v cele bedne nezvysovala teplota. I kdyz maj celerony docela vysoke teploty, tak i tak me pripada 61C v klidu trosku moc-ses si jistej ,ze je spravne pripevnen chladic?[/quote]

Dopredu by mi vetrak, bohuzel, z duvodu jak je bedna duelana, dat nesel. Dozadu ho zkusim dat, skdoa jen ze tam jsou plechove diry, presne takove jak jake ve vsech recenzich odsuzuji kvuli velkemu hluku a vibracim co vyvozuji.

Chladic a pastu mi davali v servisu. Minuly rok jsem tam byl taky kvuli prehrivani, ackoli si nejsem jistej jestli to vubec zpravili. ALe od te doby se nerestartoval sam od sebe.. az do ted ...

JEste jednou vam chci podekovat, ze mi pomahate

nepomohlo by (po te co bych zkontroloval chaldic a pastu) dat pripadne pred ten chladic na CPU, na dvirka dat vetracek? Mam na bocnik krytu 7x7 dirky na vetracek primo naproti chladici

[quote=DrZelenka;146507]
/EDIT-speed fan hlasi na HDD 33C[/quote]

speedfan - 48C
ICEBOSS (3435)|29.7.2008 13:41
pomuze ti VYMENIT BEDNU! Protoze na tuhle budes muset vzit flexu, aby se v ni dalo neco uchladit. a pouzivej EDIT!
Draken (1578)|29.7.2008 13:44
pak bych disk přesunul do 5,25" pozice(prodávají se chladící boxy pro tuto pozici)
jinak já chladím dvěma 70 mm větráky z boku a disky maj i v těhle vedrech max.37 C°

co se týče cpu tak bych opravdu zkontroloval dosazení chladiče
ICEBOSS (3435)|29.7.2008 13:45
jaky ma smysl koupi ta 800 chladici box, kdyz za 800 si koupi spickovou bednu a vyresi jak chlazeni disku tak chlazeni procesoru... v jeho priapade je chladici box blbost.
pas!k (3765)|29.7.2008 13:45
1. Uklid si ten bordel ve srkrini i kdyby tam nejaky vzduch proudil tak v tom bordelu ti to nebude moc platne ..
2. Dozadu dej vetrak
3. Sundej proc dej novou pastu vyfoukej chladic a znova nasad ..
4. Zmer teploty

Osobne bych se taky priklanel ke koupi lepsi bedny
disruptor (110)|29.7.2008 14:08
Podle toho prachu u zaslepek je videt naprosto spatna cirkulace v bedne.
Za 1. kontrola pasty a dosednuti chladice.
Za 2. svazat ten jetel co tam mas namisto kabelu.
Za 3. Aspon jeden ventilator na privod vzduchu od disku a nebo aspon jeden pomocnej dozadu na odtah.
Za 4. Predpokladam ze na bocnici mas komin
Za 5. idealni koupit toho Yeong Yanga Cetuse YY-5601 a protahnout to 2ma 12cm LN vetrakama nez chlazeni disku.Nac ti bude chlazeni disku kdyz ho budes chladit 50 stupnovym vzduchem co se ti nedostane ze skrine.
mrkvicek (6)|29.7.2008 14:23
A co je na te skrini spatne? Vzdyt ta co jste rikali vypada ve vnitr temer stejne jako ta moje.

Jinak k tem vrstvam "prachu" vlevo ve skriny. Na dne a nad PCI sloty. To neni prach ale nejaka barva, nejspise z vyroby teto bedny :x
disruptor (110)|29.7.2008 14:57
Mam doma, jen v bile barve ktera se uz nedovazi, a spokojenost nejvetsi.
Hlavni jsou 12 cm vetrak pred disky, 12 cm a vetrak vzadu na odtah, hodne solidni plech, prachovy sitky na predni ventilator a nabocnici u kominu.

http://www.yeongyang.com/yy-5601.htm
johny__g (6387)|29.7.2008 15:33
Zdá se mi to nebo ti tam opravdu visí jeden IDE kabel jen tak, nezapojený? Na co?
Jinak souhlasím se vším co bylo řečeno, zkontroluj pastu pod chladičem, dozadu dej aspoň tu jednu 80 větrák, ukliď kabely a uvažuj o slušné bedně. I tahle by byla použitelná, ale to by jsi musel vzít do ruky rozbrušovačku nebo přímou brusku, vrtačku a pohrát si s tím. A něco mi říká že to by bylo nad tvoje síly.
Draken (1578)|29.7.2008 16:08
nevidím v 5,25" boxíku problém ten se hodí i do nového case zvlášť když bude fungovat jako šuplík...
jinak case bych doporučoval EuroCase ML-630 - Middletower 350W máš to i s novým zdrojem...za sca 700kč
+2x120mm fan za sca 300kč no a je po problému...
pas!k (3765)|29.7.2008 16:27
[quote=mrkvicek;146539]A co je na te skrini spatne? Vzdyt ta co jste rikali vypada ve vnitr temer stejne jako ta moje.

[/quote]

Predstav si ze radiator obalis plechovym obalem ktery uzavres .. mmyslis ze vevnitr bude zima nebo teplo ? Presne takovy uzavreny radiator je ted tvoje skrin a pokud tam ani nemuzes udelat poradny prutok vzduchu (nemas kam dat predni ventilator, mas tam bordel atd) tak je opravdu lepsi koupit lepsi case do nej dva vetraky a mas vyresen problem s teplotou .. Pouze toto je na te bende spatne ;)
mrkvicek (6)|29.7.2008 16:38
[QUOTE=johny__g;146556]Zdá se mi to nebo ti tam opravdu visí jeden IDE kabel jen tak, nezapojený? Na co?
Jinak souhlasím se vším co bylo řečeno, zkontroluj pastu pod chladičem, dozadu dej aspoň tu jednu 80 větrák, ukliď kabely a uvažuj o slušné bedně. I tahle by byla použitelná, ale to by jsi musel vzít do ruky rozbrušovačku nebo přímou brusku, vrtačku a pohrát si s tím. A něco mi říká že to by bylo nad tvoje síly.[/QUOTE]

ano visel mi tam jeden volny IDE. Ten a jeste jeden kablik po dnesni revizi oddelal.
Ty kably jsou docela kratky proto jsou tak divne rozhzeny kolem. A jakozto "clovek co nema o HW ani zdani" se nemuzu pokusit o jakekoliv rozpojovani.

Ohledne te brusky.. mate pravdu - nezvladnul bych to. Takovyto styl prace jde mimo me ( ja jsem spise zamereni na elktroniku tj. bastleni a programovani)

//

NO .. uvidime co se da delat. AZ neco nasetrim pouvazuji o nove bedne, i kdyz tudle mam asi jen pul roku a nevim kde bych ji udal. Snad by se neco naslo.

A MOC VSEM DEKUJI za rady :) Jste hodni a jsem rad , ze jeste tito lidi se na svete jeste vyskytuji.