Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Čím otestovat 8GB RAM

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Asi neumím, hledat - na nové desce s P45 chci před ostrým nasazením otestovat kompatibilitu pamětí 4x2GB, ale všechny utility které nacházím mají omezení max. do 4GB.

    Memtest se zablokuje hned asi 5sec po startu

    Vista x64 se nainstalovala, ale rád bych to prohnal nějakou diagnostikou abych měl jistotu

    Má se na tom stříhat video a provozovat databáze, zjistit po 14denní lhůtě nekorektní kompatibilitu mezi MB a RAM by bylo dost na...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    napada me snad jedine prime95 v 64b verzi.

    ftp://mersenne.org/gimps/p64v256.zip
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Memtest nemá omezení na 4 GB.

    Podívej se sem, nejsi sám kdo tohle řeší:

    http://techreport.com/forums/viewtop...st=0&sk=t&sd=a

    Závěr je ale stejný jako příspěvek přede mnou - otestuj to pomocí Prime, nezapomeň ji spustit víckrát, podle CPU co máš!
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Díky, o víkendu se pustím do testování a napíšu výsledek
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    otestuj to pomocí Prime, nezapomeň ji spustit víckrát, podle CPU co máš!
    neni potreba, novej prime podporuje mt.
    Naposledy upraveno uživatelem cool.user: 01-08-2008 v 13:30
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Tak moznosti su okrem ineho napr.

    1/ nechat tam iba 2GB modul v doske a otestovat kazdy modul zvlast, postupne ich menit. Ak su tam 2 ci viac uplne rovnakych modulov, nemal by byt problem.
    2/ ci skusit ako zafunguju utilitky pod Windons

    napr.
    Windows Memory Diagnostic http://oca.microsoft.com/en/windiag.asp
    Rightmark Memory Analyzer http://www.digit-life.com/articles2/...general-3.html
    Passmark BurnIn Test http://www.passmark.com/products/bit.htm
    ci zatazovy test S&M http://testmem.tz.ru/snm.htm
    http://testmem.tz.ru/snm.zip

    ktory obsahuje aj memory test.

    Pripadne Prime95, Orthos...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Tak tam dej poprvý 2x 2GB a otestuj první 4 GB, pak druhých 2x 2GB a otestuj druhých 4 GB (jde o to otestovat jestli jsou samotný paměti v pořádku). A nakonec to tam vraž všechno a pusť na noc Orthos nebo OCCP nebo něco podobnýho, abys otestoval jestli funguje dobře časování celých 8 GB (tím otestuješ jestli se snese deska s aktuální konfigurací paměti)
    Naposledy upraveno uživatelem Dojigiri: 01-08-2008 v 18:16
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    Tak konečně jsem zase na netu (z nové sestavy), ale zatím jsem s testováním moc nepokročil.

    Testovat samotný RAM "po kusech" je mi jasný, ale na to nemám čas a IMHO to není důležitý, na to přijde řada až narazím na problém. Hlavně potřebuju zjistit jestli si s těmito 4-mi moduly poradí deska.

    ad Prime95: asi jsem blbej, ale vůbec jsem nepochopil jak s tímhle otestovat paměť. Kvůli stabilitě jsem to nechal běžet přes noc ve smyčce, CPU se vytížilo slušně, ale paměť nešla přes 15%

    KEOSAN: začínám stahovat...
    Dojigiri: Orthost je imho to samé co Prime, nebo ne ?? OCCP vůbec netuším co je :-(
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Orthos je defakto Prime pro 2 jádrovej procesor, má IMHO přívětivější rozhraní, Prime jsem měl spuštěnej jednou ale nějak jsem se v něm hned nevyznal tak jsem použil Orthos. OCCT zde. Ale nejsou to testy určený primárně pro otestování paměti, spíš testy stability procesoru a jeho spolupráce s pamětí a chipsetem (tj. pokud Orthos apod. selže, může to bejt buďto pamětí, nebo procesorem apod.) - proto se tyhle testy používaj převážně po přetaktování procesoru aby se ověřila jeho stabilita. Rozhodně nezaručujou otestování komplet paměťových buněk v paměti, ačkoliv např. Orthos v Blend testu využívá paměť velmi zdatně, takže dokáže odhalit i případný problémy tam.

    Neboli, pokud Orthos, Prime a podobný tooly na testování stability nahlásí chybu, pořád nevíš jestli je vadná pamět, nebo moc malý napětí procesoru apod., a zároveň pokud chybu nenahlásí ani po dlouhým testování např. 24h, je sice celkem pravděpodobný, že je paměť v pohodě, ale neni to 100% jistý. 100% jistotu ti skutečně dá jenom kompletní paměťovej test např. Memtestem, kterej zaručeně projde a otestuje všechny paměťový buňky. (standardní postup testování PC je ten, že se nejdřív otestuje komlet paměť MemTestem, tím je zaručeno, že je v pořádku, a pak se pustí Prime, Orthos apod. a pokud nahlásí chybu, ví se, že to neni pamětí, a bude to nejspíš procesorem)

    Tj. memtestem po částech bys otestoval funkčnost pamětí (z hlediska času je jedno jestli budeš testovat 2 x 4 GB nebo 1 x 8 GB, protože projít 8 GB trvá dvojnásobně dlouho), a následným testem např. Orthosem se ujistíš, že to funguje v plný konfiguraci.
    Takže jestli ti jde zatim jenom o spolupráci desky s pamětí, stačí testovat Orthosem nebo Prime. Pokud už tam máš Win a nepadá to do BSOD, tak je celkem pravděpodobný, že si deska s paměťma rozumí v pohodě.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Jak otestovat funkčnost zdroje
    Od Libor A. v sekci Zdroje
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 03-02-2010, 15:08
  2. Windows Server 2003: Jak otestovat co nejvic veci ?
    Od Maximus12 v sekci OS Windows
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 20-04-2009, 21:05
  3. Čím otestovat LCD?
    Od fanynek v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 27-08-2008, 22:52
  4. Které zdroje byste chtěli otestovat?
    Od -HoNY- v sekci Zdroje
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 19-06-2008, 13:43