líná deska
Zdravím!
Se tu moc neděje, tak se zeptám na takovou věc, která mě až tak moc netrápí, ale zas na druhou stranu...
Ve skříni mám docela zaventilátorováno a bylo by hezký mít maximum větráků připojených do MoBo kvůli přehledu o otáčkách. CPU-FAN:thumb, PWR-FAN:thumb, SYS-FAN1:thumb, SYS-FAN2:thumbdown. Do větráku se musí šťouchnout, aby se začal točit, pak už jede dobře. Dělal to u Noctuy i teď u Xilence. Neměly na to vliv žádné redukce ani podvoltování, spíš mi příjde, že deska (GB EP35 DS3) do toho konektoru tlačí málo šťávy, nebo tak něco. Dá se s tím něco provést, nebo to budu muset nechat zapojený přes molex přímo do zdroje?
Se tu moc neděje, tak se zeptám na takovou věc, která mě až tak moc netrápí, ale zas na druhou stranu...
Ve skříni mám docela zaventilátorováno a bylo by hezký mít maximum větráků připojených do MoBo kvůli přehledu o otáčkách. CPU-FAN:thumb, PWR-FAN:thumb, SYS-FAN1:thumb, SYS-FAN2:thumbdown. Do větráku se musí šťouchnout, aby se začal točit, pak už jede dobře. Dělal to u Noctuy i teď u Xilence. Neměly na to vliv žádné redukce ani podvoltování, spíš mi příjde, že deska (GB EP35 DS3) do toho konektoru tlačí málo šťávy, nebo tak něco. Dá se s tím něco provést, nebo to budu muset nechat zapojený přes molex přímo do zdroje?
Nemáš v BIOSu nastavenou nějakou regulaci podle teploty? Pokud by deska dávala nízké napětí, není nic jednoduššího než vzít voltmetr a změřit to.
deeean: Když už o tom mluvíš, tak mne to zajímá také. Protože mám úplně ten samý problém. Akorát s tím rozdílem, že ventilátor NOCTUA (800rpm) mám nainstalovaný na pasivním chladiči pro CPU (Q9300) a již jsem si všiml jednou, že se mi ventilátor netočil a stačilo do něj klepnout a roztočil se. Mj mám zcela stejné tyto komponenty .Tj deska GB P35-DS3P a ventilátor Noctua. Nicméně myslel jsem si,že je to ventilátorem, protože jej mám v PC cca rok a půl a od té doby se takřka nezastavil... no možná z toho nakonec vyleze něco úplně jiného :D
JJ to by měl bejt regulací desky či ventilátoru. Mě se třeba n procesoru pustí ventilátor až při nákejch 40 stupních ale dyž do něj nazačátku šťouchnu tak se točí
Mám v BIOSu nastavenej qfan controller tak tam musíte mít taky něco podobnýho
Mám v BIOSu nastavenej qfan controller tak tam musíte mít taky něco podobnýho
[quote=johny__g;147530]Nemáš v BIOSu nastavenou nějakou regulaci podle teploty? Pokud by deska dávala nízké napětí, není nic jednoduššího než vzít voltmetr a změřit to.[/quote]
Jednoduchý je to pro člověka, který voltmetr má. A to není zrovna můj případ. Lepší by byla nějaká utilitka.
V BIOSu jsem nastavoval jenom teplotní alarmy. Navíc, ten druhý konektor SYS-FAN funguje dobře.
EDIT: to Jiziii: teď jsem na to koukal a nic takovýho jsem tam neviděl. Mám tam jen povolený alarmy, když se větrák zapojenej do konektoru netočí.
Jednoduchý je to pro člověka, který voltmetr má. A to není zrovna můj případ. Lepší by byla nějaká utilitka.
V BIOSu jsem nastavoval jenom teplotní alarmy. Navíc, ten druhý konektor SYS-FAN funguje dobře.
EDIT: to Jiziii: teď jsem na to koukal a nic takovýho jsem tam neviděl. Mám tam jen povolený alarmy, když se větrák zapojenej do konektoru netočí.
Teda gigabyte desky termoregulaci mívaj. Zkus hledat v biosu v PC health status. A pak je v konektoru málo šťávy a větrák to nevydejchá (taky nemohly implementovat termoregulaci s prvotním "kopancem"....).
to Logout: Ukaž mi na obr.1 teplotní regulaci SYS-FAN2.:notsure
Jinak jsem vyhrabal manuál a je to čím dál tím zajímavější (obr. 2). Jednak je podle něj na tomhle konektoru jenom 5V a to ještě navíc na tom pinu, který zbyde když zapojím 3-pin konektor od ventilátoru nejrozumněji vyhlížejícím způsobem, tzn. na ty tři piny vedle takový tý pacičky. To by se to pak nemělo točit vůbec, ne?:runaway
Jinak jsem vyhrabal manuál a je to čím dál tím zajímavější (obr. 2). Jednak je podle něj na tomhle konektoru jenom 5V a to ještě navíc na tom pinu, který zbyde když zapojím 3-pin konektor od ventilátoru nejrozumněji vyhlížejícím způsobem, tzn. na ty tři piny vedle takový tý pacičky. To by se to pak nemělo točit vůbec, ne?:runaway
niektore dosky nemaju na konektoroch pre ventilatory 12V ale menej, obvykle len 5V (vecsinou nie na vsetkych konektoroch ale len na niektorych) a vdaka tomu sa ti pomalobezny ventilator nemusi rozbehnut. Neda sa to nijak regulovat, je tam 5V a hotovo. To bude aj tvoj pripad.
Bezne je to na doskach od Intelu, predpokladam, ze aj Gigabyte to bude mat.
Pouzivam dosky od Intelu a 8cm ventilatory 2500 ot./min zabudovane v skrinke sa na doskach od Intelu tocia asi tak 1000ot./min
Zapoj si do konektorov viacotackovy ventilator a uvidis ako sa ti bude tocit pomalsie ako obvykle.
Ventilator musi mat urcite napetie (rozbehove napetie) aby sa zacal tocit. Ak ho nema, nerozbehne sa. Problem s nizkym napetim maju pomalootackove ventilatory, ktore potrebuju na rozbeh vyssie napetie ako tie s vyssimi otackami. Ak ich roztocis rukou, budu sa tocit ale na velmi nizkych otackach, sami sa ale neroztocia. To je cele.
edit: ako pozeram na obrazok, mas to aj v manuali, ze je tam len 5V a hned mas aj pricinu preco sa neroztocia.
Bezne je to na doskach od Intelu, predpokladam, ze aj Gigabyte to bude mat.
Pouzivam dosky od Intelu a 8cm ventilatory 2500 ot./min zabudovane v skrinke sa na doskach od Intelu tocia asi tak 1000ot./min
Zapoj si do konektorov viacotackovy ventilator a uvidis ako sa ti bude tocit pomalsie ako obvykle.
Ventilator musi mat urcite napetie (rozbehove napetie) aby sa zacal tocit. Ak ho nema, nerozbehne sa. Problem s nizkym napetim maju pomalootackove ventilatory, ktore potrebuju na rozbeh vyssie napetie ako tie s vyssimi otackami. Ak ich roztocis rukou, budu sa tocit ale na velmi nizkych otackach, sami sa ale neroztocia. To je cele.
edit: ako pozeram na obrazok, mas to aj v manuali, ze je tam len 5V a hned mas aj pricinu preco sa neroztocia.
Je pravda, že např na tom Xilence je napsané minimální napětí 6V, potom není o čem. Mě ale ten větrák běží na ty tři horní piny, tzn. s tím 5V se nepotká!:runaway A přece se točí!:runaway
Tak se omlouvám, všichni tvrděj že rozdíl DS3 a DS4 je jen malej, tak jsem propadl bludu. Opravdu tam máš napevno 5V. (Já mam na svý gigabytce regulaci a taky mi větrák někdy nenaběhne, tak jsem odpověděl moc rychle).
Imho ty prehozeny piny jsou jen tiskova chyba.
Jinak ja mam p35c-ds3r (r2.0) a mam na vsech vsech portech 12v, teda aspon podle manualu.
Jinak ja mam p35c-ds3r (r2.0) a mam na vsech vsech portech 12v, teda aspon podle manualu.
No na tom prostředím pinu by podle manuálu mělo bejt PWM signál. Ten má dle specifikace
http://www.formfactors.org/developer%5Cspecs%5CREV1_2_Public.pdf
úroveň voltáže 5.25V, což by na udržení roztočenýho větráku mohlo stačit (i když to jsou pulsy)
Ale je fakt, že je hodně divný.
1) čim jsou ty pulsy řízený, když to nikde nejde nastavit v biosu. Nebo to je prostě vynucená regulace?
2) proč je to na tom headeru v tak divnym pořadí?
3) pokud je to jen tisková chyba, tak 5V s PWM modulací by bylo tak cca 3V, což na točení větráku běžně
nestačí....
Proč se na PWM používá čtvrtej drát je vysvětleno tady
http://www.analog.com/library/analogdialogue/archives/38-02/fan_speed.pdf
(teda neni tam o čtvrtym drátu, ale o tom, co se stane, když posíláš PWM signál
spolu s napětim) - stručně: pokud nepoužiješ dostatečně velkou frekvenci,
tak znemožníš správnou detekci otáček větráku.
http://www.formfactors.org/developer%5Cspecs%5CREV1_2_Public.pdf
úroveň voltáže 5.25V, což by na udržení roztočenýho větráku mohlo stačit (i když to jsou pulsy)
Ale je fakt, že je hodně divný.
1) čim jsou ty pulsy řízený, když to nikde nejde nastavit v biosu. Nebo to je prostě vynucená regulace?
2) proč je to na tom headeru v tak divnym pořadí?
3) pokud je to jen tisková chyba, tak 5V s PWM modulací by bylo tak cca 3V, což na točení větráku běžně
nestačí....
Proč se na PWM používá čtvrtej drát je vysvětleno tady
http://www.analog.com/library/analogdialogue/archives/38-02/fan_speed.pdf
(teda neni tam o čtvrtym drátu, ale o tom, co se stane, když posíláš PWM signál
spolu s napětim) - stručně: pokud nepoužiješ dostatečně velkou frekvenci,
tak znemožníš správnou detekci otáček větráku.
[quote=cool.user;147582]Imho ty prehozeny piny jsou jen tiskova chyba.
Jinak ja mam p35c-ds3r (r2.0) a mam na vsech vsech portech 12v, teda aspon podle manualu.[/quote]
Na obrázku je stránka z manuálu k tvojí desce. Je stejná jako moje. Že by si výzkumníci z GB nevšimli takové tiskové chyby? Je pravda, že nad tím píšou v textu, že na všech konektorech je 12V. Já už tomu fakt vůbec nerozumím. :runawayx100
Jinak ja mam p35c-ds3r (r2.0) a mam na vsech vsech portech 12v, teda aspon podle manualu.[/quote]
Na obrázku je stránka z manuálu k tvojí desce. Je stejná jako moje. Že by si výzkumníci z GB nevšimli takové tiskové chyby? Je pravda, že nad tím píšou v textu, že na všech konektorech je 12V. Já už tomu fakt vůbec nerozumím. :runawayx100