Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Problemy s pripojenim SATA disku

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    23

    Dobry den,
    mam desku ASUS M2N-X, NVIDIA nForce 520, socket AM2, 4xSATA 3Gb/s a koupil jsem si novy SATA HDD Seagate a mam problem v tom, ze kdyz se pusti PC tak ho zakladni deska nenajde, ale kdyz se PC pote restartuje tak vse najede v poradku a to se opakuje pri kazdem startu, nicmene pri restartech opet bez problemu. Takze by me zajimalo jestli je problem v zakladni desce, nebo je neco spatne s HDD, ci je nekde uplne jinde. Predem dekuji za radu.
    Naposledy upraveno uživatelem Hanuman0813: 04-08-2008 v 12:26
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Hmmmm. Osobně bych to tipoval na to, že disk se nestihne "spustit" do tý doby, než začne deska vyhledávat disky.
    Provozuješ ho v nativnim SATA režimu, nebo v Emulaci IDE?
    Jakej máš zdroj?
    Nejde v BIOSU nastavit nějaký zpomalení při bootu (ve starejch biosech občaš šlo vybrat mezi quick a full check čehosi, mj. paměti) - ale to myslim tady nebude.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér Avatar uživatele vogon
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    96

    Pokud máš v biosu možnost nastavit zpoždění mezi náběhem jednotlivých disků ručně - udělej to
    Nové SATA disky jsou většinou vybaveny technologií Staggered Spin Up a starší nikoliv - pokud s tím je problém je třeba se na tuto problematiku kouknout na stránkách výrobce nového disku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Na některejch discích bejvá jumper na na stavení staggered spin up, jestli ho tam máš, zkus ho přehodit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Na některejch discích bejvá jumper na na stavení staggered spin up, jestli ho tam máš, zkus ho přehodit.
    Pokud je mi známo, tak toto na Seagatu nastavit nejde. Jediná možnost je přepnout jumperem disk do režimu SATA/150, čímž se zároveň vypne podpora všech vlastností vztahujících se k rychlejší verzi rozhraní.

    Pozice jumperu:
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    23

    Zdroj je 400W, ale vzhledem k tomu, ze jsem tim diskem nahradil dva starsi a navic to po restartu bezi uplne bez problemu tak si myslim, ze v tom problem nebude. Co se tyka funkce Staggered Spin Up, tak jumperem jde na tomto disku pouze omezit rychlost na 1,5Gb/s. TAkze se chci zeptat jestli to nejde vypnout v biosu a jestli tahle funkce nema vliv i na neco jinyho nez na zatizeni zdroje(treba zivotnost)
    Naposledy upraveno uživatelem Hanuman0813: 04-08-2008 v 14:21
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Zkus použít jumper, ať vidíme, jestli to pomáhá, či ne.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér Avatar uživatele vogon
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    96

    Citace Původně odesláno od Hanuman0813 Zobrazit příspěvek
    Zdroj je 400W, ale vzhledem k tomu, ze jsem tim diskem nahradil dva starsi a navic to po restartu bezi uplne bez problemu tak si myslim, ze v tom problem nebude. Co se tyka funkce Staggered Spin Up, tak jumperem jde na tomto disku pouze omezit rychlost na 1,5Gb/s. TAkze se chci zeptat jestli to nejde vypnout v biosu a jestli tahle funkce nema vliv i na neco jinyho nez na zatizeni zdroje(treba zivotnost)
    Tak v tomto případě bych ještě zkontroloval podle manuálu jestli je disk připojen na pozici pro Bootovací disk. (většinou konektor 0 nebo 1).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    23

    No ja to mam prave omezeny na 1,5Gb/s uz od zacatku, takze to nepomaha.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    V biosu vypnout nejde. Ale jde tam přehazovat SATA mezi SATA mode a AHCI mode. Tak to zkus přehodit na to druhý co máš (RAID mode nezkoušej :-)).
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    23

    Tak problem vyresen. Nakonec stacilo vypnout v biosu funkci quick boot a vsechno jede v pohode. Vsem dekuji za pomoc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Hanuman0813 Zobrazit příspěvek
    Nakonec stacilo vypnout v biosu funkci quick boot a vsechno jede v pohode.
    Nejjednodušší řešení bývají ta nejefektivnější.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    eraser

    Takže Logout sa trefil...
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 03-07-2014, 14:32
  2. Problém s připojením externího disku
    Od galadhrim v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 03-01-2013, 20:09
  3. Problémy s PC (HW/SW): problém s připojením usb
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 12-04-2012, 18:15
  4. Problem s pripojenim externiho disku k PC
    Od valyhonda v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 21-04-2010, 12:31
  5. Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 05-05-2008, 21:32