Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sestava do 15 000

traxi71 (4)|8.8.2008 22:21
Dobrý den
Potřeboval bych prosím poradit s komponenty do sestavy. Výchozí podmínky jsou: cenový limit 15 tis. (pevný - bohužel), ovšem bez case, DVD a OS (budou Win XP). Primární zaměření bude na práci s fotografií a to na 2 monitorech. Mimo to bych ještě potřeboval, aby mi to složili v Brně, nebo to tam alespoň bylo k vyzvednutí. Nepředpokládá se žádné další ladění, tunění ani nic podobného, důležité je, aby to spolu vše bez problémů a v pokud možno i rychle pracovalo.
Pavel Boček (4169)|9.8.2008 20:41
Alfa Computer

14 960,- Kč PPL (doprava zdarma), 15 265,- Kč osobně

Složit ti to můžu klidně já, když mi koupíš lístky na tramvaj :p
kosik.PNG
ICEBOSS (3435)|9.8.2008 22:41
Co mas za bednu? jestli zavres nejakou dnesni grafiku do staryho Eurocasu, tak ji muzes odpsat.
traxi71 (4)|10.8.2008 11:11
Děkuji za odpovědi. Bedna je i věcí osobního vkusu a bude se řešit až následně (není to totiž PC přímo pro mě). O DVD a HD jsem si už udělal jasno na zákl. zdejších příspěvků. Jinak se ale v PC houby vyznám. Neumím proto posoudit, zda ostatní komponenty zde v sestavách diskutované jsou vhodné i pro můj případ. Nerad bych nechal postavit něco, co buď nebude fungovat vůbec, nebo bude v některém směru zbytečně předimenzováno. Sám to rozpoznat neumím, proto se tu raději předem ptám :).
ICEBOSS (3435)|10.8.2008 12:47
ahoj,
tak to pak jo :)

slozil bych to takhle: XXX

ale misto Radeonu 4850 bych tam dal pasivne chlazenou 9600GT, protoze nvidia ma lepsi moznosti nastaveni v ovladacich pro praci s vice monitory... pokud bude delat nejaky hodne velky fotky a narocny upravy, tak mozna i 4GB RAM... do tech 15000 se v pohode vlezes.
Pavel Boček (4169)|10.8.2008 15:33
Tak záleží na sekundárním a terciárním použití sestavy. Pokud to budou filmy a web, tak IMHO je lepší sestava co jsem vybral já (nemá vůbec žádný smysl lepší VGA, o tom Raptoru se dá diskutovat, ale na náročnější práci se to může hodit a může to být poznat).

Pokud by to byly hry, tak nějaká lepší VGA by se tam dát mohla. IMHO na jakoukoliv práci (pokud to není kancelář samozřejmě) je lepší čtřjádro jak vysoce taktované dvoujádro. Navíc je levnější :rules A určitě 640GB disk.
ICEBOSS (3435)|10.8.2008 20:33
tak...

pokud bude pracovat na 2 monitorech, bude lepsi nvidia nez ATI ty fanATiku.
ASUS P5K je deska uplne k nicemu, mam ji doma. Ma jen trifazove napajeni a pro napajeni Q6600 se ABSOLUTNE nehodi, deska piska atd.

raptor je imho pro tenhle pripad zbytecna investice, NH-U12P se mi zda taky docela draha ;o). akasa ak-965 by mozna i stacila, zvlast, kdyz nebude to CPU pretaktovane.

Pokud je ten chladici box zamyslen pro ten raptor, tak treba siletmaxx upozornuje na nekopatibilitu, kvuli zakryti dirky raptoru pro vyrovnavani tlaku. Chtelo by to overit, jestli to tady neni stejne. Dirka tam neni pro srandu kralikum.

tva sestava je levnejsi jen za cenu ojebane zakladni desky a grafiky, taky tam nemas zapocitanou case a DVD-RW, coz v mym rozpoctu bylo navic. :p
Pavel Boček (4169)|10.8.2008 21:18
[SIZE="1"]Zkus diskutovat trochu kultivovaně, než se uchýlíš k urážkám. Díky.[/SIZE]

Jak jsem říkal, Raptor byl jen návrh...

Co se týká VGA, jestli že se na tom hrát nebude, tak nemá smysl nic jiného než HD 2600/GeForce 8600. Radeon o pár korun levnější a pro NVIDII nevidím důvod...

NH-U12P tam je pro absolutní ticho a protože v rozpočtu je místo. Pokud vidíš vhodnou investici...namísto Raptoru se dá použít Gigabyte deska (původně jsem ji měl, ale první s FireWire je až EP35-DS4, která je o dost dražší jak ASUS), ale i tak zbude. Akasa AK-965 je fakt na pousmání, hlavně jestli bude mít horší case. Jo, case a mechaniku má napsáno nebrat, tak co ti vadí na tom, že v košíku ji nemám ?

No, takže kompromis bude asi nejlepší. Heh, vešel se i záložní zdroj :)
kosik.PNG
Logout (4018)|10.8.2008 22:05
Proc je lepší na dva monitory NV? Mam ati a dva monitory a nemam problém. Předtim jsem zas měl NV a taky žádnej problém, žádný zhoršení jsem nepozoroval (jo, NV měla nějaký fíčurky, ale vůbec mi nechyběj) - podle mě je to úplně jedno, jestli NV nebo Ati. Ale to je možná otázka vkusu, někomu se ty fíčurky třeba hoděj? Naopak někdo občas tvrdí, že ATI má ve 2D o něco lepší obraz... ale to je asi taky otázka vkusu - a vůbec jestli to je při digitálním připojení možný?
Ale rozhodně se dvěma DVI, koupit kartu s jedním DVI je blbost.
A možná bych si dal pozor na pasivně chlazený GB, prej se občas přehřívaj... Ale zas pasivní grafiku do pracovního kompu by to chtělo, tak nevim.... Ale pokud se na tom počítači nebude hrát, tak se mi zdá 9600 zbytečnej luxus. Naopak možná vzít grafiku co s nejmenší videoram, aby neukrajovala z operační paměti
(ten cca 3.5GB limit - kde je přesně hodně určuje grafika).

4GB RAM na fotky určitě.

Raptor nemá smysl. Kdyby VelociRaptor, tak jo, ale starej raptor oproti 320GB na plotnu diskům zas tak velkej nárůst výkonu nepřinese a stojí furt dost (vim, mam ho...)

Pokud se nebude ladit, tunit atd, tak je Noctua naprosto předimenzovanej chladič. Pokud absolutní ticho, tak levnější ninja, kterej je na pasivní/skoropasivní chlazení stavěnej. Noctua
je výkonovej chladič.

Čtyřjádro na grafiku smysl má, takže to bych bral. Teda jestli se bude používat photoshop, popř. jinej program, kterej to umí využít.

Pokud v počítači nebude silná grafika, tak by možná stálo za to koupit P35, kterej je vyladěnej (s P45 bejvaj občas trochu problémy s paměťma). Zároveň by P35-DS4 byla dobrej kompromis mezi dražší P45-DS4 a levnější P43-DS3 (která např. nemá tak dobře řiditelný větráky, což může bejt na práci opruz).
Výhoda P45 je v PCIE2.0, kterou slabá grafika nepoužije a možná v přetaktování, které se nekoná.
Pavel Boček (4169)|10.8.2008 22:15
Právě kvůli přetaktování a dalšímu ladění, které nebude, jsem tam hodil to, co má všechny možné použitelné věci (hlavně FireWire), bere případně 8 GB RAM a zvládá Q6600. Takže vyšla P43. No, dát se tam koneckonců může cokoliv, ale nejbližší víc vybavená P35 deska je DS4 a ta stojí už IMHO moc :notsure

Ad VGA - na ten chladič se dá fláknou 120mm ventilátor a případně pokud nějak slušně skloubíme se sestavou skříň (rozuměj, skříň s doubrou možností chlazení a to plně osazená), tak by se přehřívání i čistě pasivně chlazené karty nebál, na fotkách se grafická karta nepřehřeje :)
Logout (4018)|10.8.2008 22:29
DS3 má nevýhodu v neřiditelnejch větrácích. To může při vážný práci dost štvát. DS4 má RAID, což by při práci s grafikou i mohlo mít využití. A lepší chlazení + otestovanej chipset => míň potenciálních problémů.
Ale je to sedm stovek, to ať se rozhodne tazatel.

S tim přehřívánim GK je to pravda, jen jsem to uved pro pořádek. Ale řešit to dalšim větrákem, to myslim neni to co by tazatel od toho PC chtěl. V každym případě na 2D stačí cokoli, takže IMHO Ok.