Flash grafické karty
Dobrý den, potřeboval bych přeflashovat grafickou kartu v domácím prostředí. Jedná se o ATi Sapphire HD2900XT. Použil jsem nástroje WinFlash 2.0.1.2 (pro inport/export biosu z grafiky) a Radeon Bios Editor v1.13 (pro editaci biosu), jediný co jsem změnil byla možnost více nataktovat grafiku (max MHz).
Poté zásek a tuhej komp, najde se někdo, kdo ví co s tím? Krom toho, že zajít do nějakýho servisu
Poté zásek a tuhej komp, najde se někdo, kdo ví co s tím? Krom toho, že zajít do nějakýho servisu
No jestli sis zazálohoval ten původní BIOS a víš přesně, jak probíhá to flashování, můžeš to zkusit přeflashovat zpátky "na slepo".
Jestli to nedokážeš, sežeň si nějakou obyč. PCI VGA a přeflashuj zpátky orig. BIOS....
A příště si o tom napřed něco přečti a hlavně si zvaž všechny pro a proti takovýho flashování ;)
Jestli to nedokážeš, sežeň si nějakou obyč. PCI VGA a přeflashuj zpátky orig. BIOS....
A příště si o tom napřed něco přečti a hlavně si zvaž všechny pro a proti takovýho flashování ;)
[QUOTE=husky14;150263][SIZE="1"]A příště si o tom napřed něco přečti...[/SIZE][/QUOTE]
[SIZE="1"]IMHO tam moc není o čem číst, je to trochu o náhodě, stáhnul jsem jeden BIOS, karta mrtvá, po reklamaci jsem stáhnul jiný, taktování nic, další, všechno OK, pak jsem asi 10x zkoušel různá nastavení pro OC a pořád bezproblémů. Je to možná fakt trochu o náhodě, jestli to sedne nebo ne...[/SIZE]
Rozhodně bych ale pokud to jde upravoval BIOS přímo z karty stažený, nejlépe v CBABE, a Flashovat rozhodně z diskety/CD/Flash disku přes ATiTool ! Už kvůli tou, že karta se detekuje jako nová.
Což mě přivádí k otázce, opravdu je karta mrtvá nebo se to „jen“ kouslo ? Ony ovladače často kartu po flashnutí nerozpoznají a nemusely to jednoduše rozdýchat...pomoct by mohl restart. IMHO je ale flashování čehokoliv z Win vždycky na nic.
ADD// flashovat netřeba „na slepo“, stačí si udělat dávku a hodit to na bootovací médium jako autoexec.bat :)
[SIZE="1"]IMHO tam moc není o čem číst, je to trochu o náhodě, stáhnul jsem jeden BIOS, karta mrtvá, po reklamaci jsem stáhnul jiný, taktování nic, další, všechno OK, pak jsem asi 10x zkoušel různá nastavení pro OC a pořád bezproblémů. Je to možná fakt trochu o náhodě, jestli to sedne nebo ne...[/SIZE]
Rozhodně bych ale pokud to jde upravoval BIOS přímo z karty stažený, nejlépe v CBABE, a Flashovat rozhodně z diskety/CD/Flash disku přes ATiTool ! Už kvůli tou, že karta se detekuje jako nová.
Což mě přivádí k otázce, opravdu je karta mrtvá nebo se to „jen“ kouslo ? Ony ovladače často kartu po flashnutí nerozpoznají a nemusely to jednoduše rozdýchat...pomoct by mohl restart. IMHO je ale flashování čehokoliv z Win vždycky na nic.
ADD// flashovat netřeba „na slepo“, stačí si udělat dávku a hodit to na bootovací médium jako autoexec.bat :)
[QUOTE=Pavel Boček;150273][SIZE="1"]IMHO tam moc není o čem číst, je to trochu o náhodě, stáhnul jsem jeden BIOS, karta mrtvá, po reklamaci jsem stáhnul jiný, taktování nic, další, všechno OK, pak jsem asi 10x zkoušel různá nastavení pro OC a pořád bezproblémů. Je to možná fakt trochu o náhodě, jestli to sedne nebo ne...[/SIZE][/QUOTE]Dobře asi je to o náhodě. Já s tím moc zkušeností nemám, osobně ale nějak nevidím důvod flashovat VGA, pokud se tím zároveň neupraví napájení, aby se dala opravdu pořádně přetaktovat.... pokud se jen upravujou MHz, to se dá udělat i SW přetaktováním a čip a paměti stejně víc nezvládnou, ani když to budu 10x flashovat. Navíc nějakých "vydřených" třeba 20 MHz na jádře udělá co? +2 fps?
Prostě zvážit pro a proti, ale to je názor laika, kterej VGA neflashuje... no flame ;)
Prostě zvážit pro a proti, ale to je názor laika, kterej VGA neflashuje... no flame ;)
[QUOTE=husky14;150263]No jestli sis zazálohoval ten původní BIOS a víš přesně, jak probíhá to flashování, můžeš to zkusit přeflashovat zpátky "na slepo".
Jestli to nedokážeš, sežeň si nějakou obyč. PCI VGA a přeflashuj zpátky orig. BIOS....[/QUOTE]
Původní bios jsem si zálohoval, ale jak myslíš to "na slepo"? protože mě přijde, že komp nenajíždí a čeká na grafiku...
Jestli to nedokážeš, sežeň si nějakou obyč. PCI VGA a přeflashuj zpátky orig. BIOS....[/QUOTE]
Původní bios jsem si zálohoval, ale jak myslíš to "na slepo"? protože mě přijde, že komp nenajíždí a čeká na grafiku...
No jestli si "odepsal" VGA, tak by komp měl normálně najíždět, ale ty nic neuvidíš.... proto ten flash "na slepo". Ale nevím, ty u toho sedíš a stát se s tím mohlo něco jinýho.
Tak to zkus tak jak psal PB, udělat si autoexec na flashku (ale s tím ti neporadím) ;) Nebo pak použít nějakou jinou VGA, nejlíp PCI a s její pomocí flashnout toho Radeona.
EDIT: áááá, koukám že už sháníš PCI kartu (a prej na testy) :D kartu nekupuj, zkus si jí jen někde půjčit....
Tak to zkus tak jak psal PB, udělat si autoexec na flashku (ale s tím ti neporadím) ;) Nebo pak použít nějakou jinou VGA, nejlíp PCI a s její pomocí flashnout toho Radeona.
EDIT: áááá, koukám že už sháníš PCI kartu (a prej na testy) :D kartu nekupuj, zkus si jí jen někde půjčit....
Naslepo to nepřeflashnu, protože komp čeká na reakci grafiky, tudíž nebootuje dále. Chtěl bych to zkusit s tou PCI grafikou, ale nevim kde ji sehnat...
Skoda, ze jsi tak z daleka, klido bych ti nejakou venoval ci pujcil... Pokud kompl nepostuje, tak zkus resetovat bios, prvni by mel jit na grafiku v PCI, az pak v PCIe slotu a pak teprve nabootujes a muzes flashovat. Do ty doby to bude cekat az zahrmi v PCIe a ono nezahrmi...
Díky za ochotu. Tak ten bios jsem resetoval a PC stejně nebobtuje dál a čeká na PCIe, takže PCI karty si asi neškrtnu. Jinak, jakou kartu by si mi kdyžtak daroval? Teda že bych platil jen poštovný...
Už jsem konečně sehnal tu grafickou kartu do PCI, ale teď mám problém nabootovat flasku (s tou jsem to už vzdal, jelikož to nikdy nejde) a teď jsem zkoušel CD. Nemohl byste mi někdo poradit, jak nabootovat program (v mém případě atiflash.exe) z CDčka?
Předem díky.
Předem díky.
Nastavíš v BIOSu first boot device na CDROM, případně tam bývá přímo název mechaniky (NEC_3551 např.), je s tím nějaký problém?
[QUOTE=panther7;150892]Už jsem konečně sehnal tu grafickou kartu do PCI, ale teď mám problém nabootovat flasku (s tou jsem to už vzdal, jelikož to nikdy nejde) a teď jsem zkoušel CD. Nemohl byste mi někdo poradit, jak nabootovat program (v mém případě atiflash.exe) z CDčka?
Předem díky.[/QUOTE]
Hlavně to CD musí být vypáleno jako bootovací. Jen vypálit atiflash.exe a snažit se nabootovat z takového CD opravdu nestačí.
Předem díky.[/QUOTE]
Hlavně to CD musí být vypáleno jako bootovací. Jen vypálit atiflash.exe a snažit se nabootovat z takového CD opravdu nestačí.
Nemůžeš si někde sehnat disketovku a aspoň dočasně jí připojit? To by bylo nejjednodušší řešení ... S CD to jde, taky jsem to dělal, ale je to poměrně dost složitý - v podstatě si musíš vyrobit image diskety a pak jí vypálit na CD tak, aby bylo bootovací a emulovalo disketu.
Image můžeš stáhnout zde http://www.bootdisk.com/ a pak potřebuješ WinImage a přidat v něm na image diskety ten flashovací program + bios kterej budeš flashovat, a pak to např. v Neru vypálit jako emulaci diskety (přičemž Nero Express to myslím neumí, mám dojem že potřebuješ plnou verzi Nera) - já osobně to teda dělal ještě trochu jinak, použil jsem CD Shell, kterej umí spouštět image disket (mimo jiné, např. taky umí pouštět ISO obrazy linuxových bootovacích Live CD atd.), ale je poměrně dost složitý ho nastavit.
[QUOTE=husky14;150280]Dobře asi je to o náhodě. Já s tím moc zkušeností nemám, osobně ale nějak nevidím důvod flashovat VGA, pokud se tím zároveň neupraví napájení, aby se dala opravdu pořádně přetaktovat.... pokud se jen upravujou MHz, to se dá udělat i SW přetaktováním a čip a paměti stejně víc nezvládnou, ani když to budu 10x flashovat. Navíc nějakých "vydřených" třeba 20 MHz na jádře udělá co? +2 fps?
Prostě zvážit pro a proti, ale to je názor laika, kterej VGA neflashuje... no flame ;)[/QUOTE]
Souhlasím, kvůli frekvencím to moc smysl nemá... no já už teda taky flashoval VGA, a to sice NVidii 8600 GT kterou mám v HTPC (ale měl jsem trochu bobečky :D) - důvodem flashování bylo že po startu se pořád objevovala hláška BIOSu grafiky (takový to textový logo NVidie jak se objeví hned po spuštění počítače) a držela asi 10s což mi u HTPC značně vadilo, že se o to zpozdil náběh počítače, takže jsem tuhle startovní hlášku z Biosu vyřadil, přeflashoval a už se neobjevuje :)
Image můžeš stáhnout zde http://www.bootdisk.com/ a pak potřebuješ WinImage a přidat v něm na image diskety ten flashovací program + bios kterej budeš flashovat, a pak to např. v Neru vypálit jako emulaci diskety (přičemž Nero Express to myslím neumí, mám dojem že potřebuješ plnou verzi Nera) - já osobně to teda dělal ještě trochu jinak, použil jsem CD Shell, kterej umí spouštět image disket (mimo jiné, např. taky umí pouštět ISO obrazy linuxových bootovacích Live CD atd.), ale je poměrně dost složitý ho nastavit.
[QUOTE=husky14;150280]Dobře asi je to o náhodě. Já s tím moc zkušeností nemám, osobně ale nějak nevidím důvod flashovat VGA, pokud se tím zároveň neupraví napájení, aby se dala opravdu pořádně přetaktovat.... pokud se jen upravujou MHz, to se dá udělat i SW přetaktováním a čip a paměti stejně víc nezvládnou, ani když to budu 10x flashovat. Navíc nějakých "vydřených" třeba 20 MHz na jádře udělá co? +2 fps?
Prostě zvážit pro a proti, ale to je názor laika, kterej VGA neflashuje... no flame ;)[/QUOTE]
Souhlasím, kvůli frekvencím to moc smysl nemá... no já už teda taky flashoval VGA, a to sice NVidii 8600 GT kterou mám v HTPC (ale měl jsem trochu bobečky :D) - důvodem flashování bylo že po startu se pořád objevovala hláška BIOSu grafiky (takový to textový logo NVidie jak se objeví hned po spuštění počítače) a držela asi 10s což mi u HTPC značně vadilo, že se o to zpozdil náběh počítače, takže jsem tuhle startovní hlášku z Biosu vyřadil, přeflashoval a už se neobjevuje :)
Žádné emulace ani image nebudou potřeba - potřeba je dostat na bootovací médium soubory command.com, io.sys a msdos.sys. Posílám je v příloze, ale po rozbalení je neuvidíš dokud nevypneš skrývání chráněných souborů, zároveň musíš zapnout zobrazení skrytých souborů, viz:
[attach]6150[/attach]
[attach]6150[/attach]
No to si nejsem úplně jistej jestli pouhým nahrátím souborů msdos.sys, io.sys a command.com na cd bez emulace diskety lze vyrobit DOS bootovací CD, ale třeba se pletu, nikdy jsem to nezkoušel. Každopádně bude potřeba nějakej bootsektor a pokud to nebude emulace diskety nevim jak ten boot sektor na CD dát aby se ten DOS spustil. Možná ještě někde stáhnout boot sektor msdos diskety a ten dát Neru jako boot record kterej vypálí na CD pak by to mohlo jít.
Víc taky zde: http://www.infocellar.com/CD/Boot-CD.htm
Víc taky zde: http://www.infocellar.com/CD/Boot-CD.htm
Dojigiri: Nj, jsem idiot, zas tak jednoduše to opravdu nepůjde. Takže nejjednodušší bude pokusit se nabootovat z flashky vytvořené přes HP utilitu z odkazu od Pavla.
Díky všem za vaši pomoc. S tím odkazem od Páji všechno klaplo a grafika šlape jak má. Na jednom nejmenovaném chatu o PC mi všichni říkali, že karta je zničená a že si mám koupit novou, nebo pokud nemám horkovzdušku (pájku), flasher a znalosti, tak nemám šanci...asi to byli nějaký lamy, takže ještě jednou díky, hoši ;-)
Zdravím lidi.Potřeboval bych radu. Na GK ASUS NE7600GS se mi stala chybička :( kdž zapnu pc v normálním režimu,začne načítání win a pak modrá hláška,něco s ovladačema GK a pak se resetne :( když ji spustím v nouzáku,tak jde,ale mám svislé pruhy přes obrazovku,5 pruhů vedle sebe,pak mezera,zase 5 pruhů atd.Čím by to mohlo být?na GK není vidět žádný nafouklý kondík,žádná spálenina nic,může to dělat firmware?dá se přehrát?díky za odpovědi ;)