Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5Q-E nebo P5Q Deluxe

krylov (1)|11.8.2008 23:47
Zdravím, chtěl bych se zeptat někoho kdo má nějaké vlastní zkušenosti nebo IT odborníka jaký je rozdíl mezi těmito dvěma deskami ( P5Q-E / P5Q Deluxe ). Tedy kromě jasně viditelné věci jakou je u "E" pouze 8 fázové napájení CPU a chybějící heatpipe mezi SB a zbytkem chladícího bloku oproti "Deluxu". Jinak ostatní layout je stejný. Teda doufám, neporovnával jsem každičký rezistor :)
Nezdá se mi proč kvůli napájení a kousku mědi je mezi deskami rozdíl v ceně skoro litr. Není někde nějaký zakopaný pes, který recenze ani výrobce neuvádějí a který levnější desku nějak handicapuje ?
Chtěl bych si totiž koupit levnější řešení z obou desek - P5Q-E a nerad bych se pak dozvěděl nějakou nepřijemnost, protože jsem se ke koupi rozhodl přes recenze na P5Q Deluxe, s vědomím, že rozdíly téměř nejsou.
Já osobně, tedy pokud opravdu nění krom napájení a heatpipe jiný rozdíl, tipuji, že určitě bude rozdíl alespoň v biosu - kvůli zmáknutějšímu EPU.
Předem díky za všechny poznatky a rady.
Pavel Boček (4169)|12.8.2008 03:52
Kromě VRM tam rozdíl nevidím.

Když už jsi v tom rozhodování mezi P5Q-E a P5Q Deluxe, doporučil bych vzít GIGABYTE EP35-DS4 :p
ICEBOSS (3435)|19.8.2008 13:40
tak p5q deluxe je imho lepsi nez 35-DS4, tak ten jazyk zase zastrc. vzal bych deluxku kvuli napajeni, hlavne pokud chces taktovat, tak je dost schopna...
Nettle (128)|19.8.2008 16:04
Zdarec
Jsem majitelem desky P5Q-E deska je velmi slusna nabizi lehke flashovani biosu, rychle vybirani z ktereho zarizeni bude bootovat a ma opravdu povedeny bios nicmene .... kdybych si ji mel kupovat tak bych do ni nesel - taktovani se stalo nocni murou nastavovani strapu vetsinou nefunguje a deska odmita najet kdyz se nastavi urcite parametry (PCI-E na 101Mhz, a strap se zvysuje postupne) tak lze taktovat ale ne do zavratnych vysin ale velmi malo u frekvence 500Mhz je uz nestabilni. Snad to nejaky dalsi bios napravy - zkousel jsem posledni 3 verze biosu ale problem stale zustava.
Pro me je taktovani velmi dulezite proto bych si ji nekoupil ale jinak je deska supr.

Edit: Jo jinak rozdili jsou opravdu nepatrne, moznosti nastaveni biosu by meli byt stejne. Na desce P5Q delex bude EPU chodit lepe diky vicefazovemu napajeni ale stejne si myslim ze EPU nema vyznam.

Edit2: Jeste dodam ze s potizema nastavovani strapu nejsem sam. Co jsem prohlizel zahranicni fora tak jsem na par lidi se stejnym problemem narazil.
ralen (95)|25.8.2008 21:37
[QUOTE=Pavel Boček;150764]Kromě VRM tam rozdíl nevidím.

Když už jsi v tom rozhodování mezi P5Q-E a P5Q Deluxe, doporučil bych vzít GIGABYTE EP35-DS4 :p[/QUOTE]

Ahoj nechci zakládat nové téma ale mam asi podobný problém.

Rozhoduji se mezi : Gigabyte EP35-DS3 (rev.2.1)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

a mezi: GIGABYTE EP35-DS4 (rev.2.1)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

kromě cca 1000,- koruny ,chlazení chipsetu (je to výhoda či ne)? ,nějakých raidu (bohužel zatim jsem nezjistil k čemu to je), Fire Wire (interni,externi) sem nenašel rozdily

Hold se mezi námi najdou tací, kteří nevědí, neznají a tápou.A jsou mezi námi tací, kteří vědí, znají, poaradí a vysvětlí. Díky Všem, kdož mě uvedou do světa vyvolených :)

planovane cpu c2d 8400
ThermalRight IFX-14
2x2 GB a data vitesta EE
Gigabyte ATI Radeon HD 4850
WD6400AAKS
Samsung SH-S203P
Enermax PRO82+ 425W
Pavel Boček (4169)|25.8.2008 21:44
RAID máš na sporojvání disků, viz Wikipedie, použít na to můžeš DS3R; FireWire je sériová sběrnice jak USB, pro kamery nebo externí disky. Větší chlazení asi nebude nevýhoda ;) (snad krom prostoru). Pokud ti na tvé potřeby DS3 stačí a nevidíš nic, co bys využil, raději 1000 Kč investuj do HD 4870.
MiBa (195)|1.11.2008 22:53
Posledný rozdiel je v Express Gate:
P5Q Deluxe ho má v SSD (je medzi medzi druhým slotom PCI a druhým slotom PCI Ex.)
hafca (7)|2.11.2008 21:29
Já mám tu P5Q-E a zatím jsem spokojenej. Je otázka, jestli potřebuješ taktovat, nebo bude stačit základ. Podle stránek ASUS je BIOS stejnej, tam se asi žádný překvapení nekoná. Zatím jedu bez taktování a žádný problém jsem neregistroval. Nestudoval jsem sice kde je ten čip pro Express Gate, ale myslím, že je to úplně jedno. Podstatné je, že to funguje. Obrázky desek vypadají tak, že jsou až na chlazení prakticky totožné. Která je která poznáš podle chlazení.
asus.jpg