Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LCD a jas

fwefw (23)|12.8.2008 02:40
Ahoj,
chtěl jsem se zeptat, jak jste na tom s jasem u svých Lcdček ? Já mám Samsung 245B a i když mám jas snížený na 30, tak má stále pocit vypálených očí. Předtím jsem měl Viewsonic VP2030b a tam to bylo pokud si dobře pamatuji celkem v pohodě ( spíš úleva oproti CRtčku ). Tady je tomu přesně naopak. Když jdu pak v noci k zrcadlu tak mám úplně popraskaný rudý bělma. Jak je to u jiných lcdeček nebo je to "devizou" pouze tohoto modelu ? U počítače trávím většinu dne a nechci si při tom nějak extra kazit oči. S pozdravem.
Zoidik (1405)|12.8.2008 06:09
Když měníš nastavení jasu, tak vidiš jak se mění jas?
johny__g (6387)|12.8.2008 08:28
Já mám jas na 26 a kontrast 62 (ze 100). Ale to je přes den, za plného světla. V noci bych to ještě o polovinu stáhl. Pokud pracuješ za tmy, musíš mít místnost osvětlenou, nejlépe rozptýleným světlem, jinak tě budou oči bolet stále.
xmarek (1676)|12.8.2008 08:50
Hold to je dań za levná LCD. Výrobci ve snaze se co nejvíc zalíbit vyhulí podsvícení až do nesnesitelných výšek. Doporučuji se podívat např. kvalitní IPS panely. Tam není zapotřebí s ničím hejbat. Např. na mým notebooku mám jas na max. a únavu očí nepozoruji. To se, ale nedá říci o panelech co používám v práci. Po dlouhodobém používaní mám oči na odchodu. :cry
fwefw (23)|12.8.2008 14:10
[QUOTE=Zoidik;150773]Když měníš nastavení jasu, tak vidiš jak se mění jas?[/QUOTE]

No, obrazovka jakoby trochu tmavne, takže asi jo.

[QUOTE=xmarek;150792]Hold to je dań za levná LCD. Výrobci ve snaze se co nejvíc zalíbit vyhulí podsvícení až do nesnesitelných výšek. Doporučuji se podívat např. kvalitní IPS panely. Tam není zapotřebí s ničím hejbat. Např. na mým notebooku mám jas na max. a únavu očí nepozoruji. To se, ale nedá říci o panelech co používám v práci. Po dlouhodobém používaní mám oči na odchodu. :cry[/QUOTE]

Takže to bolení očí je obecně problém TN panelů ? Jinak třeba u tohodle LG W2600HP-BF jsem četl, že taky "pěkně" svítí a to je IPS.
meeee (1110)|12.8.2008 14:49
[QUOTE=xmarek;150792]...Např. na mým notebooku mám jas na max. a únavu očí nepozoruji...[/QUOTE]
U notebooků to IMHO bude něčím jiným (konkrétně šetřením energie), ne že by tam rvali nějaké super displeje (pokud se tedy budeme bavit v obecné rovině).;) Výrobce notebooků se nebude hnát za vysokým jasem dipleje.
xmarek (1676)|12.8.2008 15:58
Tak to bohužel není uplně pravda. Měl jsem k dispozici notebooky např. firmy HP a Acer. Obojí business class a měly display-e neuvěřitelně vyhulené. Moje přítelkyně si na svém Aceru taky stahuje jas (Acer TM).
meeee (1110)|12.8.2008 16:47
Tak na notebook u kterého bych musel stahovat jas jsem ještě nenarazil.
U některých mi jasu přijde i málo. U samostatných monitorů jsou to často fakt prasácky vyhnané hodnoty, ale budiž, nekouká se na každý watt, ale u těch notebooků to tedy moc nechápu.
Zoidik (1405)|13.8.2008 06:06
[QUOTE=fwefw;150880]No, obrazovka jakoby trochu tmavne, takže asi jo.[/QUOTE]

Jakoby trochu tmavne? Pokud u sebe stahuju jas, tak je to dost zřetelné na monitoru. Nemáš to náhodou nějaké dojebané? pokud znáš někoho se stejným monitorem, tak se zkus podívat u něj jak reaguje mu. Pokud bude líp, tak bych to viděl na reklamačku