Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

2 drobné problémy po reinstallu WinXP

tappat (16)|12.8.2008 15:40
Ahoj či dobrý den.

1) Přeinstaloval jsem si XP na svým počítači, kterej měl dělenej disk. Formátoval jsem jen tu část, na který byl původně systém. Ta část, kterou jsem neformátoval má teď ale ikonu bezdrátový sítě. Sice to úplně normálně funguje a neháže to žádný chyby, ale je to divný. (mám tam service pack 2).

2) tohle je o něco vážnější, první problém je jen kosmetickej. Po tom reinstalu se mi totiž všechny USB porty přenastavlily na nízkorychlostní. Reinstalace probíhala tak, že jsem nainstaloval systém a potom hned service pack 2, ve kterým mají bejt drivery na USB 2.0, který jsem tam před reinstalem měl. Bohužel porty mi jedou dost pomalu i nadále a kopírovat filmy z externího disku rychlostí 900kb/s je fakt opruz...

Díky za případný rady.
Salamander (6177)|12.8.2008 15:43
nainstaloval jsi i drivery na chipset ?
nejsou usb spatne nastvena v BIOSu ?
Sikil79 (429)|12.8.2008 15:57
Čím jsi to formátoval? A máš na obou oddílech stejný formát (ale nejsem si jistý jestli to vůbec jde mít jiný formát na 2 oddílech jednoho fyzického disku:notsure)?
scratchy27 (315)|12.8.2008 17:02
Taky bych to viděl na chipsetový drivery, pak by neměl být s USB 2.0 problém.

To: Sikil79: v klidu můžeš na každé z partition používat jiný souborový systém
kevin00 (10238)|12.8.2008 17:05
Když dělám reinstall, tak instnu Wokna a pak veškerý drivery k desce, grafice, apod. potom teprve instaluji záplaty a sp. Ale nevím, jestli by to mohlo mít vliv. Zkoušel jsi instnout SP3, jestli se to třeba nezmění ?
A s tou ikonkou. Nepomohlo by použít třeba TuneUp Utilities a zkusit ty ikonky opravit ?
pas!k (3765)|12.8.2008 18:55
[quote=tappat;150918]Ahoj či dobrý den.

2) tohle je o něco vážnější, první problém je jen kosmetickej. Po tom reinstalu se mi totiž všechny USB porty přenastavlily na nízkorychlostní. Reinstalace probíhala tak, že jsem nainstaloval systém a potom hned service pack 2, ve kterým mají bejt drivery na USB 2.0, který jsem tam před reinstalem měl. Bohužel porty mi jedou dost pomalu i nadále a kopírovat filmy z externího disku rychlostí 900kb/s je fakt opruz...

Díky za případný rady.[/quote]

Napis co mas za desku.
tappat (16)|12.8.2008 19:30
co se toho tuneupu tyce, tak to me napadlo jako prvni, ale neopravil to.

A deska je syntax SV400(A) a ovladace jsem samozrejme chtel nainstalovat, problem je v tom, ze kdyz jsem to chtel udelat, tak se nespustil setup z cdcka a pres spravce zarizeni to ovladac nenaslo.

jak maji byt spravne nastaveny USB v biosu? treba je to tim...
Challenger_ii (192)|12.8.2008 20:08
[QUOTE=tappat;151011]co se toho tuneupu tyce, tak to me napadlo jako prvni, ale neopravil to.

A deska je syntax SV400(A) a ovladace jsem samozrejme chtel nainstalovat, problem je v tom, ze kdyz jsem to chtel udelat, tak se nespustil setup z cdcka a pres spravce zarizeni to ovladac nenaslo.

jak maji byt spravne nastaveny USB v biosu? treba je to tim...[/QUOTE]

Jasně, to ti nepůjde, když jsou konflikty v prostředcích HW. Kopíruj instalace ovládačů na disk. Obvykle je to jedna hlavní složka podmnožinou dle zařízení. Pak to vyzkoušej instalovat. Jestli máš dvě mechaniky, pak jednu z nich dočastně odpoj a vyzkoušej spuštění setupu. Buď půjde nebo ne, ne-li, pak zopakuj postup, ale s druhou mechanikou. Jestli nebudeš úspěšný ani v jednom případě, spusť instalace ovládačů z disku. Blbý na tom je, že jsi formátoval jen jednu partition. Měl jsi zrušit oba oddíly a vytvořit je znovu. Jestli nic nepomůže, nezbyde ti stejně nic jiného, než celou instalaci provést na "čistý stůl". BIOS ovlivní rychlost USB v režimu před zavedením OS. Na přiřazení v systémuse to projeví tím, že ve správci zařízení budeš mít pod položkou "Řadiče sběrnice USB" "Standardní rozšířený hostitelský řadič..." nebo EN "Standard advanced OpenHCD USB Host Controller. Je-li tam cokoli bez "rozšířený" nebo "advanced", pak to máš buď přeplé do režimi 1.1 nebo a to nejspíš, nesprávně, a nebo vůbec nepřiřazené ovládače čipsetu. Bez nich to nepůjde. Ztrácíš jen čas dotazováním, snaž se nainstalovat podporu čipsetu!
pas!k (3765)|12.8.2008 20:18
[quote=tappat;151011]co se toho tuneupu tyce, tak to me napadlo jako prvni, ale neopravil to.

jak maji byt spravne nastaveny USB v biosu? treba je to tim...[/quote]

Je to driverama!

1. Stahni [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

2. Rozbal si to nekde u sebe v PC

3. Klikni na setup exe a klasickou klikackou nainstaluj potrebne drivery.

4. Restartuj
Sikil79 (429)|12.8.2008 20:18
[QUOTE=Challenger_ii;151031]...Blbý na tom je, že jsi formátoval jen jednu partition...[/QUOTE]

Kdysi jsem to taky tak dělal a v pohodě. Na druhém oddílu jsem ale nechal jen data, které nejsou nijak vázané se systémem (hudba, video, fotky, instalačky atd.).
Challenger_ii (192)|12.8.2008 20:28
[QUOTE=tappat;151011]co se toho tuneupu tyce, tak to me napadlo jako prvni, ale neopravil to.

jak maji byt spravne nastaveny USB v biosu? treba je to tim...[/QUOTE]

Navíc, je to tahle deska? "http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24966"
Pak tam máš VIA čipset a to je bez VIA4in balíčku problém přiřadit. Jestli ti jde připojení na web, pak si stáhni nejnovější z "http://www.viaarena.com". To taky vysvětluje ty chyby při spouštění instalátorů z mechanik. Je tam KT400, pokud nemá v přídomku ještě "A", čipset obsahuje řadu chyb, které právě VIA4in řeší.
Nicméně, na firemním webu ECS Elitegroup sem takovou nenašel ani v archívu!
scratchy27 (315)|14.8.2008 17:25
[QUOTE=Challenger_ii;151041]...Nicméně, na firemním webu ECS Elitegroup sem takovou nenašel ani v archívu![/QUOTE]

To bude tím, že výrobce je Sapphire a ne ECS, táta jí měl v kompu, pěknej šunt ;-)
mstejska (2912)|14.8.2008 20:51
Ikonku hardisku muzes snadno zmenit tim ze pridas do rootu disku autorun.inf s odkazem na ikonku, stejne jako na cd. Podivej se jestli na tom druhe disku nemas ten soubor. A pak bych zkusil nainstalovat drivery od desky.
Logout (4018)|14.8.2008 21:54
tappat: Pokud Ti nešly nainstalovat drivery z CD (pokud je to CD opravdu k té desce) a pokud máš místo ikony HDD jinou ikonu, tak je pravděpodobně ten systém nějak nakopnutej. Osobně bych Ti doporučil nainstalovat ho znova.
Před novou instalací si zkontroluj paměti (memtest, goldmemory), pokud máš počítač přetaktovanej, tak trochu sniž takty. Pokud je to CDčko podezřelý (při instalaci něco psalo, že nemůže něco přečíst, je poškrábaný apod., tak si radši sežeň jinou instalačku).
Po instalaci naisntaluj ty drivery, co Ti poslal pašík (rozhodně je lepší instalovat nový drivery, než ty na CD k desce) - takže si je teď někam ulož, ať je pak najdeš. Pokud je ta první partition vetší než 128GB, tak taky potřebuješ instalačky s integrovanym SP1 (ale vzhledem k tomu, žes to nainstaloval, tak tam asi problém nebude).

kevin, mtejska: Jak jsem psal, špatná ikona u HDD je IMHO jen příznak větších problémů. Než řešit všechny dílčí problémy, je reinstall značně spolehlivější a rychlejší. Už se mi to taky párkrát stalo, problém je většinou hloubějc a todle sou jen projevy, i když je vyřešíš tak příčina zůstane a kdoví co se pokazí za chvíli...

challenger: Rozhodně není při instalaci winů potřeba formátovat všechny partition. Stačí ta systémová.
Via chipsety maj chyby stejně jako jiný chipsety - ale prostě je potřeba jim jako jinejm chipsetům dát drivery.
mstejska (2912)|14.8.2008 22:07
Spatna ikona neni znamkou vetsich problemu. Staci zkopirovat instalacku do rootu. Pokud ji tam, ten soubor ale nemas, tak je to jine. Hlavne nepanikarit a zolohovat. Pokud teda jste muzes a mas na tom 2 disku dulezita data.
Logout (4018)|14.8.2008 23:10
mstejska: A to víš jak? Pokuď se Ti sama od sebe změní ikona něčeho, tak to rozhodně není regulérní chování OS. Pokud se Ti OS chová nepředpokládaně, tak je většinou rozbitý něco hodně uvnitř.
Nebo myslíš, že se takhle jednou OS zapnul a řek si - a jé, co kdybych změnil ikonu disku? :-)
(pokud by si ji změnil tazatel sám, tak pak ok, ale to by se asi takhle neptal).

A zkopirování instalačky do rootu se přiznam taky nechápu. Pokud něco nejde spustit z CD, tak to nepůjde
ani z harddisku - ono je systému vcelku jedno, odkud ten program spouští.
Zálohovat je samozřejmě rozumné, ale pokud není kam, tak data na druhé partition disku bejvaj v bezpečí
s výjimkou jedné věci - pokud se instaluje systém bez SP1 a disk je větší než 128GB.
tappat (16)|15.8.2008 18:34
[QUOTE=Logout;151891]tapat: Pokud Ti nešly nainstalovat drivery z CD (pokud je to CD opravdu k té desce) a pokud máš místo ikony HDD jinou ikonu, tak je pravděpodobně ten systém nějak nakopnutej. Osobně bych Ti doporučil nainstalovat ho znova.
Před novou instalací si zkontroluj paměti (memtest, goldmemory), pokud máš počítač přetaktovanej, tak trochu sniž takty. Pokud je to CDčko podezřelý (při instalaci něco psalo, že nemůže něco přečíst, je poškrábaný apod., tak si radši sežeň jinou instalačku).
Po instalaci naisntaluj ty drivery, co Ti poslal pašík (rozhodně je lepší instalovat nový drivery, než ty na CD k desce) - takže si je teď někam ulož, ať je pak najdeš. Pokud je ta první partition vetší než 128GB, tak taky potřebuješ instalačky s integrovanym SP1 (ale vzhledem k tomu, žes to nainstaloval, tak tam asi problém nebude).
[/QUOTE]

reinstalloval jsem to 2x behem dvou dni a pameti jsem kontroloval uz pred prvnim reinstallem, taktovani nemam zadny a cd je uplne v poradku a ta ikona tam takhle byla pokazdy. Co se tech driveru tyce, udelal jsem to co mi sem pasik daval a nepomohlo to, ted to zkousim vyresit jeste jinak, uvidim jak to dopadne.
mstejska (2912)|15.8.2008 20:15
To Logout: pokud ti to windows udelaji samy,tak je to divne. Ale divneho chovani jsem videl uz dost. Pokud na tom disku nema autoru.inf tak to tim neni. Ale mozne to je. Staci rozzipnout instalacku do rootu a je to. Nejednodussi je podivat se. Pokud tam neni tak to bude necim jinym. Snazim se mu ulehcit praci. jednodussi je podivat se jestli tam nema jeden soubor, nez preinstalovat widndowsy, ne?
astec (1823)|15.8.2008 20:25
Asi je to na mne složité, ale podívat se jestli na CD je nebo není soubor jde i přímo bez toho abych instalační CD zkopíroval na disk do počítače...
M@jkl (19)|15.8.2008 20:30
zaprve je blbost instlovat wydle a hned do nich integrovat novej SP... stáhni nLite, narvi si tam SP a další potřebný záplaty a nainstaluj znova.. pokud problém přetrvá, sežeň si jinou instalačku nebo sežeň jinýho človíčka, co tu instalačku odzkouší a pokud by to jemu neblbo, tak je chyba na konci vesmíru :D taky se mi stávají nevysvětlitelné chyby, ale s tím integorváním SP to myslím vážně... systém je čistší a kolikrát i svižnější - nemá tunu bordelu rozházenou po tisíci složkách jak je u M$ zvykem...
Logout (4018)|16.8.2008 00:10
M@jkl: a vidíš, já třeba měl problémy s instalačkou, kde jsem integroval servicepack, zatimco s postupnou instalací záplat jsem nikdy problém neměl... :-) Ono koneckonců (mimo uninstal informace, který jsou v jednom adresáři a jdou jednoduše smazat) je integrace SP do instalačky ekvivalentní instalaci na čistě nainstalovanej systém... To že je systém svižnější je čistě iluze.

tappat: A ještě prosím, co znamená nespustil se setup z CD? Hodilo to nějakou chybu?
Kdyžtak si zkus stáhnout teamwork, spusť ho a pak mě kontaktuj na ICQ, podíval bych se Ti na to, teda jestli mi věříš... :-)
mstejska (2912)|16.8.2008 20:48
[QUOTE=astec;152351]Asi je to na mne složité, ale podívat se jestli na CD je nebo není soubor jde i přímo bez toho abych instalační CD zkopíroval na disk do počítače...[/QUOTE]

Samozrejme, myslim tim, nahodou neco zkopiroval do rootu druheho disku. Ale proc se o tom bavime, staci kdyz se mrkne na ten druhy disk. Kdyz tam autorun.inf bude, ma jeden problem vyresen a vi proc. Kdyz tam nebude, tak problem pretrvava.
tappat (16)|26.8.2008 15:52
problem solved, diky. Ty VIA ovladace mi to predelaly na 2.0 USB a disk ma normalni ikonu po tom, co jsem vymazal ten soubor autorun.
Dojigiri (1629)|26.8.2008 17:14
[QUOTE=Logout;152451]Ono koneckonců (mimo uninstal informace, který jsou v jednom adresáři a jdou jednoduše smazat) je integrace SP do instalačky ekvivalentní instalaci na čistě nainstalovanej systém...[/QUOTE]

Tak to není úplně přesný, po následný instalaci je tam ještě navíc složka "Service Pack Files", která zabírá tolik, kolik zabírá rozbalenej service pack, tj. nějakých 400-600 MB navíc (pravda, na NTFS na ní jde nejspíš zapnout kompresi). Nejsem si jistej, jestli jde smazat (nezkoušel jsem to), očekával bych pak problémy při přidávání driverů apod. (jsou tam nový soubory service packu, který bych řek že potřebuje při nějakých změnách v systému)
Při instalaci s naintegrovaným service packem tam tahle složka nejni.

Jinak rychlost při obou postupech by měla bejt stejná.
mstejska (2912)|26.8.2008 22:21
To Dojigiri: Smaznout "Service Pask Files" jde. Zatim jsem na zadne problemy nenarazil. Vetsinou rucne pomazu foldery zacinajici a koncici $. (Ty ktere obsahuji uninstall informace). Zatim jsem neprisel na zadny tool, ktery by to delal automaticky. Jeste jsem nikdy neodinstaloval zadny hotfix, take mi to nevadi.
Dojigiri (1629)|27.8.2008 12:09
Jojo, taky mažu všechny začínající na $ a obsahující "Uninstall" :) ... ale Service Pack Files jsem se mazat neodvažoval :)