Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dalsi BSOD :)

Blablatla (5)|12.8.2008 19:38
Zdravim vas tu vsechny a doufam ze mi pomuzete vyresit tenhle otravnej problem.

Zacalo to pri takove mensi bource kdy se mi pc resetlo (kdysi se mi taky pri bource parkrat resetlo a nic se nestalo) a zadnou ranu jsem neslysel nic. No teda ono se neresetlo jen proste vyplo. Tak sem ho zapl a v pohode. Pak si zkusim zapnout jakoukoliv hru a chytnu BSOD se zpravou IRQL NOT LESS OR EQUAL a zadnym chybovym souborem. Kdyz sem na netu ve winu posloucham hudbu nikdy mi to neudela. Pote sem objevil ze mi pc hodi BSOD jeste kdyz se pokusim spustit si nejake video/film. Kdyz ale poustim video napr z youtube nebo googlu jde to v poho. Pak jsem jeste objevil dalsi vec a sice ze kdyz hraju hru World of warcraft ve windows modu tedy ne v cele obrazovce, pc mi necrashuje. Nedavno jsem WoW preinstaloval a kdyz se vam preinstaluje a chcete jej spustit, spusti se vam prvne uvadejici video do hry, proste ukazka nevim jak to nazvat. Po dalsim spusteni uz se video neukazuje. No a prave jak ma najet video tak mi pc hodi opet BSOD. Aktualizoval jsem ovladace a nepomohlo mi to no. Zitra se zkusim podivat pc pod poklicku a napsat vam sem zdroj + zkusim prohodit ramky.

Jeste ma sestava je:

SP2 windows proffesional
GeForce 8500GT
dualcore pentium2
RAM 2GB

pc mam od zacatku roku. Diky za vsechny typy. V nejblizsi dobe si asi taky spustim goldmemory.
Logout (4018)|12.8.2008 20:05
Jestli se to opravdu stalo pri bource, tak jsou dve moznosti
1) pc ti pri resetu nechalo nakopnutej disk. Pak by to spravil oprava disku, reinstalace driverů a kodeků nebo reinstall.
2) To prepětí ti něco spálilo :-(
ale spíš bych to tipoval na 1

Co máš za zdroj?
Zkus si stáhnout VLC media player a přehrát video, který padá a napiš sem, jestli to spadlo. (VLC používá vlastní kodeky, to pomůže zjistit, jestli je to HW nebo SW problém).
Zkus spustit dxdiag a otestovat direct draw.
Zkontroluj disk pomocí programu chkdsk.

No a nakonec - pokud se Ti PC pravidelně při bouřce restartuje, tak si kup UPS (online nebo line-interactive). Protože riskuješ PC...
Pavel Boček (4169)|13.8.2008 00:52
Když už budeš koukat do hrnce, vymaž pro začátek CMOS paměť :) (s vypnutým zdrojem přepni CMOS jumper u baterie z pozice 1-2 na 2-3 a po chvíli vrať nebo vytáhni baterii; první možnost je lepší).

Zdroj asi nebude nic moc co ?
Challenger_ii (192)|13.8.2008 02:10
[QUOTE=Blablatla;151017]Zdravim vas tu vsechny a doufam ze mi pomuzete vyresit tenhle otravnej problem.

Zacalo to pri takove mensi bource kdy se mi pc resetlo (kdysi se mi taky pri bource parkrat resetlo a nic se nestalo) a zadnou ranu jsem neslysel nic. No teda ono se neresetlo jen proste vyplo. Tak sem ho zapl a v pohode. Pak si zkusim zapnout jakoukoliv hru a chytnu BSOD se zpravou IRQL NOT LESS OR EQUAL a zadnym chybovym souborem. Kdyz sem na netu ve winu posloucham hudbu nikdy mi to neudela. Pote sem objevil ze mi pc hodi BSOD jeste kdyz se pokusim spustit si nejake video/film. Kdyz ale poustim video napr z youtube nebo googlu jde to v poho. Pak jsem jeste objevil dalsi vec a sice ze kdyz hraju hru World of warcraft ve windows modu tedy ne v cele obrazovce, pc mi necrashuje. Nedavno jsem WoW preinstaloval a kdyz se vam preinstaluje a chcete jej spustit, spusti se vam prvne uvadejici video do hry, proste ukazka nevim jak to nazvat. Po dalsim spusteni uz se video neukazuje. No a prave jak ma najet video tak mi pc hodi opet BSOD. Aktualizoval jsem ovladace a nepomohlo mi to no. Zitra se zkusim podivat pc pod poklicku a napsat vam sem zdroj + zkusim prohodit ramky.

Jeste ma sestava je:

SP2 windows proffesional
GeForce 8500GT
dualcore pentium2
RAM 2GB

pc mam od zacatku roku. Diky za vsechny typy. V nejblizsi dobe si asi taky spustim goldmemory.[/QUOTE]

Já se asi picnu! Když jsi schopný vypsat chybový identifikátor, proč nenapíšeš přesně o kterou "Stop-ku" se jedná? Stačí se pak mrknout na MS web a máš vystaráno! Přesně se dozvíš, co je ve věci, kde se máš zaměřit, zda se jedná o HW či SW problém! Je to "Stop 0X000000D1 nebo 0X0000000A???" První se týká chyby ovládačů zařízení, druhá z nich téhož a navíc také bývá příčinou HW problém. O jaký HW se jedná?

Jedná se o vadný modul pamětí!

Tabulka 1: Chyby softwaru a ovladačů zařízení
Číslo chyby Popisný text
0x0000001E KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
0X000000D1 DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
0x000000EA THREAD_STUCK_IN_DEVICE_DRIVER
0x00000050 PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
0X0000000A IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
0x0000007B INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
0x0000009F DRIVER_POWER_STATE_FAILURE
0XC000021A STATUS_SYSTEM_PROCESS_TERMINATED
0XC0000221 STATUS_IMAGE_CHECKSUM_MISMATCH

Tabulka 2: Chyby systému souborů
Číslo chyby Popisný text
0x00000023 FAT_FILE_SYSTEM
0x00000024 NTFS_FILE_SYSTEM

Tabulka 3: Hardwarové chyby
Číslo chyby Popisný text
0x0000001E KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
0x0000000A IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
0x0000007B INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
0x0000007F UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP
0xC0000218 UNKNOWN_HARD_ERROR

Čtěte! Na webu nejsou jen fóra! Proto čtěte! To není Leninova fráze! Chceš-li přežít, čti!

PS: Neděkuj, ČTI!
Challenger_ii (192)|13.8.2008 02:32
[QUOTE=Blablatla;151017]Zdravim vas tu vsechny a doufam ze mi pomuzete vyresit tenhle otravnej problem.

Jeste ma sestava je:

SP2 windows proffesional
GeForce 8500GT
dualcore pentium2
RAM 2GB

pc mam od zacatku roku. Diky za vsechny typy. V nejblizsi dobe si asi taky spustim goldmemory.[/QUOTE]

Ještě něco souvisí s paměťmi a díky Logout-ovi se mi to docvaklo - permanentní soubor výměny - disková cache - virtuální disková paměť. Mohlo dojít k narušení její integrity na disku a poškození adresních tabulek. Pak ji systém nepřipojí k fyzické paměti se správným rozsahem a je na světě BSOD STOP 0x0000000A IRQL NOT LESS OR EQUAL a chová se to stejně, jako by byly vadné fyzické RAM.

Řešení: Testem fyzických pamětí - (doporučuji Memtest86+) si ověř RAMky, bude-li vše OK, pak nabootuj winy a vypni virtuální paměť, restartni PC, znovu zapni VP a zase restart.

Samozřejmě, že toto budeš dělat až po kontrole disku "chkdsk-em"! Jestli se nejedná o "0x0A", pak to pusť z hlavy.

A přece jsi četl!
hyro (80)|13.8.2008 03:31
Zdravím,

pokud naběhne systém a je možno ho používat, tak to nebude problém paměti... spíš bych očekával, že uživatel aktualizoval ovladače GK (před bouřkou) a pokud je tato od asusu, tak se do systému přidal ovladač klávesnice asustek - ve správci úloh hledat cokoliv co obsahuje kbdriver apod... killnout a zkusit pustit dvd...

poté natrvalo zakázat tuto službu...
Blablatla (5)|13.8.2008 08:31
[QUOTE=Logout;151029]Jestli se to opravdu stalo pri bource, tak jsou dve moznosti
1) pc ti pri resetu nechalo nakopnutej disk. Pak by to spravil oprava disku, reinstalace driverů a kodeků nebo reinstall.
2) To prepětí ti něco spálilo :-(
ale spíš bych to tipoval na 1

Co máš za zdroj?
Zkus si stáhnout VLC media player a přehrát video, který padá a napiš sem, jestli to spadlo. (VLC používá vlastní kodeky, to pomůže zjistit, jestli je to HW nebo SW problém).
Zkus spustit dxdiag a otestovat direct draw.
Zkontroluj disk pomocí programu chkdsk.

No a nakonec - pokud se Ti PC pravidelně při bouřce restartuje, tak si kup UPS (online nebo line-interactive). Protože riskuješ PC...[/QUOTE]

Zdroj mám Colorsit 550V měněný místo KME. Je poměrně čerstvý asi od dubna.
Ve VLC mi to taky padá.
Direct draw mi tam furt skákal obdelníček nebo to byl čtverec takže asi v poradku.
Chkdsk mi tam neco oprvil u rejstriku mam pocit, prestalo to asi na 3 spusteni delat a pak se to opet rozjelo :/.

A jedná se o 0x00000000A

K poslednímu příspěvku jestli jsem to pochopil spravne, dal jsem ctr+alt+delete a podíval se do procesu a nic takovyho tam nebylo.
V noci necham pustenej memtest.
Logout (4018)|13.8.2008 12:13
No, hele, zkus v nouzovym režimu úplně odinstalovat drivery na grafiku a pak je znopva naisntalovat. Pokud to nepomůže, tak zkus opravu instalace windows.
Ale asi nejjistější by byl formát HDD a čistá instalace.
A i tak nejde vyloučit, že Ti na grafice něco shořelo, i když je to spíš míň pravděpodobný...
hyro (80)|13.8.2008 14:41
Pošli link na screen ze správce úloh.
Pavel Boček (4169)|13.8.2008 16:10
[QUOTE=Blablatla;151268]Zdroj mám Colorsit 550V měněný místo KME. Je poměrně čerstvý asi od dubna.[/QUOTE]

Zdroj nic moc...raději než do UPS investuj do kvalitnějšího, ty vydrží lecos. Napájet je můžeš od 110 po 280 V a u lecjaký výkyv ustojí, díky dimenzovaným vstupním kondenzátorům...

Logout: pokud to háže výše zmíněnou chybu, co s tím má společného VGA ? Zaměřil bych se primárně na RAM...kouknul bych do BIOSu, jestli se náhodou třeba neresetlo nastavení a nejsou paměti rozhozené. Každopádně zkusit otestovat GoldMemory...
Challenger_ii (192)|13.8.2008 17:14
[QUOTE=hyro;151249]Zdravím,

pokud naběhne systém a je možno ho používat, tak to nebude problém paměti... spíš bych očekával, že uživatel aktualizoval ovladače GK (před bouřkou) a pokud je tato od asusu, tak se do systému přidal ovladač klávesnice asustek - ve správci úloh hledat cokoliv co obsahuje kbdriver apod... killnout a zkusit pustit dvd...

poté natrvalo zakázat tuto službu...[/QUOTE]

Jistě! A proč tedy je to 0x0A? Závěr je jednoznačný ačkoli ho nechceš vidět a ani přijmout! Názor je jedna věc, ale mýlíš se! Kdyby byl schopen otestovat RAM, asi by si to ani nepsal. Jsou to paměti! Ve vzácném případě i ovládač, ale ten by byl vypsán v evetlogu k dané události. Nemotejte mu hlavu blbostma, jinak se kluk nikam nedostane!
Logout (4018)|13.8.2008 17:49
Pavel: Tudle chybu hází všechno možný, i porušený ovladače. Koneckonců porušený ovladače se můžou chovat úplně stejně jako blbá RAM - zapíšou někam kam neměly a v paměti pak jsou blbosti...
Blablatla (5)|13.8.2008 18:59
[QUOTE=Logout;151344]No, hele, zkus v nouzovym režimu úplně odinstalovat drivery na grafiku a pak je znopva naisntalovat. Pokud to nepomůže, tak zkus opravu instalace windows.
Ale asi nejjistější by byl formát HDD a čistá instalace.
A i tak nejde vyloučit, že Ti na grafice něco shořelo, i když je to spíš míň pravděpodobný...[/QUOTE]

Tak sem je přeinstaloval (ovladace) a uz to vypadalo ze je to ok (nekolikrat to slo ok) a pak to zase udelalo, vecer nehcam bezet memtest jestli by nic nepomohlo zkusil bych ten reinstal win.
Pavel Boček (4169)|13.8.2008 19:08
[QUOTE=Blablatla;151466]vecer nehcam bezet memtest jestli by nic nepomohlo zkusil bych ten reinstal win.[/QUOTE]

Raději GoldMemory. Po nastavení to bude dvě minuty držkovat o licenci, ale pak to poběží...
Challenger_ii (192)|13.8.2008 20:13
[QUOTE=Logout;151446]Pavel: Tudle chybu hází všechno možný, i porušený ovladače. Koneckonců porušený ovladače se můžou chovat úplně stejně jako blbá RAM - zapíšou někam kam neměly a v paměti pak jsou blbosti...[/QUOTE]

No konečně tu někdo ví, o čem mluví! Správně, chyby se objevují i s vadnými ovládači, více méně i z důvodu výše popsaného. Nic na tom neměn ale fakt, že pokud nebude mít důkladně ověřenou stabilitu a funkčnost pamětí, jsou všechny tyto diskuse defacto akademické.

Příklad: Co se stane, když budu instalovat ovládače zařízení na pamětech, které, připusťme tuto možnost, jsou nestabilní? Nainstalujeme něco, co může mít po samotném dokončení narušenou binární strukturu a dostáváme se takříkajíc do začarovaného kruhu! Na straně jené - paměti způsobující pády OS a strana druhá - ovládače mající na svědomí totéž! Výsledkem je přitom jedna a tatáž BSOD!

Ať už konečně ověří ty RAMky, jinak zbytečně ztácíte jeho čas a zatěžujete jej svými úvahami, které ačkoli se mu zdají být logické, není je schopen sám analyzovat - zda se jedná jádro problému nebo jen o něčí dobře míněnou radu. Bez hlubších znalostí problematiky OS a HW toho nebude chopen nikdy.

Když jej donutíte nyní přeinstalovat systém buď opravnou nebo čistou instalací, máte jej tu za pár hodin znova, protože se mu instalaci nepodaří dokončit! Chcete vědět, kterou BSOD to skončí?
Logout (4018)|13.8.2008 20:51
challenger: Sice mluvis hrozne presvedcene (az mam chut Ti dat minus bod, protoze trocha tolerance opravdu neskodi), ale obavam se, ze mas hodne jednoduchy navody. Samozrejme pamet to bejt muze - ale vzhledem k tomu, ze se chyba neprojevuje nahodne, ale v jasne definovany okamziky, tak to spis indikuje specifictejsi chybu (GK, chyba driveru apod.), nez chybu pameti, ktera se projevuje spise nahodne. Samozrejme za otestovani pameti clovek nic neda, takze je dobre to udelat, ale IMHO je to spise nepravdepodobna pricina chyby.

btw. dost by mě zajímalo, jak se ve winech vypíná virtuální paměť. To jako pak pojedou v reálnym režimu???
Challenger_ii (192)|13.8.2008 21:25
[QUOTE=Logout;151508]challenger: Sice mluvis hrozne presvedcene (az mam chut Ti dat minus bod, protoze trocha tolerance opravdu neskodi), ale obavam se, ze mas hodne jednoduchy navody. Samozrejme pamet to bejt muze - ale vzhledem k tomu, ze se chyba neprojevuje nahodne, ale v jasne definovany okamziky, tak to spis indikuje specifictejsi chybu (GK, chyba driveru apod.), nez chybu pameti, ktera se projevuje spise nahodne. Samozrejme za otestovani pameti clovek nic neda, takze je dobre to udelat, ale IMHO je to spise nepravdepodobna pricina chyby.

btw. dost by mě zajímalo, jak se ve winech vypíná virtuální paměť. To jako pak pojedou v reálnym režimu???[/QUOTE]

Jistě že jednoduše, jak jinak, když jde především o to, aby to pochopil i laik. Jestli nevíš, jak nepoužít virtuální paměť, pak si děláš legraci. A body? Ty si nech pro sebe, já je nesbírám a co se týče hodnocení, dělají to spokojení uživatelé a zaměstnavatel (a je jich na 500). Mluvíš o taleranci, ale tady nejde o to, aby někdo někoho toleroval, jde především o to, aby se člověk, který potřebuje radu a pomoc, k ní vůbec dostal. Rychle, jasně a srozumitelně - t.j. jednoduše. To je důvod, proč do vás občas rejpnu. Ber to tak, jako by jsi měl na opuštěné silnici poruchu na autě, zavoláš si o pomoc a pak přijde tohle. Takhle tam zkysneš do zimy a spíše ti pomůže ten, co tam projede se sněžným pluhem. Rozumíme si?
Logout (4018)|13.8.2008 23:00
Nevim, moc Ti nerozumim. IMHO jednoduchá odpověď na složitou otázku je většinou špatná odpověď. Když mi najednou přestane ject auto, a kamarád mi poradí, že mám dolejt benzín, tak mi to je na nic, když se mi např. vysypalo turbo.... Spíš Ti pomůže člověk, kterej se nejdřív pořádně ptá a pak Ti doporučí vyměnit ten ucpanej vstřik....

PS: Windows v reálnym režimu nejedou od verze tušim 3.0. A pokud nejedou v reálnym režimu, tak virtuální paměť používaj vždy. Takže jaksi vypnout nelze. Jak ji nepoužít vim - eště bych někde možná našel instalačky dosu... Možná myslíš zakázat swap file?
Blablatla (5)|15.8.2008 08:28
No tak sem se k testu jeste nedostal, protoze jsem byl pryc, ale hodlam to v nejblizsi dobe udelat. Ta goldmemory se ma nechat pustena taky 7hodin? A jeste teda, neda se to nak rozkouskovat, ze jeden den to pobezi 2h, druhy 2h a treti 1?
Logout (4018)|15.8.2008 11:08
No, lepší je nechat ji běžet třeba přes noc, ale pokud Ti to pravidelně padá při zapnutí některejch aplikací, tak by to musela bejt velká chyba, která by se IMHO projevila rychle. Takže pro základní test by měl stačit jeden cyklus. Samozřejmě jistota je víc.... Rozdělovat to nemá imho takovej efekt, občas se chyby projevjej až po déletrvajícím zatížení - ale to evidšentně není tvůj případ.
hyro (80)|16.8.2008 14:43
Kdyby uzivatel odpovedel na otazku, tak se tady nemusime hadat... Kdyby poslal to oc jsem ho zadal...

Zadna pamet v haji neni... nestane se, ze by se nahraval ovladac cehokoliv na stejne misto dvakrat... je to problem s jednim konkeretnim ovladacem na jehoz jmeno si momentalne nemohu vzpomenout... resil jsem toto u driveru dodavanych s GK od ASUS...

to Blablatla: ukaz mi prosim spravce uloh... Za predpokladu, ze mas GK od ASUSU, tak dokazu pomoci

to Challenger_ii: Proč se mi zdá, že víš vše nejlépe? Všichni tu máme určité teorie... Všechny z určitého úhlu reálné, ale uživatel od první otázky neposkytl žádné nové relevantní údaje... Hádat se můžete v hospodě...
Blablatla (5)|18.8.2008 15:01
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
enjoy :P