Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 42

Téma: Zálohování

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele dzandra
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    1,398

    Vážení, mám problém, potřebuji co nejjednodušeji vymyslet zálohování stanic. Momentálně mi to funguje že po přihlášení do domény se stanicím zálohují soubory na nas1100(na stanici se vyztvoří archiv a překopčí se). Vzhledem k tomu, že je to asi 300 stanici se po ránu vytíženost této mašinky je celkem velká. A jelikož mám nas1000 zařízení dvě, potřeboval bych stanice rozhazovat náhodně mezi ně(to si přeje šéf), já bych byl pro rozdělení zálohování podle abecedy(a-l nas1, zbytek nas2), ale to je vedlejší. Script mám vyřešen,že v případě výpadku jednoho zařízení se automaticky stanice zálohují na to druhé, ale jaksi to náhodné přepínání mě nanapadá.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Mozno aj podla IP napr. parne, neparne. Alebo podla zoznamu.

    Napr. 2 zoznamy a polovica sa bude zalohovat na jednu IP, polovica na druhu.
    Ked nebude primarny dostupny, pojde to na zalozny /druhy/.

    Alebo rozdelovat to podla sekund - napr. kazda minuta ma sekundy a kazde cislo sa opakuje
    raz za desat sekund. Podla casu. Napr. 0,1,2,3,4 by priradilo na server 1. Pre 5,6,7,8,9 na server 2.
    Cize uzivatel by sa prihlasil napr. (13:20:19), tak by isiel na server 2. Alebo (13:20:20), (13:20:21), (13:20:24) na server 1. Zase (13:20:25) uz na server 2.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele dzandra
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    1,398

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Mozno aj podla IP napr. parne, neparne. Alebo podla zoznamu.

    Napr. 2 zoznamy a polovica sa bude zalohovat na jednu IP, polovica na druhu.
    Ked nebude primarny dostupny, pojde to na zalozny /druhy/.

    Alebo rozdelovat to podla sekund - napr. kazda minuta ma sekundy a kazde cislo sa opakuje
    raz za desat sekund. Podla casu. Napr. 0,1,2,3,4 by priradilo na server 1. Pre 5,6,7,8,9 na server 2.
    Cize uzivatel by sa prihlasil napr. (13:20:19), tak by isiel na server 2. Alebo (13:20:20), (13:20:21), (13:20:24) na server 1. Zase (13:20:25) uz na server 2.
    No ty sekundy jsou celkem velice pěkný nápad. Zkusím to vytvořit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Taktiez by sa mozno dalo postupovat aj so zakomponovanim odozvy:

    pouzit klasicky ping s urcitym poctom opakovanim, kde odozva by bola vynutena do X milisekund a pri urcitej velkosti testovacieho paketu. Odsledovat standard, kedy je server nezatazeny, vtedy typicku hodnotu. A potom, ak je mimo tolerancie, by to preplo na druhy server. Tam skusilo tiez test. Ak by bol test OK, mohlo by to skusit odoslat. Ak by to bolo tiez mimo tolerancie, skusilo by to zapisat na jeden zo serverov /ci uz prvy ci druhy/, alebo by pockalo 5 minut a potom skusilo testy zopakovat. Teda ak je to prijatelne cakat na uzivatela tolko.

    Tak isto je mozne riesit upload dat vo volnej sirke pasma, povedzme mu dat kopirovat rychlostou cca iba 10 mbps. Sice bude dlhsie trvat zaloha, ale do urcitej velkosti je to rozdiel iba par minut a nemusi byt taka zataz...

    Ak by sa v jednu dobu spustalo vela stanic naraz, tak je este moznost to kombinovat napr. s odlozenim spustania:

    - da sa kombinovat, ze spustenie prikazu ihned by sa vykonalo o X minut.

    Cize napr.
    - pri sekunde 0 - zalohuj na server 1
    - pri sekunde 1 - odloz zalohu o 1 minutu /na pozadi/ a potom zalohuj na server 1, pripadne spust PING test na vyhodnotenie zataze a podla toho prepni,
    - pri sekunde 2 - odloz zalohu o 2 minuty /na pozadi/ a potom zalohuj na server 1, pripadne spust PING test na vyhodnotenie zataze a podla toho prepni,
    - pri sekunde 3 - odloz zalohu o 3 minuty /na pozadi/ a potom zalohuj na server 1, pripadne spust PING test na vyhodnotenie zataze a podla toho prepni,
    - pri sekunde 4 - odloz zalohu o 4 minuty /na pozadi/ a potom zalohuj na server 1, pripadne spust PING test na vyhodnotenie zataze a podla toho prepni,

    - pri sekunde 5 - zalohuj na server 2
    - pri sekunde 6 - odloz zalohu o 1 minutu /na pozadi/ a potom zalohuj na server 2, pripadne spust PING test na vyhodnotenie zataze a podla toho prepni,
    - pri sekunde 7 - odloz zalohu o 2 minuty /na pozadi/ a potom zalohuj na server 2, pripadne spust PING test na vyhodnotenie zataze a podla toho prepni,
    - pri sekunde 7 - odloz zalohu o 3 minuty /na pozadi/ a potom zalohuj na server 2, pripadne spust PING test na vyhodnotenie zataze a podla toho prepni,
    - pri sekunde 8 - odloz zalohu o 4 minuty /na pozadi/ a potom zalohuj na server 2, pripadne spust PING test na vyhodnotenie zataze a podla toho prepni,
    - pri sekunde 9 - odloz zalohu o 5 minuty /na pozadi/ a potom zalohuj na server 2, pripadne spust PING test na vyhodnotenie zataze a podla toho prepni,

    Takto by to mohlo byt hadam dost nahodne aj pri vyssom pocte ludi Najlepsie, ak by tie NAS boli gigabitove a stanice fast ethernet. Samozrejme k tomu vhodne switche.
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 13-08-2008 v 16:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Nebo bys mohl NAS úplně obejít a zálohovat vzájemně na počítače, buď třeba jen na určitý počet vybraných nebo třeba vždycky o tři PC vedle (např. IP 10.1.193.1 bude zálohovat na 10.1.193.4, 10.1.193.2 na 10.0.193.5 apod.), kdyby to někdo ukradl . Jeden známý system builder to takhle dělá skoro všude, akorát mu jednou vykradli celou učebnu, tak přišel o všechno

    Záleží od počtu stanic, aby to místo NAS zase nepřetěžovalo switch Mohl bys to ale zkombinovat, že se bude zálohovat vzájemně na stanice a pak ještě na NAS. Dalo by se tím odlehčit síti pokud to nějak dobře časově nastavíš a zároveň díky rozhození dat bude větší šance na záchranu, kdyby třeba místnost se stanicemi nebo naopak s NAS vyhořela. Nevím, jak to vypadá, tak nemůžu soudit
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Ano, da sa zalohovat na stanice, ale ma to hacik.

    Stanica sa moze vypinat. Poruchy, dovolenky, choroby atd. A potom je po zalohach. Naviac data musia byt ulozene sukromne, t.j. nesmie sa nikto cudzi k nim dostat, takze by to chcelo sifrovane zalohy.

    Da sa to tak riesiet zalohami, ale zaloha v rovnakej lokalite neni zalohou. Napr. ako bolo povedane, mozu to byt zlodeji, co ukradnu vsetko. Alebo poziar, zaplava, ci uder blesku atd.

    Takze ak zalohovat na stanice, tak jedna zaloha by musela mat niekolko kopii v roznych lokalitach.

    Idealne by bolo mozno rozdelit rovnomerne zataz do viac lokalit, cize prikupit este par dalsich zariadeni. A tie by sa mohli napr. cez noc synchronizovat. Cize znicenie jedneho, v jednej lokalite by nebol problem. Pri viac kopiach staci, ak niekde ostane iba 1 kopia. Cize viac zalohovacich miest, vsetkych dobre chranene a jedno ako cierna skrinka, niekde tajne ulozene.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Dalo by se to dělat tak, že kdyby se nepodařilo na stanici připojit, hodilo by se to na jinou nebo na NAS. Nejlepší by stejně bylo zálohovat na stanice a pak to třeba později (kvůli zátěži v krátkém čase) stejně synchronizovat s NAS.

    Přístup by nebyl problém, dalo by se to do složky s omezený oprávěním (aby uživatel nemohl z ní číst) nebo třeba zmačené archivy s heslem, stejně se komprimují

    Dá se to celkem slušně rozházet, ale otázka je jestli se vyplatí psát tak složtý script, kde by to zálohovalo vždycky na PC vedle, eventulně jinam, pak ještě za nějaký čas synchonizovat s NAS
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Problem s PC je napr. ten, ze uzivatel ochorie a pol roka nebudu zalohy. Alebo zacne chodit na urcitu hodinu, urobi sa zaloha, alebo zaloha zacne a on vypne v jej priebehu pocitac a moze to robit pravidelne. Jednoducho zalohovat na nespolahlive PC sa da, ale chce to, aby to nerobilo 1 kopiu zalohy, ale viac kopii na rozne miesta. Iba tak sa moze clovek spolahnut na to.

    Lenze to by malo efekt, ze switch by bol zatazeny viac.

    Ako som uz pisal, kludne sa da kopirovat urcitou rychlostou a tak zaloha sa da robit aj cez velmi tenku linku, ktoru nemusi ani nijak extremne vytazovat....

    Naviac pri zalohovani na pocitace pri tom mnozstve stanic, by to bolo echt vela kombinacii, co kde kam zalohovat, aby sa v tom clovek potom rozumne vyznal.
    -------------------------------------------------------------
    Dalsia vec ako to riesit efektivne, bez zataze je - nenechat riadenie zaloh na stanice, ktore si to budu ukladat, ale nechat riadit zalohy server, ktory bude v urcitom intervale skenovat stanice a ak objavi zalohu, urobi prirastkovu kopiu. Stanica si najprv urobi zalohu lokalne a tato zaloha /napr. komprimovana/ si ju stiahne server k sebe... Takto moze server vzdy stahovat napr. len jednu stanicu maximalnou rychlostou /pripadne par stanic podla nastavenia/. Nebude sa tak zalohovat X stanic pomaly dlhu dobu, ale bude sa rychlo zalohovat stanicu po stanici. Doba priblizne rovnaka.
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 13-08-2008 v 19:42
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    202

    No možná je to úplně mimo, ale šel bych na to ještě jinak. Pokud se nepletu, tak na ty NASy vidíš normálně jako na sdílený složky ne? Takže stanice AA začne kopírovat na NAS1, vytvoří si složku S1. Stanice BB začne kopírovat taky, ale na NAS1 najde složku S1 - aha, tam už někdo kopíruje, tak mrkne do NAS2 (pokud je dostupný) a prostě si vybere ten NAS kde je k aktuálnímu datu založeno méně složek od stanic, takže pořadí se bude určovat jen od rychlosti vytvoření zálohy a kopírování se bude střídat podle vytíženosti NAS.

    Jednoduchým principem (např. doplnění pomocného souboru jako "příznak" kopírování a jeho zrušení po skončení kopírování) by se dalo dosáhnout i stavu kdy by nikdy nekopírovalo víc než daný počet stanic a zbytek by čekal ve frontě.

    Podobně by šlo v budoucnu i rozšiřovat počet NAS a zátěž by se plynule rozkládala na všechny dostupné na síti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Kdyz slysim "zalohovani na stanice" beha mi mraz po zadech!

    Dzandro .. co za data z tech stanic potrebujes zalohovat?
    Naposledy upraveno uživatelem pas!k: 14-08-2008 v 07:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od Aigor Zobrazit příspěvek
    No možná je to úplně mimo, ale šel bych na to ještě jinak. Pokud se nepletu, tak na ty NASy vidíš normálně jako na sdílený složky ne? Takže stanice AA začne kopírovat na NAS1, vytvoří si složku S1. Stanice BB začne kopírovat taky, ale na NAS1 najde složku S1 - aha, tam už někdo kopíruje, tak mrkne do NAS2 (pokud je dostupný) a prostě si vybere ten NAS kde je k aktuálnímu datu založeno méně složek od stanic, takže pořadí se bude určovat jen od rychlosti vytvoření zálohy a kopírování se bude střídat podle vytíženosti NAS.

    Jednoduchým principem (např. doplnění pomocného souboru jako "příznak" kopírování a jeho zrušení po skončení kopírování) by se dalo dosáhnout i stavu kdy by nikdy nekopírovalo víc než daný počet stanic a zbytek by čekal ve frontě.

    Podobně by šlo v budoucnu i rozšiřovat počet NAS a zátěž by se plynule rozkládala na všechny dostupné na síti.
    Pri tom pocte stanic, by sa to nacakalo. Medzi tym by cakajuca stanica mohla byt vypnuta, alebo este lepsie, niekto by pri zalohovani vypol stanicu, ktora prave zalohuje. Priznak by ostal nezmeneny a ziadna zo stanic by nerobila zalohu, pretoze by si myslela, ze prebieha zalohovanie.

    pas!k
    problem so zalohovanim na stanicu je. To je fakt. Rozdiel je vsak so zalohovanim na stanice. Tiez to mam tak riesene a je to vskutku bezpecna zalezitost. To podstatne som zvyraznil - zalohovanie na STANICE. Cize mnozne cislo - hovori o VIAC kopiach tej istej zalohy. Pritom tie stanice su kazde v inej lokalite.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Pri tom pocte stanic, by sa to nacakalo. Medzi tym by cakajuca stanica mohla byt vypnuta, alebo este lepsie, niekto by pri zalohovani vypol stanicu, ktora prave zalohuje. Priznak by ostal nezmeneny a ziadna zo stanic by nerobila zalohu, pretoze by si myslela, ze prebieha zalohovanie.
    No ale problém s vypnutím stanice během zálohy máš vždycky, akorát když budou zálohovat všechny naráz, tak to bude pomalejší a riziko neúplné zálohy vzrůstá, protože to trvá dlouho.

    Takže by to asi tak i tak chtělo zařídit, aby se PC vypínalo až po odeslání zálohy na NAS. A uživatele instruovat, aby PC nikdy nevypínali násilně tlačítkem
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    No ale problém s vypnutím stanice během zálohy máš vždycky, akorát když budou zálohovat všechny naráz, tak to bude pomalejší a riziko neúplné zálohy vzrůstá, protože to trvá dlouho.

    Takže by to asi tak i tak chtělo zařídit, aby se PC vypínalo až po odeslání zálohy na NAS. A uživatele instruovat, aby PC nikdy nevypínali násilně tlačítkem
    Ked sa zalohuje povedzme vsetci naraz a kopirovalo by to vsetky stanice cca pol hodinu a prerusia to vsetci po 10 minutach, tak neni zaloha ziadna. Samozrejme realne to vsetci nevypnu, ale kto to vypne, ma po zalohe.

    Ak sa to kopiruje po jednom a po 10 minutach by to vypli, tak povedzme stvrtina z tych PC by uz mala zalohy hotove.

    Spekulovanie o tom, kedy vypinanat zalohu je bezpredmetne. Nemoze niekto vypnut uzivatelovi system, ten moze na tom este robit a urcite nebude cakat na nejake zalohy, ale vypne to. V tom pripade je jednou z moznosti pouzivanie prirastkoveho kopirovania, ze po vypnuti prihra zbytok zaloh, ked bude system online. ALEBO sa pouzije kopirovanie, ak je to velky archiv, ze nadviaze na padnute spojenie suboru, akonahle to bude mozne.

    Instruovat uzivatelov k niecomu - tu cesta nevedie. Snazim sa o to uz roky a vzdy to chapu a za nejaky ten cas si urobia po svojom... Na to sa proste spoliehat vobec neda
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Spekulovanie o tom, kedy vypinanat zalohu je bezpredmetne. Nemoze niekto vypnut uzivatelovi system, ten moze na tom este robit a urcite nebude cakat na nejake zalohy, ale vypne to. V tom pripade je jednou z moznosti pouzivanie prirastkoveho kopirovania, ze po vypnuti prihra zbytok zaloh, ked bude system online. ALEBO sa pouzije kopirovanie, ak je to velky archiv, ze nadviaze na padnute spojenie suboru, akonahle to bude mozne.

    Instruovat uzivatelov k niecomu - tu cesta nevedie. Snazim sa o to uz roky a vzdy to chapu a za nejaky ten cas si urobia po svojom... Na to sa proste spoliehat vobec neda
    Neříkám vypínat někomu systém, ale naopak až on bude chtít vypnout PC, tak to se nevypne hned, ale samo až se dokončí záloha. Navazovat na předchozí zálohu je k ničemu, protože pokud jsem to pochopil, záloha se dělá po každém zapnutí nová.

    Co se týká instruktáží - myslím, že jasně říct tvrdému vypínání tlačítkem NE snačí Nevím, jak to máš řešeno ty, čeho se instruktáže týkají a jaký to má dopad na chod firmy, ale pokud se jedná u určitá vytvořená pevná pravidla, jejichž porušení může ohrozit chod firmy (jako ztráta dat, zcizení dat apod.), tak zkus prosadit eventuelně nějaké sankce. Je přece normální chodit včas do práce, tak stejně tak by mělo být normální dodržovat pevná daná pravidla. Některé organizace myslím takovou položku mívají i ve smluvě Dneska se bezpečnost nevyplatí podceňovat...

    dzandra: co to je vlastně za firmu a co se zálohuje ? 300 stanic je už dost. Co jsem měl možnost pochytit, tak při takovém množství už se to mnohdy řeší spíš sdíleným(i) serverem(servery), kde uživatelé pracují se soubory umístěnými na serveru. Ten je pak zálohovaný kompletně. Možná by to bylo jednodušší než nějaké zálohování jednotlivých stanic, protože to prostě je zátěž v krátkém čase, rozkládat to na delší čas přináší složitější skripty a další riziko nedokončení záloh. Takhle by si ráno přišli, otevřeli si soubory, pracovali s nimi, uložili zase na server apod., pro síť dle mého názoru menší zátěž. A zálohování jediného serveru je pak hračka, to se můžeš dělat třeba v noci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Pavel Boček

    Nadvazovanie na zalohu vyznam ma. Pretoze, moze byt chyba v zalohe, v subore, zmaze ci prepise sa nahodou, virom atd. povodny subor, alebo treba mat nejaku verziu suboru z minulosti. Takze po zapnuti sa pokracuje v starej zalohe, plus sa dohra nova zaloha. Problem s vypinanim by vsak ostaval...

    Co sa tyka instruktaze - tak moze to vysvetlovat clovek kdekomu, prakticky vsak zbytocne. Ked sa to vypne, v 99.99999 percentach pripadov neni dokaz, kto to vypol Napr. niekto zmackne tlacitko pre vypnutie na klavesnici, ci da sleep rezim, alebo vypne zdroj, ci vytiahne elektriku zo siete. Je jedno, ze to clovek niekomu povie, ked to moze vypnut X dalsich ludi o ktorych instruktor ani nevie. Alebo ludia zabudaju. A robit na niekoho bububu, je zbytocne - pretoze siahnut na plat sa da podla zakona iba za urcitych podmienok a moze to urobit iba dotycna osoba. A ak sa prerusi zaloha, nikomu sa nic nestalo, ziadna skoda nevznikla, takze vycislenie potencionalnej skody je tiez problem. Taktiez dotknutej osobe sa to nemusi pacit a TAZKO je JEDNOZNACNE NIEKOMU NIECO DOKAZAT.... Tiez som mal podobne predstavy, ale personalni manazeri po informaciach od pravnikov + odborarov ma rychlo vyviedli z omylu

    Ad praca na serveri:
    ano, pri tom pocte stanic by to bola asi velmi vhodna alternativa. Otazkou je, aka rychla je siet, server a hlavne ake velke data sa prenasaju. Predpokladam, ze ak by konstrukter napr. pracoval s gigabajtovymi datami a mal cakat na odozvu siete pri kazdom ulozeni, tak by to bol problem. Potom by pre cast firmy este ostavala moznost pracovat v ramci terminalovych sluzieb, ze by sa robilo s datami na serveri a nic by sa netahalo na stanicu. Narocnost na siet minimalna a zalohovanie by bolo mozne. Ak tie data nie su nejak velke, tak mat to na serveri by bolo idealne. Problemom vsak by ostavalo, ze ten server ako centralizovana komponenta by sa stal zivotne dolezitym a jeho vypadok by bol problem. Cize tam by muselo byt velmi dobre poriesene servis + opravy, nahradne diely atd. Toto sa v dost firmach opomina, kde sa sustredia na to iba mat server. Pri poruchach, ak to nemaju systemovo riesene, si mozu potom trhat vlasy

    Otazne vsak je tiez aj zaloha takeho servera. Pokial je niekde IT stredisko s viac ludmi, tak to problem neni. Problemom je vsak, ak je na to 1 clovek, pretoze potom sa na zalohovanie servera neda spolahnut /dovolenky, choroby, zabudlivost atd/ - kde by musel vymienat napr. pasky. Nepomohla by ani paskova kniznica, pretoze tie pasky treba vytiahnut a odniest z lokality na bezpecne miesto. Kedze pri prenose, zalohovani je mozna tiez chyba, treba minimalne 2 kopie na 2 paskach do dvoch lokalit. Cize bez presnejsich informacii moze clovek len hadat, co by sa vsetko dalo robit...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Zálohování dat
    Od ttkk v sekci Software denní potřeby
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 31-08-2014, 18:11
  2. Záloha dat: Zálohování na DVD
    Od srsen v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 31-01-2010, 21:49
  3. Záloha dat: Zálohování dat
    Od kingm v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 11-11-2008, 18:53
  4. NAS box a zalohovani
    Od ICEBOSS v sekci Sítě
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 23-11-2007, 12:31
  5. Záloha dat: Zálohování dat
    Od Encore1106 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 28-09-2007, 12:22