Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC nenaběhne

kuzmic11 (4)|14.8.2008 22:12
Dobrý večer,
chtěl bych poprosit o radu. Zapnul jsem svůj počítač a nebylo možné najet do windows xp které tam mám naistalované. Po úvodní obarazovce kde se ukazují disky, mechaniky atd. se mi objevil nějaký nápis, bohužel ten jsem si nezaznamenal. Protože se mi něco podobného stalo na starším pc, automaticky jsem najel do biosu a nastavil optimální nastavení, uložil a nechal znovu naběhnout. To ale nepomohlo a místo toho se mi začalo objevovat toto: viz obrázky. Před touto událostí jsem na počítači nedělal nic co by takovouto věc mohlo způsobit. Předem děkuji za pomoc.

Pc:

procesor: amd 3200
grafika: 6600gt
ram: 1GB
disk: wd 320GB
základní deska: asus - označení nevím:-(
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
Pavel Boček (4169)|14.8.2008 22:20
Podívej se do BIOSu do nastavení bootování a dej si jako první disk. Nastavení do defaultu se na předchozí pozice dalo bootování z CD/DVD a přes síť.

Mám ale obavu, že se mohlo s diskem něco stát, nešlo-li z něj najet do XP. Detekuje se ti vůbec ?
kuzmic11 (4)|14.8.2008 22:27
To teda není moc veselé:-(.Bootování jsem přehodit nezkoušel. Když jsem se ho pokusil v biosu detekovat ani na jedné pozici mi to nic nenašlo. Před chvílí jsem ten disk zkoušel v jiným pc, jako slave a tam normálně běží i se všemi daty.
kuzmic11 (4)|14.8.2008 22:34
změna bootování bohužel nepomohla:-(.
Pavel Boček (4169)|14.8.2008 22:36
[QUOTE=kuzmic11;151910]To teda není moc veselé:-(.Bootování jsem přehodit nezkoušel. Když jsem se ho pokusil v biosu detekovat ani na jedné pozici mi to nic nenašlo. Před chvílí jsem ten disk zkoušel v jiným pc, jako slave a tam normálně běží i se všemi daty.[/QUOTE]

Zkontroluj kabel, případně zkus jiný, pokud v jiném PC jde, bude chyba někde kolem tohoto.

Co tam je za zdroj ?
astec (1823)|14.8.2008 22:37
Tak v tomto přípdě asi opravná instalace WIN. Nebo reinstal. Po zazálohování dat.
kuzmic11 (4)|14.8.2008 22:43
Sata kabelem to není, ten jsem zkoušel jako jednu z prvních variant a u kamoša jsem ten disk zkoušel s tím samým kabelem co používám a normálně to najelo jako slave. Reinstal win, ale když mi to nenadetekuje disk tak to nepůjde, ne?bohužel cd s widlema tu nikde jak na potvoru nemám:-(. Zdroj je tam nějakej obyč co byl v case - 400W nic extra, doposavať to ale s ním jelo. deska se zdá být dobrá, při startu normálně svítí a aji pípne.
Pavel Boček (4169)|14.8.2008 22:49
SATA jako slave ? Coto ? :notsure Vždyť je na každém kanále jeden disk, vždycky jako master :runaway

Rozbíhá se vůbec ? Je slyšet že startuje a běží ? Pokud je zdroj křáp, tak by nebylo poprvé kdyby odcházel disk/zdroj a HDD se nerozjel...
Logout (4018)|15.8.2008 00:03
Pokud se teda ten disk rozjede, tak první, co bych udělal, je restartování CMOSKY. Pokud ani pak to ten hard nenajde, tak ještě zkusit jinej port na desce. Pokud ani poté ne, tak je to buď vadnej zdroj, nebo deska.