Acer eRecovery
Přeji dobrý den. Před nějakou dobou jsem tu s jinými uživateli řešil reinstalaci Windows vista a nakonec to skončilo instalem Xpček. Nyní jsem při brouzdání po netu zjistil, že se na noteboocích Acer vyskytuje skrytý oddíl pevného disku, na kterém je Acer eRecovery a zřejmě i samotný OS ( v mém případě W.Vista home premium 32bit). Přestože mám nainstalovaný momentálně W. XP, rád bych na Visty přešel (prosím žádné téma XP vs. Vista) a proto bych se chtěl zeptat, jak se eRecovery spouští a zda mi může vrátit notebook do stavu, jako z obchodu. Děkuji za přip. pomoc.
Zdravím nejsem si úplně stoprocentně jistý ale mám pocit že skrytý oddíl představuje jen jakousi verzi konzole pro zotavení která umožní zkopírování systémových souborů ze zálohy při pádu nebo havárii systému. Tuším že neobsahuje klasický instalátor a je to podobné jako recovery CD s XPčkami které umožní opravu ale ne reinstalaci.
Myslím si totéž. Ono totiž k notebookům nebývá dodáváno instalační médium(čest vyjímkám), avšak uživatel je po prvním spuštění vyzván k tomu, aby si vytvořil zálohu systému, ze které potom může provést obnovu(instalaci). Na recovery partition bývají třeba drivery. I když na některých třeba instalace byla, dnes je to většinou řešeno právě zálohou systému pro obnovení.
Tak co jsem dělal recovery dvdčka tak u několika druhu NTB mě to po doinstalovani systemu vyzvalo na vytvoreni Recovery nebo u toho Aceru byla utulita Erecovery a pres ni to snad taky slo udelat. Sice si ted nejsem uplne jist pac je to uz delsi dobu co sem to delal, ale melo by to jit. Z toho oddilu si myslim, ze recovery neudelas, to se melo delat pri prvnim najeti Vist.
mno nemate pravdu.
na tom skrytym oddile je image OS i s driverama a veskere defaultni nastaveni oddilu na disku.
ten eroceverz se aktivuje zkratkou ALT+F10, kterou musis mackat pote co se ti objevi ta "bila obrazovka", respektive ne hnedka ale po chvilce.
zkus to nekolikrat ne vzdy zastihnes spravnej okamzik.
pak tam zvolis recover to factory default a (muze tam byt defaulti heslo ktere je = 000000) pak zvolis jazykovou verzi pokud tam teda bude na vyber.
ovsem pozor pokud to pouzijes tak ti ten erecoverz manazer zformatuje cely hdd a vytvori partition jak to bylo pri koupi - takze si vse zazalohuj.
pak se ti vsecko nakopiruje a pote se restartuje a spusti se ti instalacka
je tu jeste moznost toho ze si si to pri tom instalovani xpecek mohl nak poskodit a nebude ti to fungovat ...
na tom skrytym oddile je image OS i s driverama a veskere defaultni nastaveni oddilu na disku.
ten eroceverz se aktivuje zkratkou ALT+F10, kterou musis mackat pote co se ti objevi ta "bila obrazovka", respektive ne hnedka ale po chvilce.
zkus to nekolikrat ne vzdy zastihnes spravnej okamzik.
pak tam zvolis recover to factory default a (muze tam byt defaulti heslo ktere je = 000000) pak zvolis jazykovou verzi pokud tam teda bude na vyber.
ovsem pozor pokud to pouzijes tak ti ten erecoverz manazer zformatuje cely hdd a vytvori partition jak to bylo pri koupi - takze si vse zazalohuj.
pak se ti vsecko nakopiruje a pote se restartuje a spusti se ti instalacka
je tu jeste moznost toho ze si si to pri tom instalovani xpecek mohl nak poskodit a nebude ti to fungovat ...
Děkuji moc za rady a pomoc. Teď už to bude chtít trochu štěstí a snad ten NB dám dopořádku. Děkuji. Dám vědět jak jsem dopadl.
EDIT: Ještě mě tak napadlo: mám originální MS office 2007 pro studenty a domácnosti (= pouze 3 nainstalování) a proto bych se chtěl zeptat, zda se třemi instalacemi míní instalace na 3 rozdílná pc (pozná se podle zákl. desky) nebo čistě tři zadání CDkey a šmitec. Zbývá mi teoreticky ještě jedna instalace, ale nerad bych ji promarnil. Děkuji za odpověď.
EDIT: Ještě mě tak napadlo: mám originální MS office 2007 pro studenty a domácnosti (= pouze 3 nainstalování) a proto bych se chtěl zeptat, zda se třemi instalacemi míní instalace na 3 rozdílná pc (pozná se podle zákl. desky) nebo čistě tři zadání CDkey a šmitec. Zbývá mi teoreticky ještě jedna instalace, ale nerad bych ji promarnil. Děkuji za odpověď.
Děkuji za pomoc. Napadla mě ale ještě jedna otázka: Půjde po takovéto přeinstalaci OS aktivovat Vista? Nerad bych skončil jen s verzí pro 30 dní, přesto by mohl mít Acer nějakou verzi, u které třeba není aktivace potřeba. Neví někdo, nebo s tím nemá zkušenosti?
Pokud ta licence patří k tomu notebooku, pak je úplně jedno, jak s notebookem nakládáš, licence Visty je stále vázána na notebook (na spodní straně bys měl mít COA štítek). Takže pokud se za rok rozhodneš nainstalovat znovu Vistu, licenci stále máš. Toto by platilo, i kdybys koupil notebook bez OS, k tomu přikoupil OEM Vistu, nainstaloval a aktivoval(tím dojde ke svázáni licence s daným notebookem). Kdybys ji pak zrušil a rok používal třeba linux, licence je stále platná na tom notebooku a po čase ji můžeš znovu nainstalovat.
Tak se vyskytl menší problém. Ať mačkám alt + F10 jak chci, stále se nic neděje. Samozřejmě to mačkám při bíle obrazovce ACER ale nic se neděje a normálně naběhne XP. Jinak skrytý oddíl je podle počítače v pořádku a měl by fungovat. Nevíte prosím někdo co s tím? Není něco špatně nastaveno v biosu?
EDIT: přináším update situace: prostřednictvím programu Partition magic jsem nabootoval systém ze skrytého oddílu a tím jsem se dostal k Acer erecovery. Tam na mě ale čeká jen několik možností: "restore from backup" (který jsem si ale neudělal) a nebo "restore drivers". Dále je tam test paměti atd. Už jsem vzdal šance na fungující vistu na tomto notebooku ale mám jiný problém. Nemohu se dostat zpěk k fungujícím XPčkům, které mám nainstalované a funkční. Kdykoli totiž zapnu pc, začne nabíhat windows vista ze skratého oddílu. Nevíte, jak se zase vrátit k XPčkům? Napadá mě přes bios, ale v tom je nastaven na prvním místě v bootování pevný disk a to je vše. Děkuji za případnou pomoc.
EDIT: přináším update situace: prostřednictvím programu Partition magic jsem nabootoval systém ze skrytého oddílu a tím jsem se dostal k Acer erecovery. Tam na mě ale čeká jen několik možností: "restore from backup" (který jsem si ale neudělal) a nebo "restore drivers". Dále je tam test paměti atd. Už jsem vzdal šance na fungující vistu na tomto notebooku ale mám jiný problém. Nemohu se dostat zpěk k fungujícím XPčkům, které mám nainstalované a funkční. Kdykoli totiž zapnu pc, začne nabíhat windows vista ze skratého oddílu. Nevíte, jak se zase vrátit k XPčkům? Napadá mě přes bios, ale v tom je nastaven na prvním místě v bootování pevný disk a to je vše. Děkuji za případnou pomoc.
[QUOTE=centurion_CZ;159626]Tak se vyskytl menší problém. Ať mačkám alt + F10 jak chci, stále se nic neděje. Samozřejmě to mačkám při bíle obrazovce ACER ale nic se neděje a normálně naběhne XP. Jinak skrytý oddíl je podle počítače v pořádku a měl by fungovat. Nevíte prosím někdo co s tím? Není něco špatně nastaveno v biosu?
EDIT: přináším update situace: prostřednictvím programu Partition magic jsem nabootoval systém ze skrytého oddílu a tím jsem se dostal k Acer erecovery. Tam na mě ale čeká jen několik možností: "restore from backup" (který jsem si ale neudělal) a nebo "restore drivers". Dále je tam test paměti atd. Už jsem vzdal šance na fungující vistu na tomto notebooku ale mám jiný problém. Nemohu se dostat zpěk k fungujícím XPčkům, které mám nainstalované a funkční. Kdykoli totiž zapnu pc, začne nabíhat windows vista ze skratého oddílu. Nevíte, jak se zase vrátit k XPčkům? Napadá mě přes bios, ale v tom je nastaven na prvním místě v bootování pevný disk a to je vše. Děkuji za případnou pomoc.[/QUOTE]
restore to factory default tak neni ?
jinac zkus vybrat ten restore from backup a tam pod tim mozna bude ten vyber mezi zalohou z CD/DVD a zalohou z HDD -> tj ten restore to factory default ci neco podobne.
jeste k te aktivaci. szstem obnoveny pomoci recovery manazeru je uz aktivovan a plne funkcni neni treba uz nic dodatecne aktivovat ...
EDIT: přináším update situace: prostřednictvím programu Partition magic jsem nabootoval systém ze skrytého oddílu a tím jsem se dostal k Acer erecovery. Tam na mě ale čeká jen několik možností: "restore from backup" (který jsem si ale neudělal) a nebo "restore drivers". Dále je tam test paměti atd. Už jsem vzdal šance na fungující vistu na tomto notebooku ale mám jiný problém. Nemohu se dostat zpěk k fungujícím XPčkům, které mám nainstalované a funkční. Kdykoli totiž zapnu pc, začne nabíhat windows vista ze skratého oddílu. Nevíte, jak se zase vrátit k XPčkům? Napadá mě přes bios, ale v tom je nastaven na prvním místě v bootování pevný disk a to je vše. Děkuji za případnou pomoc.[/QUOTE]
restore to factory default tak neni ?
jinac zkus vybrat ten restore from backup a tam pod tim mozna bude ten vyber mezi zalohou z CD/DVD a zalohou z HDD -> tj ten restore to factory default ci neco podobne.
jeste k te aktivaci. szstem obnoveny pomoci recovery manazeru je uz aktivovan a plne funkcni neni treba uz nic dodatecne aktivovat ...
no, bohůžel tam ta funkce nebyla a tak jsem se vrátil zpět k xpčkům, ale mám problém: nemůžu sehnat ovladač na kartu ATI HD2400 XT. Ovladače od ati mi způsobují různé zdeformování obrazu a na stránkách Aceru je driver, který v sobě vůbec nemá podporu mé karty (no jo, acer...)... Nevíte prosím někdo, kde bych ovladač sehnal?
[QUOTE=centurion_CZ;159855]no, bohůžel tam ta funkce nebyla a tak jsem se vrátil zpět k xpčkům, ale mám problém: nemůžu sehnat ovladač na kartu ATI HD2400 XT. Ovladače od ati mi způsobují různé zdeformování obrazu a na stránkách Aceru je driver, který v sobě vůbec nemá podporu mé karty (no jo, acer...)... Nevíte prosím někdo, kde bych ovladač sehnal?[/QUOTE]
no a nejsou nahodou ty drivery na acer stranakach jen pro visty ?
jinac osobne teda nevim kde by jsi jinde nez u aceru ten ovladac mohl sehnat ...
no a nejsou nahodou ty drivery na acer stranakach jen pro visty ?
jinac osobne teda nevim kde by jsi jinde nez u aceru ten ovladac mohl sehnat ...
[QUOTE=Ballnazzar;160060]no a nejsou nahodou ty drivery na acer stranakach jen pro visty ?
jinac osobne teda nevim kde by jsi jinde nez u aceru ten ovladac mohl sehnat ...[/QUOTE]
to jsem zkoušel, ale jsou to skutečně ovladače na visty... Nakonec pomohl program Mobility modder, ale děkuji za pomoc...
jinac osobne teda nevim kde by jsi jinde nez u aceru ten ovladac mohl sehnat ...[/QUOTE]
to jsem zkoušel, ale jsou to skutečně ovladače na visty... Nakonec pomohl program Mobility modder, ale děkuji za pomoc...