Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 44

Téma: Vadný disk WD6400AAKS ???

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Tico_BJ
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    45

    Mám problém s diskem WD6400AAKS...

    Do teď jsem měl IDE disk, pracoval dobře, bez problémů. Koupil jsem si SATA Disk Western Digital 640GB (WD6400AAKS), fungoval nějaké dva dny, pak zatuhl system, nenaběhl už při restartu. Tak jsem nabootoval system z toho IDE disku, pustil se checkdisk na WDčku a zatuhl při kontrole. Musel jsem odebrat celou tu logickou jednotku na WD, pak to naběhlo. Nainstaloval jsem znovu windows, nějaký dva dny to šlapalo, pak to zatuhlo znovu, odebral jsem zas ten samý oddíl, naběhla aspoň druhá část disku (mam ho dělenej na dvě části), při kopírování dat na IDE disk, pc opět zatuhl a už nešel ani ten druhej oddíl. Disk jsem vrátil, dali mi nový kus.

    Prodejce nevěděl přesnou chybu disku, prý v případě výměny zřejmě vadný model. Předevčírem jsem nainstaloval windows, všechno šlapalo v pohodě. Nyní počítač zas nenaběhnul. Takže asi stejnej problém s jinym diskem. Tenhle druhej jsem zkusil připojit do jinýho slotu. Teď kde je problém? Deska? Ovladače desky? Nebo by to mohl být zdroj?(mám Trust 500W) Nebo je problém s těmito disky? Nějaká sériová chyba?? Stěžují si i jiní lidé, co disk koupili nebo mám problémy jenom já?
    *
    Jinak ještě doplnim, že se nakonec disk povedlo rozjet, trvalo asi 5 minut, než se loadovací stránka Windowsů změnila, naběhl mi wallpaper a asi další 3 minuty se nic nedělo, pak najel zbytek, už normálně. Zkusil jsem restart, všechno v pohodě. Mam ale obavy, aby to zas nepadlo celý a přišel jsem o data.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Co říká SMART? To je první věc, kterou při problémech s disky zjišťuji.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Jak otestovat disk viz. např http://www.svethardware.cz/forum/sho...light=smartctl

    Setkal jsem se teda i s divností, kdy měl problém s diskem samotný BIOS SATA řadiče ICH9R a zatuhl při detekci disku ještě před "normálním" BIOSem. Dodavatel disk po reklamaci vrátil s tím, že pomohlo disk vyndat, vypnout AHCI, disk přerozdělit a zapnout AHCI. Nechápu jak na to přišel.

    Doplnění: zdroj je taky pravděpodobná příčina. Občas se PC chová se zdrojem, který je těsně před smrtí, právě tak, že po přidání čehokoliv je nestabilní a nenabootuje třeba prvních 10min po zapnutí a po odebrání prakticky libovolné komponenty je to lepší. Někdy se zdrojem odejde i deska a výměna zdroje pak koupi nového PC třeba jen o měsíc odsune. To je ale nejhorší případ.
    Ještě zkus pro jistotu memtest86+ a paměť. Z linuxu je na testy paměti a disku dobrý třeba systemrescuecd a na něm memtest v bootmenu a smartctl popsaný v příspěvku
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 20-08-2008 v 18:05
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Tico_BJ
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    45

    Výsledek testu v HD Tune:

    Kód:
    HD Tune: WDC WD6400AAKS-22A7B Benchmark
    
    Transfer Rate Minimum : 0.9 MB/sec
    Transfer Rate Maximum : 103.8 MB/sec
    Transfer Rate Average : 58.6 MB/sec
    Access Time           : 12.5 ms
    Burst Rate            : 89.9 MB/sec
    CPU Usage             : 11.9%
    
    HD Tune: WDC WD6400AAKS-22A7B Information
    
    Firmware version : 01.03B01
    Serial number    :      WD-WMASY1934106
    Capacity         : 596.2 GB (~640.1 GB)
    Buffer size      : 16384 KB
    Standard         : ATA/ATAPI-8 - SATA/300
    Supported mode   : UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133)
    Current mode     : UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133)
    
    S.M.A.R.T                    : yes
    48-bit Address               : yes
    Read Look-Ahead              : yes
    Write Cache                  : yes
    Host Protected Area          : yes
    Device Configuration Overlay : yes
    Automatic Acoustic Managment : yes
    Power Managment              : yes
    Advanced Power Managment     : no
    Power-up in Standby          : yes
    Security Mode                : yes
    Firmware Upgradable          : yes
    
    Partition     : 1
    Drive letter  : C:\
    Label         : 
    Capacity      : 49999 MB
    Usage         : 17.22%
    Type          : NTFS
    Bootable      : Yes
    
    Partition     : 2
    Drive letter  : D:\
    Label         : Data
    Capacity      : 560470 MB
    Usage         : 15.19%
    Type          : NTFS
    Bootable      : No
    
    HD Tune: WDC WD6400AAKS-22A7B Health
    
    ID                              Current  Worst    ThresholdData     Status   
    (01) Raw Read Error Rate        200      200      51       1        Ok       
    (03) Spin Up Time               157      156      21       5150     Ok       
    (04) Start/Stop Count           100      100      0        18       Ok       
    (05) Reallocated Sector Count   200      200      140      0        Ok       
    (07) Seek Error Rate            200      200      51       0        Ok       
    (09) Power On Hours Count       100      100      0        12       Ok       
    (0A) Spin Retry Count           100      253      51       0        Ok       
    (0B) Calibration Retry Count    100      253      51       0        Ok       
    (0C) Power Cycle Count          100      100      0        18       Ok       
    (C0) Power Off Retract Count    200      200      0        10       Ok       
    (C1) Load Cycle Count           200      200      0        18       Ok       
    (C2) Temperature                114      97       0        33       Ok       
    (C4) Reallocated Event Count    200      200      0        0        Ok       
    (C5) Current Pending Sector     200      200      0        1        Ok       
    (C6) Offline Uncorrectable      100      253      0        0        Ok       
    (C7) Ultra DMA CRC Error Count  200      200      0        0        Ok       
    (C8) Write Error Rate           100      253      51       0        Ok       
    
    Power On Time         : 12
    Health Status         : Ok
    Teplota disku se motala kolem 34 stupňů. Disk právě teď šlape jak má, právě na něm pracuju. Zatim netuhne. Včera jsem navíc mluvil s kamarádem, kterej má uplně stejnej problém se SATA diskem. Má 320GB, ale nebyl si jistej výrobcem. Každopádně popsal jeho problémy - instalace windowsů, dva dny šlapalo vše jak mělo, pak zatuhly a už je nepustil, přeformátoval disk, nainstaloval znova windows, dva až tři dny v pohodě, pak zátuh a zas konec. Uplně stejnej problém jako já, jiná deska, jinej procesor, jinej disk.

    Ještě dělam error scan. A Našlo mi to poškozený místa. Během testu šla teplota na nějakých 42-49 stupňů. Výsledek hodim hned, jak to bude hotový, trvá to.
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 21-08-2008 v 21:38 Důvod: CODE block
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Konečně mi jde registrace, tak můžu napsat od sebe...

    Dodělal jsem ten test disku, výsledek je tady:

    HD Tune: WDC WD6400AAKS-22A7B Error Scan

    Scanned data : 610236 MB
    Damaged Blocks : 0.0 %
    Elapsed Time : 122:47

    Je tam sice 0%, ale jeden blok se mi označil jako červenej, což je divný. V příloze je screenshot z HD Tune. Podle těchhle testů disk prošel v pohodě. Teď v současný době se taky chová, jako že je v pohodě. Nerad bych ale, abych uložil nějaký data, přestal zálohovat novinky a disk pak najednou odešel
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: HDTune_Error Scan_WDC WD6400AAKS-22A7B.png 
Zobrazení: 211 
Velikost: 31.3 KB 
ID: 6352  
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    A jak se to tváří, když disk otestuješ pomocí Data Lifeguard Diagnostic?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Citace Původně odesláno od whitebeardcz Zobrazit příspěvek
    .. ale jeden blok se mi označil jako červenej, což je divný.
    (C5) Current Pending Sector 200 200 0 1 Ok <-- jeden špatný sektor není úplně v pohodě.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Tak jsem pustil ten Data Lifeguard diagnostic - nejdřív jsem se pokusil o extended test, ale vytuhlo to při kontrole 2744575týho kousku. Musel jsem dát tvrdej restart, nereagovalo to na nic, nechal jsem to 15minut. Pak jsem pustil jenom ten quick test a výsledek je na obrázku, co je přiloženej...
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Test.JPG 
Zobrazení: 266 
Velikost: 49.6 KB 
ID: 6355  
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Použij samostatně bootovatelnou verzi (z diskety, či CD). Ta mi vždy doběhla do konce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Testoval jsi málo disků. Smartctl v podstatě testuje disk stejně jako utilitky od výrobce a opravdu se bývá výsledkem testu, že test nelze dokončit z důvodu chyby disku. Ono je celkem jedno jak disk otestovat, ale je dobré to použít při reklamaci. Smartctl narozdíl od primitivních prográmků co čtou hodnoty umí rychlý a kompletní test a zobrazit logy z posledních 5ti testů a případné logy ATA příkazů, při kterých došlo k chybě. Proto ho používám.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Ten Smartctl jsem jenom tak rychle hodil do vyhledavače a našlo mi to jenom nějaký linuxový odkazy. Jelikož jsem to chtěl rychle otestovat, abych věděl, kde je problém, HD Tune se našel okamžitě a pro windows, tak jsem sáhl po tom. Ten Smartctl existuje i pro windows nebo je to jenom pro Linux?

    Dneska odpoledne teda ještě zkusim tu dosovskou verzi WD Diagnostiky.

    Každopádně ten chybnej cluster tam asi teda je, takže to vypadá zas na reklamaci co? Pokud možno se toho prodejce zeptam na možnost výměny disku od jinýho výrobce, protože dva chybný disky za poslední dva týdny, tim jsem asi na WD trochu zanevřel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    1

    No a zkoušel jsi osadit ještě jiný disk, anebo alespoň tenhle SATA disk samotný, máš disk připojený přímo na desku? nebo máš SATA řadič třeba do PCI, Drivery máš předpokládám nejaktuálnější, stejně jako BIOS/Firmware (pokud máš extra řadič)?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele mstejska
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    2,919
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Tenhle SATA disk mi běží samotnej. Nemam pak připojenýho krom DVD nic. Ani na SATA, ani na IDE. Disk je připojenej přes kabel přímo do desky. Bez mezikarty do PCI. Drivery k desce mam nainstalovaný aktuální, co jsem našel na MSI. Ještě odpoledne zkusim ten Smartctl pro win nebo zkusim ten dosovskej.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Tak dneska ráno jsem pustil počítač s tim, že pustim tu diagnostiku smartctl, počítač zamrzl a už mi wokna nenaběhly. Nenaběhly ani ze starýho IDE disku, pokud jsem měl SATA připojenej. Pustil jsem system z xp instalací, naběhl fdisk, kde mi hlásil logickou jednotku, kde mam system, jako neformátovanou (neznámé). Takže jsem odstranil oddíl, windows z IDE disku najely jak měly, zazálohoval jsem z druhý datový logický jednotky SATA disku data na IDE disk a alou na reklamaci.

    Uvidim, co s tim udělají, ptal jsem se, jestli je možný při případný výměně disku, dostat disk jiný, třeba od Seagate, protože po pravdě už Westernu moc nevěřim. Prý to nejde, jedině po třetí reklamaci mám právo na vrácení peněz a tim pádem koupi disku od jinýho výrobce. Počítam, že k tomu nebude daleko...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Vadný disk?
    Od souteh v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 12-10-2014, 22:35
  2. Vadný disk...
    Od etis v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 12-07-2010, 12:20
  3. Vadny Disk
    Od Georginek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 13-04-2010, 18:38
  4. Vadny Disk
    Od Georginek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 23-11-2009, 09:17
  5. Flash disky: Vadný flash disk?
    Od etis v sekci Flash disky, pam. karty
    Reakcí: 31
    Poslední příspěvek: 08-05-2009, 16:58