Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém, grafika v podezření.

blood0010 (25)|21.8.2008 10:15
Nazdar lidičky, mám následující problém. Když zapnu PC, které už jelo a bez podobných problémů asi 2 dny, začne to špatným najížděním do Windows. Někdy mi najede, někdy ne a musím celý PC restartovat, a to třeba i víckrát. Nenajetí se projevuje tak, že normálně najíždí celá sestava, a pak najede jen černá obrazovka. Monitor chvilku hledá (analog/digital) a pak to taky vzdá. Ve hrách se buď bezdůvodně a nedobrovolně vracím do Windows, jako kdyby sem vyjel na plochu nebo se to seká zamrznutím cca tak po 10 minutách v ET:QW nebo po pár minutách v AC. Už si s tím nevím rady, tak píšu tady. Jinak další problémy zatím nepozoruju. Nemáte někdo nějakou radu?

Sestava:
Gigabyte EP45-DS3R
E2180 @3GHz (9*333, 1.2975V)
A-Data 2GB (2.40B dělička)
Gigabyte HD4850 (default chladič)
Corsair 450W
WD-AAKS 640GB
Windows XP Home
grapherX (888)|21.8.2008 11:15
Máš možnost vyzkoušet jiný zdroj? Corsair je sice kvalitní ,ale mohl jsi narazit na špatný kus.

Jaké má teploty grafika? Jaké proces? Jak máš chlazenou škříň? Zkoušel jsi spouštět nějaky program na kontrolu stability(Orthos,StressPrime,3DMark) ?
blood0010 (25)|21.8.2008 11:32
Aj, mohl jsem napsat teploty. Možnost vyzkoušet jiný zdroj nemám, ale byla by možnost z půdy dotáhnout stařičký Fortron 200W a připojit na něj pouze grafiku, i když nemyslím, že by to bylo zdrojem - přeci jn mi včera táhl Assassina úplně krásně a větrák nehučel ( když je odebíráno víc jak 400W, začně dost zvedat otáčky, což jsem neslyšel - to říká samolepka).

Teploty na grafikce jsou "normální" (to bych neměl psát), 78 iddle a load nevím. Nic, co by bylo na tenhle chladič nenormálního. Teploty CPU iddle - pod 33, load kolem 48, chlazeno CM Hyper 212. Skříň -Elite 330- je chlazená původní neregulovanou dvanáctkou vzadu, Xilence-red vepředu, taky na plný a Hyper 212 jede taky na maximum (2 000 ot/min). Co se týče testů stability, tak co jsem zkoušel, zatím jelo v pořádku, ale klasickou "přes noc load" jsem nezkoušel.
Salamander (6177)|21.8.2008 11:34
78 stupnu v idle je uz docela dost, Radeony HD48xx se maji ve zvyku prehrivat - melo by se to dat poznat podle blikajici SMD led diody (po vypnuti karty):notsure
blood0010 (25)|21.8.2008 11:49
Pokud vím, tak žádná dioda nebliká, jen problikne jedna červená při startu. No ale já pořád nevím, co to může být za chybu! Včera jsem projl celou kampaň (ET:QW) a dneska nezvládnu ani půlku první mise, aniž by se to kouslo.
speedsnail (4876)|21.8.2008 12:08
Zkusit memtest. Pokud budou chybky tak novej bios na desku a doufat že se to zlepší. P45 nemá (zatím) uplně nejlepší kompatibilitu s paměťma a tohle může bejt důsledek.
blood0010 (25)|21.8.2008 14:57
Tak Memtest je v pohodě, žádný chybky, nic. Novej BIOS asi ne, protože ten stávající je ok, jde na něm taktovat atd., a tady problém asi nebude. Spíš se naplňuje moje podezření na grafiku. Vyvádí psí kusy, do oblohy ve WiC i AC dává místy úplně jiný kusy, no prostě to asi bude problém tady. S Catalystama 8.7 to nedělalo, ale zase s něma se sekala hra. Catalysty 8.8 to zatím vyřešily, pokud byl problém tady, ale pořád jsou tam grafické nedostatky. Takže vlastně pořád nevím, kde je problém. Jinak když jsem nechal chvíli vyplý PC a pak ho zapl, což jsem dělával i při nepovedeném OC, tak asi najel ten záložní BIOS nebo alespoň se mi vždycky rozběhl PC, když se mi nepovedl OC. No a teď se rozběhl PC zase celkem v pohodě, ale pořád tam jsou ty grafické mouchy. Blbne už jen ET:QW a tady se k tomu otevřeně hlásí ATI, které vyskakuje okno s něčím GPU recovery. Takže stále nevím, kde je problém.

btw.: jdou sem nahrávat scrreny mezi text?
johny__g (6387)|21.8.2008 15:12
Když dáš CPU na default, tak to dělá taky? Zkus to tak chvíli provozovat - default takty i napětí. A pamětem trochu přidej - 2,0 až 2,1V jim neuškodí.
blood0010 (25)|24.8.2008 13:13
Takže, po několikadením pokusovém období jsem dospěl opět k příspěvku tady.

Catalyst 8.8 jsem stáhl a nainstaloval, ale počítač mi vykazuje chybu "ati2dvag", teda když se k tomuto výkazu dostane. Většinou nenajedou už Windowsy (XP home). Zastaví se po přebehlých modrých čtverečkách a monitor hledá signál (analog/digital), pak to vzdá taky. Nevím, co s tím je, jediné vodítko je zřídkakdy vykázaná chyba se zmiňovaným ati2dvag. Zkoušel jsem i kompletn formát a reinstalaci oken, ale nepomohlo to. Pořád stejná chyba. Nevíte někdo, co s tím je? Procesor byl kvůli tomuhle problému vrácen na základn freqkvenci, aby byl vyřazen z podezření.
pas!k (3765)|25.8.2008 07:53
1. Reset cmos ..
2. Pokud problemy pretrvaji flashni nejnovejsi bios .
3. Stahni goldmemory a nechej ho pusteny pres noc .. (Gold obcas najde chyby i tam kde memtest mlci)
4. ZKus nejakou utilitkou zvednout otacky v referencnim chladici abys snizil teploty a vyloucil tim moznost prehrivani.
Pavel Boček (4169)|25.8.2008 13:26
[QUOTE=pas!k;155167]4. ZKus nejakou utilitkou zvednout otacky v referencnim chladici abys snizil teploty a vyloucil tim moznost prehrivani.[/QUOTE]

To by to muselo jít...buď přes registry nebo přes BIOS.
blood0010 (25)|25.8.2008 16:13
Pokud má deska někde tlačítko reset CMOS, tak jsem asi slepej. Pravděpodobně to ale bude dělat sama, což by mi vysvětlovalo to, že po nějaké době se mi špatné taktování smaže, najede druhý BIOS a upozorní mě (v BIOSu), že původní nastavení nejelo správně.

Nový a nejnovější BIOS bude stejně, teda pokud tam už není. Prostě taková prevence proti problémům a pro lepší taktování a stabilitu.

Goldmemory zatím stahovat nebudu, prozatím by měl stačit memtest. Goldmemory si nechám do zálohy.

Ulitka na otáčky u grafiky v PC asi žádná nebude. V BIOSu jsem se k ničemu podobnému nedopracoval a v Catalystech to taky není, teda jsem to alespoň nenašel. Možná by pomohl ATI tool. Co myslíte? Jinak teploty grafiky jsou v normě, do 90 i v zátěži. Sice to není žádná sláva, ale co mám dělat? Accelero je v pořadí.

Tak a povedlo se mi nějak zase smazat Catalysty 8.8, tak jsem tam nainstaloval 8.7, které zatím jedou celkem v pohodě, ale jelikož jsem formátoval disk, nezkoušel jsem zatím žádné hry, takže stabilita není jistá.
Pavel Boček (4169)|25.8.2008 16:27
Otáčky ventilátoru VGA jdou jen přes registry nebo BIOS karty.

Jak se mohly „nějak“ smazat Catalysty ? Tomu fakt nerozumím. 8.7 odinstaluj, vyčisti DriverCleanerem a dej tam 8.8, funguje na nich PowerPlay.

Výmaz CMOS tam bude normálně jumperem.

Ta deska moc na taktování zatím není, jestli ji chceš taktit, tak flashni nejnovější BIOS a řiď se podle rad v jejím vlákně.
pas!k (3765)|25.8.2008 17:58
[quote=blood0010;155294]Pokud má deska někde tlačítko reset CMOS, tak jsem asi slepej. Pravděpodobně to ale bude dělat sama, což by mi vysvětlovalo to, že po nějaké době se mi špatné taktování smaže, najede druhý BIOS a upozorní mě (v BIOSu), že původní nastavení nejelo správně.

Nový a nejnovější BIOS bude stejně, teda pokud tam už není. Prostě taková prevence proti problémům a pro lepší taktování a stabilitu.

Goldmemory zatím stahovat nebudu, prozatím by měl stačit memtest. Goldmemory si nechám do zálohy.

Ulitka na otáčky u grafiky v PC asi žádná nebude. V BIOSu jsem se k ničemu podobnému nedopracoval a v Catalystech to taky není, teda jsem to alespoň nenašel. Možná by pomohl ATI tool. Co myslíte? Jinak teploty grafiky jsou v normě, do 90 i v zátěži. Sice to není žádná sláva, ale co mám dělat? Accelero je v pořadí.

Tak a povedlo se mi nějak zase smazat Catalysty 8.8, tak jsem tam nainstaloval 8.7, které zatím jedou celkem v pohodě, ale jelikož jsem formátoval disk, nezkoušel jsem zatím žádné hry, takže stabilita není jistá.[/quote]

Mno hele pokud ani nechces nic zkusit abys ten problem vyresil tak proc sem vubec pises? Na vsechno napises ze to tim neni .. by me zajimalo kde beres tu jistotu .. Hodne stesti.
pinc (85)|25.8.2008 20:29
[quote=blood0010;155294]

[/quote]
Udělěj co ti radí, je to dobrá rada.

[quote=blood0010;155294]Tak a povedlo se mi nějak zase smazat Catalysty 8.8, tak jsem tam nainstaloval 8.7 ...[/quote]

To nebyl dobrý dobrý krok, za to tě tu nikdo nepochválí.

[quote=blood0010;155294]Pokud má deska někde tlačítko reset CMOS, tak jsem asi slepej. .[/quote]

Každá deska pro SOHO má reset.
Amen

[quote=blood0010;154055]. Blbne už jen ET:QW a tady se k tomu otevřeně hlásí ATI, které vyskakuje okno s něčím GPU recovery.
[/quote]

Todle je zajámavá indicie.
nějaké podrobnosti by nebyly ?

Už jsi zkusil tu sestavu s jinou grafikou ?
Případně otestovat paměť grafiky a CPU grafiky ?

EDIT by mech13: pouzivej tlacitko EDIT! taky zde funguji vicenasobne citace.
pas!k (3765)|26.8.2008 06:18
Problem asi bude v tom ze "Nejak maze" catalysty .. Drivery je potreba odinstalovat .. k procisteni pouzij drivercelaner .. ke stazeni i zde na foru pak stahni nove catalysty a regulerne je nainstaluj .. A udelej to co jsem psal pred tim :) A naucte se proboha pouzivat citaci :runaway
blood0010 (25)|28.8.2008 11:18
Catalysty 8.8 mi nejely a pořád vykazovaly chybu. Měl jsem je tam 2x - jednou jsem formátoval, podruhé se mi je povedlo odebrat z nabídky "přidat nebo odebrat" či co to tam je. Neboj, tak blbej, abych vyhodil pouze složku, nejsem. Po instalaci 8.7 mi naběhlo vše normálně, zatím to jede v pohodě a nesebral jsem odvahu znovu odzkoušet 8.8, protože se mi to nechce formátovat znovu. Jelikož jsem si sehnal njnovější BIOS na desku (F5e -> F9), tak mi jede přetakt stabilně a grafika taky nevykazuj problémy. Myslíte, že stojí za ten risk tam nainstalovat Catalysty 8.8 a doufat, že se to upgradem BIOSu vyřešilo?

A ještě jeden dotaz na závěr, jak se dostanu do BIOSu karty?

A když mám ještě problém ohledně chladiče a CPU, mám ho napsat přímo sem, nebo do tohoto fóra (problémy HW/SW) a nebo do chladičů?
pas!k (3765)|28.8.2008 11:55
Ja razim zasadu pokud neco jede nevrtat do toho :) Takze pokud chces zkouset 8.8 udelej si pred tim aspon zalohu ghostem (image systemu) Pak kdyz se ti to nejak rozdrbe to vratis zpet .. Co se tyce toho chladice myslim ze se nic nestane kdyz to napises rovnou sem ..
Pavel Boček (4169)|28.8.2008 15:27
[QUOTE=blood0010;156128]Catalysty 8.8 mi nejely...

A ještě jeden dotaz na závěr, jak se dostanu do BIOSu karty?[/QUOTE]

Proč tak složitě ? Pokud po instalaci systém nenabootuje, stačí přece vlézt do nouzového režimu a tam buď jen odinstalovat Catalyst (včetně vyčištění DriverCleanerem !) nebo v případě většího poškození použít bod obnovení. Že by Catalyst nějak dojebaly systém jsem ještě neviděl a nevím, zda je to vůbec možné, má to svoje knihovny, které můžeš bez problému vymazat a hotov, v systému to přece nic nedělá.Při nejhorším stačí opravit instalaci z CD, netřeba oddíl formátovat.

BIOS na VGA nemá žádné API, úpravy se dělají stažením BIOSu, jeho ruční úpravou v příslušném programu a naflashováním zpět.
blood0010 (25)|28.8.2008 18:19
Aha, takže já jsem žádný body obnovení nevytvářel (to byla asi chyba), co se týče navrácení, tak mi vždy stačily body obnovení před instalací pochybného SW, jenže u Catalystů jsem to jaksi neřešil. Taky bych do toho nevrtal, jenž ten PowerPlay mě láká, přeci jen se ta HD4850 nestydí si říct o šťávu.

Zformátovat celý PC jsem musel proto, že ani odebráním z programů v nouzovém režimu nepomohlo. Nevím, jestli yb to DriverCleaner dokázal nějak změnit nebo jestli byla vada na BIOSu (F6 = podpora pro grafiky, BIOS byl F5e). Oddíly jsem zkoušel opravovat, ale dopadlo to se stejnou chybou a nestabilitou. Od nového BIOSu s novým nastavením a 8.7 mi to šlape slušně. Je to stabilní a výkon taky má, tak nevím, jestli najdu odvahu si to zas celý rozdrbat nebo ještě vylepšit.

Flashování BIOSu je na mě moc těžká věc (BIOS desky šel přes ulitku), takže bych radši zůstal u možnosti regulace třeba v Catalystech, jestli to jde. Popřípadě mi něco doporučte.

A problém z chladičem: Mám Hyper 212 a podle mě má vysoké teploty. Při 2 000 otáčkách mi to ukazuje kolem 50 stupňů, což je hodně na procesor E2180 @3GHz, 1.3V. Kontroloval jsem utažení chladiče, byl teda trošku volnější, ale držel v pohodě, tak jsem ho dotáhl na trošku vyšší sílu prstů a vrazil zpátky - skoro beze změny. Pastu jsem nepřekontrolovával, vrtstva původní pasty, kterou na PCT přirovnali NanoFusion je asi tak tloušťka tnkého pytlíku na rohlíky, možná ani to ne. Lapovat procesor se mi nechce. Zatím jsm nekontroloval fuky mezi heatpipe a chladičem, ale nic se nevyklalo a vypadalo to kvalitně. Žádný velkých fuků jsem si nevšiml. Jo a ještě možná podstatná informace: chladič je nějaká novější revize s vypsanýma oceněníma různých webů a backplate pro 775 (hodně kritizovaná absence). A když na zahraničním serveru měly teploty taktovaného procesoru (3GHz) 26-29/36-39 nebo kolik, tak proč já musím mít tak vysoké?
Pavel Boček (4169)|28.8.2008 18:56
Catalyst - nějak si to zazálohuj, výše zmíněnými programy nebo si prostě udělej bod obnovení. Catalyst 8.8 za to IMHO stojí...

Chlazení GK můžeš řešit třemi způsoby:
1. zkusíš návod z tohohole vlákna https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/19988-nastaveni-otacek-vetraku-hd4800-series, ale nemusí to určitě fungovat
2. prohrabeš se v BIOSu
3. koupíš Accelero S1 a upravíš si pasiv na VRM/koupíš pasivky v obchodě nebo koupíš Accelero Twin Turbo se vším v balení (dle tuším Darth Maulu z OC je to ale hrůza a S1 je lepší)

Chlazení CPU: pří výměně jsi neměnil pastu nebo jak tomu mám rozumět ? Pokud sundáš chladič, vždycky utři starou pastu (benzínem, ispropylem) a nanes novou. Nejlepší je AC MX-2. Můžeš ale prostě mít špatný IHS, Intely na to trpívají.
blood0010 (25)|29.8.2008 10:06
Tak jo, Bod Obnovení / Catalysty 8.8 vyzkouším, ale na webu Mirka Jahody (nebo můžu uvádět názvy konkurence?) jsem viděl zajímavou newsku s předělváním profilů pro jednotlivé aplikace a omezení FPS za účelem uchladitelné teploty, tak nevím, co si o tom mám myslet. Chlazení Accelerem S1 bude asi nejreálnější řešení, nehledě na to, že mám v Září narozky, takže uvidím. Řešení chlazení napíjecího obvodu - no já nevím, který pasivečky by se na to hodily. Jdou tam prý nějak poskládat, ale já nevím, který a jak a taky který dobře drží. Samozřejmě při nízké ceně - můžete mi někdo poradit? Twin Turbo mi nějak nepadlo do oka.

//EDIT - Takže jsem si vytvořil bod obnovení, DriveCleanerem jsem vymazal všechno od ATi a pokusil jsem se nainstalovat Catalysty 8.8. Zahlásilo to nekompabilitu s HW nebo OS. Dobře, zkusil jsem druhý Catalysty 8.8 (staženo při prvních problémech pro vyloučení vadného instalačního souboru), opakovala se předchozí chyba. Stáhl jsem třetí, taky pro WinXP/Home/HD4800 a zase stejná chyba. Tak že se vrátím k 8.7. No, nevím, jak je to možné, ale taky mi to zahlásilo nekompabilitu s HW nebo OS. Že by ten nový BIOS měl problémy detekovat kartu? Přešel jsem na bod obnovení před mazáním Catalystů.

//EDIT 2 - No, šel jsem an to asi moc vědecky nebo já nevím. Jak sem se vrátil na bod obnovení, tak jsem normálně odinstalovala Catalyst 8.7 přes od-instalační ikonku a nainstaloval 8.8. Zatím žádný problém, tak kde byla chyba?

Tak a k chladiči. Asi jsi mě špatně pochopil - jsem vytáhl desku, chladič jsem nesundával, jen jsem ho vzadu víc přitáhl tím nádstavcem pro dotahování, aby byl větší přítlak, protože se mi tam zdál docela na volno. Dotáhl jsem to na sílu ruky s tím, že sjem to nepřetahoval. Do pasty jsem vůbc nezasahoval, i když bych se mohl podívat, jestli to IHS není nějak pokřivený a nerovný, že?

btw.: Nevíte někdo o přehrávači, který je freeware a bere AUDIO/VIDEO TS soubory jako PowerDVD?
Pavel Boček (4169)|29.8.2008 16:08
Nejlevnější řešení je koupit Accelero S1 a ten pasiv co je v balení rozříznout napůl (případně na menší, prostě tak, aby padl na kartu na MOSFETy).

Pokud máš křivé IHS, tak tomu moc přítlak nepomůže, eventuelně se to může naopak zhoršit :)

Přehrávač zkus VLC, ten přehraje snad všechno...
blood0010 (25)|29.8.2008 18:09
Takže home-edit té nudličky, dokud se nevleze. To se mi sice moc nelíbí a míň pracný mi přijde koupit za tu stovku další pasivky, ale tohle je taky řešení. Asi náhodou nevíš, jestli je to drobná úprava nebo totální řezačka. Jo a stačí jen na ty malý černý kousky nebo i ty větší šedý (4x)? Na ty jsem taky viděl dávaný pasivy.

Zítra se podívám, jak je na tom ten procesor. Sice je to zas celá deska ven a šroubování, ale trocha pasty ještě zbyla, takže bych se toho nebál. Ale zase tá práce - teploty u 60 stupňů (1.325V) se mi nelíbí, takže se do toho pustím. Myslíš, že na očištění bude stačit Alpa? K přehrávači snad jen Dík.
Pavel Boček (4169)|29.8.2008 18:21
No pokud chceš kupovat nějaké pasivky, tak prosím, dávám řešení co je zdarma...reklamovat chladič nebudeš, na tom se nemá co rozbít, takže do něj můžeš řezat jak je ctěná libost :) Stačit by to mělo na ty tranzistory, na cívky myslím netřeba, tam stačí, když dáš nad VRM nějaký pomaloběžný 12cm ventilátor.

Lihem pasta moc nejde, účinně to očistí jen benzín nebo isopropyl.

60 °C v LOADU je na CPU ještě dobré, pokud nebudeš taktovat. Klidně to tak nech...spíš bych větral skříň, jestli tak nečiníš.
blood0010 (25)|29.8.2008 19:55
Jo, řešení zdarma se mi zamlouvá o něco víc, než dávat další kilčo navíc. Každopádně dík za radu, já bych to nějak zkusil pořešit. A lepší chladit obě části, než mít uvařenou GK. Pomaloběžný ventilátor sjem zatím neplánoval, ale samozřejmě ten nápad do budoucna tady byl. Pak ho anpíchnout na nějaký řídící panel, který je taky hudnou budoucnosti a je vidět, ž na PC je pořád co zlepšovat.

Možná bych trochu benzínu sosnul z nádrže, takže to nějak dolů dostanu, v každém případě to asi za to zkouknutí stát bude, že? Jestli je problém v IHS nebo někde jinde. 60 v LOADu při defaultní voltáží? To jsem mohl rovnou nechat Intel BOX a nevyhazovat peníze za chladič, kterej všude jinde dohání nebo předhání Noctuu, Scythe Ninja atd. A navíc můj jede na 2 000 ot./min., což se pomale dorovná i tomu BOXu, proto nejsem spokojen. Psal jsi, kdybych taktoval - no pozdě, už jsem si to otočil o 1GHz víc, takže E2180 @3GHz (9*333, 1.325V). Ale i tak se mi to zdá strašně moc, takový vysoký teploty? To BOX dával skoro stejný teploty při skoro stejných otáčkách při stejném OC. Jinak bych tu tyhle problémy neřešil. už mi jeden známy taky říkal, že je to krásná teplota, ale tenhle chladič je ve všech testech, co sjemnašel, daleko lepší a při silnějším OC nebo vyšší voltáži, tak proč mě tak topí?
Pavel Boček (4169)|29.8.2008 20:19
[QUOTE=blood0010;156670]Pak ho anpíchnout na nějaký řídící panel, který je taky hudnou budoucnosti a je vidět, ž na PC je pořád co zlepšovat.

Možná bych trochu benzínu sosnul z nádrže...[/QUOTE]

:runaway Benzín zásadně technický, v autě je moc mastný a samá špína ;)

Ventilátor ti stačí když hodíš na pevno na 600-800 otáček.

AD chlazení, jak jsem říkal, pokud nevětráš case, je ti sebelepší chladič naprd.
blood0010 (25)|30.8.2008 12:20
No tka bych to zvládnul lpu, no. To i za cenu delšího drhnutí a pucování. Nějaký ventilátor by se snad dal použít, ale plně pasivně to taky nezní špatně, i když radši pomaloběžný ventilátor, je tam daleko lepší proud vzduchu. nějaký Xilence na nízkých otáčkách, respektive nejnižších.

Náhodou, case větrám docela obstojně! Vepředu 120mm na 1300 ot/min (cca) a vzadu 120mm na 1200 ot/min (cca). A když si k tomu vezmeš, že CPU fan má 2 000 ot/min, tak je tam hodně slušný průvan. Ten pomaloběžný ve zdroji nepočítám, ale taky tahá vzduch. Takže uvidíme, už se chystám vytáhnou desku a zjuknout ten chladič, jen musím dneska vyšetřit trochu času, což je úkol téměř nemožný, ale chci mít do začátku školního roku lepší teploty, takže asi musím.

//EDIT - Takže jsem ten chladič sundal, teda samozřejmě až potom, co jsem vytáhl desku. Docela vtipný problém. CoolerMaster dodává na pacičky nějaké podložky, co jsou z materiálu skoro jako těsnění, prostě měkká guma. Pastu jsem měl nanešenou dobře a problém byl v tom, že nožičky s těma gumičkama na sobě nepustily heatsink až k té tenké vrstvičce pasty. No fakt komickej problém. Byl tam fuk fakt jen nějaký desetinky milimetru, ale nebyl kontakt IHS s heatsinkem. Pastu sjem setřel a dal tam novou. Nebylo to sice nejlepší nanesení, ale teploty padly 28/29 v klidu, zátěž 39/40, což už je slušné, ta to že okolní teplota je 25,5 stupně. Možná to bude trochu fyzikální nesmysl, co se týče teplot v klidu, ale píšu, co mi hlásí programy. Navíc je to 2 000 ot/min. Myslíte, že "ťupkovací" by pomohla hodně, oproti náhodně rozmázlému hovnu do čtyř stran?
Pavel Boček (4169)|30.8.2008 20:53
[QUOTE=blood0010;156854]No tka bych to zvládnul lpu, no. To i za cenu delšího drhnutí a pucování. Nějaký ventilátor by se snad dal použít, ale plně pasivně to taky nezní špatně, i když radši pomaloběžný ventilátor, je tam daleko lepší proud vzduchu. nějaký Xilence na nízkých otáčkách, respektive nejnižších....

...Myslíte, že "ťupkovací" by pomohla hodně, oproti náhodně rozmázlému hovnu do čtyř stran?[/QUOTE]

Ať drhneš jak chceš to nepomůže...také jsem takhle drhnul s lihem. Za tři měsíce jsem to sundal, utřel benzínem a utěrka se změila z bílé na černou.

Pokud jsi vyhodil ty gumové kraviny a sedí to přímo, tak stačí tam dát trošku, rozmazat prstem a naťupkovat. Ale o moc lepší než pár stupňů už to nebude.
blood0010 (25)|31.8.2008 16:48
Náhodou, sice nevím, co ta pasta má za složení, ale šla dolů krásně i Alpou a odličovacím tampónem. Gumičky bych pryč nedával, protože tam mají svůj důvod. Dírky na plechu nejsou klasický dírky v plechu, ale takový, jako když prostřelíte papír Airsoftkou, taky zbydou otrhané okraje, takže bych tomu musel udělat home-edit pilníkem a tím si taky nejsem jistej, protože ty vytlačené okraje (či jak to mám říct) tam slouží zároveň jako závit. Stačí tam nanést hodně pasty, ale ta co byla v balení (odhaduju tak 1.5g) mi začíná docházet, takže si musím někdy v týdnu skočit koupit MX-2, když na to vyjde čas a napatlat jí tam hodně, nebo prostě upravit ty nožičky a zpilovat je. Fakt mě vadí, že ten procesor nedolíhá na chladič nebo spíš obráceně. Trochu nedořešený, ale jinak fajn chladítko. S pastou to nějak vyřeším, protože mi vyjde na víc pokusů, takhle mám jen jeden (zbytek pasty). Ťupkovat jsem to zkoušel, ale jelikož má pasta skupenství ptačího hovna, tak to moc nešlo.