Mám stolní PC (AMD Athlon 64 3200+, deska MSI K8N-SLI, 512 DDR RAM, Asus GeForce 7300 LE, 300W zdroj integr. v case) a v něm dva SATA/300 disky. Pc mám od 22.12.2006. Řeším problém s disky - oba jsou od firmy Hitachi (Hitachi Deskstar 80 GB). Jeden je starý už tři roky (koupě od kámoše) a šlape celkem v pohodě, ale ten druhý (původní) jsem odpálil a poslal na reklamaci. Dostal jsem sice po reklamaci nový (ten samý typ i model jako ten původní), ale ten šel do kytek asi taky - nevím proč.
Když jsem pouštěl video po vypnutí nějaké náročnější aplikace, asi po vteřině (kdy se mi obvykle na monitoru objevuje logo Splendid) mi vyběhla modrá obrazovka ("Výpis paměti RAM...bla bla bla") a počítač se následně restartoval. Občas se třeba na pár minut doslova zasekl (svítila červená kontrolka "Pracuji") a pak se zase rozběhl, občas se zasekl nadobro. Winy jsem teda hodil na ten disk od kámoše a ten nový (po reklamaci) jsem zapojoval jen občas abych na něj naházel filmy. I tak začal odcházet taky.
Když se disky přihlašují, trvá to nesmírně dlouho než se přihlásí a občas se nepřihlásí vůbec (někdy dokonce zabrání tomu aby se přihlásil i ten druhý - fungující).
Max. teplota toho disku se jen výjimečně vyšplhá na 50°C, ale zapojoval jsem ho jen výjimečně.
Nikdy jsem do žádného disku nezapojoval oba druhy napájení, nikdy mi ani jeden nespadl, ale i přesto mi odešly už dva.
(asi tři týdny jsem měl půjčený Baracuda UltraATA 20 GB disk a ten šlapal jak hodinky)
Neví prosím někdo v čem by mohl být problém? Není to tím, že jsem nikdy neinstaloval ovladače přímo pro ty disky?