Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: Nevysvětlitelná destrukce SATA disků

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    6

    Mám stolní PC (AMD Athlon 64 3200+, deska MSI K8N-SLI, 512 DDR RAM, Asus GeForce 7300 LE, 300W zdroj integr. v case) a v něm dva SATA/300 disky. Pc mám od 22.12.2006. Řeším problém s disky - oba jsou od firmy Hitachi (Hitachi Deskstar 80 GB). Jeden je starý už tři roky (koupě od kámoše) a šlape celkem v pohodě, ale ten druhý (původní) jsem odpálil a poslal na reklamaci. Dostal jsem sice po reklamaci nový (ten samý typ i model jako ten původní), ale ten šel do kytek asi taky - nevím proč.

    Když jsem pouštěl video po vypnutí nějaké náročnější aplikace, asi po vteřině (kdy se mi obvykle na monitoru objevuje logo Splendid) mi vyběhla modrá obrazovka ("Výpis paměti RAM...bla bla bla") a počítač se následně restartoval. Občas se třeba na pár minut doslova zasekl (svítila červená kontrolka "Pracuji") a pak se zase rozběhl, občas se zasekl nadobro. Winy jsem teda hodil na ten disk od kámoše a ten nový (po reklamaci) jsem zapojoval jen občas abych na něj naházel filmy. I tak začal odcházet taky.
    Když se disky přihlašují, trvá to nesmírně dlouho než se přihlásí a občas se nepřihlásí vůbec (někdy dokonce zabrání tomu aby se přihlásil i ten druhý - fungující).
    Max. teplota toho disku se jen výjimečně vyšplhá na 50°C, ale zapojoval jsem ho jen výjimečně.
    Nikdy jsem do žádného disku nezapojoval oba druhy napájení, nikdy mi ani jeden nespadl, ale i přesto mi odešly už dva.

    (asi tři týdny jsem měl půjčený Baracuda UltraATA 20 GB disk a ten šlapal jak hodinky)

    Neví prosím někdo v čem by mohl být problém? Není to tím, že jsem nikdy neinstaloval ovladače přímo pro ty disky?
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 23-08-2008 v 19:01
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    No jestli si ten původní HDD opravdu "odpálil", jak píšeš, tak to asi nebude chyba softwaru (ovladačů)....

    SATA napájení disku řešíš přes redukci z MOLEXu? Není ta redukce třeba nějak poškozená?

    Jinak mě nic moc nenapadá, ale SW problém to asi nebude
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    6

    Hadr blbne i když ho připojím pouze na staré napájení (nevím jak se tomu říká).
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Oba disky napájíš ze stejný 12 V větve zdroje?

    Btw. Splendid je ta debilní vymoženost Asusu viď? Tu jsem měl v PC kdysi asi 5 min, pak šla ven....
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    imho ti nestiha zdroj....
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér Avatar uživatele koubis
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    102

    Předně bych zkusil vzít ten disk ke kámošovi a odzkoušet. Do té doby tu můžeme jen "střílet", čím to může být.
    A když už jsme u toho střílení od boku, klidně by to mohla být vadná série... Měl jsem podobný problém, shodou okolností také s 80GB disky, jen to byly Barracudy. Vyřešila to až 3. reklamace.
    Ale jak říkám, vyzkoušej disk v jiném počítači, pak teprv můžem dělat nějaké relevantní závěry.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Withman
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,366

    Zdroj. Dle mého menšího "testu" zjištuji, že PC s neznačkovými nebo nekvalitními zdroji odcházejí komponenty častěji než u kvalitní zdrojů (min. Fortron) a to především disky a poté základní desky.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    6

    Nevím přesně, jestli jsou oba disky napájeny z jedné větve, ale ten úplně první (původní) mi odešel už v době, kdy jsem neměl ten od kámoše takže bych to na přetížení netipoval. A ten disk co funguje napájím SATA kabelem, který byl předtím po většinu času v tom prvním odpáleném disku.

    Ve zdrojích se až zas tak nevyznám, takže sázím na vás - zdroj je 300 W a byl už zabudovaný v Case. Nevím, jaké problémy se spojují s nedostačujícím zdrojem, ale ostatní komponenty vypadají, že fungují fajn, jen ne ta dotyčná řada disků. Můj osobní názor byl, že prostě komponenty nejsou kompatibilní, ale i tak mě zaráželo, že mi ten komp ničí pouze dotyčnou řadu disků. Jinak moc díky za příspěvky.
    Naposledy upraveno uživatelem bzux: 24-08-2008 v 05:36
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    6

    Citace Původně odesláno od husky14 Zobrazit příspěvek
    Oba disky napájíš ze stejný 12 V větve zdroje?

    Btw. Splendid je ta debilní vymoženost Asusu viď? Tu jsem měl v PC kdysi asi 5 min, pak šla ven....
    Já četl, že Splendid technologie zlepšuje obraz, je to jedna ze "starších nových" (2006) technologií. Zajímavé právě je, že se mi počítač restartovával právě ve chvílích, kdy se mi logo Splendid mělo objevit vpravo nahoře. Je to tedy na škodu? A jak se to dá případně odstranit?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Citace Původně odesláno od bzux Zobrazit příspěvek
    Já četl, že Splendid technologie zlepšuje obraz, je to jedna ze "starších nových" (2006) technologií. Zajímavé právě je, že se mi počítač restartovával právě ve chvílích, kdy se mi logo Splendid mělo objevit vpravo nahoře. Je to tedy na škodu? A jak se to dá případně odstranit?
    Jak sem psal, já to měl v kompu jen chvilku. Už nevím přesně, ale co si pamatuju, tak zlobilo přehrávání jakýhokoliv videa ve všech možných přehrávačích (bylo to růžový, pak třeba zelený nebo to zrůžovělo při stisknutí pauzy atd.).... prostě u mě to "zlepšovalo" obraz tímhle způsobem, celej Splendid mi přišel jako takovej osobní spyware. Zkusil sem to vypnout a bylo po problémech, tak to šlo pryč z kompu.... ale třeba se pletu
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od bzux Zobrazit příspěvek
    ...
    Jaké větve ? 300W no-name krám tak bude mít větvě Nejde jen o výkon, ale i o provedení. Pamatuji si tu na jeden velmi dávný případ, také stále odcházel druhý disk. Kup si lepší zdroj než ti odejde příště půlka sestavy. Vezmi Fortron FSP400-60GLN, Seasonic SS-400ET, Corsair VX450 či Enermax Pro 82+. Mé doporučení je minimálně Corsair.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Citace Původně odesláno od Pavel Boček Zobrazit příspěvek
    Mé doporučení je minimálně Corsair.
    Zbytečný.... na tu jeho sestavu úplně stačí Fortron 400 W
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Budu citovat -HoNY- ho ze sousedního threadu, který o fortronech řekl následující: "Z Fortronů kupovat jenom 350-GLN, jiný nemají smysl." (celý příspěvek

    A jelikož kvalitních 350W na tuto sestavu stačí s přehledem a 350W GLN je za opravdu dobrou cenu, bral bych právě ten.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    No, když se koupí jednou dobře, tak pak se nemusí kupovat dlouhá léta. S 350W Fortronem si moc nezaupgraduje Vždyť ten by horko těžko utáhnul HD 4850 Když bude upgradovat na Vánoce, tak tam bude chtít dát HD 4870 a to by mu ten Fortron vyhořel...raději VX450 teď než Fortron hned a Corsair stejně potom Navíc jsou Corsairy tišší...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Ne každý chce upgradovat a budeš se divit, ale většina lidí na PC pracuje a sestava jakou má tazatel jim na to bohatě stačí.

    BTW jakej upgrade bys chtěl dělat na socketu 939?! Mnohem rozumější je celej PC dát sestře/babičce a koupit novou komplet sestavu.

    Jo a toho stupida si nech pro svoje pubertální kamarády..
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. 3,5 HDD PATA: Oddíly na disku přepojení IDE/SATA
    Od pavkrej v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 23-04-2010, 18:05
  2. 3,5" HDD SATA: Přepojení disku na SATA II
    Od Jandaskunk v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 12-07-2009, 19:45
  3. 3,5" HDD SATA: Problemy s pripojenim SATA disku
    Od Hanuman0813 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 05-08-2008, 14:29
  4. 3,5" HDD SATA: Zapojení SATA disku
    Od zenabi v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 12-06-2008, 14:58