Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Deska a HDD

majo (2)|25.8.2008 14:47
Dobrý den potřeboval bych zjistit jaký hdd mi deska utáhne. Přesnější typ zatím nevím, můžu dodat později, je to starší kousek. Zatím zvládá 20 giga. s pozdravem marek
r34ktor (7477)|25.8.2008 14:52
Napiš přesný typ základní desky. Jinak ti nikdo nebude schopen poradit.
grapherX (888)|25.8.2008 14:53
Deska by měla zvládnout jakoukoliv velikost disku. V případě ,že se tak nestane. Opravují to nové biosy. Takže stačí nahrát nový bios a mělo by vše fungovat. Dopln jakou máš desku.
ICEBOSS (3435)|25.8.2008 15:01
no, ne vzdycky takovy bios ale existuje! chce to presny typ desky.
pinc (85)|25.8.2008 20:00
[quote=grapherX;155269]Deska by měla zvládnout jakoukoliv velikost disku. V případě ,že se tak nestane. Opravují to nové biosy. Takže stačí nahrát nový bios a mělo by vše fungovat.....[/quote]

To určitě ne.
Nic ve zlým, ale opravdu,
měl by jsi se ještě něco doučit než začneš radit ...
majo (2)|25.8.2008 21:23
Takže pro zjištění typu základni desky jsem použil program Everest. Ukázal tohle:

Typ CPU --- Intel Pentium IIIE, 1000 MHz (7.5 x 133)
Název základní desky --- GVC MR825
Čipová sada základní desky --- Intel Solano i815E
Typ BIOSu --- Award Modular (06/07/01)

Jestli bude nutnost nahrávat nový bios potřeboval bych nějaký návod jak na instalaci, zatím jsem nikdy nenahrával nový bios
adolfik (236)|25.8.2008 22:21
čipsety 815 myslím zvládají všechny velikosti...nemají tu chybu a i kdyby, tak to poslední verze biosu musí opravit, ale nejsem si jistý
cejny (52)|26.8.2008 08:03
co si pamatuju tak to delavaly stary desky z dob pentia II 300 - 500 hrubim odhadem, jak rikal gates prvne ze kazdymu musi stacit disketa a potom az nestacila tak cd, ta deska s tim proste nepocita ze tam das neco vetsiho, tim novym biosem bych si nebyl tak jiste, v dobe kdy tenhle problem vystal uz ty desky byly z marketingoveho hlediska mrtve, nejak se to resilo pres os

jinak si myslim ze ta tva deska uz je uplne v pohode
SatanS (37)|26.8.2008 08:37
A kde ten "novy" BIOS asi vezme? Vzdyt nevi ani presny typ/vyrobce desky?
Nejlepsi je si od nekoho disk s radove stejnou velikosti pujcit a uvidis. Na takovem starem srotu ti nikdo nic nezaruci.

2cejni: gates rikal teda neco uplne jineho, ale jinak proc ne... :-D
r34ktor (7477)|26.8.2008 09:20
Myslím, že nový BIOS nebude potřeba. Ten stávající by IMHO měl obsloužit disky všech kapacit bez problémů.

Spíše by mohly nastat problémy na straně OS při použití HDD s kapacitou nad 128 GB.

Čili dotaz na marekg: Jaký používáš OS (včetně SP)?
adolfik (236)|26.8.2008 10:28
r34ktor-když to sežere deska a nemá chybný udáje, tak má vyhráno...viz. moje rozjíždení 320 GB disku na neoficiálních 98SE :p
EDIT: Ne, ale teď vážně. Staré compy je asi 3/4 toho co se mi teď válí doma, takže vím, co problémy s velikosti HDD obnáší. Čipsety i815 jsou bez problému a i kdyby byly problémy, tak určitě najdeš na netu podobný problém s tvou deskou, který to vyřeší. Sranda by byla, kdyby si měl čipset i440BX (tatínek tvého 815), tam bys už musel trochu modovat bios a investovat do pomocného hardwaru ;), aby si rozjížděl disky 64 GB a více nebo 128 a více.
Takže určitě doporučuju si stáhnout Intel Application Accelerator, který odstrání pár chybek, které možná budou. Pokud používáš 95/98SE/ME (asi jo), tak FAT32 dělá chybky, když je HDD(oddíl) větší než 32 GB. Fungovat to bude, ale jakmile se oddíl zaplní, tak začne dělat chyby (a to asi nechceš ;)).
Další řešení je (pokud to tvůj HDD umí) je omezit propojkou jeho velikost (většinou na potřebných 8.4,32,64,138 GB atd), ale to je trochu neelegantní (500 GB disk a používáš jeho 32 GB :D).
Řešení, které ja používám jako poslední je kamaradovi poslat bios desky ať ho namoduje anebo investovat penízky (klidně v bazaru) do přídavného řadiče a pomocí nějakého diskmanageru to rozjedeš na něm. To mi pomohlo vždy!

EDIT2: Přemýšlím, že tu asi udělám FAQ jak rozjet nové disky na starých kompech :notsure
kane.shw (1231)|26.8.2008 11:23
[QUOTE=marekg;155390]Takže pro zjištění typu základni desky jsem použil program Everest. Ukázal tohle:

Typ CPU --- Intel Pentium IIIE, 1000 MHz (7.5 x 133)
Název základní desky --- GVC MR825
Čipová sada základní desky --- Intel Solano i815E
Typ BIOSu --- Award Modular (06/07/01)

Jestli bude nutnost nahrávat nový bios potřeboval bych nějaký návod jak na instalaci, zatím jsem nikdy nenahrával nový bios[/QUOTE]

Kup ten disk po netu, nech si to přivézt PPLkou a máš 14 dní na to, aby jsi odstraňoval případné problémy ;), pak to můžeš bez udání důvodu vrátit. Lepší ztratit stovku-dvě za poštovné, než třeba pár litrů za disk, ne?

Nebo se domluv v prodejně, pokud tam bude jen trochu normálnější člověk, tak se snad lidsky domluvíte, že bys to mohl třeba na druhý den vrátit :notsure ...všechno je to o lidech.

Good Luck :thumb
majo (2)|26.8.2008 12:49
Děkuji všem za názory, ještě dodám ty informace o OS:

Operační systém------Microsoft Windows XP Professional

Aktualizace Service pack-----Service Pack 3
r34ktor (7477)|26.8.2008 13:02
[QUOTE=marekg;155606]Operační systém------Microsoft Windows XP Professional

Aktualizace Service pack-----Service Pack 3[/QUOTE]
Tak tady by problémy nastat neměli. Vše bude s největší pravděpodobností fungovat OK.