Deska a HDD
Dobrý den potřeboval bych zjistit jaký hdd mi deska utáhne. Přesnější typ zatím nevím, můžu dodat později, je to starší kousek. Zatím zvládá 20 giga. s pozdravem marek
Deska by měla zvládnout jakoukoliv velikost disku. V případě ,že se tak nestane. Opravují to nové biosy. Takže stačí nahrát nový bios a mělo by vše fungovat. Dopln jakou máš desku.
[quote=grapherX;155269]Deska by měla zvládnout jakoukoliv velikost disku. V případě ,že se tak nestane. Opravují to nové biosy. Takže stačí nahrát nový bios a mělo by vše fungovat.....[/quote]
To určitě ne.
Nic ve zlým, ale opravdu,
měl by jsi se ještě něco doučit než začneš radit ...
To určitě ne.
Nic ve zlým, ale opravdu,
měl by jsi se ještě něco doučit než začneš radit ...
Takže pro zjištění typu základni desky jsem použil program Everest. Ukázal tohle:
Typ CPU --- Intel Pentium IIIE, 1000 MHz (7.5 x 133)
Název základní desky --- GVC MR825
Čipová sada základní desky --- Intel Solano i815E
Typ BIOSu --- Award Modular (06/07/01)
Jestli bude nutnost nahrávat nový bios potřeboval bych nějaký návod jak na instalaci, zatím jsem nikdy nenahrával nový bios
Jestli bude nutnost nahrávat nový bios potřeboval bych nějaký návod jak na instalaci, zatím jsem nikdy nenahrával nový bios
čipsety 815 myslím zvládají všechny velikosti...nemají tu chybu a i kdyby, tak to poslední verze biosu musí opravit, ale nejsem si jistý
co si pamatuju tak to delavaly stary desky z dob pentia II 300 - 500 hrubim odhadem, jak rikal gates prvne ze kazdymu musi stacit disketa a potom az nestacila tak cd, ta deska s tim proste nepocita ze tam das neco vetsiho, tim novym biosem bych si nebyl tak jiste, v dobe kdy tenhle problem vystal uz ty desky byly z marketingoveho hlediska mrtve, nejak se to resilo pres os
jinak si myslim ze ta tva deska uz je uplne v pohode
jinak si myslim ze ta tva deska uz je uplne v pohode
A kde ten "novy" BIOS asi vezme? Vzdyt nevi ani presny typ/vyrobce desky?
Nejlepsi je si od nekoho disk s radove stejnou velikosti pujcit a uvidis. Na takovem starem srotu ti nikdo nic nezaruci.
2cejni: gates rikal teda neco uplne jineho, ale jinak proc ne... :-D
Nejlepsi je si od nekoho disk s radove stejnou velikosti pujcit a uvidis. Na takovem starem srotu ti nikdo nic nezaruci.
2cejni: gates rikal teda neco uplne jineho, ale jinak proc ne... :-D
Myslím, že nový BIOS nebude potřeba. Ten stávající by IMHO měl obsloužit disky všech kapacit bez problémů.
Spíše by mohly nastat problémy na straně OS při použití HDD s kapacitou nad 128 GB.
Čili dotaz na marekg: Jaký používáš OS (včetně SP)?
Spíše by mohly nastat problémy na straně OS při použití HDD s kapacitou nad 128 GB.
Čili dotaz na marekg: Jaký používáš OS (včetně SP)?
r34ktor-když to sežere deska a nemá chybný udáje, tak má vyhráno...viz. moje rozjíždení 320 GB disku na neoficiálních 98SE :p
EDIT: Ne, ale teď vážně. Staré compy je asi 3/4 toho co se mi teď válí doma, takže vím, co problémy s velikosti HDD obnáší. Čipsety i815 jsou bez problému a i kdyby byly problémy, tak určitě najdeš na netu podobný problém s tvou deskou, který to vyřeší. Sranda by byla, kdyby si měl čipset i440BX (tatínek tvého 815), tam bys už musel trochu modovat bios a investovat do pomocného hardwaru ;), aby si rozjížděl disky 64 GB a více nebo 128 a více.
Takže určitě doporučuju si stáhnout Intel Application Accelerator, který odstrání pár chybek, které možná budou. Pokud používáš 95/98SE/ME (asi jo), tak FAT32 dělá chybky, když je HDD(oddíl) větší než 32 GB. Fungovat to bude, ale jakmile se oddíl zaplní, tak začne dělat chyby (a to asi nechceš ;)).
Další řešení je (pokud to tvůj HDD umí) je omezit propojkou jeho velikost (většinou na potřebných 8.4,32,64,138 GB atd), ale to je trochu neelegantní (500 GB disk a používáš jeho 32 GB :D).
Řešení, které ja používám jako poslední je kamaradovi poslat bios desky ať ho namoduje anebo investovat penízky (klidně v bazaru) do přídavného řadiče a pomocí nějakého diskmanageru to rozjedeš na něm. To mi pomohlo vždy!
EDIT2: Přemýšlím, že tu asi udělám FAQ jak rozjet nové disky na starých kompech :notsure
EDIT: Ne, ale teď vážně. Staré compy je asi 3/4 toho co se mi teď válí doma, takže vím, co problémy s velikosti HDD obnáší. Čipsety i815 jsou bez problému a i kdyby byly problémy, tak určitě najdeš na netu podobný problém s tvou deskou, který to vyřeší. Sranda by byla, kdyby si měl čipset i440BX (tatínek tvého 815), tam bys už musel trochu modovat bios a investovat do pomocného hardwaru ;), aby si rozjížděl disky 64 GB a více nebo 128 a více.
Takže určitě doporučuju si stáhnout Intel Application Accelerator, který odstrání pár chybek, které možná budou. Pokud používáš 95/98SE/ME (asi jo), tak FAT32 dělá chybky, když je HDD(oddíl) větší než 32 GB. Fungovat to bude, ale jakmile se oddíl zaplní, tak začne dělat chyby (a to asi nechceš ;)).
Další řešení je (pokud to tvůj HDD umí) je omezit propojkou jeho velikost (většinou na potřebných 8.4,32,64,138 GB atd), ale to je trochu neelegantní (500 GB disk a používáš jeho 32 GB :D).
Řešení, které ja používám jako poslední je kamaradovi poslat bios desky ať ho namoduje anebo investovat penízky (klidně v bazaru) do přídavného řadiče a pomocí nějakého diskmanageru to rozjedeš na něm. To mi pomohlo vždy!
EDIT2: Přemýšlím, že tu asi udělám FAQ jak rozjet nové disky na starých kompech :notsure
[QUOTE=marekg;155390]Takže pro zjištění typu základni desky jsem použil program Everest. Ukázal tohle:
Jestli bude nutnost nahrávat nový bios potřeboval bych nějaký návod jak na instalaci, zatím jsem nikdy nenahrával nový bios[/QUOTE]
Kup ten disk po netu, nech si to přivézt PPLkou a máš 14 dní na to, aby jsi odstraňoval případné problémy ;), pak to můžeš bez udání důvodu vrátit. Lepší ztratit stovku-dvě za poštovné, než třeba pár litrů za disk, ne?
Nebo se domluv v prodejně, pokud tam bude jen trochu normálnější člověk, tak se snad lidsky domluvíte, že bys to mohl třeba na druhý den vrátit :notsure ...všechno je to o lidech.
Good Luck :thumb
Jestli bude nutnost nahrávat nový bios potřeboval bych nějaký návod jak na instalaci, zatím jsem nikdy nenahrával nový bios[/QUOTE]
Kup ten disk po netu, nech si to přivézt PPLkou a máš 14 dní na to, aby jsi odstraňoval případné problémy ;), pak to můžeš bez udání důvodu vrátit. Lepší ztratit stovku-dvě za poštovné, než třeba pár litrů za disk, ne?
Nebo se domluv v prodejně, pokud tam bude jen trochu normálnější člověk, tak se snad lidsky domluvíte, že bys to mohl třeba na druhý den vrátit :notsure ...všechno je to o lidech.
Good Luck :thumb