Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: ADSL router + Wi-Fi ?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    19

    Zdravím, mám doma udělanou síť pomocí ADSL routeru Edimax AR-7084B, respektive je do něj přivedeno ADSL a to je pak rozvedene síťovým kabelem do dvou PC. Teď bych ale chtěl do sítě přidat ještě notebook a chtěl bych to mít bezdrátově. Takže se chci zeptat jestli je možné za router ještě nějak přidat Wi-Fi router, třeba ho připojit jako další PC do routeru nebo tak, nevyznám se v tom. Nebo jestli budu muset pořídit nějaký nový, který má jak ADSL tak Wi-FI. Ale nehledám nic moc drahého, jen aby to prostě fungovalo, tak mi kdyžtak i něco doporučte. Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    Pokud se nepletu, ma ten Router 4x LAN, takze pokud te dobre chapu, mas Router a do nej je jednim kabelem pripojeno jedno PC, druhym kabelem druhe PC..
    Jedine co bys tedy v takovemto pripade pro WiFi potreboval, je AP, ktere opet kabelem pripojis do Edimaxu..
    Co se tyce doporuceni, napr. levny, lety overeny OvisLink Air Live WL-5460AP..
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Jsou dvě možnosti - buď koupíš router rovnou s wifi (dražší varianta, ale něco zas ušetříš za elektřinu),
    nebo za router připojíš wifi-AP, kterej umí režim bridge (tzn. umí NEdělat NAT) a provbozovat ho v tom režimu, nebo za router-modem připojíš druhej router s wifi, na kterej zavěsíš i všechy PC.

    Těch varianjt je teda hodně, jediný co nedoporučuju je pověsit na router-modem druhej router, kterej nepoběží v režimu bridge a PC nechat viset v původním routeru. Pak se nedostaneš z počítačů na LAN na počítače na WIFI.
    Další problém, kterej můžeš mít je to, pokud zřetězíš dva routery, a ty budou pro svoji vbnitřní síť používat stejné rozsahy IP. Pak to musíš v jednom z routerů změnit: např. aby v jednom byly klienti 192.168.0.1 -
    192.168.0.255 a v druhym 192.168.1.1 - 192.168.1.255 (jinak by vnitřní router měl na "obou stranách" stejné adresy a nevěděl by co kam posílat).
    Jinak by to mělo bejt triviální.

    Pokud nemáš Wifi router koupenej, tak nejjednodušší a ne o moc dražší než nejlevnější řešení je koupit ADSL modem s Wifi...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    Tohle mi pripada jako zbytecne komplikovane vysvetleni.. bridge apod. neni vubec potreba pouzivat, pokud clovek neplanuje smerovat na notebooky porty, k cemuz v tomto pripade s nejvetsi pravdepodobnosti dochazet nebude..
    Nejjednodusi a "jednoradkove" reseni je zapojit do routeru obyc AP a nechat ho bezet prave v rezimu AP.. neni co resit.. zapne se DHCP, gate na router a vsechno je vyreseno.. neni potreba nic komplikovat..
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Těch nevýhod je víc, např. protože z hlediska routeru jsou počítače za APčkem za NATem a např. windowsí sdílení souborů mezi WIFI a LAN Ti rozhodně nepojede. A to asi tazatel chce... Navíc je co řešit - jak píšu, pokud bude mít NAT APčka užívat stejnej rozsah privátních adres jako NAT routeru, tak APčko nebude směrovat ven. Mam tudle konfiguraci doma a vim o čem mluvim... Takže rozhodně jestli zapojit AP, tak v režimu bridge.

    Ten linkovanej ovislink nicméně režim bridge umí, takže není žádnej problém. Navíc APčka nejsou o tolik levnější než AP+router (přesnějc než AP se switchem), takže se jde vykašlat na porty modem/routeru a zapojit PC do AP/routeru. Ale stejně je IMHO nejjednodušší koupit novej ADSL modem s wifi...
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 28-08-2008 v 17:03
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    Ja spise nejak nechapu, na co Bridge, ktery ma spojovat dve LAN v ramci dvou WiFi AP.. nebo teda zde se mozna rozchazime v tom, ze ty zrejme myslis DSL-Router - bridge - WiFi Router na LANu.. to by samozrejme melo smysl pro NAT..
    Jak ale rikam.. v AP rozhodne neni v ramci LAN problem.. sam mam doma sit postavenou tak, ze je zde DSL-Router a z nej PC + AP (v rezimu AP).. na AP potom notasy..
    V ramci vnitrni komunikace neni jediny problem.. jedinym omezenim je pro me NAT konfigurace AP, coz mi je ale jedno, protoze potrebne porty smeruji pouze na Desktop, ktery jede pres kabel do DSL-Routeru..

    No v kazdem pripade mas ale pravdu v tom, ze je z hlediska penez a koupe jedno jestli jde o ciste AP, ci WiFi Router.. ceny jsou prakticky stejne..

    Nejschudnejsim resenim by potom ale urcite byla koupe DSL Routeru s Wifi.. otazkou je, v jakem stavu (majetnickem) je stavajici Router.. jestli je useruv, prodal bych ho a koupil jednu pixlu na vsechno.. ta uz se pak neztrati a navic usetri spoustu prace se sitovanim..

    Vzhledem k tomu, ze muj oblibeny Linksys v nabidce DSL produkty nema (a nemam rad veci typu Asus, SMC apod..), uchylil bych se k overenemu Zyxelu..
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...450870UL02KC9W
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    19

    No napsaly jste toho tolik, ze uz se v tom nevyznam Jde mi hlavne o to abych se mohl s notebookem napojit na sit a sdilet data a ADSL. Takže jestli to dobře chápu, tak tohle bude možné s připojením AP na router nebo s novym kombinovanym routerem. Ano ten router je můj, je jako náhrada za modem dodávaný poskytovatelem, toho jsem se radsi rychle zbavil, takze koupe ADSL WiFi routeru by snad taky nemela byt problem.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    maxtor: možná se lišíme v terminologii. Bridge je nástroj pro spojení dvou segmentů jedný sítě. Když chceš připojit dvě různý MAC vrstvy (např. ethernet + wifi), vždycky potřebuješ bridge: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bridge.
    Běžný AP se ale kromě bridge chovaj jako router s NAT - tzn. navenek maj jen jednu IP adresu, kterou připojený klienti sdílej. Proto je třeba takovej AP, kterej to nedělá - tzn. funguje jako čistej bridge. Tzn. kterej neřeší IP adresy ani nic dalšího jen pakety z ethernetu pošle do vzduchu a vice versa.

    kotas: nejlepší varianta, ale nejdražší, je koupě nového routeru s ADSL. Bral bych tendle:
    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40460
    nebo nějakej AP, kterej umí režim bridge, kterej zapojíš k současnýmu routeru. Pokud se pro tudle variantu rozhodneš, tak Ti napíšu podrobně co nastavit:
    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=43787
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    No ne.. v tomhle jsme si nerozumeli.. bridge udela rekneme sdilenou sit, ve ktere je aktivni WiFi i LAN.. jak ale jiz vime, tazatele NAT nezajima, potrebuje sdilet data v ramci site + pristup na net.. to ja bezne provozuji systemem DSL/Router + AP.. v siti vse bez problemu vidim.. na WiFi NAT neresim.. mam zde pouze nastavenou branu jakozto router s DSL a to je vse.. DHCP pripoji co muze a vse je v siti videt.. tedy myslim i kombinaci pristupu LAN -> WiFi..

    Jinak ty Linksysy s DSL jsem prehlidl.. jednoznacne tedy souhlasim v onom vyberu HW s tebou.. to bych tedy pouzil i jako odpoved na puvodni dotaz.. kup ten Linksys, dej sem inzerat s prodejem sveho routeru a mas vystarano.. budes mit doma perfektni masinku, ktera obstara vsechno..
    Naposledy upraveno uživatelem Maxtor: 28-08-2008 v 19:27
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    První odstavec nechápu. Každej AP z principu je bridge, protože odděluje/spojuje dva segmenty sítě.
    Asi si nerozumíme ve výrazu AP. Já jsem se potkal s věcma, označenejma AP, který dělaly NAT. A takovej by byl špatně. Proto jsem říkal AP s podporou režimu bridge (tedy bez NAT). Možná to jiný APčka označujou jinak a defaultně NAT nedělaj (pokud Ti chodí sdílení ve Windows, tak asi máš takovej) - pak je to asi jen terminologickej zmatek. Je fakt, že AP dělající NAT je svoji povahou spíš bezdrátovej router, i když má třeba jen jeden ethernet port...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    No ne.. ten zmatek tady asi bude, spise nez terminologicky, ze strany nastaveni konkretnich AP.. nejak jsem WiFi nikdy hluboce nestudoval, ale v danem OvisLinku, o kterem jsme puvodne mluvili (a zdaleka ne pouuze v nem), jsou nezavisle rezimy AP a Bridge atd..
    - AP znamena pripojeni WiFi k dane LAN siti..
    - Bridge znamena propojeni dvou nezavislych LAN bodu za pomoci dvou AP, ciste na zaklade MAC adres, tedy bez moznosti pripojit dalsi WiFi klienty
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Aký ADSL ROUTER + USB
    Od adams1983 v sekci Sítě
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 21-02-2011, 23:25
  2. WiFi ADSL router
    Od tobel v sekci Sítě
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 27-07-2010, 23:01
  3. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 03-06-2010, 13:49
  4. HELP - ADSL router a Wifi router
    Od mad_fido v sekci Sítě
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 06-04-2008, 17:16
  5. ADSL router do 1000 czk
    Od BlackFrog v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 21-06-2007, 00:21