Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 7 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 96

Téma: Raid BIOS najde SATA disk az na "druhy" restart

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    51

    Ahoj prejdu rovnou k veci. Koupil jsem si novy disk. Samsung SpinPoint F1 3.5" 320GB HD322HJ. Desku mam 3 roky starou chipset KT 600. S urcitymi obtizemi se mi podarilo naistalovat Win XP. Ve spravci zarizeni je vse v poradku. Kdyz zapnu PC tak po zobrazeni informaci o CPU RAM a IDE discich se mi zobrazuji info o SATA(RAID) discich. No ukaze se ze tam zadny neni a pak DIK BOOT FAILURE. Resetuji PC disk je nalezen a vse jede OK. Nechci ale pri kazdem zapnuti resetovat PC. Nevite si s timto nekdo rady?
    Dekuji za pomoc
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Abych radil konkrétně, tak bych musel vědět přesnej typ desky, ale obecně todle bejvá způsobený tím, že disk naběhne až po detekci disků deskou. Zkus najít v biosu volbu zpomalující boot (něco jako quick boot: disabled, nebo complete test: enabled nebo tak něco). Další možnost je jestli to deska umí je zkusit přepnout SATA na emulaci IDE.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    192

    Citace Původně odesláno od polo23 Zobrazit příspěvek
    Ahoj prejdu rovnou k veci. Koupil jsem si novy disk. Samsung SpinPoint F1 3.5" 320GB HD322HJ. Desku mam 3 roky starou chipset KT 600. S urcitymi obtizemi se mi podarilo naistalovat Win XP. Ve spravci zarizeni je vse v poradku. Kdyz zapnu PC tak po zobrazeni informaci o CPU RAM a IDE discich se mi zobrazuji info o SATA(RAID) discich. No ukaze se ze tam zadny neni a pak DIK BOOT FAILURE. Resetuji PC disk je nalezen a vse jede OK. Nechci ale pri kazdem zapnuti resetovat PC. Nevite si s timto nekdo rady?
    Dekuji za pomoc
    Jistě. Raid jako takový nemáš nakonfigurován. To by jsi musel mít více disků připojených k řadiči, ale to je jiná. Čipset KT600 umí SATA disky typu 1 neboli S-ATA I. Uvedený disk je s rozhraním S-ATAII. Stáhni si soft z těchto stránek a přepni si jej do S-ATA I.
    http://www.samsung.com/global/busine...down&ppmi=1155
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    Citace Původně odesláno od Challenger_ii Zobrazit příspěvek
    Čipset KT600 umí SATA disky typu 1 neboli S-ATA I. Uvedený disk je s rozhraním S-ATAII. Stáhni si soft z těchto stránek a přepni si jej do S-ATA I.
    To není záležitost severního můstku, ale jižního. Tím bude pravděpodobně VT8237, který má problém s kompatibilitou týkající se disků s rozhraním SATA/300. Řešením je opravdu přepnout disk do režimu SATA/150. Ovšem ta se projevuje zpravidla tak, že disk není detekován ani po opakovaných restartech.

    Zkusil bych tedy nejprve update BIOSu, se kterým obvykle aktualizuje i kód RAIDového řadiče, či vypnutí rychlého startu (Quick Power On Self Test/Quick Boot -> Disable).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    192

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    To není záležitost severního můstku, ale jižního. Tím bude pravděpodobně VT8237, který má problém s kompatibilitou týkající se disků s rozhraním SATA/300. Řešením je opravdu přepnout disk do režimu SATA/150. Ovšem ta se projevuje zpravidla tak, že disk není detekován ani po opakovaných restartech.

    Zkusil bych tedy nejprve update BIOSu, se kterým obvykle aktualizuje i kód RAIDového řadiče, či vypnutí rychlého startu (Quick Power On Self Test/Quick Boot -> Disable).
    Myslím, že by to jaksi bez jižního můstku asi nejelo a nemluvil jsem o můstcích, ale o čipové sadě jako celku. Její nedílnou součástí je přeci i jižní můstek. Nemotej mu hlavu detaily, potřebuje vědět, proč se mu nedetekuje SATA/300 na rozhraní SATA/150. Nicméně, přečti si doporučení výrobce disku a bude ti jasné, proč bych třeba já volil právě opačný postup než ty. Kromě toho VIA uvádí SB VT8237 jako Integrated Serial ATA RAID controller S-ATA 150. A to je právě to, co potřebuje změnit pro správné nastavení komunikačních protokolů řadiče a disku. Protože tato podmínka není splněna, nepomůže mu žádný flash BIOSu, i když by byl přínosem pro "hladší" chod disku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Hele chalengre, si hrozně chytrej, ale asi Ti jaksi nedochází, že se dají kombinovat různé northbridge a southbridge. Takže ne všechny KT600 měly tendle southbridge....

    Navíc, jak píše reaktor - pokud by byla na vině problém s verzí sata, tak by disk s největší pravděpodobností nenajel vůbec - ale tady po teplym restartu najede. Takže v nezvládnutí SATA1 problém asi není. Jediné, co by mohlo IMHO zapříčinit přepnutí do módu SATA 1, je vypnutí podpory pro stagered spin up a disk by nastartoval dřív. Ale myslím běžný zdroje signál k st. spinupu nedávaj (takže disky se spouštěj všechny najednou) takže to asi nepomůže.

    Nedávno tady takovejdle problém byl a vyřešilo ho přesně to, co píšeme s reaktorem: prodloužení bootu tak, aby disk se stačil nainicializovat. To samé může vyřešit i novej BIOS, kterej by na disk "počkal".

    PS: A kdybys nereagoval tak arogantně, bylo by na světě líp :-)
    edit: Odkaz na ten thread, kde pomohlo vypnutí quickboot:
    http://www.svethardware.cz/forum/sho...nim-SATA-disku
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 29-08-2008 v 02:24
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Hele chalengre, si hrozně chytrej, ale asi Ti jaksi nedochází, že se dají kombinovat různé northbridge a southbridge. Takže ne všechny KT600 měly tendle southbridge.... [/URL]
    Nevím o desce, která by s KT600 měla jižní můstek podporující SATA-300. To přišlo až o dvě generace později.

    Nicméně napřed bych hodil disk na SATA-150 (pokud není, nicméně bez toho by zase byl zázrak, aby se disk vůbec detekoval) a až pak řešil případně další věci. Ono aby to POSTovalo rychleji než se roztočí disk je velká vzácnost a IMHO chyba desky, neboť elektronika disku jede přeci hned a tak by deska měla jakmile „něco“ na SATA uvidí počkat, až se jí to ohlásí. To je po roztočení ploten. Ale je to VIA, tak není divu

    Samozřejmě ale zase naflashovat nejnovější BIOS nikdy neuškodí.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Nikdo netvrdí, že by KT600 měla podporu SATA 2. Jen že KT600 a VT8237 jsou dvě odlišné věci (jen "náhodou velmi často na jedný desce"). Ale tendle southbridge byl třeba i u PT880
    (http://www.svethardware.cz/via-pt880...ne-desce/11991)
    a naopak s KT600 se dodával i s jinejma southbridge (vim nejmíň o VT8325)
    Takže se prostě nedá směšovat KT600 a VT8327.

    Co se týče detekce disku, tak zázrak to asi je, ale tazatel jasně píše, že mu to disk po teplym restartu
    detekuje. Navíc deska z podobný doby (viz onen odkaz na druhý thread) měla přesně stejnej problém.
    (tentokrát s chipsetem NVidia - tak nechápu tu skepsi k VIE, na rozdíl od NVidie např. neměla chipsety,
    který několik generací za sebou mršili data na disku....).

    Co se týče SATA 150 a 300, jsou kompatibilní, akorát na Via chipsetech maj některý disky problém s autonegotiation na správnym protokolu. Takže nutnost přepnout disk do SATA 150 není vždy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    51

    Tohle je muj southbridge VT8237. Disk je v SATA 1,5Gb modu - prepnuto jumperem(podle informaci od vyrobce). Chystam se na flash BIOSu. Jinou moznost nevidim. Jeste jednou ten muj dotaz: Zapnu PC disk se nedetekuje... pak reset(teply/tvrdy je jedno jaky) disk je detekovan a system najede. Je to nelogicke system ma jet a nebo nema. Nejsme ted doma tak jeste zkusim to s tim poladenim BIOSu. Konktertne myslim ten quick boot. BIOS je velice chudy a moc nastveni tam neni. Ale tohle pohledam... Diky za pomoc, vecer napisu jak to dopadlo.


    Jeste jsme zapomnel dodal jednu dulezitou vec: Jak jsme ten system instaloval tak po naformatovani a nakopirovani souboru se system resetoval a cekal jsem ze se rozjede graficke rozhrani a konfigurace. Misto toho se objevila hlaska v nasledujicim odkazu.
    http://support.microsoft.com/kb/314477/cs
    Chybová zpráva 1. Postupoval jsme podle navodu a pomohlo to.... Jeste mi kolega rekl ze disk jede az na druhy reset moza proto ze se pomalu inicializuje. Nevim jestli to mam reklamovat...
    Naposledy upraveno uživatelem polo23: 29-08-2008 v 11:55
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Nejjednodušší metoda k zjištění jestli to dělá pomalý disk je ta, že jakmile se ti rozsvítí monitor, začneš mačkat klávesu Pause, než se ti úplně rozsvítí a uvidíš, že se POST pozastavil. O pár vteřin později (jak uslyšíš, že disk se rozjel) zmáčkneš Esc a mělo by ho to detekovat hned...

    Jinak co to je za desku, ať víme o čem se bavíme a kde sebrat BIOS a manuál?

    Logout: pokud nikdo neříká, že KT600 měla podporu SATA-300, pak vůbec nechápu, proč tu zcela zbytečně mluvíš o kombinaci různých můstků. Když tedy byly všechny SATA-150, tak nevím, co vytýkáš Chalenger_ii-ovi, ten jen reagoval na to, co řekl r34ktor (což ale stejně platí pro tuto sadu vždycky, protože SB s podporou SATA-300 prostě neměla). Když, tak bys měl něco vytýkat r34ktorovi, on s tím přišel. Pro příště zkus odložit osobní antipatie stranou, ničím jiným si to nemohu vyložit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    51

    No je to chipset KT600. Vic ted nevim nejsem doma... napisu hned jak dojdu. No dival jsme se do manualu ale nic jsme tam nenasel(tisteneho) - delaji je strasne strohe. No pokud to bude pomalym diskem je to duvod k reklamaci? Uznaji mi to?
    P.S. Vada desky to byt nesmi - nevim kde bych bral na novou(plus CPU a RAM). Nestraste!
    Naposledy upraveno uživatelem polo23: 29-08-2008 v 14:58 Důvod: oprava
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    To je vada desky, ne v disku...

    Asi nemáš plný manuál, ale jen rychlou uživatelskou příručku. Pak napiš a mrkneme na stránky výrobce
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    To že to je pomalou inicializaci disku tu tvrdíme už od začátku :-) (mimo naše hádky o čipsetech, těch si nevšímej, to jen jsme jeden chytřejší než druhej (já samozřejmě nejchytřejší, ale to je snad jasný :-O :-()).
    Zkus vypnout ten quickboot. Vypíná se to v biosu. Nevíme, kterou máš desku, ale třeba u asusu je to
    Quick power on self test:
    http://www.fixya.com/support/p363274...-10986/page-61
    To by snad mělo dát disku čas se nastartovat.

    PS: Podle jakýho návodu jsi při odstraňování chyby postupoval, je jich tam víc...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    51

    Postupoval jsme podle metoda 2. Desku mam gigabyte 7VT600P-RZ. Zadny quickboot v BIOSu nemam. Pause jsem zkousel, ale nepomohlo to nicemu. Vzdy musim resetovat. Jeste zkusim prepnout ten disk do SATA 1,5Gb programkem. Zkousel jsme to uz switchem, ale nepomohlo. Nepredpokladam ze program pomuze. Tady je odkaz k me desce http://www.gigabyte.com.tw/Products/...UType=socket+a
    Potrebujete jeste nejake info?
    Tak ani programek na prepnuti nepomohl. Uz jsme v koncich.(
    Naposledy upraveno uživatelem polo23: 29-08-2008 v 19:48 Důvod: oprava
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    Citace Původně odesláno od polo23 Zobrazit příspěvek
    Postupoval jsme podle metoda 2. Desku mam gigabyte 7VT600P-RZ. Zadny quickboot v BIOSu nemam.
    To se mi nezdá. Mrknu do manuálu.

    EDIT: Tak v BIOSu opravdu žádná takováto volba není.

    Citace Původně odesláno od polo23 Zobrazit příspěvek
    Jeste zkusim prepnout ten disk do SATA 1,5Gb programkem. Zkousel jsme to uz switchem, ale nepomohlo.
    Co je to za disk? Nevím o tom, že by nějaký podporoval obě možnosti.

    Citace Původně odesláno od polo23 Zobrazit příspěvek
    Potrebujete jeste nejake info?
    Jakou máš verzi BIOSu?
    Naposledy upraveno uživatelem r34ktor: 29-08-2008 v 19:47 Důvod: Doplněno.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 7 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Druhý uživatel "smazal" prvního
    Od MrSwatCZ v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 23-04-2012, 22:10
  2. RAID: Navod: Obnova Intel RAID pola ("Non-Member Disk" error)
    Od sheira v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 21-06-2010, 20:21
  3. Jak poznám, zda-li mám SATA , nebo SATAII, nebo eSATA, jestli mám "I" , nebo "L"
    Od pavelson v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 16-11-2008, 16:38
  4. Boxy pro HDD: Externí box na SATA 2,5" disk
    Od hanz200 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 01-11-2006, 13:46
  5. Boxy pro HDD: 2.5" SATA jako externi disk
    Od mikrogen v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 28-10-2006, 12:29