Problém se startem a vypínáním
Dobrý den. Potřeboval bych poradit. Nechce mi najed počítač, najede pouze když trošku povytáhnu(popř. vypojím a zapojím) IDE kabel, dostanu se k dalšímu kroku najíždení. V praxi to vypadá asi takle:
Poprvé povytáhnu: Najede zroj
Podruhé: Najede bootovací obrazovka
Potřetí: Začne najíždět windows
Když to nepovytáhnu tak to zamrzne na určitém kroku.
Ve Windowsu to jede normálně.
Počítač nejde ani vypnout, pouze a jedině když to zase povytáhnu.
Vůbec to nechápu. Prosím poraďte.
Předem Díky
Poprvé povytáhnu: Najede zroj
Podruhé: Najede bootovací obrazovka
Potřetí: Začne najíždět windows
Když to nepovytáhnu tak to zamrzne na určitém kroku.
Ve Windowsu to jede normálně.
Počítač nejde ani vypnout, pouze a jedině když to zase povytáhnu.
Vůbec to nechápu. Prosím poraďte.
Předem Díky
Kabely jsem zkoušel dva. Oba dělají to stejné. Ještě zkusím zajít a koupit třetí asi.
MB: Jetway P4XFA
Celeron 2.0 Ghz
Pamět: 512mb DDR
Grafika: ATI Radeon 9200 128mb
Zdroj: Neznačkový 280w
MB: Jetway P4XFA
Celeron 2.0 Ghz
Pamět: 512mb DDR
Grafika: ATI Radeon 9200 128mb
Zdroj: Neznačkový 280w
Třetí nekupuj, pokud to dělaj dva, bude to dělat i třetí. Pokud teda nejsou viditelně poškozený/přelámaný apod.
A to začlo dělat najednou, nebo si ten počítač někde dostal (nebo nedej bože koupil :-))?
Zkusil jsi vyresetovat cmosku, sice moc nevím, proč by to mělo pomoct, ale člověk tim nic nezkazí...
Zkusil jsi dát kabel do druhýho IDE portu?
Ten zdroj je dost podezřelej - ale snad by se chyba zdroje neprojevovala takhle. Ale 100% vyloučený to taky neni.
A to začlo dělat najednou, nebo si ten počítač někde dostal (nebo nedej bože koupil :-))?
Zkusil jsi vyresetovat cmosku, sice moc nevím, proč by to mělo pomoct, ale člověk tim nic nezkazí...
Zkusil jsi dát kabel do druhýho IDE portu?
Ten zdroj je dost podezřelej - ale snad by se chyba zdroje neprojevovala takhle. Ale 100% vyloučený to taky neni.
Na vině by mohlo být také ide zařízení, které je na tom kabelu připojené. Pokud je to disk se systémem, je to problém, ale pokud je to jen CD mechanika, zkusi ji úplně odpojit.
Tak jsem vyzkoušel lepší zdroj a dělá to pořád to stejné. Takže zajdu koupit ještě jeden kabel, protože s tím druhým mi to nejede vůbec. A ano, na tom harddisku je nainstalovaný systém windows XP. CMOSku jsem vyresetoval, taky mě to napadlo, ale pořád stejné. V druhém IDE portu to nejede vůbec.
Hmmmm, tak to je buď kabel, nebo disk, nebo deska - vzhledem k tomu, že druhej kabel nepremával, tak spíš disk nebo deska :-( samý radostný vyhlídky.... Zazálohuj si data co nejdřív to půjde. Nejlíp odnes disk ke kamarádovi - ten Ti ho vyzkouší a ještě pokud poběží, tak Ti data zazálohuje. :-)
Zkontroluj preventivně desku, jestli na ni nejsou vyteklé, či nafouklé kondenzátory. Starší Jetwaye na to byly náchylné, zvláště po dlouhodobějším provozu s pochybným zdrojem.
Vypada to, jako by se ti spolu hadaly IDE zarizeni, kvuli spatnemu nasvicovani Master/Slave.:runaway
Díky za rady. Problém byl úplně jednoduchý. Nakonec jsem ho vyřešil. Na desce byl šroubek, který nešel vyšroubovat tak jsem ho tam nechal, ale šroubek se dotýkal bedny počítače a to způsobilo problémy při najíždění.Vždy když sem zatáhl za ide kabel tak jsem základní desku od bedny odtáhl a jelo to :-D :-D .