Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

x2 5000+ Black edition - nestabilita s Rmclock

RiCZie (8)|29.8.2008 14:39
Při použití profilu performance on demand se mi PC zcela náhodně vypíná, nezávisle na zátěži a použitém násobiči (1..3.2Ghz). Někdy 14 dní bez problému, jindy to spadne třeba 3x za den. Řešil někdo podobný problém?
Pavel Boček (4169)|29.8.2008 16:12
Měníš jen násobič nebo i napětí ? Pokud i napětí, zkus trošku přidat.

Používáš i poloviční násobič ? Poslední dobou se mi zdá, že poloviční násobiče přestávají fungovat. Zřejmě hlavně kvůli špatné děličce pro paměti. Zkus jen celé násobiče. A frekvence samozřejmě nesmí spadnout pod 1 GHz, ale to asi víš ;)
RiCZie (8)|29.8.2008 16:43
[QUOTE=Pavel Boček;156613]Měníš jen násobič nebo i napětí ? Pokud i napětí, zkus trošku přidat.

Používáš i poloviční násobič ? Poslední dobou se mi zdá, že poloviční násobiče přestávají fungovat. Zřejmě hlavně kvůli špatné děličce pro paměti. Zkus jen celé násobiče. A frekvence samozřejmě nesmí spadnout pod 1 GHz, ale to asi víš ;)[/QUOTE]

Jo napětí samozřejmě taky (při 5x jen 0,8V), a přidání sem zkoušel, nepomohlo. Ještě vyzkouším ty půlkové násobiče, i když při manuálním zvolení sem s nima žádný problém neměl
Pavel Boček (4169)|29.8.2008 16:56
To spodní napětí je hodně nízké, tak málo jsem nedosáhl ani s Turionem :eek: Otázkou je, jestli ti to pod 1 V opravdu nastaví, zatím jsem se s tím krom onoho Turionu nesetkal.

Zkus nejprve nejnižší stabilní napětí s maximální frekvencí (při zátěži Orthosem) a pak to od něj snižuj. Jak nebude stabilní zvyš od spodního až nahoru. Nebo zkoušej všechny násobiče s příslušným napětím. Takhle jak to tam narveš bez pořádného testu to nikdy nemůže být bez problémů.
RiCZie (8)|29.8.2008 17:12
No s tím napětím právě problém že každá aplikace (cpu-z,speedfan,asus pc probe) ukazují o dost jiné napětí, tech 0.8 je nastavených v rmclock - stabilita testována v prime95 několik hodin bez chyb, ty pády jsou jak říkám úplně náhodné a zvýšením minimálního napětí problém přetrvává.

Tak a teď mi to zrovna sletělo, takže vyloučení půlkových násobičů problém neřeší
Pavel Boček (4169)|29.8.2008 17:25
Nezvyšuj jen minimální napětí, ale i všechny ostatní. Může to dělat kterákoli frekvence...

jinak už nevím, jakousi podivnou nestabilitu jsem už párkrátpozoroval, ale nikdy to nebylo moje PC a tak jsem toho moc nevyšetřil. Chtěo by to s tím strávit pár dní, abych věděl co a jak...naposledy jsem to dlouhodobě používal na X2 4800+ Toledo, ale stejně pořád maximální násobič kvůli BOINCu :D
speedsnail (4876)|29.8.2008 20:26
3,2Ghz už je celkem solidní přetakt. I když je CPU prime95 stabilní, může padnout právě při změnách frekvence/napětí. Ne nadarmo se jako jedna z prvních věcí při taktování vypíná EIST/Speedstep/C&Q a podobně..

Podle mě je problém v tom přechodu do max frekvence. Je to přechodnej děj, kterej může způsobovat překmity napětí kvuli kterejm CPU vytuhne. Bud snížit frekvenci, nebo ještě přidat napětí (nevim kolik tam máš, tak at to neshoří), nebo vypnout C&Q.. myslim že chyba jinde nebude.
Richmond (8084)|30.8.2008 12:39
Me se stavalo s touhle deskou neco podobnyho. Poprve jsem postupne nataktoval 3600+EE na fsb 250, otestoval a vsechno bylo stabilni. Za nejaky cas jsem flashoval bios a tak jsem vsechno vratil na default, po flashnuti jsem vse vratil na oc hodnoty a pc uz nenabehlo. Pak jsem zjistil ze kdyz nejdriv zvysim napeti, ulozim & restartnu a potom teprv zvysim fsb tak vse nabehlo a bylo stable jako kdybych taktoval "postupne". Dodnes nevim jestli to bylo deskou nebo biosama ale u me to fungovalo stoprocentne. Takze bych to videl stejne nebo podobne jako psal speedsnail.
RiCZie (8)|30.8.2008 14:57
Jednotliva napeti k nasobicum mam nastaveny stabilne, s tim jsem si hral dost dlouho. Vypnout C&Q byla taky jedna z prvnich veci co jsem neuspesne vyzkousel. Spis to bude nekde v nastaveni programu, ale vzhledem k nereprodukovatelnosti padu tezko rict co prenastavit.
speedsnail (4876)|30.8.2008 15:09
[QUOTE=RiCZie;156908]Jednotliva napeti k nasobicum mam nastaveny stabilne, s tim jsem si hral dost dlouho.[/QUOTE]
Ano to mas, ale pri zmenach mezi temito stavy (prechodne deje) muze dochazet k tem padum. Může to být tim že to máš příliš na hraně, s malou rezervou (frekvece vs napětí). Vzhledem k nepravidelnosti to ale muze byt uplne neco jineho.. pameti, sw, zdroj :(

Ja bych zkusil snížit frekvenci třeba na 3000Mhz (případně upravit i ostatní "schody") a nechat to pár dní jestli to nepomůže.