Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 6 z 6 PrvníPrvní ... 456
Zobrazené výsledky: 76 až 87 z 87

Téma: Jaký gigabitový switch.?

  1. #76

    vsn vsn je offline
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    142

    tak uz mi to jede pres switch kolem 70MB/s tak to uz jde ...

    nastavil jsem si jumbo frame 9K na obou PC (musi umet switch) a nasel jsem kde je chyba

    v total commanderu mi to jede porad max 20MB kopiruju primo ve vistach ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #77
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Total commander umoznuje nastavenie velkosti kopirovania blokov v kB,MB. Iste nastavenia mozu tomu drasticky zvysit vykon pri kopirovani.

    Samozrejme nastavenia jumbo frames /napr. 9K/ su lepsie pre vacsi prenos dat. Avsak pri heterogennom prostredi - napr. internet, ci ina pomalsia siet - wifi, VPN, atd, to moze niekde robit problem. Horsie su tiez jumbo frames, ak sa prenasa vela malickych suborov.

    Realtek sietovky su davane do zostav hlavne pre cenu. Su zavisle dost na CPU. Avsak je lepsie si zvolit, pokial je to mozne, ine sietovky /Intel, Marwell, Broadcom,.../. Tam aj bez jumbo frames sa casto daju dosiahnut slusnejsie hodnoty...

    Nejedna sa len o rychlost - ale aj o zataz, ci pocet operacii /teda to zavisi od toho pre aky ucel to je/.
    Realtek na silnej zostave nemusi byt taky problem ako na slabsej zostave. Naproti tomu ine sietovky byvaju menej zavisle od CPU a tak maju mensiu zataz a zvladnu pracovat aj s pomalsim CPU /zas tiez to ma svoju hranicu/.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #78
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    KEOSAN: Proč jsou jumbo frames horší při kopírování malejch souborů?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #79
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Subor napr. rozne textove dokumenty /HTML stranky/ a podobne, mozu byt mensie nez 9kB. Potom dochadza k fragmentacii. Tiez, pri velkom pocte suborov u disku lieta hlavicka pri vyhladavani.

    Je rozdiel kopirovat napr. jeden obrovsky subor, alebo mnozstvo mensich.

    Pripadne napr. prepojenie cez VPN linku, alebo internet je o paketoch tak do velkosti 1.5K.
    Ak pojde tadial jumbo paket, tak sa musi rozdelit a bude dochadzat k fragmentacii. Cize pri tenkej linke moze byt dost podstatna cast vytazena zbytocnym prenosom a tym moze dojst k degradacii rychlosti.

    Preto pre internet, VPN by som to moc efektivne nevidel.

    Ina vec je, ak je siet oddelena a 2, alebo viac strojov pouzivaju iba 9K pakety.
    Tiez s velkymi paketmi moze byt problem na menej kvalitnej linke, pri horsom spojeni.

    Jednoducho, kazde ma svoje vyhody, ci nevyhody.

    Videl som benchmark napr. Intel sietoviek a tie i pri klasickom nastaveni paketov - dosahovali velmi slusnu priepustnost. Inak da sa robit aj kompromis, ak by to nastavenie robilo problem. V benchmarkoch bolo napr. aj pouzivanie 4K paketov....

    U Realteku je to problem sietovky, ze nevie viac vytiahnut. Tiez mam niekde gigabit, ale pre heterogenne prostredie, radsej vyuzivam standardne nastavenie paketov a nie jumbo.

    Napr. AV aktualizacie z HTTP, ci web stranky mozu byt na to citlive /na chyby pri prenose/. Tam sa casto jedna o malicke subory.

    Tu su nejake benchmarky, kde sa da tiez vycitat, ze do urcitej hranice su lepsie mensie pakety, od urcitej zase vacsie.
    http://ixbtlabs.com/articles2/gigeth32bit/
    http://ixbtlabs.com/articles2/gigeth...h-32bit-2.html

    Vidno tam, ze neni sietovka, ako sietovka.
    Predtym som tu linkoval z Tomshardware nejake benchmarky, kde je napr. vidno, ze u sietoviek bola zataz tak do 45 percent CPU a u Realteku do cca 70 percent z CPU zataze.

    Je to situacia, ako volakedy u 100 mbps ethernetu. Pre vtedy slabsie PC bolo lepsie mat inu sietovku, napr. 3COM, ci ine. Pretoze vtedy Realtek 8139 dost zatazoval. Ale, ako siel vykon CPU hore, tak to uz bolo zanedbatelne...

    Preto, ak si mozem vyberat, volim inu sietovku nez gigabitovy Realtek, ak viem, ze na nu a zostavu budem mat vacsie poziadavky.
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 13-03-2009 v 12:58
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #80
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Soubor napr. rozne textove dokumenty /HTML stranky/ a podobne, mozu byt mensie nez 9kB. Potom dochadza k fragmentacii. Tiez, pri velkom pocte suborov u disku lieta hlavicka pri vyhladavani.
    ?? Možná Ti dobře nerozumim, ale přeci když přenášim pomocí jumbo frames malý soubory (menší než paket), tak přeci k žádný fragmentaci nedojde. Soubor se prostě přenese jednim paketem. Jediný, k čemu může dojít IMHO je, že se nevyužijou výhody jumbofames - 1kB soubor půjde v 1kB paketu nezávisle na tom, jak velkej paket jde použít. Neni ale přeci důvod, aby se nastavením menších paketů přenos zrychlil...

    Jedině snad, že při použítí jumboframes by se alokovali větší buffery a tak došlo častějc k cache miss, toky uvnitř počítače jsou ale tolikrát rychlejší než síťovka, že to by němělo hrát roli.

    Může se IMHO stát, že přenos pomocí jumboframes bude na danym kontroléru pomalejší než normálníma paketama (např. síťovka nemá dost velký buffery, špatně napsaný drivery etc.).
    Nevidim ale důvod, proč by mělo bejt dobře implementovaný jumbo pomalejší pro malý soubory.
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 13-03-2009 v 13:40
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #81
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    395

    Citace Původně odesláno od KEOSAN Zobrazit příspěvek
    Realtek sietovky su davane do zostav hlavne pre cenu. Su zavisle dost na CPU. Avsak je lepsie si zvolit, pokial je to mozne, ine sietovky /Intel, Marwell, Broadcom,.../. Tam aj bez jumbo frames sa casto daju dosiahnut slusnejsie hodnoty...
    Mohl bych poprosit o nejake testy?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #82
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    ?? Možná Ti dobře nerozumim, ale přeci když přenášim pomocí jumbo frames malý soubory (menší než paket), tak přeci k žádný fragmentaci nedojde. Soubor se prostě přenese jednim paketem. Jediný, k čemu může dojít IMHO je, že se nevyužijou výhody jumbofames - 1kB soubor půjde v 1kB paketu nezávisle na tom, jak velkej paket jde použít. Neni ale přeci důvod, aby se nastavením menších paketů přenos zrychlil...

    Jedině snad, že při použítí jumboframes by se alokovali větší buffery a tak došlo častějc k cache miss, toky uvnitř počítače jsou ale tolikrát rychlejší než síťovka, že to by němělo hrát roli.
    Neviem o tom, ze by paket sa mohol orezavat.

    Je to ako s velkostou clusterov na HDD. Napr. u FAT32 moze byt tusim napr. 4kB, 8KB, 16kB, 32kB cluster. Ulozim subor o velkosti 1024b a bude zaberat 32kB /ak pouziva 32kB cluster/. Ak vsak ukladam velky subor na HDD, tak 32kB cluster moze umoznit rychlejsie nacitavanie. Pre vela mensich suboroch /mensich ako cluster/, ma vsak vela nevyuziteho miesta. A tak to bude aj so sietou. Vacsi paket bude musiet fragmentovat a prenasat aj to hluche miesto. Co moze narobit zbytocny traffic.

    Ale to je ako u benchmarkoch - zalezi ake data, ako fragmentovane, ake vytazenie, akym stylom to kopiruje /ake velkosti blokov/ atd.

    Ak je dobre a rychle spojenie, nemusi byt problem. Ak je horsie, moze byt....
    Tema je zlozitejsie, kto chce optimalizovat gigabit /alebo TCP-IP/, nech pozrie
    http://www.repair2000.cz/tcpipopt.htm

    Citace Původně odesláno od optim Zobrazit příspěvek
    Mohl bych poprosit o nejake testy?
    Popozeraj si to co som linkoval dnes a i par stran do zadu....

    Zas na domace prostredie, ak clovek nema velke poziadavky a zataz s vykonnym CPU ten Realtek staci.
    Ak to vyhovuje a funguje vsetko OK, netreba to riesit /hlavne ak uz to mas kupene/.
    Tie benchmarky ukazuju napr. naskok Intel sietoviek pri klasickom MTU 1500. vs MTU 6000, 9000...
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 13-03-2009 v 13:50
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #83
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    KEOSAN -
    Tie SIS su menej narocnejsie /velmi dlho napr. SIS pre Socket A ani nepotrebovali ziaden konektor pre 12V napajanie/
    Kamarad mi poslal link na tento thread a neda mi, ale musim tu opravit tyhle nesmysly.
    Jakkoliv se zbytkem KEOSANova prispevku ( http://www.svethardware.cz/forum/sho...0&postcount=48 ) souhlasim tak tato veta si zada doslova a dopismene omlaceni o hlavu KEOSANovu.

    Ten 12V konektor nema vubec, ale vubec nic spolecneho s chipsetem a jeho napajenim!!!
    Pridavny 12V konektor se casto nevyskytoval ani u zravych nForce2 chipsetu. Proc? Inu proto, ze nejde o napajeni chipsetu, jak nam tu KEOSAN tara, ale o napajeni procesoru. Pres puvodne 4 piny se z 12V vetve ze zdroje napaji vylucne regulatory pro napajeni CPU. Krasnym prikladem budiz legendarni Epox 8RDA+ deska. nForce2 zravy nVidia chipset a AXP - a zadny 12V konektor. JetWay V266B, V400B, N2PAP Ultra to same... a tak dále.

    Pridavny 12V konektor napaji CPU (zaveden s byl +/- s uvedenim P4 kvuli jeho nenazranosti) a nema nic spolecneho s napajenim chipsetu.

    Posuzovat spotrebu chipsetu podle toho, jestli deska ma ci nema 12V pridavny konektor muze asi jen KEOSAN

    Zbytek prispevku je naproti tomu presny a vystizny - SiS ma nizkou spotrebu, naroky, slusne moznosti nastaveni (kdyz bios povoli tak oci prechazeji a nForce 2 place v rohu) a diky integraci vseho kritickeho na jeden NB chipset je rychlost v komplexni zatezi velmi vysoka. To se ale bavime o casech Socketu A, ktere uz jaksiz pominuly a co tyhle "hlubokomyslne" uvahy o 12V konektorech a zravosti chipsetu ( ) delaji v tematu "Jaky gagabitovy switch?" je mi zahadou.
    Aby se zde OT nestalo normou
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #84
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    TRODAS:

    Tie SIS su menej narocnejsie /velmi dlho napr. SIS pre Socket A ani nepotrebovali ziaden konektor pre 12V napajanie/

    Ved je to pravda. Hovorim, ze SIS byvaju menej narocnejsie cipsety, menej hreju. Nikde netvrdim, ze narocnost je dana pouzivanim, ci nepouzivanim 12V napajania. To si si zle vylozil.

    Bral som to tak, ze k SIS cipsetu k doske pre Socket A sa dal casto pouzivat starsi typ ATX zdroja nevyzadujuci konektor pre P4... Jazyk je osemetna zalezitost, ako sa zda
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #85
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Keosan zluta za OT a od ted prosim k tematu ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #86
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Keosane, obávám se, že jsi s tou velikostí paketu trochu vedle. Ono se nenastavuje "velikost paketu", ale "MTU" - max transmission unit - čili maximální velikost paketu. Pokud ale chci odeslat 1kB soubor, tak jde bez problémů odeslat 1kB paket, i když mam nastavený jumboframes.
    Dyk kdyby tomu bylo tak jak řikáš, tak při posílání dat velikosti 1500B by 16kB jumboframes museli bejt zákonitě mnohem pomalejší než běžný 1500kB (90% dat by byl odpad) a dle testů evidentně nejsou.

    PS: A navíc todle není fragmentace, fragmentace je právě rozdělení paketu/souboru na víc částí, nikoli poslání zbytečně velkého paketu/zabrání zbytečně velkého místa.
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 13-03-2009 v 18:02
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #87
    Starousedlík SHW Avatar uživatele KEOSAN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    976

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Keosane, obávám se, že jsi s tou velikostí paketu trochu vedle. Ono se nenastavuje "velikost paketu", ale "MTU" - max transmission unit - čili maximální velikost paketu. Pokud ale chci odeslat 1kB soubor, tak jde bez problémů odeslat 1kB paket, i když mam nastavený jumboframes.
    Dyk kdyby tomu bylo tak jak řikáš, tak při posílání dat velikosti 1500B by 16kB jumboframes museli bejt zákonitě mnohem pomalejší než běžný 1500kB (90% dat by byl odpad) a dle testů evidentně nejsou.

    PS: A navíc todle není fragmentace, fragmentace je právě rozdělení paketu/souboru na víc částí, nikoli poslání zbytečně velkého paketu/zabrání zbytečně velkého místa.
    Snazil som sa to trochu zjednodusit... Tym, zeby pri vacsom MTU, ci jumbo frames sa pri posielani mensich dat, pouzivalo iba posielanie mensieho objemu dat, nez vyzaduje OS pri nastaveni - som niekde cital a iba hovorim, ake su odporucania. Ved, ak to vadi, da sa to jednoducho odsledovat napr. na nejakej statickej stranke, ci je objem prenosu rovnaky, alebo sa bude lisit. Nesledoval som to realne.
    Bolo by dobre si to prestavit na jombo frames a i bez neho, ci klasicke, alebo vyssie MTU a odsledovat objem dat. Ak ma niekto chut - mne sa nechcelo vrtat do toho, co fungovalo.

    Zo switchov - mozem odporucit, co mam vyskusane v poslednej dobe napr. znacky SMC, z manazovatelnych DELL, ale aj SIGNAMAX. Na Asusy som pocul staznosti so zamrzavanim, nemam vsak s nimi vlastnu skusenost.


    pas!k
    ospravedlnujem sa za OT prispevok. Iba som reagoval.... Dufam, ze ostatne prispevky nie su OT, pretoze optimalizacia TCP protokolu suvisi priamo s gigabit ethernetom a teda aj gigabitovymi switchmi. Nechcem porusovat pravdila, na druhu stranu nechcem sa bat napisat niekde prispevok niekomu odpovedat. Za ten jeden prispevok sa ospravedlnujem a i toto radsej pisem naraz v prispevku, aby to nebolo cele OT. Avsak dovolim si malinko upozornit, ze som reagoval na OT prispevok a tam zltu karticku tiez nevidim. Dufam, ze som nepadol niekomu do oka a neni to skor osobne...
    Naposledy upraveno uživatelem KEOSAN: 16-03-2009 v 15:10
    Odpovídat lze po přihlášení



Strana 6 z 6 PrvníPrvní ... 456

Podobná témata

  1. Switch u PS 3 ?
    Od robobobo v sekci Sítě
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 18-08-2013, 07:57
  2. blokující switch
    Od meti v sekci Sítě
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 08-12-2009, 10:58
  3. Jaký vybrat switch?
    Od jamajky v sekci Sítě
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 16-11-2009, 12:27
  4. Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 27-07-2009, 18:34
  5. Jaký router+switch+AP?
    Od wex v sekci Sítě
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 15-09-2006, 18:56